Bloemkool klaarmaken

bloemkool klaarmaken

Mijn jongste zoon vindt bloemkool smerig. De laatste keer dat we het aten zat hij te kokhalzen aan de tafel. Laat me je vertellen: ‘Een dergelijk uitzicht eet niet prettig!’ Terwijl ik zelf bloemkool best lekker vind. Ook al is mijn manier van bloemkool klaarmaken weinig creatief.

Ik hak simpelweg al het gebladerte er af, snij de bloemkool in roosjes en kook ze. En dan maak ik er kerriesaus of basilicumsaus bij klaar, en die kunnen de kinderen en mijn man dan over de bloemkool gooien. Ik serveer de bloemkool met aardappels en vlees. Heel standaard en Hollands dus.

Maar een bloemkool klaarmaken is aan het veranderen!

Bloemkool klaarmaken: nieuwe manieren!

De eerste keer dat ik dat besefte was door een column van Sylvia Witteman. Zij schreef daarin over bloemkool klaarmaken, en dat het tegenwoordig achterhaald is om een bloemkool simpelweg te koken. Sterker nog, zij schrijft dat bloemkolen tegenwoorden bijvoorbeeld worden gebruikt als bodem voor een pizza. En in de Allerhande van de Albert Heijn kwam ik een recept tegen met bloemkoolrijst! Dat maak je trouwens anders klaar dan als je kiest voor gewone rijst koken.

Hier onder zie je een bakje met bloemkoolrijst zoals je dat kunt kopen bij de Albert Heijn:

bloemkoolrijst
1,99 voor 400 gram. Een pak Lassie rijst kost 0,99 cent.

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst kun je kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf bloemkool klaarmaken op deze manier. In dat geval snijd je de bloemkool in grove stukken, en doe je het daarna in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, zoals ik, kun je de bloemkool ook raspen of met een staafmixer te lijf gaan. N.B. Je kunt bloemkoolrijst invriezen als je wilt.

Bloemkool roerbakken

Veel mensen vinden dat een bloemkool papperig wordt als je hem simpelweg kookt. Zelf denk ik dat het ook een kwestie is van niet te lang koken. Als ik bloemkool kook, dan doe ik dat tot hij ‘beetgaar’ is. Maar vind je dat niks dan kun je ook bloemkool klaarmaken door hem te roerbakken. Hier vind je een recept voor bloemkool roerbakken.

Bloemkool klaarmaken als pizzabodem

Sylvia Witteman schreef het dus al, maar tegenwoordig wordt bloemkool dus ook gebruikt om een pizzabodem van te maken. Je kunt die kant en klaar kopen bij de Albert Heijn, of zelf maken. Hier onder een voorbeeld van een bloemkool pizzabodem bij de Albert Heijn:

bloemkool klaarmaken
3,29 bij de AH

Bloemkool klaarmaken: rauw eten

Je kunt bloemkool ook prima rauw eten. In dat geval was je de bloemkool eerst grondig, en daarna snijd je hem in hapklare stukjes.

Bloemkool klaarmaken: koken

Dit is dus mijn methode. Gemiddeld kost deze manier van bloemkool klaarmaken ongeveer 10 minuten. Je was de bloemkool, snijdt hem in stukjes, en kookt hem in water. Prik er met je vork in om te bepalen of hij goed genoeg gaar is. De één vindt het lekker als hij superzacht is, een ander heeft hem juist liever beetgaar.

Zie ook: Hoe lang moet bloemkool koken?

Bloemkool klaarmaken: in de oven

Tegenwoordig zijn er allerlei lekker ovenschotels om bloemkool in te verwerken. Zo biedt Maggie een mix aan voor een bloemkool schotel -room aan:

bloemkool klaarmaken
1,05

Maar uiteraard kun je ook zelf een ovenschotel maken zónder pakjes en zakjes. Karin van Koken met Karin geeft hiervoor bijvoorbeeld dit recept. Je kunt bloemkool ook simpelweg in een ovenschaal in de oven zetten en hem roosteren.

Bloemkool klaarmaken: soep!

