Hoe kun je besparen op je zorgverzekering?

besparen op je zorgverzekeringWil je besparen op je zorgverzekering?

Dat kan waarschijnlijk best.

Hoeveel ben jij maandelijks kwijt aan je zorgpremie?

De premie van de zorgverzekering is voor veel huishoudens een behoorlijke kostenpost. Toch zijn er behoorlijk wat manieren om te besparen op de kosten van je zorgverzekering. Nu verschillende verzekeraars hun zorgpremie voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, is het een mooi moment om het hier eens over te hebben.

Goed nieuws: dit jaar 220,- minder zorgpremie

Eerst even goed nieuws! Gemiddeld ben je komend jaar 220,- euro minder kwijt aan je zorgverzekering*! Dat komt doordat de premies voor de basisverzekering dalen. De hoogste premiedaling is maar liefst 14%! De gemiddelde daling is 9%.

De aanvullende zorgverzekeringen gaan wel iets omhoog. En zo kom ik meteen bij stap 1 om te besparen op je zorgverzekering.

1. Kijk kritisch naar aanvullende verzekeringen

Maak je wel gebruik van je aanvullende zorgverzekering? Weegt de premie die je betaalt wel op tegen de vergoeding die je ontvangt? Je kunt besparen op je zorgverzekering door je aanvullende verzekeringen eens kritisch onder de loep te nemen. Het is namelijk mogelijk dat je goedkoper uit bent door zelf een deel van je zorgkosten te betalen in plaats van een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Zo hebben wij onze extra tandartsverzekering wegbezuinigd. We betaalden namelijk meer aan die aanvullende verzekering dan we uitspaarden! Ik ben bang voor de tandarts, maar heb er gelukkig meestal weinig kosten aan.

Daarnaast kun je eens kijken of een andere verzekeraar misschien een goedkopere zorgverzekering biedt die aansluit op je wensen. Je kunt op diverse sites van alle verzekeraars de zorgverzekering 2014 vergelijken. Is het voor jou voordelig om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar?

2. Bespaar op je zorgverzekering: Verhoog je eigen risico

Een andere mogelijkheid om de kosten van je zorgpremie te drukken, is door het eigen risico te verhogen. In 2014 ligt het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering op 360 euro. Maar de meeste verzekeraars bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil hiervoor ontvang je een korting op je premie. Bij het maximale eigen risico van 860 euro kan de korting oplopen tot enkele tientjes per maand. De goedkoopste ziektekostenverzekering is daarom doorgaans een verzekering met een hoog eigen risico.

Maar verhoog je eigen risico  alleen wanneer je verwacht dat je komend jaar weinig zorgkosten maakt en je zeker weet dat je eventuele zorgkosten kunt opvangen! Zelf durf ik zo’n hoog risico niet goed aan. Zeker niet met vijf opgroeiende kinderen.

3. Wat je nog meer kunt doen om te besparen op je zorgverzekering

Naast het verhogen van je eigen risico, het vergelijken van aanbieders en het kritisch onder de loep nemen van je aanvullende verzekeringen, zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering

 • Betaal je zorgpremie per jaar in plaats van per maand. Het is wellicht veel geld om in één keer je zorgpremie voor het hele jaar te betalen, maar de meeste verzekeraars bieden een korting van twee tot drie procent wanneer je de premie in januari voor het hele jaar betaalt. Ik heb hier vorig jaar nog lekker over geruzied met mijn man! Hij wil altijd per maand betalen, omdat hij dan nog rente kan trekken over de rest van het geld. Maar ik wil juist veel liever meteen álles betalen! Net als een pleister: een snelle ruk is het beste.
 • Sommige verzekeraars geven nieuwe klanten cadeaus, waardebonnen, of kortingen op dagjes uit. Een mooie beloning die je snel kunt verdienen door over te stappen van zorgverzekeraar.
 • Kom je in aanmerking voor een collectiviteitskorting, bijvoorbeeld via je werkgever? Voor een zorgverzekering met collectiviteitenkorting betaal je al snel 150 euro per jaar minder aan premie.
 • Zorg dat je voldoet aan de bewegingsnorm voor volwassenen van minimaal 3o minuten intensief bewegen. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. En door te zorgen voor een optimale conditie verklein je de kans dat je gebruik moet maken van je zorgverzekering. Zelf ren ik om die reden elke dag minstens een half uur.

Leestips

Hoe bespaar jij op je zorgverzekering? En heb jij aanvullende verzekeringen?

* Berekening van de Verzekeringssite

Similar Posts

13 Comments

 1. Dat goede nieuws geld dus alleen maar voor de meer draagkrachtigen, want met de verlaging van de basispremie gaat gegarandeerd ook de zorgtoeslag omlaag.
  En de aanvullende verzekering gaat omhoog, dus nix geen voordeel voor de minima.

