Hoe lang spruitjes koken?

hoe lang spruitjes koken

Hoe lang moet je spruitjes koken?

Volgens mijn man is 10 minuten te lang.

En ik ben het met eens hem eens, want ik heb mijn spruitjes graag een beetje stevig.

Wat gebeurt er als je spruitjes te lang kookt?

Er gebeuren 4 dingen als je spruitjes te lang kookt:

 1. De geur van te lang gekookte spruitjes is berucht. Kortom, als je spruitjes te lang kookt gaat het hele huis ernaar ruiken.
 2. Ze worden heel erg zacht. Ik vind dat niet lekker, maar dit is natuurlijk wel een kwestie van smaak.
 3. Er gaan kostbare vitamines verloren als je een groente te lang kookt. Dat gebeurt dus ook bij spruitjes.
 4. Ze worden bitter van smaak als je ze te lang kookt.

Spruitjes koken: voorbereiden + koken

Zelf kook ik eigenlijk zelden tot nooit spruitjes. Maar mijn man maakt ze bijna elk weekend in de wintermaanden. Hij haalt eerst het kontje/het stronkje eraf, en daarna de blaadjes die niet zo mooi zijn. Vervolgens snijdt hij aan de bovenkant van de spruitjes een klein kruisje. Toen ik vroeg waarom, zei hij:

‘Dat deed mijn oma altijd, dus dat doe ik ook.’

Als ik het goed begrijp worden ze beter gaar met dat kruisje erin. Maar omdat ze bij ons vaak ‘te gaar’ zijn, vraag ik me af of je dat kruisje niet beter achterwege kunt laten.

Na het schoonmaken van de spruitjes, is het tijd om ze te gaan koken!

Spruitjes koken

 1. Eerst water koken
 2. Als dat kookt de spruitjes erbij in
 3. Als het dan weer kookt, nog een minuut of 8 a 9. Hierbij zet je het fornuis op ±5: precies genoeg om ervoor te zorgen dat het water zachtjes blijft koken, maar niet te lang.

Hoe lang spruitjes koken?

Volgens mijn man en ik, is 10 minuten al aan de lange kant. Maar in het Groot Gezondheids kookboek staat het advies om ze niet langer dan 15 minuten te koken. ‘De smaak wordt minder goed, en ze verkleuren,’ staat erbij. In het Nieuwe Haagse kookboek adviseren ze om spruitjes in 5 tot 10 minuten te koken. Daar sluit ik mij graag bij aan.

Hoe lang spruitjes koken in de magnetron?

Houd je van grote stappen, snel thuis? Dan kun je ook spruitjes koken in de magnetron. Dan ben je met zo’n 4 minuten klaar! Op de site van de Engelse BBC vertellen ze hoe het moet:

Doe de spruitjes in een magnetronbestendige schaal met een deksel, en giet er 1 eetlepel water bij. Doe het deksel erop, zet de magnetron op de hoogste stand en wacht 4 tot 5 minuten.

Spruitjes koken in bouillon

Als je niet dol bent op de smaak van spruitjes zou je de spruitjes kunnen koken in bouillon. Voor een kilo spruitjes neem je 500 ml water en 1 bouillontablet. Doe er eventueel ook nog een gesnipperd uitje bij. Ik maak mijn stamppot boerenkool ook altijd met bouillon.

Waar komen spruiten vandaan?

De populairste spruitjes zijn de spruitjes uit Brussel. Niet voor niets heten ze in het Engels ‘Brussels sprouts!’ Het schijnt dat de Romeinen ze ook al aten. Op de vraag Waar kom en spruiten vandaan antwoordt Wikipedia dat ze uit het Middellandse Zeegebied komen. Later zijn ze naar Europa gekomen.

Infographic over spruitjes van de Wisconsin Department of Public Instruction:

Screenshot 2023 02 20 at 13.41.52 1

Hoe lang spruitjes koken: samenvattend

Wil je spruitjes eten en vraag je je af hoe lang moet je spruitjes koken? Hanteer dan een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Prik na ruim 6 minuten zo nu en dan even in de spruitjes om te voelen of ze zacht genoeg zijn naar jouw smaak.

Dat is dus heel persoonlijk.

Maar feit is dat als je ze ‘te lang’ kookt ze een sterkte spruitjeslucht gaan verspreiden in je huis.

Meer recepten met spruitjes

Wil je meer recepten met spruitjes? Je kunt ze namelijk ook roerbakken en dergelijke. Dan is het kookboek Zo gezond is kool misschien iets voor jou:

Screenshot 2023 02 20 at 13.59.16

Leestips

Wat vind jij van spruitjes? En hoe maak jij ze klaar?

Similar Posts

14 Comments

 1. Er kan een hoop gebeuren, maar mijn kinderen krijgen een spruitjesloze opvoeding. Ik vind die dingen echt niet te naggelen.

  Love As Always
  Dimario

 2. Wij lusten helemaal geen spruitjes. Bah… Kinderen vinden dit ook niet lekker. Maar je kan tegenwoordig lekkers in maken. Beetje sausje erover heen doen. Bijvoorbeeld groentesaus….. Fijn weekend.

 3. Volgens mijn opa de hele dag tot ze bruin zijn. We woonden naast hen en en mijn kamer lag naast hun keuken, de lucht kwam dus door de kieren. Ge hè ik lust geen spruitjes.
  Partner is er gek op en we hebben dan ook 6 kilo geblancheerd in de vriezer, dan nog 20 min koken en zijn ze zoals hij ze graag heeft.
  De lucht vind ik nog steeds vreselijk.

 4. niet te begrijpen dat men iets tegen spruitjes heeft

  ik lust ze wel

  Brussels spruitjes (in het Frans noemen ze die Chou de Bruxelles

  waar ze die in Brussel zouden kweken, dat mag joost weten

  prettige dag

 5. Ik kook spruitjes altijd kort. Ook een minuut of acht of zo. En dan roerbak ik ze nog even. Met iets anders erdoor. Spekjes, ui en kerrie bijvoorbeeld. Maar spruitjes uit de oven met kaas is ook heel lekker.

 6. 10 minuten is lang genoeg, reepjes gebakken bacon erdoor, ik gebruik daar zo mager mogelijk broodbeleg voor. Meneer F. eet die dag snijboontjes waar die bacon ook goed bij past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.