Je kunt ook prima soep maken van bloemkool. Pauline van Pauline’s Keuken geeft een recept voor bloemkoolsoep waarvoor je maar weinig ingrediënten nodig hebt.

bloemkool klaarmaken

Bloemkool klaarmaken: filmpje

In onderstaand filmpje wordt in 50 secondes uitgelegd hoe je bloemkool kunt klaarmaken!

Conclusie over bloemkool klaarmaken

Een bloemkool is een zomergroente. Hij is in de regel verkrijgbaar van de lente tot de late herfst. Maar ik koop hem eigenlijk standaard als hij in de aanbieding is. Vroeger werd bloemkool simpelweg gekookt. Maar anno 2016 kun je bloemkool echt op heel veel verschillende manieren klaarmaken!

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte en mijn review van het verspakket AH: Bietenrisotto!

Wist je dat koolrabi smaakt als bloemkool? Zie mijn post over Koolrabi koken!

Lees ook: Hoe lang spruitjes koken?

Eet jij vaak bloemkool? En hoe maak jij het klaar?

Similar Posts

44 Comments

  1. Wij maken het altijd in de oven.
    Bladeren eraf, hele bloemkool koken. Hele bloemkool in de ovenschaal.
    Gehakt aanmaken, dit over de bloekool verdelen en samen in de oven.

    Hierdoor wordt de smaak van de bloemkool milder en vinden mijn kinderen het lekkerder.

      1. Nee geen roosjes. Bladeren eraf, kern uithollen en in zijn geheel. Dan in de ovenschaal en die afsluiten met de gehakt.

  2. Als ik “gewoon” bloemkool maak, stoom ik deze eerst en nadien bak ik ze nog wat aan. Vind dat veel lekkerder dan puur gestoomd (of gekookt). & met gehakt en puree in de oven is het inderdaad ook superlekker!

  3. Ik maak vaak bloemkool met kaassaus en de favoriet is een oven schotel met een laag puree dan laag gehakt en dan de bloemkool ,en erover een stevige kaassaus en in de oven voor 10min de kleinzoon vind zo bloemkool lekker en anders niet.

  4. Ik eet alleen Hollandse bloemkool en die is maar een korte tijd verkrijgbaar. Andere bloemkolen vind ik net als jouw zoon gewoon smerig.
    Ik kook de bloemkool roosjes beetgaar, laat afkoelen, eieren klutsen, de roosjes helemaal door het geklutste ei wentelen en daarna bakken in de pan met roomboter.
    Resultaat een lekker korstje aan de bloemkool.

  5. Ik kook de bloemkool in zijn geheel, met blad dus, en schep uit de pan wat ik opeet. De rest van de bloemkool en het blad(en twee aardappels) en het kookvocht daarvan maak ik bloemkoolsoep.
    Maar ik maak ook wel eens bloemkoolrijst of pizza, vanwege het koolhydraatarm eten hier, of rauw bij de kaasfondue, of uit de oven. Fijn om zoveel gerechten ervan te kunnen maken.

  6. Wij eten eigenlijk nooit bloemkool. Mijn moeder maakte het regelmatig, maar ik zelf niet. Terwijl ik het best lekker vind. Ik zal het binnenkort weer eens maken, bedankt voor de tips.

  7. Uit de oven met wat olie en kruiden zoals kerrie maar ook wel eens met koekkruiden. Gekookt vind ik het teveel naar kool smaken en als ik het dan wel eet met een stevige kaassaus of pindasaus.
    Halve ovenschotels in laagjes krijg ik altijd van de buren, zij maakt altijd te veel.
    Als rijst of pizzabodem vind ik het na verschillende pogingen niet lekker. Teveel namaak, dan het origineel maar wat minder vaak, dit ivm gewichtsproblemen en moeilijk op gewicht blijven.

  8. Soms maar meestal broccoli en als ik het maak dan in roosjes kort koken. Ik eet het simpel met nootmuskaat en maak voor de rest een kaassaus erbij.

  9. Ik kook het meestal, net als jij, beetgaar. Sausje erover, aardappels en een gehaktbal erbij…Heerlijk. Of ik maak er een ovenschotel van. Gehakt rul bakken met kruiden, kleine bloemkool roosjes kort gekookt en aardappelpuree in een ovenschaal. Voor een krokant laagje paneermeel erop. Ook heel erg lekker!!

