Wat draag je naar een begrafenis? 8 vuistregels

Last updated on February 9th, 2024 at 11:55 am

Wat draag je naar een begrafenis

Wat draag je naar een begrafenis?

Moet je helemaal in het zwart? Mag een spijkerbroek?

Een maand geleden had ik een begrafenis. Een buurvrouw was overleden.

Voor zo’n uitvaart kleed ik me met aandacht.

Ik heb een begrafenis jurk

Eerlijk gezegd heb ik zelfs een soort ‘begrafenis jurk’. Die trek ik altijd aan bij begrafenissen. Hij is donkerblauw en daardoor stemmig, keurig van lengte en netjes. Hij heeft bovendien een empire lijn, zoals in de tijd van Jane Austen.  Ik vind het erg belangrijk om er netjes en stemmig uit te zien bij een uitvaart. Het is mijn manier om te laten zien dat ik moeite heb gedaan, en dat ik de ernst van de gebeurtenis invoel.

En hieronder mijn ‘begrafenis jas’. Van wijlen V&D, dus dat is wel toepasselijk ; )

begrafenis jas

Ooit was het de norm om als vrouw in een zwart mantelpakje en vaak ook nog een hoed naar een begrafenis te gaan. Maar dat is nu niet meer nodig, tenzij je het zelf prettig vindt natuurlijk.

Wat draag je naar een begrafenis?

Net als bij een bruiloft gelden voor een begrafenis bepaalde regels en normen. Maar net zoals bij bruiloften worden die regels en normen steeds persoonlijker en individueler.

Hoe weet je dan welke kleding geschikt is en/of verwacht wordt op een begrafenis?

Daarvoor zijn er gelukkig een aantal handige trucjes en hulpmiddeltjes!

1. Lees de rouwkaart!

Net als bij uitnodigingen voor bruiloften wordt op rouwkaarten soms een dresscode vermeld. Dan wordt bijvoorbeeld gevraagd om allemaal in een bepaalde kleur te komen. Staat er geen dresscode op? Bestudeer dan de rouwkaart zelf op stijl en uitstraling. Is het een hele klassieke rouwkaart? Dan kun je er van uitgaan dat op de begrafenis stemmige, nette kleding wordt verwacht.

N.B. Je hebt tegenwoordig ook digitale rouwkaarten om een uitvaart aan te kondigen. Die kwam ik tegen op de site Uitvaart compact die zich profileert met budget begrafenissen.

2. Wat draag je naar een begrafenis: Mmet deze 3 kleuren kun je niet fout gaan!

Biedt de rouwkaart geen indicatie van de verwachte kleding? Dan zijn er 3 kleuren waarmee je hoe dan ook goed zit bij een uitvaart:

  1. Zwart
  2. Grijs
  3. Donkerblauw

3. Kies hoe dan ook voor nette kleding.

Op een begrafenis geeft het geen pas om in slordige, kapotte of zwaar afgedragen kleding te kopen. Dus geen afgetrapte gympen, kleding met vlekken of scheuren.

4. Wat draag je naar een begrafenis: Houd accessoires rustig

Een handige vuistregel bij begrafenissen is om maximaal twee opvallende accessoires te hebben. En niet te schreeuwerige accessoires. De reden is dat dit afleidt van de begrafenis en de ernst van de situatie.

Tenzij op de rouwkaart anders vermeld staat natuurlijk.

5. Zonnebrillen: hoe zit het daar mee?

Een (ingetogen) zonnebril mag. Het kan soms ook een manier zijn om jezelf een beetje af te schermen van alles om je heen. Tracy Ullman zong destijds niet voor niets: ‘Oehoe sunglasses, to hide behind!’

Maar zet je zonnebril binnen wel af.

Je bent tenslotte niet één of andere celebrity die last heeft van paparazzi. En zeker als je gaat condoleren is het netjes als je je zonnebril af doet.

Wat draag je naar een uitvaart? 6 regels

Hieronder 8 algemene vuistregels voor kleding op een begrafenis. Let op: hoewel sommige mensen ze overdreven zullen vinden, speel je met deze regels wel op ‘safe’. Je weet dan zeker dat je gepast gekleed bent voor een begrafenis.

  1. Geen bloot middenrif.
  2. Voor mannen is het goed om een grijs, zwart of donkerblauw pak te dragen.
  3. Liever geen spijkerbroek!
  4. Geen sneakers.
  5. Donkere kleuren worden gezien als teken van respect.
  6. Met zwart, grijs of donkerblauw als kleur zit je altijd goed.
  7. Rokken over de knie
  8. Geen mouwloze tops

Deze regels zijn een verzameling van advies van Remember Me, Elle en Trouw.

Fleurige kleding begrafenis?

Omdat er tegenwoordig geen duidelijke regels meer zijn voor kleding voor een begrafenis kan fleurige kleding soms ook. Sterker nog, het kan zelfs op de rouwkaart staan, het verzoek om fleurige kleding aan te doen naar de uitvaart. Maar zo niet, dan zou ik op safe spelen, en niet al te fleurige kleding aantrekken.

Meer weten over wat te dragen bij een uitvaart?

Er is een heus boek over etiquette rondom begrafenissen: Protocol & Etiquette rondom de uitvaart. Het kost 39,95.

Wat draag je naar een uitvaart samenvattend

Kies voor grijs, zwart of donkerblauw als kleur, en nette kleding. Dan kun je eigenlijk niet mis gaan.

