Koolrabi: zo maak je het klaar

koolrabi koken

Vers uit eigen tuin kreeg ik koolrabi. Een soort witte knollen.

Er was maar één probleem.

Ik werd zwaar gehinderd door gebrek aan kennis over koolrabi.

Want noch had ik ooit koolrabi gegeten, noch had ik het ooit klaargemaakt.

En wat doet een moderne huisvrouw die zich voor een uitdaging gesteld ziet? Juist. Dan wendt zij zich tot Google!

En de almachtige Google leverde mij een recept op van groentegroente.nl. Ik heb hun stappen gevolgd. Hier onder zie je de gevolgde methode van koolrabi klaarmaken.

Koolrabi klaarmaken: stappenplan

Stap 1: stelen en bladeren verwijderen

Allereerst moet je de stelen en bladeren verwijderen zegt het recept. En ook moet je de onder en bovenkant van de koolrabi er af snijden. Al is het maar omdat ze dan beter op de plank blijven liggen. Dat heb ik hier onder net gedaan:

koolrabi klaarmaken

Stap 2: De koolrabi schillen

Daarna moet je de koolrabi schillen. Dat kun je net zo doen als een aardappel staat er in het recept. Hoewel ik aardappels schil met een schilmesje heb ik de koolrabi geschild met een dunschiller. Met een dunschiller heb ik minder het gevoel dat ik te dik schil namelijk. In onderstaande foto heb ik net de dunschillerin de koolrabi gezet:

koolrabi schillen

Als de koolrabi helemaal geschild is krijg je dit:

Ik vind de koolrabi hier net lijken op zo’n zeepje voor in de kast om kleding lekker te laten ruiken.

Stap 3: Snijd de koolrabi in de gewenste vorm

Ik koos voor patatvorm omdat ik dol ben op patat. Maar eerst sneed ik de koolrabi in dikke schijven:

koolrabi klaarmaken

koolrabi

Stap 4: kook de koolrabi

Volgens het recept op groentegroente.nl moet je hiervoor ongeveer 10 tot 15 minuten rekenen. Ik heb de koolrabi gekookt zonder zout, omdat ik probeer te minderen. Ik had zo’n 10 minuten nodig en toen was de koolrabi beetgaar zoals dat heet.

koolrabi

Koolrabi: hoe smaakt het?

Koolrabi smaakt heel erg naar bloemkool vind ik. Ik miste het zout helemaal niet. Koolrabi heeft al een sterke smaak van zichzelf. Ik heb er dus verder ook niets aan toegevoegd. Deels uit gemakzucht en deels, eh eigenlijk alleen uit gemakzucht.

Mijn jongste zoon vond het smerig. Maar goed, die houdt ook niet van bloemkool. Zelf vind ik koolrabi zeker voor herhaling vatbaar.

Samenvattend

In deze post beschreef ik hoe ik voor het eerst in mijn leven koolrabi klaarmaakte en at. Al met al was het een succes, ook al denkt mijn jongste zoon daar anders over.

Lees ook hoe ik Griekse moussaka maakte.

Wat zijn jouw ervaringen met koolrabi?

0/5 (0 Reviews)

Reacties op Koolrabi: zo maak je het klaar

 1. Dit is best wel geinig eigenlijk. Ik vroeg mij van de week nog af hoe je in vredesnaam een koolrabi klaarmaakt. Ik was alleen niet in gelegen het op te zoeken op dat moment.

 2. Ha, fijn dat je het lekker vind…en tja de kinderen, die moeten het leren eten of een pieper meer nemen dan proeven ze minder sterke smaak.
  Ik snijd knollen net anders, Eerst maak ik plakken en daarna snijd ik de randjes van de plakken. Vind ik een makkelijker manier van de knol schillen. Doe ik ook zo bij selderijknol. Misschien heb je wat aan dat idee.

 3. In schijven bakken in de pan bakken,zacht currysausje (sojaroom met 1 el currypoeder en een gestoofde ui) erbij. Lekker met rijst en gebakken seitan.

 4. Daar kan ik nou ook zo blij van worden, dat ik iets ‘ontdekt’ heb, wat voor anderen al lang en breed bekend is. Als een kind zo blij kan ik daar van worden.
  Ik leerde voor het eerst koolrabi kennen doordat het in mijn bio groentepakket zit. Ik verwerk het in groentesoep.
  Is het makkelijk te verbouwen trouwens?

 5. Ik heb elk jaar koolrabi’s in mijn moestuin, meestal de rode variant. Heerlijk groente, al vroeg in het seizoen klaar om te eten (de eerste aten we half mei) en zowel rauw als beetgasr gekookt ‘n heerlijke en gemakkelijk te verbouwen en te verwerken groente

 6. Wat at je erbij, aardappels of rijst en een stukje kip of echt alleen koolrabi?
  Ik gebruik ook nooit geen sausjes, alleen klontje rb met wat nootmuskaat uit de molen.
  Heerlijk eten koolrabi!

 7. Koolrabi is eigenlijk wel lekker, gek dat ik het niet vaker koop.. Ik heb het laatst geraspt en dan fritters gemaakt met een eitje en een beetje bloem.

 8. Leuk en duidelijk zo met de foto’s erbij. Ik kan me er helemaal in vinden, ik heb het vroeger vaak gegeten, maar had het zelf ook nooit klaargemaakt.
  Tegenwoordig gooi ik het door de salade of maak ik er gezonde frietjes van, door ze na het koken op te bakken. Het is niet hetzelfde, maar met een lekker sausje erbij, wel een heerlijk knabbeltje.

 9. Koolrabi… ik geloof niet dat ik dat ooit heb gehad of het moet al een keertje in een restaurant zijn geweest. Bloemkool eten we hier ook niet echt vaak, dus ik denk dat het niet echt iets voor ons is.

 10. Leuk dat je beschrijft hoe voor mij een vergeten groente klaar kan maken. Het is lang, heel lang geleden dat ik het gegeten heb. Ook al vond ik het niet super lekker.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.