 2. Die verlaging van de premie is gewoon een sigaar uit eigen doos want volgend jaar stijgt ie weer met zo’n 50 euro is de verwachting. Het is een van de popiejopie manieren om ons maar te bewegen vooral weer geld uit te gaan geven omdat de vaste lasten goedkoper worden NOT!! Het blijft, hoe lastig ook, goed meerdere pakketten naast elkaar leggen om de voor jou voordeligste polis te krijgen voor dit jaar en volgend jaar zien we wel weer……

 3. Omdat wij in Frankrijk wonen hebben we een basisverzekering die automatisch van onze AOW afgaat en aan het Franse ziekenfonds betaalt wordt, we zijn wel goedkoper uit, geen eigen risico, van de kosten van de huisarts, medicijnen, tandarts enz. krijgen we 60% terug, verder hebben we een aanvullende verzekering voor ziekenhuiskosten en specialistische hulp. Omdat ik nog geen 65 ben betaal ik voor de aanvullende verzekering 22 euro per maand en mijn man die 66 is 44 euro. We zijn best tevreden, wel moet je voor elk bezoek bij de huisarts altijd gelijk 23 euro betalen aan de arts zelf maar daar krijg je ook weer 60% van terug.
  Als ik in Nederland zou wonen zou ik een verzekering bij de Hema nemen, waarover in zojuist in de krant las.
  Groet Adriana

 4. Ik overweeg toch wel over te stappen. Tot nu toe zat ik (tevreden) steeds bij Anderzorg, maar die van de HEMA is ook wel heel aantrekkelijk. Ik wacht even op het tarief van Anderzorg, maar dat moet wel ‘n goede worden, wil het aantrekkelijker zijn dan die 69 euro + 10%-kortingpas + de 900 clix die ik via Euroclix nog binnen kan halen als ik m’n verzekering voor dit jaar daar houd. Is wel het maximaal eigen risico, maar dat heb ik tot nu toe altijd gehad.

 5. verzekeringen bij Kruidvat, Hema, straks ook in de supermarkt?
  Misschien goedkoper, maar ook goed?
  ik heb toch iets van: schoenmaker blijf bij je leest

 6. Hoi,

  Nu hebben wij onze zorgverzekering al een aantal jaar bij VGZ, maar ik zit nu ook naar de Hema te kijken. De basis is daar duurder, omdat je bij vgz 10% korting krijgt, maar de aanvullende verzekeringen zijn bij vgz weer duurder. Ik zit ook nog met een dochter die aan een beugel moet en vraag me af hoe werkt dat als je overstapt? Kan dat zomaar?

  Groetjes Alice

 7. Volgens mij is op dit moment UMC het goedkoopst zie :

  https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/premieoverzicht.aspx

  Het gaat bij ons niet enkel om de prijs, net als Alice komt er bij ons ook een beugel aan en onze kinderen zijn banjers dus pats met gebit op het klimrek etc. dus was dit jaar al ruim 400 euro kwijt aan de zenuwtandarts en pappa heeft ook meer ijzer in de mond dan tanden :(

  Dus vorig jaar bij PNO echt de beste tandartsverzekering en vergoed alles 100% dus in 2014 ga ik weer vergelijken.

  1. Wauw, in zo’n geval is een goede tandartsverzekering wel heel belangrijk. Maar zitten tandartskosten voor kinderen niet gewoon in het basispakket? Dat is namelijk één van de redenen dat wij die aanvullende tandartsverzekering weg hebben gedaan. Die was alleen van toepassing op mij en mijn man. En wij hebben gelukkig niet zoveel tandarts kosten.

 8. Waarschijnlijk gaan we dit jaar ook naar de Hema. Hoogste eigen risico hebben wij nu al een tijdje. Bij Anderzorg scheelde dit 24 euro per maand geloof ik. Dat is dus al 288 euro minder betaald. Effectief gezien heb je dus maar 500-288= 212 euro meer risico als een ander. Het voordeeltje leggen we opzij, het zorgpotje groeit gestaag. Inmiddels heeft mijn man al jaren het hoogste eigen risico en ik sinds 2 jaar. Mochten we komend jaar allebei de 860 euro moeten betalen, zijn we nog voordeliger uit geweest! Dit jaar geen aanvullende verzekeringen meer. Brillen worden bijna niet meer vergoed, beugel voor oudste kind zouden we najaar 2014 aan moeten gaan denken. Dit wordt dus januari 2015 dat we hieraan gaan beginnen. Dat scheelt weer een jaar aanvullende premie.
  Tandartsverzekering heb ik ook niet. Wij hebben allebei een sterk gebit geheel vulling en gaatjesvrij. Ik heb nog nooit meer betaald dan de kosten voor een periodieke controle. Zolang wij nog zo gezond zijn, gaan we voor de goedkoopste basisverzekering met het hoogste eigen risico. Ik besef me heel goed dat wij gelukkig zijn dat we ons in die positie bevinden.

  1. Hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat je die aanvullende verzekeringen niet meer kunt krijgen als je ze pas gaat nemen als er wat met je gezondheid mis is.
   Je zou niet de eerste zijn die dan buiten de boot valt en alles zelf kan gaan betalen.

 9. Nou, ik heb net mijn aanvullende 50+ opgezegd. leek me vorig jaar een goed idee. Maar minimaal vergoeden, en bril bijdrage is ook een wassen neus. dat heb ik er met een half jaar premie al uit.
  tandarts nog wel. ik heb niet zo jofele tandjes en wil geen gekke risico’s dragen. eigen risico naar 550 gezet. En in januari in een keer betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.