Reacties

Hoe snij je een ui? En snijtechnieken voor andere groentes en fruit. — 12 reacties

 1. Ik snij de bovenkant eraf en keep de zijkant in zodat de ui gemakkelijk te pellen is. Bij meerdere uien doe ik dat laatste onder de kraan om de kans op tranende ogen te verkleinen. Vervolgens snij ik ze van boven naar onder doormidden. Een helft plat leggen en horizontaal, afhankelijk van de grootte van de ui, 3 tot 5 maal horizontaal insnijden tot bijna aan de wortel. Daarna verticaal plakjes snijden zodat je fijn gesnipperde ui overhoud. Ringen of halve ringen snijden spreekt vanzelf.
  De mooiste resultaten en minder kans op tranende ogen krijg je overigens door een klein en dun, maar vlijmscherp mes te gebruiken. Zelf geef ik de voorkeur aan een Robert Herder groentenmes of een Opinel Officemes.

  • Ik sta regelmatig met hevig tranende ogen uien te snijden Joannes. Ik wist niet dat de scherpte van het mes daar ook nog een rol bij kon spelen!

 2. Goed geslepen mes is inderdaad eerste vereiste.
  In de film Julie en Julia(over kookboekschrijfster Julia Child)zit een mooie scene waar Julia "leert" uiensnijden. Volgens de mannen van de Franse kookschool doet ze het niet goed, en thuis oefent ze dan maar. De hele keukentafel ligt vol gesneden uien. Mooie film trouwens!
  Ik rommel wat aan met snijden, maar wel met een klauwhand, dat is om te voorkomen dat ik met mijn scherpe mes vingertopjes mee snijd.

 3. :-D leuk cursus ui snijden ;-)
  Ik snijd ze het zelfde als jij, voor en achterkant er af, platte kant en snipperen maar.. of ringen, hoe ik ze ook snijd... ik huil me altijd helemaal suf er van.

 4. Pff ja, ik snijd ze precies zoals jij en alle andere groenten ook volgens de ‘ik doe maar wat’ techniek. Net als jij :’)
  Een dergelijk boek zou dus ook niet aan mij besteed zijn.
  Wel grappig om te lezen dat ik het dus altijs fout doe ;)al eet iker niet minder lekker om:)

  • Ik was me ook niet bewust van de mogelijkheden op snijgebied. Maar ik ben dan ook niet zo'n geïnteresseerde kok. Niettemin is het altijd weer leuk om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is : )

 5. Van mijn schoonmoeder hoorde ik ooit dat als je de ui in de helft snijdt en dan geen ringen maar van rechts naar links in reepjes snijdt ze zoeter zouden smaken. Geen idee of dat zo is maar als ik er meerdere snij doe ik dat dan nog steeds met een deel ervan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder