Hamburger uit de oven met 4 ingrediënten

Hamburger uit de oven

Elke vrijdag maak ik hamburger uit de oven!

En dit is waarom!

Joop’s Broodje!

Als kind was het één van mijn favoriete gezinsuitjes: met z’n allen naar Joop’s Broodje in Doetinchem.

Ik koos daar altijd een… hamburger!

Die werd geserveerd op een wit bolletje, met gebakken uien en ketchup.

Ik vond die als kind echt heerlijk.

Nog steeds trouwens.

Hamburger en ‘Jokus broodje’

Mijn middelste zusje koos altijd de specialiteit van het huis: een Joops broodje. Maar we waren nog jong, en dan is dat blijkbaar best moeilijk om uit te spreken.

Dus hadden we het altijd over een Jokus Broodje.

Een Jokus broodje bestond uit casselerrib, een gekookt ei in plakjes en ravigottesaus.

Joop’s Broodje bestaat helaas al jaren niet meer. Maar ik eet nog elke week een hamburger op hun manier! Het enige verschil is dat ik de hamburger in de oven klaarmaak.

‘Why eat hamburger when you can have steak?’

Er is een Engels gezegde:

‘Why eat hamburger when you can have steak?’

Ik zal je zeggen waarom!

Omdat een hamburger net zo lekker is als een steak! Of Ossenhaas, of Tournedos.

Zeker als je een hamburger hebt van een echte goede slager, zoals bollensteak.nl. Ik kreeg de kans om hun hamburgers te proberen. En dat smaakt inderdaad wel even anders dan de hamburgers die ik normaliter in de supermarkt koop.

Eerlijk gezegd ben ik best verbaasd.

Hoe kan dat nou zoveel uitmaken?

De hamburgers van Bollensteak waren echt veel lekkerder dan de runderhamburgers die ik normaliter bij de Coop koop. Albert Heijn vind ik ze niet lekker, want die hebben er volgens mij knoflook doorheen geknoeid.

Ik ging te rade bij mijn neef Henk die slager is.

Neef Henk – dit zegt een echte slager erover

Ik vroeg mijn neef Henk, die slager is, hoe het kan dat de hamburgers van Bollensteak zoveel lekkerder zijn dan die van de supermarkt. Dit is wat hij zei:

‘Dat ligt sowieso aan de samenstelling van het vlees. Jouw hamburger bestaat uit 1 soort dier, die allemaal hetzelfde gegeten hebben. Coop hamburgers is vlees van verschillen koeien van verschillende boeren die verschillend voer hebben gehad.

Daarnaast speelt de leeftijd van de koe ook een rol in de smaak. En kijk eens op het etiket wat er allemaal aan ingrediënten in zitten . Coop waarschijnlijk meer conserverende hulpstoffen dan die van de Bollensteak.’

Dankjewel neef Henk, dat is heel verhelderend en goed om te weten.

Waarschuwing en disclaimer!

Ik ben geen food blogger. Ooit zei iemand over een foto van een maaltijd op Huisvlijt ‘Het ziet eruit alsof iemand het al een keer gegeten heeft.’ Waarmee ik maar even wil zeggen, dat de foto’s misschien wat eh… primitief zijn.

Goed, nu we dat uit de weg hebben, verder met de post!

Hamburger uit de oven: dit heb je nodig

Wat heb je nodig voor een hamburger uit de oven in de stijl van Joop’s broodje?

 • Een runderhamburger
 • Een wit bolletje
 • 1 flinke ui per twee hamburgers. Zie ook: Hoe snij je een ui?
 • Heinz tomatenketchup

Hamburger uit de oven: mijn proces

Ik weet dit elke vrijdag. Meestal doe ik rond 11.45 de hamburger in de oven. Wij hebben een hete lucht oven. Die zet ik op 160 graden. Vervolgens ga ik ons hondje Trixie uitlaten.

Uien in ringen snijden

Als ik thuiskom snijd ik de uien in ringen. Niet in stukjes, want dat is niet hetzelfde! Ik vind dat een hamburger uienringen moet hebben. Onder het motto: ‘Dat doe je verkeerd! Dat moet je een ander laten doen,’ vraag ik mijn jongste zoon vaak om even de uien te snijden.

Ondertussen laat ik dan even onze hond Trixie uit.

Had ik al gezegd dat ik geen bevlogen kok ben?

Hamburger uit de oven

Als de uien goed gaar zijn, snijd ik het witte bolletje open en leg dat er bovenop. Zo wordt het lekker warm.

Hamburger uit de oven

Ondertussen is er meestal wel een half uurtje voorbij, en is de hamburger uit de oven klaar.

Hamburger op de onderkant van het witte bolletje leggen

Ik leg het warme, open witte broodje dan op mijn bord. Ik zal het zelf maar vast zeggen: het broodje is een beetje sneu, en eigenlijk niet deze luxe hamburger waardig.

Hamburger uit de oven

Vervolgens vlei ik op de onderkant van de hamburger. Daarna doe ik de uienringen erover heen. Dat moet snel, want anders wil mijn man de helft. En ik wil er altijd graag lekker veel.

