Jane Austen: voor liefhebbers van haar boeken en films

Jane AustenJane Austen. Ze is een begrip, deze Engelse schrijfster die 200 jaar geleden stierf. Ze werd na haar dood alsnog wereldberoemd!

Er zijn Jane Austen films, boeken, boekenclúbs, festivals, ze heeft een eigen museum en er zijn allerlei films en series gemaakt naar aanleiding van haar werk. Voor iedereen die meer over haar wil weten raad ik het boek Jane voor iedereen van Anke Werker en Sanne van der Bruggen aan. In 102 bladzijden vertellen deze fans je alles wat je weten wilt over haar. En het boekje is nog leuk vormgegeven ook, met mooie tekeningen en het leest makkelijk weg. Net als de Jane Austen boeken : )

Wie was ze eigenlijk?

Jane Austen werd geboren in 1775 in het Engelse Steventon. Ze groeide op met maar liefst 6 broers en 1 zus. Haar vader was dominee, maar had ook een boerderij en kostschool om rond te komen. Jane hoorde bij de zogenoemde ‘gegoede burgerij,’ maar vooral in naam. Want de familie Austen had eigenlijk niet genoeg geld om echt goed ‘mee’ te kunnen doen met hun stand. Zoals ik het las in het boek Jane voor iedereen was het een warm gezin, en Jane’s vader stimuleerde haar te schrijven. Wat zeker in die tijd denk ik best bijzonder was.

Jane Austen boeken

In totaal schreef Jane 6 boeken, wat ik eigenlijk niet eens zo heel veel vind. Aan de andere kant: ze werd maar 42, dus ze had ook niet zo veel tijd.

Jane Austen Nederlands boeken

Hieronder een overzicht van Jane Austen boeken in het Nederlands:

Jane Austen Engels boeken

En hier een overzicht voor Jane’s boeken het liefst in de oorspronkelijke taal leest:

‘Jane Austen voor iedereen’

Jane Austen voor iedereen is echt een supergezellig en leuk boekje. Het is prachtig vormgegeven met mooie tekeningen, en het is sfeervol geschreven. Toen ik de laatste bladzijde dichtsloeg had ik echt het gevoel dat ik nu veel meer weet over deze bijzondere schrijfster. Bovendien was het net alsof ik een tripje door het Engeland uit haar tijd had gemaakt.

Wat kun je van dit boek verwachten

Het boek biedt informatie over Jane als persoon, vrouw, zus en schrijfster. Het is een huiselijk boek! Daarnaast worden haar zes boeken besproken. Er staan ook praktische dingen in, zoals zelf lavendelbuiltjes maken en een recept voor apple crumble. Leuk om te lezen vond ik ook het Austen menu. Zo ontbeet Jane blijkbaar altijd om 9 uur ‘s ochtends met toast, boter, jam en honing. En natuurlijk thee. Je vindt ook een hoofdstuk getiteld Schurken en feeksen, met daarin een overzicht van Jane’s slechteriken. Verder kun je een quiz doen om te kijken op wie van haar hoofdpersonen je het meest lijkt.

Jane’s doodsoorzaak

In dit boek las ik dat Jane’s doodsoorzaak waarschijnlijk de ziekte van Addison was. Dat is een zeldzame afwijking aan de bijnieren.

Jane Austen biografie

Anke en Sanna’s boek kun je lezen als een handzame biografie over Jane. Maar als je meer wilt dan zijn er ook echt uitgebreide biografieën. Heel bekend is natuurlijk onderstaand boek, omdat dit ook nog eens verfilmd werd.

biografie Jane Austen

Jane Austen reizen

Anke en Sanne van Jane voor iedereen zeiden het al: ‘Jane is anno 2019 nog springlevend!’ Sterker nog, er zijn speciale Jane Austen reizen die je kunt doen. Mijn oudste dochter  die in Engeland woont heeft bijvoorbeeld het huis van Jane bezocht. Ook kun je daar Jane Austen kleding aandoen en je even in die tijd wanen. Ik heb een mooie foto van mijn dochter in een Jane Austen jurk! Wil je een kant en klare Jane Austen reis, dan kun je die onder andere boeken bij Garden Tours. Hieronder een greep uit het programma:

