Het Kind Van De Dag Systeem

kind van de dag

Het kind van de dag systeem heeft mij enorm geholpen als moeder.

Ik vind het namelijk erg belangrijk dat mijn kinderen voldoende aandacht van me krijgen.

Begrijp me niet verkeerd: ik vind ook dat kinderen zichzelf moeten kunnen vermaken. En als het pijpenstelen regent laat ik ze gewoon naar school fietsen, tenzij het buiten levensgevaarlijk is. Maar daarnaast vind ik het belangrijk dat ze zich ‘gehoord’ voelen zoals dat heet. En met vijf kinderen vind ik dat soms wel eens lastig. Dan zie ik door alle kinderen het kind niet meer.

Ergens halverwege mijn carrière als moeder realiseerde ik me iets belangrijks:

Vaste ritmes en patronen maken het leven makkelijker. Ik hoef dan niet steeds het wiel uit te vinden. Ik kan gewoon het protocol afwerken waarvan bewezen is dat het efficiënt is en werkt.

En het allermooiste is, dat het veel vragen voorkomt, of simpel oplost.

Zoals Het Kind Van De Dag Systeem. Dit is een systeem dat ook nog wel eens op basisscholen gebruikt wordt!

Het Kind Van De Dag Systeem

Het Kind Van De Dag Systeem houdt in dat elke dag een ander kind Kind Van De Dag is. En het kwam mooi uit dat ik vijf kinderen heb. Zo had ik een Kind Van De Dag voor elke weekdag.

 • Maandag: Maartje
 • Dinsdag: Jan
 • Woensdag: Teuntje
 • Donderdag: Ot
 • Vrijdag: Piet
 • En de zaterdag rouleerde per week. Zondag was er geen kind van de dag

Het Kind Van De Dag Syteem in de praktijk

Als Kind Van De Dag heb je bepaalde priveleges. Oftewel het voorkomt enorm veel gezeur. Het Kind Van De Dag mocht bij mij bijvoorbeeld in de auto voor in zitten. En Het Kind Van De Dag mocht achter de computer. Dus als de kinderen zeurden of vroegen: ‘Mag ik voor in zitten mama?’ Dan zei ik simpelweg: ‘Ben je Kind Van De Dag?’

En dan waren ze meteen uitgepraat.

Opgelost : ) Ook het schermgebruik had ik prachtig onder controle op deze manier.

Op zaterdag mocht het Kind Van De Dag kiezen wat we die dag aten, en de boodschappen doen met mijn man. En ‘s ochtends met mij naar de stad, waarbij Het Kind Van De Dag het restaurant mocht kiezen.

Inmiddels is de jongste 12 en de oudste 20, maar de zaterdagochtenden doen we nog steeds op deze manier. De meisjes willen altijd naar de Hema, De twee jongste jongens naar Subway en mijn oudste zoon wil naar een lunchroom die Met Liefde heet.

Conclusie

Als moeder moet je tegenwoordig best veel. Dus waar je je leven makkelijker kunt maken, moet je dat vooral niet laten vind ik. Ook als je meer of minder dan vijf kinderen hebt, kun je gebruik maken van Het Kind Van De Dag Systeem. De voordelen van dit systeem zijn:

 • Je kind voelt zich bijzonder op die dag.
 • Je kind voelt zich gezien en gehoord, omdat hij of zij op die dag iets meer mag of iets mag kiezen.
 • Je hebt 1-op-1 aandacht met je kind.
 • Je voorkomt allerlei voetangels en klemmen, of hebt daarvoor een pasklaar antwoord.
 • Je voelt je een goede moeder; iets wat ook altijd wel fijn is!

Hoe zorg jij dat je kind voldoende aandacht krijgt? En wat zijn jouw trucjes om het leven soepel te laten verlopen?

Similar Posts

31 Comments

 1. Wat een leuk idee!! ik denk dat dit voornamelijk handig is voor gezinnen met meerdere kinderen. Zelf hebben wij twee zoontjes en is er genoeg tijd voor 1 op 1 aandacht. Mede door dat ik altijd thuis ben. Zo mogen beide kinderen een filmpje kiezen wat we gaan kijken. Dan niet een hele dvd maar een aflevering. Zo komen ze beide aan de beurt en heb ik er geen gezeur over. Dat dit met 5 kinderen g een optie is snap ik. Dan blijft er bijna geen speel tijd over. Bij het naar bed brengen ga ik om en om het eerst naar een kind. Als ik ze uit school haal kunnen ze onderweg heerlijk kletsen over wat ze gedaan hebben, nog meer te vertellen? Prima doen we dat tijdens het fruit, of broodje. Ook neem ik ze om en om mee met boodschappen doen als het zo uit komt neemt man ook een zoontje mee naar de bouwmarkt dat vinden ze leuk! Zo vind jongste het heerlijk om te shoppen voor kleding terwijl oudste het verschrikkelijk vind dus daarmee shop ik online, oudste maak ik dan wel weer blij met een uitje naar de bibliotheek terwijl jongste daar niet van houd. Ik denk dat je met twee kinderen nou eenmaal wat flexibeler kunt zijn dan met 5 kinderen wat een op een aandacht betreft en blijft simpel weg meer tijd over per kind.