Hamburger uit de oven

Tot slot: ketchup

Daarna doe ik er een boel ketchup op. Ook dat moet tersluiks, want zowel mijn kinderen als mijn man hebben altijd veel commentaar dat ik ‘teveel’ ketchup gebruik. Maar teveel ketchup bestaat niet vind ik, als het gaat om een hamburger.

Daarna klap ik het broodje dicht. Dat lukt meestal niet zo goed, want er ligt een behoorlijke laag op, maar dat geeft niks.

En dan is het smullen maar!

Je kunt dit natuurlijk ook maken met een groenteburger of een vegetarische hamburger.

Over Bollensteak

Bollensteak voorziet sinds 2000 de horeca van kwaliteitsvlees. Maar nu kun je ook als consument bij hen bestellen! Dat betekent dat je thuis net zo luxe kunt eten als in de horeca.

Leestips

Hello Fresh recepten

Waarom ik van gedachten veranderde over Hello Fresh

Similar Posts

33 Comments

 1. Hier in huis zijn allergieen. Ik koop gehakt, kruid die zelf en maak er dan burgers van. Die gaan hier ook in de oven :)
  Dan doe ik er (al dan niet vegan) kaas op, plakjes augurk , ui en ketchup op. Op een (al dan niet glutenvrij) broodje.
  Zo lekker!
  Ben het zo gaan doen sinds we een keer een glutenvrije burger haalden bij de Mac die zo droog was als de Sahara en weinig smaak had 🤪

 2. Mmmm dat moet lekker zijn geweest! Een broodje hamburger is sowieso perfect als je makkelijk iets wilt maken en heerlijk om te eten in het zonnetje tijdens deze mooie & warme dagen.

 3. Vlees van een goede slager wint het altijd van de supermarkt. Daarom eet ik altijd vlees van de slager. Liever een klein beetje (h)eerlijk vlees, dan een grote lap uit de supermarkt.

  Love As always
  Dimario

 4. Heerlijk! Wij eten ook regelmatig een broodje hamburger! Wel met sla, tomaat en augurken. En natuurlijk ketchup.

 5. Heerlijk…ik maak het met zelfgemaakt brood en een burger van de boerderijwinkel. En ui en ketchup, soms ook met kaas en tomaat als ik het in huis heb. Het opeten is een heerlijke kliederboel.

 6. Wat een leuke (en lekkere:)) traditie is dit. Ik vind het er heerlijk uitzien en het idee van het broodje even mee opwarmen ga ik onthouden.

 7. Bij hamburgers staan me de (te zoete) catchup en broodjes (vooral die van McDonald) me nooit aan. Koop ze dan ook vrijwel nooit onderweg. Wel gebruik ik regelmatig een halve diepvries hamburger bij m’n warme maaltijd als alternatief voor gehakt. Neem die met kippenafvalvlees en een vleugje paard. Varkensvlees komt er bij mij niet in. Wat me vooral opvalt is dat de kruiden meer de smaak bepalen. Bij m’n hoofdmaaltijd zit vaak ui en ui gaat prima samen met gehakt en met hamburgers.

  1. Ik ben benieuwd Ximaar: wat is je bezwaar tegen varkensvlees? Wij krijgen het nu meestal van mijn neef Henk die zelf varkens heeft en slacht. Deze hamburgers waren trouwens van rund.

 8. Eten wat je lekker vindt. Als kind kregen wij zaterdagsmiddags, als we uit school kwamen, zelf gemaakte frietjes met appelmoes. Ik kan er nog van nasmullen. Hamburgers, die maken we zelf. Hier is niet zoveel voorbereid eten te koop. Nee, nooit in de oven, altijd in de koekenpan.

 9. Wij hebben laatst hamburgers en een gourmetschotel van Bollensteak op. Wat een mals en heerlijk vlees. Geen vetrandjes niks.

 10. Allee vooruit…! Meestal vul ik op zo’n moment de oven en worden er dus ook groentjes gebakken, en enkele patatjes…
  Lie(f)s.

 11. Zo lekker! Maar ik bak ze altijd in de pan. Ik doe altijd een broodje, dan ijsbergsla, dan de burger (met daarop een plakje cheddar dat op het laatst even mee gesmolten is bij de hamburger bakken), dan uienringen en nog een plakje augurk. En dan eet ik mijn vingers erbij op :-)

 12. Wij eten het niet vaak, maar als we een broodje hamburger willen dan kopen we de hamburgers altijd bij Slagerij Hemmen in Onstwedde, wat ons betreft de lekkerste!

 13. Ik ben ook dol op hamburgers. Toen ik klein was maakte mijn pa dat altijd voor mijn verjaardag en noemde dat dan MCPapa. Veel lekkerder dan MCDonald

 14. Ik maak de hamburgers altijd zelf met gehakt en kruiden. En dan nog met ijsbergsla, tomaat, komkommer & curry.

 15. hier ook regelmatig hamburgers maar dan van de grill en ik maak alles zelf, tot aan de sausjes toe! uien mogen nooit ontbreken erop maar sla en tomaat ook niet vind ik

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.