 • Godinton Garden
 • Oxford
 • Basildon House & Park
 • Stourhead
 • House museum
 • Alton House
 • Chawton House
 • Bath
 • Salisbury
 • Wilton House and Gardens
 • Godmersham
 • Chilham
 • Dansavond in de Highclere suite

Ik ben totaal geen vakantieganger, maar dit spreekt zelfs mij wel aan! Ben je niet van de georganiseerde reizen, dan kun je ook zelf een programma samenstellen voor een Jane Austen reis. Bijvoorbeeld met dit boek:

Jane Austen reizen

Jane Austen jurk

Een Jane Austen jurk lijkt me nog helemaal niet zo gek. De modellen zijn vrij simpel, dus je kunt er prima in bewegen. Ze hebben een hoge taille, en dat vind ik altijd best flatteus. Laura Ashley heeft nog wel eens jurken in haar stijl. Ook op de site Etsy vind je een heleboel Jane jurken. Maar wie handig is kan er natuurlijk ook zelf eentje maken. In onderstaand filmpje laten twee dames zien hoe je een jurk kunt omtoveren tot een Jane Austen jurk:

Deze stijl jurken vind je ook terug in de serie Bridgerton.

Jane Austen films

Jane’s boeken zijn vaak verfilmd, en er zijn dus diverse versies van. Als ik aan Jane Austen films denk, dan denk ik meteen aan Colin Firth! Hieronder een overzicht van bekende films die gebaseerd zijn op haar boeken:

Mijn conclusie

Anke en Sanne noemen Jane een ‘sterk merk’. Als ze nu zou leven, zou ze volgens hen aan het hoofd staan van een ‘waar imperium’. En ik denk dat ze daar gelijk in hebben, want ze is ondertussen veel meer dan haar boeken. Ze is een manier van leven geworden. Ze representeert romantische liefde en een ander tijdperk, met de bijbehorende producten. Er zijn Jane Austen jurken, serviezen, tijdschriften, jurken, breipatronen, recepten noem maar op.

Over het boek ‘Jane voor iedereen’

Jane voor iedereen is een erg leuk boek voor iedereen die houdt van de boeken van Jane Austen of van het oude Engeland. Maar het is ook geschikt voor eindexamenkandidaten die wat meer willen weten over deze Engelse schrijfster en studenten Engels. Ken jij iemand die houdt van Jane’s boeken? Dan is dit boek zeker een leuke cadeautip.

Praktische informatie over Jane voor iedereen

Jane voor iedereen is voor 15,50 te koop bij bol.com. Ik leende het uit de bibliotheek, maar dit is een boek dat ik ook best permanent in mijn boekenkast zou willen hebben staan. En dat heb ik niet zo vaak.

Pride and Prejudice

Wat vind jij van Jane Austen? Ben je fan? Of juist niet?

Similar Posts

9 Comments

 1. O, een Jane-jurk. Ja, dat is toch een beetje een meisjesdroom. Grappig dat er zelfs hele reizen mogelijk zijn in dit thema.

 2. Hier een enorme Jane Austen fan. Haar boeken zijn romantisch, maar er zit ook veel humor in. Ze beschrijft heel fijnzinnig de eigenaardigheden die mensen hebben. Ik kan me heel goed voorstellen dat er zelfs reizen zijn in Jane Austen sfeer. Wie weet laat ik me daar nog eens toe verleiden, maar vooralsnog geniet ik thuis van Jane op DVD of in een boek met thee en koekjes!

 3. Tof dit allemaal. Engeland stond met Beatrice Potter al op m’n lijstje, dit is ook leuk. Ga het boek lenen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.