Gehaktballen uit de oven

gehaktballen uit de oven

Van mijn moeder heb ik geleerd dat gehakt ‘vet’ is, en dus maakte zij het altijd klaar in de oven. Voor de smaak kneedde ze er nog een uitje door, en ik vond haar gehaktballen echt verrukkelijk!

Ik heb mijn moeders recept overgenomen, en maak nu ook gehaktballen ‘uit de oven’. En als ik dan zie hoeveel vet er uit druipt, dan ben ik daar elke keer weer blij om. Je moet er toch niet aan denken dat al dat vet in je lichaam komt?! (Zie foto!)

Mijn moeders recept voor gehaktballen uit de oven

 • Rundergehakt
 • 1 ei
 • een gesnipperde ui
 • zout naar smaak
 • paneermeel

Kneed de boel goed door elkaar, en maak er mooie gehaktballen van. Zet in de oven op 160 graden en wacht een uur, terwijl het heerlijk gaat ruiken.

En dan, genieten maar van je ‘magere’ gehaktballen!

Overigens maak ik tegenwoordig mijn hamburgers ook zo klaar, sinds ik las wat ze daar allemaal in stoppen!

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte.

Maak jij wel eens gehaktballen, of koop je ze kant en klaar?
Wat is jouw recept voor lekkere gehaktballen?

0/5 (0 Reviews)

17 Responses to Gehaktballen uit de oven

 1. Ik doe wel eens gehaktbrood, in een ovenschaal dus. Wel een eenvoudig recept, anders krijg ik te veel moppers hier… Maar met ballen had ik het nog nooit gedaan. Bedankt voor de tip! Maak jij jus met een pakje dan, of heb je een sausje bij het eten? Over het gehaktbrood doe ik tomatensaus met bruine suiker, dan heb ik ook geen jus meer nodig.
  Groeten, Jolanda

 2. Zelf koop ik h.o.h. gehakt. Lekker vet dus. Maar geen ui en ei want dan krijgt het gehakt een heel andere structuur, veel fijner. Maar ik bak ze zonder toevoegingen in vloeibare boter. Heb geen speciaal recept. Ja glutenvrij moeten ze zijn.

 3. Ik doe er nog peper, nootmuskaat en peterselie bij. Ik braad ze in een braadpan en in hun eigen vet. Deksel half op de pan en af en toe de ballen keren.
  Ik heb altijd rundergehakt. Dat haal ik in een Turkse winkel. Die pakt een stuk vlees en maakt er gehakt van terwijl ik er bij sta. Dan weet ik tenminste zeker dat het van één dier is en niet een mengsel van verschillende met weet ik wat organen erdoor.
  Groet, Nelly

 4. Ik gebruik eigenlijk hetzelfde recept, maar dan wel uit de pan, gebraden in hun eigen vet. Worden de gehaktballen niet droog als ze een uur in de oven hebben gelegen?

 5. Wat een leuk recept, ik ga het eens proberen. Kun je voor ui ook iets anders gebruiken? Dat lust ik nl niet en als mijn moeder het zou maken, zou ik het waarschijnlijk niet eens merken, maar als ik het er zelf in stop, proef ik het wel. Ja, ik weet het, het zit tussen mijn oren, maar toch.

 6. 500 gram half om half met een zakje nasi/bami kruiden. Een eitje erdoor en wat paneermeel. Kleine balletjes draaien. Braden, en serveren in saté-saus, met gele rijst en een komkommersalade….Jammie!!!

 7. Lijkt me best lekker, alleen de oven een uur laten branden voor een paar gehaktballen vind ik best zonde. Tenzij je het combineert met een ander ovengerecht. In de pan zijn ze in een kwartiertje gaar. Het vet wat uit het vlees komt doen wij over de aardappels anders zijn die weer zo droog.
  Ook ik doe nog peterselie en peper door het gehakt, maar ook een uitje.

 8. Ik krijg helemaal trek van al die lekkere recepten!
  Het zijn meestal 7 gehaktballen, dus ik vind het wel de moeite van de oven waard. Ook omdat het me gezonder lijkt.

  Ik beken dat ik soms jus maak uit een zakje… maar ik schaam me wel een beetje.

 9. haha, ik zag die foto en ik dacht ‘huh, wat een rare gehaktballen’ – pas later viel het kwartje dat dat dus het vet is dat er uitgekomen is … slim 😉

 10. als je jus van een andere keer dat ove is gebleven in kleine bakjes invriest dan heb je altijd jus bij de hand. even in een pannetje ontdooien en klaar.

 11. Mijn moeder braadde de gehaktballen altijd aan, en liet die dan gaar worden samen met de stooflapjes die uiteraard al veel langer hadden gesudderd. Resultaat: heerlijke jus en meer dan genoeg voor diverse maaltijden. Niet vetarm trouwens want vlees werd in die tijd “onder het vet” goedgehouden.
  Mijn eigen gehaktballen zijn stukken beter geworden sinds ik er rijkelijk eigengemaakt paneermeel doorheen doe en een scheutje melk, geen ei (wel kruiden uiteraard). Ik braad vetarm en heb vaak te weinig jus, maar als je een stevige aardappelsoort hebt en je stoomt die, dan kun je die snijden en heb je weinig jus nodig.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.