18 jaar geworden? Dit gaat er allemaal voor je veranderen!

Last updated on April 29th, 2023 at 09:26 am

18 jaar

Mijn jongste zoon is inmiddels 19 dus de veranderingen rondom meerderjarig worden hebben we achter de rug. Waar het op neer komt is dat je kind een boel administratieve rompslomp in de schoot geworpen krijgt.

Rompslomp waarvoor je als ouders dus niet langer verantwoordelijk bent!

Boudewijn was zo vriendelijk om de belangrijkste punten op een rijtje te zetten!

18 jaar geworden? Dit gaat er allemaal voor je veranderen!

Wanneer je jonger bent dan 18 jaar, dan zijn je ouders vaak voor veel zaken verantwoordelijk. Op het moment dat je 18 jaar bent, gaat dit veranderen. Je kunt namelijk leningen aanvragen of eigen abonnementen afsluiten. Vanaf je 18e moet je ook een premie betalen voor je zorgverzekering. Zorg ervoor dat je dit allemaal op tijd regelt. Overleg samen met je ouders, wanneer je namelijk niets doet blijf je onder de verzekering van je ouders staan. Als jongere heb je vaak minder zorg nodig en daardoor betaal je een lagere premie. Ben je benieuwd wat er nog meer allemaal gaat veranderen? We vertellen het hier.

1. Een DigiD nodig

Met een persoonlijke DigiD kun je inloggen op de websites van de overheid. Deze heb je bijvoorbeeld nodig voor de Belastingdienst of voor de aanvraag van studiefinanciering. Voor de zorgverzekering heb je ook een DigiD nodig. Vergelijk zorgverzekering met elkaar om de juiste keuze te maken.

Wanneer je nog geen DigiD hebt, dan het is belangrijk om deze aan te vragen op het moment dat je 18 jaar bent geworden. Voor een DigiD heb je een burgerservicenummer nodig. Deze staat in je paspoort of op je identiteitskaart. Online kun je gemakkelijk deze aanvragen en het allemaal in orde maken. Hiermee kun je daarna ook verschillende zaken van de overheid regelen.

2. Bankzaken regelen

Vaak heb je altijd al een jongerenrekening en een spaarrekening. Op het moment dat je 18 jaar bent, wordt deze omgezet naar een normale betaalrekening. Zo kun je gemakkelijk geld overmaken, sparen en natuurlijk aankopen doen. Houd je administratie zelf goed in de gaten. Deze brieven zijn namelijk nu allemaal naar jou gericht. De brieven van banken, abonnementen en verzekeraars moet je goed bijhouden. Je weet dan goed welke inkomsten en uitgaven je allemaal hebt.

3. Vraag een zorgtoeslag aan

Met een zorgverzekering 18 jaar kun je ook een zorgtoeslag aanvragen. Niet iedereen heeft hier recht op en daarom is het goed om je hierin te verdiepen. Met de zorgtoeslag kun je namelijk de premie van de zorgverzekering betalen. Bedenk voor jezelf of je graag een hoge eigen risico of lage eigen risico wilt hebben. Overleg ook samen met je ouders wat je het beste kunt doen. Kijk of je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten of dat je nog bij de verzekering van je ouders blijft.

Kortom, er zijn veel zaken die er veranderen wanneer je officieel volwassen bent. Zorg ervoor dat je jezelf hierin verdiept zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Nawoord

Omdat ik administratie best een gedoe vind, was ik er niet rouwig om dat ik voor bepaalde zaken technisch gezien niet langer verantwoordelijk was. Tegelijkertijd vóélde ik me nog wel verantwoordelijk.

Je wilt toch graag dat je kind zijn of haar zaken goed voor elkaar heeft. Gelukkig helpen mijn kinderen elkaar ook hiermee. Zo kon mijn oudste dochter mijn jongste zoon en jongste dochter goed op weg helpen met de aanvraag van de zorgtoeslag.

Leestips

Hoe heb jij het geregeld rondom jou meerderjarige kinderen? Regelen ze alles zelf, of help je nog mee?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

23 Comments

  1. Ik ben benieuwd wat onze kinderen doen als ze 18 worden. Ik volg het met veel plezier het maken van eigen keuzes

  2. Mijn zoon is “pas” 8 dus ik heb nog even. Ik zou hem wel alles zelf laten regelen maar wel op de achtergrond erbij zijn voor als hij vragen zou hebben. Zou hem niet zomaar in het diepe gooien als het ware. Ik weet nog dat ik het verschrikkelijk vond toen ik 18 was dat ik een brief kreeg van de uitvaartverzekeraar of ik even wilde nadenken over welke muziek en dergelijke ik op mijn uitvaar zou willen. Daar was ik dus echt nog niet mee bezig toen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.