  10. Bbrrrr, bloemkool;)
    Ik maak het soms klaar voor zoon, als wij zuurkool eten, dat is het enigste wat hij niet lust.
    Ik lus het niet,en al die nieuwe manieren lijken mij ook niet lekker!

  11. Ik maak er een curry van met kikkererwten. mm. maar ook ouderwets met een sausje kan mijn huishouden erg bekoren.
    Dat is maar goed ook want met een bloemkool doen wij wel 3x.

  12. Ik eet bloemkool gewoon op de standaard manier, maar weet uit ervaring dat een andere manier van bereiden je soms over de streep helpt als het gaat om iets te leren eten en of te waarderen. Zo vind ik courgette heel klein gesneden door bijvoorbeeld de pasta wel te doenr ,maar verder vrij smakeloos, tot mijn dochter op het idee kwam dunne plakjes in de grillpan te bakken, toen werd de groente die ik wel at maar niet lekker vond ineens heel erg lekker.

  13. Wat leuk om zo verschillende gerechten te zien. Hier is bloemkool voor zoon nummer twee ook een moetje. Kijken of we daar verandering in kunnen brengen.

      1. ik eet koolhydraatarm, en dan stamp ik de bloemkool met flessepompoen, en bijvoorbeeld boerenkool, maar het zou heel goed bij de aardappels kunnen, en dan spekjes erdoor, speklap, hamlap wat je normaal doet door de stamppot, of gewoon worst erbij, of een stukje vlees. en de huzarensalade vervangt dan de aardappels in de salade, wel in de magnetron even met een eetlepel, of anders door een theedoek uitknijpen als je het gewoon kookt,

  14. Bloemkool als pizza heb ik sinds kort ook ontdekt en het bevalt goed, zeker omdat ik glutenvrij eet!
    Verder stoom ik het ook vaak ,net als veel andere groentes. Daar heb je geen dure pan voor nodig; gewoon een rvs-zeef zoeken die in je pan past en dan een passende deksel er op. Tegenwoordig kook ik de groentes veel minder vaak dan vroeger, heb het gevoel dat het gezonder is, je gooit niet met het badwater de vitamines weg!

    1. Bloemkool als pizza lijkt me zo bloemkolerig smaken! Ik vind bloemkool dan niet zo neutraal van smaak.

      Ik kook groentes altijd in ‘aanhangend water’ dus zo min mogelijk. Maar stomen is denk ik nog gezonder.

  15. Stamppot vd roosjes, pastinaak en zoete aardappel, met e stukje vlees. Mmmm????
    Geven e zoete smaak aan de bloemkool.

  16. Bloemkool eet ik rauw wanneer ik ze sta schoon te maken.
    Wij eten het bijna altijd relatief kort gekookt met aardappelen en kip,
    soms maak ik een bloemkoolovenschotel bij eters op bezoek.
    Ik vind bloemkoolsoep bij de lunch heerlijk.
    Denk dat voor kinderen een ovenschotel, kort gekookt met rul gehakt en aardappelpuree lekker is en soms lust een kind een bepaalde groente echt niet toch?
    Zeker is het meer werk voor jou als moeder en meer vaat!!

  17. Hier zijn de kinderen ook niet gek op bloemkool, maar ik heb een heerlijk recept!
    Bloemkool korte tijd koken, ondertussen een gesnipperde ui bakken, flink wat kerriepoeder erbij, baconplakjes erbij, bloemkool erbij. Een geklutst ei erdoor en als dat gestold is plakjes kaas over alles heen en als de kaas een beetje gesmolten is nog wat paprikapoeder erover, lekker met gebakken aardappels!

  18. Even een ander mooi logje gelezen en ja de maggi bloemkool schotel vind ik ook erg lekker. Dat staat hier vanavond op het menu. Weer eens wat anders dan de bloemkool met het sausje. Ik probeer ook wel eens wat anders uit hoor, maar de maggi scoorde bij ons het meeste. Maar de bloemkool soep ervan vinden we helemaal niet lekker, terwijl het toch ook bloemkool is, maar smaken verschillen nu eenmaal.

  19. Bloemkool roerbakken met spek of kip in kerrie (biologische), geeft een heel andere beleving van bloemkool! Ook als vervanging van aardappelpuree met een beetje kerrie en/of spekkies, zo ook spruitjes. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.