Leestips

Wat trek jij aan bij een uitvaart?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

48 Comments

  1. Vorige week hadden we een uitvaart en ik moest ook even goed denken wat ik aan zou doen. Ik heb niet zo veel heel nette kleding. Ik kwam uit op een nette, donkere broek. Daarop een zwart coltruitje en een donker bordeaux rood vestje. Mijn man gaat altijd in pak naar een uitvaart. Het viel me op dat we bijna overdressed waren als niet direct nabestaanden. Veel mensen kwamen gewoon in spijkerbroek en niet echt heel netjes. Toch zou ik en volgende keer weer voor iets nets gaan.
    De uitvaart waar wij bij waren was van iemand in de tachtig. Je ziet vaker dat er dan niet gecondoleerd wordt. Nu ben ik gelukkig niet zo vaak bij uitvaarten, maar ik vond dit heel mooi en persoonlijk gedaan. Na afloop van de herdenking waarbij alleen nabestaanden herinneringen vertelden over de overledene, was er ook geen condoleance. Er werd gezegd dat de gasten naar de koffiekamer konden en dat de nabestaanden zelf een praatje zouden maken met de gasten. Dit is zoveel persoonlijker dan alleen een hand geven.
    Verder konden de nabestaanden erbij zijn op het moment dat de kist de crematie oven in ging. Ik weet niet of ik voor zoiets zou kiezen, maar het maakt het wel duidelijk een afscheid. Dit was (voor de duidelijkheid) niet voor de gasten.
    Mijn man en ik hebben het er al over gehad hoe wij het voor ons zelf willen. Er ligt geen draaiboek klaar, maar we weten wel genoeg. Toen mijn schoonmoeder vorig jaar overleed had ze een map klaar voor haar uitvaart. Dat vonden de kinderen heel fijn. Zo stonden alle namen en adressen vermeld waar de rouwkaart naar toe moest, welke uitvaartverzekering gebeld moest worden. Ik had mijn schoonmoeder jaren geleden al geholpen door het boekje van de uitvaartmis te typen. Zo had ze zelf de gebeden en gezangen al zoveel mogelijk zelf uitgezocht. Niemand van de kinderen is nog belijdend katholiek en dat zou een maken van een mis voor haar veel ingewikkelder maken. Nu konden de kinderen alles regelen precies zoals mijn schoonmoeder het gewild heeft. Dit was dus een uitvaartmis in een katholieke kerk met het kerkkoor waar ze zeer lang lid van geweest is. Het was een mooi en waardig afscheid. Zo fijn dat het nu zoveel persoonlijker kan.

    1. Begrafenissen zijn allang niet meer standaard hetzelfde, dat blijkt wel. Ik kan me voorstellen dat het draaiboek van je schoonmoeder handig was, en een goede steun in de rug bij het regelen van alles.

  2. Heel eerlijk: ik heb maar 1 begrafenis meegemaakt in heel mijn leven. Van mijn collega. Ik heb me toen ook met aandacht gekleed; een lichtroze bloesje in mijn lichtgrijze knielange rok en daaronder zandkleurige glossy ballerina’s. Anja gaf me altijd complimentjes als ik dat aanhad. Daarom vond ik dat passend bij haar afscheid. Dat wilde ik nog een keer voor haar aandoen…niemand was overigens in het zwart destijds. Anja was een heel fleurig type…

  3. Over het algemeen draag ik zwart, maar bij jongere mensen wel gecombineerd met vrolijke kleuren. Helaas heb ik dit een paar maal moeten doen. Zelf probeer ik ook iets persoonlijks te dragen, zoals een ring, oorbellen of iets anders die ik van de overledene heb gehad of die me op een andere manier linkt.

    1. Begrafenissen van (hele) jonge mensen vind ik nog weer ingrijpender dan van mensen die ruim tachtig zijn geworden.

      Wat een mooi gebaar dat je iets probeert te dragen dat je kreeg van de overledene!

  4. Een dresscode voor een uitvaart heb ik nog nooit gezien bij mij in de omgeving. Zelf draag ik altijd rustige kleding, het liefste zwart en inderdaad geen heftige accessoires. Liefs.x

  5. Belangrijker dan kleding vind ik gepaste manieren. Vreselijk die luidruchtige bar verhalen. Er is natuurlijk ook verschil, bij mijn schoonvader was iedereen in het zwart en ingetogen. Bij mijn oma was iedereen in veel kleur en zongen en dansten(Surinaams, niet blij dat ze er niet meer was), bij een oude vriend iedereen iets van leer en de verhalen (want zijn leven) waren hilarisch.. Het verschilt overal. Maar respect is de mooiste accessoire.

  6. Ik ga bijna altijd (nou ja altijd, zo vaak komt het niet voor) in het zwart. Dat vind ik een mooie traditie.

  7. Met donkere en neutrale kleuren kan je inderdaad nooit de fout in gaan. Daarnaast vind ik nette schoenen ook belangrijk. Voel je comfortabel in wat je aanhebt.

  8. Hoo, ik heb een vaste winter outfit voor begrafenissen en een zomeroutfit. Stemmige kleuren, geen sieraden, alleen parel oorbellen. Voor de uitvaart v m vader ( ik was in charge) een grijze gevkekte jurk gekocht, nooit meer aangehad. Zwart dunne blouse, mooie pumps, na het officiele deel alleen de jurk. Voor andere “formele” gelegenheden heb ik een zoals mijn dochter dat noemt….. ” reddingsvest” van Promiss, grijs gestreept, kan zwart onder,grijs, wit.
    Maar op een uitvaart van een best close iemand zag ik een citroengeel leren jasje. Dat vind ik too much.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.