Bloemkool klaarmaken: bloemkool roosteren
Last updated on February 7th, 2024 at 11:24 am
Mijn jongste zoon vindt bloemkool smerig. De laatste keer dat we het aten zat hij te kokhalzen aan de tafel. Laat me je vertellen: ‘Een dergelijk uitzicht eet niet prettig!’ Terwijl ik zelf bloemkool best lekker vind. Ook al is mijn manier van bloemkool klaarmaken weinig creatief.
Ik hak simpelweg al het gebladerte er af, snij de bloemkool in roosjes en kook ze. En dan maak ik er kerriesaus of basilicumsaus bij klaar, en die kunnen de kinderen en mijn man dan over de bloemkool gooien. Ik serveer de bloemkool met aardappels en vlees. Heel standaard en Hollands dus.
Maar een bloemkool klaarmaken is aan het veranderen!
Bloemkool klaarmaken: nieuwe manieren!
De eerste keer dat ik dat besefte was door een column van Sylvia Witteman. Zij schreef daarin over bloemkool klaarmaken, en dat het tegenwoordig achterhaald is om een bloemkool simpelweg te koken. Sterker nog, zij schrijft dat bloemkolen tegenwoorden bijvoorbeeld worden gebruikt als bodem voor een pizza. En in de Allerhande van de Albert Heijn kwam ik een recept tegen met bloemkoolrijst! Dat maak je trouwens anders klaar dan als je kiest voor gewone rijst koken.
Hier onder zie je een bakje met bloemkoolrijst zoals je dat kunt kopen bij de Albert Heijn:
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf bloemkool klaarmaken op deze manier. In dat geval snijd je de bloemkool in grove stukken, en doe je het daarna in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, zoals ik, kun je de bloemkool ook raspen of met een staafmixer te lijf gaan. N.B. Je kunt bloemkoolrijst invriezen als je wilt.
Bloemkool roerbakken
Veel mensen vinden dat een bloemkool papperig wordt als je hem simpelweg kookt. Zelf denk ik dat het ook een kwestie is van niet te lang koken. Als ik bloemkool kook, dan doe ik dat tot hij ‘beetgaar’ is. Maar vind je dat niks dan kun je ook bloemkool klaarmaken door hem te roerbakken. Hier vind je een recept voor bloemkool roerbakken.
Bloemkoolpizza
Sylvia Witteman schreef het dus al, maar tegenwoordig wordt bloemkool dus ook gebruikt om een pizzabodem van te maken. Je kunt die kant en klaar kopen bij de Albert Heijn, of zelf maken.
Hieronder een recept voor zelf bloemkoolpizza maken:
Ingrediënten voor bloemkoolpizza maken
Voor de bloemkoolkorst:
- 1 middelgrote bloemkool, fijngemalen tot ‘rijst’
- 1 ei
- 100 g geraspte mozzarella
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- Zout en peper naar smaak
Voor de toppings (kan naar eigen smaak worden aangepast):
- Tomatensaus
- Geraspte kaas (bijvoorbeeld mozzarella)
- Gesneden groenten (zoals paprika, ui, champignons, tomaten)
- Optioneel: gekookte kip, salami, olijven, verse kruiden, enz.
Stappenplan bloemkoolpizza maken
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Rasp de bloemkool of gebruik een keukenmachine om het tot fijne ‘rijst’ te malen.
- Stoom de fijngemalen bloemkool gedurende ongeveer 5 minuten, of tot het gaar is. Laat het daarna afkoelen.
- Doe de afgekoelde bloemkoolrijst in een schone theedoek en knijp zo veel mogelijk vocht eruit. Dit helpt om een knapperige korst te krijgen.
- Meng de uitgeknepen bloemkoolrijst met het ei, geraspte mozzarella, oregano, knoflookpoeder, zout en peper in een kom. Meng alles goed.
- Verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm het tot een dunne cirkel, ongeveer 25-30 cm in diameter.
- Bak de bloemkoolkorst in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat de randen goudbruin worden.
- Haal de korst uit de oven en voeg je favoriete toppings toe. Begin met tomatensaus, geraspte kaas en andere ingrediënten naar keuze.
- Zet de pizza terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten, of totdat de kaas gesmolten en bubbelt is.
- Haal de pizza uit de oven, snijd in parten en serveer.
Geniet van je zelfgemaakte bloemkoolpizza!
En hieronder een voorbeeld van een bloemkool pizzabodem bij de Albert Heijn:
Bloemkool klaarmaken: rauw eten
Je kunt bloemkool ook prima rauw eten. In dat geval was je de bloemkool eerst grondig, en daarna snijd je hem in hapklare stukjes.
Bloemkool klaarmaken: koken
Dit is dus mijn methode. Gemiddeld kost deze manier van bloemkool klaarmaken ongeveer 10 minuten. Je was de bloemkool, snijdt hem in stukjes, en kookt hem in water. Prik er met je vork in om te bepalen of hij goed genoeg gaar is. De één vindt het lekker als hij superzacht is, een ander heeft hem juist liever beetgaar.
Zie ook: Hoe lang moet bloemkool koken?