 2. Goed stuk Nicole en een goede oplossing, zeker als je meerdere kinderen hebt.
  Die van ons zijn 17 en 18 jaar en die hebben weer andere privileges.
  Zo mochten zij als afsluiting van de basisschool met een van de ouders een klein reisje maken. Zo koos onze dochter Parijs en zoonlief reisde met zijn vader naar Barcelona.
  Na het behalen van hun diploma mogen ze weer op reis. Dus dan worden er weer plannen gemaakt. Dat is onze gezinstraditie.

  1. Dat doen wij ook Marion! Als ze 18 worden neemt mijn man ze mee op een klein reisje. Mijn oudste dochter koos Londen, maar mijn oudste zoon wilde thuis blijven. Die lijkt denk ik op mij…

 3. Grappig, wij/ik heb ook een soort van kind van de dag systeem, maar met iets andere “spelregels of gewoontes” en omdat ik zelf onregelmatig werk staat het niet op een vaste dag in de week, maar gewoon zo het uitkomt.

 4. Ik vind het wel een heel leuk idee. Ik heb maar twee kinderen en dat is qua aandacht geven makkelijker en onze jongens speelden heel veel met elkaar. Dat was gezellig en voor mij heek makkelijk. Achter de computer gingen ze vaak samen zitten en aangezien manlief nogal van de computers is, hadden we al heel snel een netwerk van (afgeschreven en gekregen) PC’s.
  Ik heb destijds wel ‘snoeptijd’ ingesteld. Na schooltijd kregen ze wat te snoepen en verder niet. Dat scheelde heel veel gezeur. Ook van vriendjes trouwens. Zoons gaven zelf al aan dat het geen snoeptijd was.
  Later las ik dat Marieke Henselmans een soort snoepdag had ingesteld. Alleen die dag snoep en verder een soort snoepeten zoals knakworstjes.

  1. Die snoeptijd herken ik, dat had ik ook. Als ze uit school kwamen, mochten ze na het fruit een snoepje. Verder niet. Op een gegeven moment kwamen buurtkinderen eerst even bij ons langs voor een snoepje ; )

   Maar het werkt wel goed zo’n vast tijdstip, want daar buiten zeurden ze dan ook niet.

 5. Handig! Mijn oudste gaat al naar school en de jongste niet dus tijdens schooltijd is de jongste aan de beurt en daarna de oudste.

 6. Wat een super goed oplossing!
  Ik heb momenteel alleen Maxime, maar wanneer ik meerdere kinderen zou hebben dan zou ik dit systeem zeker gaan toepassen. Heel goed bedacht.

  Liefs xx

 7. Geniaal dit! Dit had mijn moeder vroeger enorm veel kopzorgen gescheeld. We waren met 3 meiden, dus dat kon lekker tekeer gaan. Echt een goede oplossing. Zo voelt nooit 1 kind zich achtergesteld. Mijn complimenten.

 8. Ik vind dit een geniaal idee! Heel goed toepasbaar in de meeste gezinnen, lijkt mij. Dit systeem vergt misschien wel wat meer planning voor gezinnen met meer dan 7 kinderen…

 9. Jeetje, wat ben ik blij dat ik enigskind was. Ben. Ik heb me nooit ‘uitverkoren’ hoeven voelen boven de andere kinderen op en specifieke dag. Ik was nooit kind van de dag. (En voor iemand denkt dat ik dan dus altijd ‘kind van de dag’ was: nee. Ik draaide gewoon mee in het gezin, en kreeg niet ‘altijd mijn zin’. Ik heb gewoon geleerd te geven en te nemen.)
  Maar met 5 kids moet je toch wat verzinnen en dan denk ik dat dit de beste oplossing is.
  Maar je zal maar net een rotdag achter de rug hebben en dan ook nog eens niet het kind van de dag… Ik neem aan datje daar wel op inspeelt?

  1. Nee hoor. Dat vind ik niet nodig. Iedereen heeft wel eens een rotdag, dat hoort bij het leven. En het is niet zo dat als ze een rotdag hadden dat ze dan ineens toch achter de computer mochten als ze niet kind van de dag waren.

   Hier draaien de kinderen ook gewoon mee in het gezin, en Kind Van De Dag zijn betekent niet dat je overal je zin in krijgt. Het betekende bij mij gewoon dat je die dag bepaalde dingen mocht.

 10. Wat een goed idee zeg! Heel creatief deze methode Leuk hoe je dit zo opgelost hebt . het doet me een beetje denken aan De helpende hand op school. Elke kind is een keer de helpende hand en dat vinden ze prachtig. Dan mogen ze de hele dag de Juf of meester helpen en dan voelen ze zich heel byzonder , gehoord, vereerd, en blij.
  Dit was geweldig geweest vroeger voor al die gezinnen met 10 kids!

 11. Briljant idee, dat systeem. Ga ik over nadenken.

  Ik had ooit een rooster waarop stond wie wanneer moest tafeldekken en afruimen. Dat was een minder groot succes… ze deden het eigenlijk nooit en veel gezeur. Nu helpt iedereen dus altijd, eigen spul wegbrengen en als het meezit nog wta van de rest.

 12. Op de school waar mijn zoon zit, hanteren ze een gelijknamig systeem in de klas. Hij vind het heel leuk om daar kindje van de dag te zijn. Voor mij is hij kindje van alledag ;) Ik heb enkel 1 kind en hij krijgt echt ruim aandacht :D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.