Tweedehands speelgoed: kan dat wel? + 11 x waar en hoe!

Tweedehands speelgoed Hier vind je het 1Kan tweedehands speelgoed wel als cadeau?

Dat stond in de titel van een email die ik van marktplaats kreeg.

Wat mij betreft is het antwoord: 'Absoluut!'

Sterker, het is eigenlijk niet eens een vraag vind ik.

Tweedehands speelgoed is geweldig

In alle jaren dat ik moeder ben, heb ik mijn kinderen vol vreugde tweedehands speelgoed gegeven. Want door tweedehands te kopen kon ik ze speelgoed geven dat ik anders te duur vond. En zeker bij Duplo en andere klassiekers maakt het niet uit of het tweedehands is of niet. De kwaliteit is prima. Het is vooral een kwestie van een keer goed wassen en voila! Je hebt prachtig speelgoed. Speelgoed dat ik anders niet had gekocht.

Duurzaam

Afgezien van het vriendelijker prijskaartje van tweedehands speelgoed is er ook nog het argument van duurzaamheid. Door tweedehands te kopen zijn er geen  nieuwe grondstoffen nodig om iets nieuws te maken. Door speelgoed te kopen bij het kringlopen of via marktplaats, vinted etc. draag je bij aan een beter milieu.

Waar Tweedehands speelgoed kopen?

Stel je vindt het een goed idee om tweedehands te winkelen voor je kinderen, maar waar kun je dat dan het beste doen? Hieronder een lijst met tips!

 1. Kringloopwinkels! Met stip bovenaan. Je kunt ze zelf bezoeken en het speelgoed bekijken op de kwaliteit. Bovendien is kringlopen leuk om te doen.
 2. Marktplaats
 3. Facebookgroepen
 4. Vinted
 5. Houten Helden: refurbished houten speelgoed! Net zoals je tegenwoordig een smartphone of computer refurbished kunt kopen, is er nu ook refurbished speelgoed! Is het niet geweldig? Ze beloven dat hun speelgoed gecontroleerd en waar nodig gerepareerd is. Op hun website schrijven ze dat ze ook op markten te vinden zijn.
 6. Tweedehands speelgoedmarkten. Net zoals er tweedehands kledingmarkten zijn, zo zijn er rond de feestdagen vaak ook tweedehands speelgoedmarkten. Houd de huis aan huis bladen in de gaten, want daar worden ze vaak aangekondigd.
 7. De vrijmarkt op Koningsdag
 8. Op de website samenduurzaam.nl verkopen ze tweedehands kinderspullen. Helaas gaan ze per 1 december stoppen vanwege tijdgebrek. Ze zoeken nog iemand die het wil overnemen ; )
 9. De website gebruikspeelgoed.nl lijkt ook goed maar ik kwam daar LEGO van de serie Friends Central Perk Ideas tegen voor 74,95. Bij bol.com kost die Lego set maar 60 euro! Dat maakt me wantrouwig ten opzichte van deze online webshop. Als je hier koopt, check dan eerst even wat het elders kost.
 10. Abonnement op de spelotheek. Toen mijn kinderen nog klein waren had ik een abonnement op de spelotheek. Daardoor hadden ze een tijdje een heuse skelter, trampoline en een Swinx. Stuk voor stuk speelgoed dat erg duur is als je het zelf koopt. Dit is een bijzondere vorm van tweedehands speelgoed, maar ik vind hem toch belangrijk. Je zou je kind bijvoorbeeld een abonnement op de spelotheek cadeau kunnen doen, en dan zelf eerst alvast iets uitzoeken. Zo krijgt je kind iets tastbaars om mee te spelen + de belofte van nog meer leuk speelgoed.
 11. De reshopper app werd bedacht door twee Deense vaders. Je kunt er gratis een account aanmaken en vervolgens tweedehands speelgoed shoppen. Je kunt er ook je eigen speelgoed verkopen.
 12. Wissel speelgoed uit met collega moeders. Je hebt tegenwoordig immers ook kleding ruil party's? Waarom niet ook voor speelgoed. Als jouw kind bepaald speelgoed ontgroeid is, kun je er wellicht een andere moeder en kind blij mee maken. En andersom natuurlijk ook!

Marktplaats speelgoedtest: het maakt kinderen niet uit

Marktplaats testte de reactie van kinderen op tweedehands speelgoed. Hun conclusie is dat het voor kinderen niet uitmaakt. Eerlijk gezegd lijkt mij dat ook logisch. Want nogmaals, er is niets mis met speelgoed dat al eens gebruikt is. Tenzij je er als ouder een probleem van maakt, zijn kinderen daar gewoon blij mee.

Er deden 14 gezinnen aan mee. De kinderen mochten een soort speelgoedwinkel in, terwijl de ouders elders via een monitor meekeken.

'Voor een kind maakt het geen verschil, voor de wereld des te meer,' sluit het filmpje van marktplaats af.

Tip: zijn er weinig leuke kringloopwinkels bij jou in de buurt? Dan kan online kringlopen een oplossing zijn.

Tweedehands cadeautjes

Hieronder mijn ervaring met een tweedehands cadeautje toen mijn oudste dochter 14 werd!

tweedehands cadeautjes

Mijn middelste dochter wordt 21 februari 14, en op haar verlanglijstje stonden onder andere de trilogie van In de ban van de ring en de dvd's van Batman.

Een bezoekje aan Bol.com leerde dat in de ban van de ring maar liefst 25 euro kostte en één dvd van Batman kostte rond de 30 euro! Dus ik wist wat mij te doen stond: snel naar Marktplaats!

Verjaardagscadeautjes op marktplaats

Daar scoorde ik de hele set van In de ban van de ring + de hobbit voor een tientje! En de hele Batman trilogie kocht ik voor 8,75 inclusief verzendkosten! In plaats van 115 euro, ben ik slechts 18,75 euro kwijt.

Ik ben helemaal blij, en wat zal mijn dochter opkijken! Dankzij Marktplaats kan ik haar (dure) wensen goedkoop vervullen! En met gelijk oversteken ben ik als koper ook nog eens goed beschermd.

Lees ook mijn post over zelfgemaakte cadeautjes. Die zijn vaak ook budgetvriendelijk.

Reacties Huisvlijt bezoekers

 • Ik koop ook idd wel eens tweedehands cadeautjes. Ik had alleen een vraagje. Wist je dat er twee series van Batman films zijn? Je hebt die oudere serie films met michael keaton gekocht en er is een nieuwere serie met Christian Bale in de hoofdrol. Ik wil me er niet mee bemoeien en misschien wilde ze de oude serie, maar ik dacht misschien was je er niet van bewust. Groetjes Couponer
 • Ja, veel dingen. boeken, playmobil, mobieltjes, computerdingen ( ebay, bol, maar nog nooit van marktplaats) (Henriette)
 • Hoi, Ik koop ook wel cadeautjes tweedehands. Niet voor partijtjes e.d. Helemaal als de kinderen jonger zijn, is het makkelijk. Wij kochten ook wel lego en playmobil via marktplaats. Je pakt het mooi in en ze zijn super blij. Spelletjes voor de Playstation of DS kopen wij ook wel tweedehands. Groetjes Alice
 • Jah hoor, idd vooral voor de kinderen spelcomputer playstations gewoon 2 de hands gekocht, omdat ik nieuw eerlijk waar te duur vind. En ook diverse spellen zijn goed 2 de hands te kopen, en indien overbodig weer te verkopen :-). Voor een vriendin heb ik wel eens een petroleumstelletje gescoord maar verder eigenlijk niks voor volwassenen als ik er over nadenk. (Sillie Sullie)
 • Wow, deze serie boeken heb ‘k ook thuis staan (waren destijds nieuw wel duurder :(, maar gelukkig worden ze zelfs nog regelmatig gelezen, groet Kniepertje
 • Ik woon in België en wou zo graag een petroleumstelletje in huis na alle positieve logjes hierover van al mijn blogvriendinnen…In België zijn die (bijna) niet te vinden…
  en mijn man bestelde er zelfs 2 via Marktplaats! en alles ok Ze werden perfect geleverd en in goeie staat… Dus positief! Wij kopen hier in België regelmatig via tweedehandssites maar via M.arktplaats hadden we nog niets gekocht… liefs Vergreetmenietje
 • Dat heb je goed gedaan!! Afhankelijk wat het zou zijn, speelgoed ofzo niet echt, maar zoeen dingen zou ik ook wel doen hoor! (Wen370)
 • Ik heb dat tot nu toe nog niet aangedurfd. Maar ik ga binnenkort een boek van mezelf weggeven aan iemand anders… dus dat is ook een beetje tweedehands, toch? ;) Enige verschil is dat ik dan zeker weet dat het er goed uitziet… (Daantje)

Leestip: de kwaliteit van nep lego onder de loep

Kopen jullie cadeautjes wel eens tweedehands? Wat vind jij van tweedehands speelgoed?

Similar Posts

14 Comments

 1. Zelf heb ik geen probleem met tweedehands speelgoed. Om het cadeau te geven, vind ik wel lastig. Ik wil dan zeker weten dat de ouders van het betreffende kind er ook geen probleem mee hebben.

 2. Door het 2e hands kan je vaker wisselen van speelgoed...en de kinderen zien het niet eens :)
  Vind het een mooi initiatief...als het maar niet ten koste gaat van armere kinderen.

 3. Dat is natuurlijk helemaal prima. Zeker Duplo en dergelijke is goed wasbar en onverwoestbaar. Maar soms zie ik toch ook wel tweedehandsspeelgoed waarvan ik denk 'Ik zou het niet meer verkopen'

 4. Wij hebben altijd in onze buurt een Speel-o-theek gehad,daar leen je speelgoed voor 3 weken en dan breng je het weer terug,heel handig als je kleine kinderen hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.