Bloemkool klaarmaken: in de oven
Tegenwoordig zijn er allerlei lekker ovenschotels om bloemkool in te verwerken. Zo biedt Maggie een mix aan voor een bloemkool schotel -room aan:
Maar uiteraard kun je ook zelf een ovenschotel maken zónder pakjes en zakjes. Karin van Koken met Karin geeft hiervoor bijvoorbeeld dit recept. Je kunt bloemkool ook simpelweg in een ovenschaal in de oven zetten en hem roosteren.
Bloemkool klaarmaken: soep!
Je kunt ook prima soep maken van bloemkool. Pauline van Pauline’s Keuken geeft een recept voor bloemkoolsoep waarvoor je maar weinig ingrediënten nodig hebt.
Bloemkool klaarmaken: filmpje
In onderstaand filmpje wordt in 50 secondes uitgelegd hoe je bloemkool kunt klaarmaken!
Bloemkool roosteren
Bloemkool roosteren is ook een prima manier van bloemkool klaarmaken. Hij is bovendien lekker makkelijk : ) Hieronder vind je een eenvoudig recept voor geroosterde bloemkool:
Ingrediënten voor bloemkool roosteren
- 1 grote bloemkool, in kleine roosjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander (optioneel, als garnering)
En zo ga je te werk voor geroosterde bloemkool uit de oven
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Was de bloemkoolroosjes grondig en dep ze droog met een keukenhanddoek.
- Meng in een grote kom de bloemkoolroosjes met olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder en knoflookpoeder. Zorg ervoor dat alle roosjes gelijkmatig bedekt zijn.
- Verdeel de bloemkoolroosjes gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi de bloemkool met zout en peper naar smaak.
- Rooster de bloemkool in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten of totdat de randen goudbruin en knapperig zijn. Halverwege de kooktijd kun je de bloemkoolroosjes voorzichtig omschudden om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig roosteren.
- Haal de geroosterde bloemkool uit de oven en garneer indien gewenst met verse peterselie of koriander.
Serveer de geroosterde bloemkool als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd of als gezonde snack. Je kunt dit recept ook aanpassen door andere kruiden en specerijen toe te voegen naar smaak, zoals gerookt paprikapoeder, kurkuma of cayennepeper.
Nog makkelijker: een hele bloemkool roosteren
Heb je geen zin om een bloemkool hélemaal in roosjes te snijden? Dan kun je ook gewoon de hele bloemkool roosteren in de oven! Het enige werk is het verwijderen van de bladeren en het groen.
- 1 hele bloemkool, groen verwijderd en de onderkant bijgesneden zodat deze plat kan staan
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander (optioneel, als garnering)
Zo rooster je een hele bloemkool in de oven
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Plaats de hele bloemkool op een bakplaat of in een ovenschaal.
- Meng in een kom olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder en knoflookpoeder. Bestrijk de hele bloemkool gelijkmatig met dit mengsel. Zorg ervoor dat de bloemkool goed bedekt is.
- Bestrooi de bloemkool met zout en peper naar smaak.
- Rooster de hele bloemkool in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de bloemkool. Controleer regelmatig of de bloemkool gaar is door er met een mes in te prikken. Als het mes er gemakkelijk doorheen glijdt, is de bloemkool klaar.
- Haal de geroosterde bloemkool uit de oven en garneer indien gewenst met verse peterselie of koriander.
Serveer de hele geroosterde bloemkool als indrukwekkend bijgerecht. Je kunt de bloemkool in parten snijden en serveren met een saus naar keuze, zoals knoflooksaus of tahinisaus.
Conclusie over bloemkool klaarmaken
Een bloemkool is een zomergroente. Hij is in de regel verkrijgbaar van de lente tot de late herfst. Maar ik koop hem eigenlijk standaard als hij in de aanbieding is. Vroeger werd bloemkool simpelweg gekookt. Maar anno 2016 kun je bloemkool echt op heel veel verschillende manieren klaarmaken!
Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn review van het verspakket AH: Bietenrisotto!
Wist je dat koolrabi smaakt als bloemkool? Zie mijn post over Koolrabi koken!
Lees ook: Hoe lang spruitjes koken?
Eet jij vaak bloemkool? En hoe maak jij het klaar?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Even een ander mooi logje gelezen en ja de maggi bloemkool schotel vind ik ook erg lekker. Dat staat hier vanavond op het menu. Weer eens wat anders dan de bloemkool met het sausje. Ik probeer ook wel eens wat anders uit hoor, maar de maggi scoorde bij ons het meeste. Maar de bloemkool soep ervan vinden we helemaal niet lekker, terwijl het toch ook bloemkool is, maar smaken verschillen nu eenmaal.
Ja precies Tine! Dankzij die Maggi schotel kom ik nu dus ook eens verder dan de bloemkool met sausje : )
Bloemkoolsoep heb ik nog nooit gehad, maar spreekt me niet zo erg aan.
Bloemkool roerbakken met spek of kip in kerrie (biologische), geeft een heel andere beleving van bloemkool! Ook als vervanging van aardappelpuree met een beetje kerrie en/of spekkies, zo ook spruitjes. ;-)