Gehaktballen uit de oven: lekker en minder vet!

Gehaktballen uit de oven

Ik ben dol op gehaktballen uit de oven.

Van mijn moeder heb ik geleerd dat gehakt 'vet' is, en dus maakte zij het altijd klaar in de oven. Voor de smaak kneedde ze er nog een uitje door, en ik vond haar gehaktballen echt verrukkelijk!

Ik heb mijn moeders recept overgenomen, en maak nu ook altijd gehaktballen 'uit de oven'. En als ik dan zie hoeveel vet er uit druipt, dan ben ik daar elke keer weer blij om. Je moet er toch niet aan denken dat al dat vet in je lichaam komt?!

Kijk, hieronder zie wat er uit de gehaktballen is gedropen:

gehaktballen uit de oven

Mijn moeders recept voor gehaktballen uit de oven

 • Rundergehakt
 • 1 ei
 • een gesnipperde ui
 • zout naar smaak
 • paneermeel

Kneed de boel goed door elkaar, en maak er mooie gehaktballen van. Leg ze op een rooster, en zet ze in de oven op 160 graden.

Gehaktball uit de oven hoe lang?

Wacht ongeveer 30 tot 40 minuten, terwijl het heerlijk gaat ruiken. Vergeet niet er een bakblik met bakpapier onder te zetten waar alle vet op kan druipen. Anders heb je later een vervelend schoonmaakklusje!

En dan, genieten maar van je 'magere' gehaktballen!

Overigens maak ik tegenwoordig mijn hamburgers ook zo klaar, sinds ik las wat ze daar allemaal in stoppen!

Nog meer recepten voor gehaktballen in de oven

Behalve mijn moeders recept zijn er nog veel meer recepten voor gehaktballen die je in de oven klaarmaakt te vinden. Hieronder drie leuke oven recepten voor gehaktballen. Let wel: ze worden allemaal in een ovenschaal gebakken.

Gehaktballen met mosterd en ui in de oven uit de Allerhande

In onderstaand recept druipt het vet niet uit de gehaktballen zoals bij mijn moeders recept. De gehaktballen gaan in een schotel.

|

Gehaktballen met groente uit de oven

|

Gehaktballen uit de oven met knoflook en Italiaanse kruiden

|

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte.

Gehaktbal maken zonder paneermeel: 3 opties

gehaktbal maken zonder paneermeel

Kun je gehaktbal maken zonder paneermeel? Ja, dat kan! Het komt regelmatig voor dat ik weer eens geen paneermeel in huis heb. In dat geval werkt een beschuitje ook prima! Ik neem dan 1 à 2 beschuitjes, afhankelijk van de hoeveelheid gehakt, en verkruimel dat helemaal met mijn handen. En vervolgens gebruik ik dat als paneer meel voor gehaktballen. Het werkt perfect.

Een andere optie is een boterham roosteren, of in de oven doen. Zo wordt hij hard, en kun je hem verkruimelen tot een soort paneeermeel! Doe hem eventueel in een plastic zakje, en ga er met de deegroller over voor optimale kruimels.

Tot slot kun je gehaktbal maken zonder paneermeel door in plaats daarvan een beetje bloem te gebruiken!

7 Alternatieven voor paneermeel op een rijtje

 1. Beschuit
 2. Bloem
 3. Brood
 4. Knäckbröd
 5. Toastjes
 6. Croutons
 7. Niets: je kunt ook gehaktballen kneden zonder iets erin.

Gehaktballen vallen uit elkaar?

Vallen jouw gehaktballen uit elkaar? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste is dat je te weinig 'bindmiddel' hebt gebruikt zoals paneermeel. Een andere oorzaak kan te weinig vocht zijn. Je zou een klein beetje melk kunnen toevoegen om dit op te lossen.

Gehaktballen in de oven tot slot

In deze post las je recepten voor gehaktballen die in de oven worden klaargemaakt. Mijn favoriete manier is nog steeds het recept van mijn moeder, omdat de gehaktballen dan minder vet worden. Het vet druipt er immers uit.

Praktische informatie

Hieronder een overzicht van boeken met recepten voor gehaktballen!

Lees ook mijn post over hamburger uit de oven!

Maak jij wel eens gehaktballen in de oven, of koop je ze kant en klaar?

Wat is jouw recept voor lekkere gehaktballen?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik doe wel eens gehaktbrood, in een ovenschaal dus. Wel een eenvoudig recept, anders krijg ik te veel moppers hier... Maar met ballen had ik het nog nooit gedaan. Bedankt voor de tip! Maak jij jus met een pakje dan, of heb je een sausje bij het eten? Over het gehaktbrood doe ik tomatensaus met bruine suiker, dan heb ik ook geen jus meer nodig.
  Groeten, Jolanda

 2. Zelf koop ik h.o.h. gehakt. Lekker vet dus. Maar geen ui en ei want dan krijgt het gehakt een heel andere structuur, veel fijner. Maar ik bak ze zonder toevoegingen in vloeibare boter. Heb geen speciaal recept. Ja glutenvrij moeten ze zijn.

 3. Ik doe er nog peper, nootmuskaat en peterselie bij. Ik braad ze in een braadpan en in hun eigen vet. Deksel half op de pan en af en toe de ballen keren.
  Ik heb altijd rundergehakt. Dat haal ik in een Turkse winkel. Die pakt een stuk vlees en maakt er gehakt van terwijl ik er bij sta. Dan weet ik tenminste zeker dat het van één dier is en niet een mengsel van verschillende met weet ik wat organen erdoor.
  Groet, Nelly

 4. Ik gebruik eigenlijk hetzelfde recept, maar dan wel uit de pan, gebraden in hun eigen vet. Worden de gehaktballen niet droog als ze een uur in de oven hebben gelegen?

 5. Wat een leuk recept, ik ga het eens proberen. Kun je voor ui ook iets anders gebruiken? Dat lust ik nl niet en als mijn moeder het zou maken, zou ik het waarschijnlijk niet eens merken, maar als ik het er zelf in stop, proef ik het wel. Ja, ik weet het, het zit tussen mijn oren, maar toch.

 6. 500 gram half om half met een zakje nasi/bami kruiden. Een eitje erdoor en wat paneermeel. Kleine balletjes draaien. Braden, en serveren in saté-saus, met gele rijst en een komkommersalade....Jammie!!!

 7. Lijkt me best lekker, alleen de oven een uur laten branden voor een paar gehaktballen vind ik best zonde. Tenzij je het combineert met een ander ovengerecht. In de pan zijn ze in een kwartiertje gaar. Het vet wat uit het vlees komt doen wij over de aardappels anders zijn die weer zo droog.
  Ook ik doe nog peterselie en peper door het gehakt, maar ook een uitje.

 8. Ik krijg helemaal trek van al die lekkere recepten!
  Het zijn meestal 7 gehaktballen, dus ik vind het wel de moeite van de oven waard. Ook omdat het me gezonder lijkt.

  Ik beken dat ik soms jus maak uit een zakje... maar ik schaam me wel een beetje.

 9. haha, ik zag die foto en ik dacht 'huh, wat een rare gehaktballen' - pas later viel het kwartje dat dat dus het vet is dat er uitgekomen is ... slim ;-)

 10. als je jus van een andere keer dat ove is gebleven in kleine bakjes invriest dan heb je altijd jus bij de hand. even in een pannetje ontdooien en klaar.

 11. Mijn moeder braadde de gehaktballen altijd aan, en liet die dan gaar worden samen met de stooflapjes die uiteraard al veel langer hadden gesudderd. Resultaat: heerlijke jus en meer dan genoeg voor diverse maaltijden. Niet vetarm trouwens want vlees werd in die tijd "onder het vet" goedgehouden.
  Mijn eigen gehaktballen zijn stukken beter geworden sinds ik er rijkelijk eigengemaakt paneermeel doorheen doe en een scheutje melk, geen ei (wel kruiden uiteraard). Ik braad vetarm en heb vaak te weinig jus, maar als je een stevige aardappelsoort hebt en je stoomt die, dan kun je die snijden en heb je weinig jus nodig.

 12. Ik maak de gehaktballen net zoals mijn moeder dat deed met rundergehakt, zwarte peper , zelfgemaakt paneermeel, een eitje en fijngesneden ui er door heen en bak ze in de welbekende boter die ... OMA ook gebruikte en volgens mijn dochter zijn ze overheerlijk. Nu ze niet meer thuis woont krijg ik regelmatig een bestelling . Ik heb dan ook altijd een voorraadje in de vriezer.

 13. Ik maak gehaktballen ook in de oven, maar: in een oude eierdoos Daar trekt het vet dan in. Supermakkelijk. Het werkt zelfs met extra mager gehakt. Je kunt je favoriete gehaktbalrecept gebruiken en dan de ballen rauw in de eierdoos doen en even in de oven stoppen. Bij ons smullen ze ervan

 14. Ik maak eigenlijk nooit gehaktballen. Wel kleine gehaktballetjes. Voor bij de pasta. Gehakt, ei, parmezaanse kaas, peper, zout, peterselie en nootmuskaat mensen, kleine balletjes draaien. Maar die bak ik gewoon in een pan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.