De beste bankrekening? Word wakker en kijk om je heen!

de beste bankrekening

Mijn vader was register-account en dus erg goed met cijfers.

Helaas is de appel wat mij betreft mijlenver van de boom gevallen, want ik ben echt een nitwit als het gaat om cijfers en bankzaken. Met opperste concentratie en motivatie vul ik dingen helaas vaak net verkeerd in… En rekeningen betalen doe ik wel goed, maar dat is omdat ik het anders vergeet.

Erik schreef onderstaande post over De beste bankrekening voor Huisvlijt.

Meteen bij zijn eerste zin had ik al een gevoel van herkenning: ik ‘zit’ inderdaad nog steeds bij de Rabobank. Alleen maar omdat ik daar als kind bij zat… Ik had destijds zo’n Rabobank tienerrekening! Kijk, dit ding had ik dus ook:

Volgens mij had ik hem zelfs trots aan de spijker aan mijn muur gehangen!

Zijn oproep om wakker te worden en eens om je heen te kijken vind ik heel zinnig!

Lees maar mee!

De beste bankrekening

De meesten van ons hebben al – tientallen – jaren dezelfde bank; van een kinderrekening bij onze ‘vertrouwde’ bank gingen we verder met een studenten- of jongerenrekening, die vervolgens weer omgezet werd in een volwassenen rekening.

Uit onderzoek is gebleken dat je vroeger gewoon voor de bank die je ouders al hadden koos, of omdat je een bepaald bankfiliaal om de hoek had. Tijden zijn echter enorm veranderd en alles gaat nu vooral digitaal, via internetbankieren of via een app.

Word wakker en kijk eens om je heen!

Het wordt hoog tijd dus om wakker te worden en eens om je heen te kijken! Naast de grote en de wat bekendere banken, zijn er de laatste jaren ook een aantal nieuwe banken bijgekomen in Nederland, en die hebben soms aantrekkelijke tarieven!

Als je de moeite wilt nemen om een aantal bankrekeningen naast elkaar te leggen, zul je zien dat er behoorlijk wat bespaard kan worden, alleen al als je kijkt naar de vaste jaarkosten, die kunnen variëren van € 0 tot wel € 240!

Switchen van bank

Switchen van bank is eenvoudig. Je stapt over door eerst de nieuwe rekening te openen bij de nieuwe bank. Dit gebeurt in de meeste gevallen online.

Nadat de betaalrekening geopend is, moet je er voor zorgen dat iedereen op de hoogte is van je nieuwe rekeningnummer. Denk hierbij aan je werkgever, hypotheekverstrekker of woningcorporatie, maar ook aan de Belastingdienst en jouw energieleveranciers.

Wat je nodig hebt om een nieuwe betaalrekening te openen, is je burgerservicenummer en een geldig legitimatiebewijs.

Als alles goed geregeld is, zeg je je oude betaalrekening op. Betaalrekeningen kosten geld. Open dus niet meer betaalrekeningen dan noodzakelijk.

Welke bankrekening is geschikt voor mij?

Ieder persoon stelt andere eisen aan een bankrekening. Omdat de bankrekeningen onderling nogal verschillen, is het goed om te onderzoeken welke voorwaarden bij jou passen.

Ben je bijvoorbeeld iemand die een maatschappelijk verantwoorde bankrekening zoekt, let je op de kleintjes, sta je vaak rood of reis je veel? Heb je een tweede pas nodig voor je partner of een creditcard?

Dat zijn allemaal punten van aandacht.

Hoe zit het met rood staan?

Als je kijkt naar rood staan, variëren de banken onderling duidelijk in het berekenen van hun rente, en dit kan zo nu en dan een behoorlijke tegenvaller zijn: er wordt van 5% tot wel bijna 13% rente doorberekend. Rente op saldo echter, is meestal 0% tot maximaal 0.01%.

Wat kost een tweede bankpas?

Als we kijken naar een tweede bankpas, zijn er banken die meer dan € 30 per jaar rekenen voor een tweede pas, maar er zijn ook banken waar deze onder de € 10 per jaar kost.

Buiten de Eurozone kunnen ook de opnamekosten en de kosten door koersopslag behoorlijke verschillen per bank opleveren.

Iedereen heeft andere ‘bankbehoeften’ en een bankrekening moet gewoon goed bij je passen. Als je goed oplet, kan je echter tientallen, zo niet honderden euro’s per jaar besparen.

Waar moet je op letten?

Je moet op de volgende punten letten, voordat je een nieuwe bankrekening opent:

 • Check of je rood mag staan en hoeveel dat je kost.
 • Check of je een compleet pakket krijgt of slechts een basispakket waarbij extra kosten – voor bijvoorbeeld een creditcard of extra betaalpas – in rekening worden gebracht.
 • Let altijd op de vaste kosten van bankrekeningen, aangezien deze kosten per jaar kunnen variëren van € 0 tot € 240.
 • Let op de ‘verborgen’ kosten als stortings- en opnamekosten in de Eurozone en daarbuiten.
 • Ook al zal het niet veel zijn, maar krijg je rente over je saldo?

Veel banken verlangen dat wanneer je een betaalrekening opent hier ook maandelijks je salaris gestort wordt. Let op of dit ook geldt voor de bank waar jij je nieuwe betaalrekening wilt openen.

Nawoord

Dankjewel Erik voor je informatie en inspiratie. Ik heb totaal geen warme gevoelens voor de Rabobank, en ben daar eigenlijk alleen nog maar uit een combinatie van gemakzucht en desinteresse.

Als het leven weer wat rustiger wordt, wil ik mij zeker gaan verdiepen in andere banken.

Ik heb overigens inmiddels mijn zakelijke rekening wel weggehaald bij de Rabobank, en ben overgestapt naar Knab. Dat was omdat zij goedkoper waren en beter te combineren met Moneybird, het administratiesysteem dat ik gebruik voor facturen en dergelijke.

Bij ING Puntenwinkel kun je punten verdienen met bankieren. Je vindt er bijvoorbeeld leuke kortingen.

Hoe bewust ben jij je van jouw bank? Heb je bewust gekozen, of is het een gewoonte?

Leestip: Betalen met Paypal

Similar Posts

29 Comments

 1. Bij mij is het net zo gegaan als bij jou: als kind bij de Rabobank en daar altijd gebleven. En dat blijft ook zo, want ik vind het allemaal zo’n gedoe om over te stappen. Als ik hier dan weer lees dat ik moet zorgen dat iedereen mijn nieuwe rekeningnummer weet, enz. haak ik alweer af. Ik houd niet van verandering;) en zeker niet als het gedoe is.

 2. Met zijn opmerking dat overstappen makkelijk is, ben ik het niet eens. Wij hadden vroeger twee rekeningen (bij twee banken) en zegden er eentje op. Dat wás me toch een partij gedoe!
  Uiteindelijk moesten we achter een hoop dingen zelf nog aan, zelfs nog maanden later waren er “vergeten” dingen zoals de kinderbijslag, die in ene niet meer gestort werd.

 3. ha Nicole,

  noui… ik ben net als jij:L niet goed met getallen.
  Maar over het algemeen doe ik het wel goed met de poen.
  Bijna geen Hypotheek en gewoon lichtelijk vrekkerig.
  Kan me niks schelen.

  Ik geef wel heel graag weg.
  Dus… goed bezig toch?!

  Prettig weekend, Marlou

 4. Ik was aanvankelijk heel tevreden over Knab, maar toen moest ik me opnieuw identificeren via de app en dat lukte niet. De enige oplossing was om een andere bank te zoeken. Ik vond dat echt te teleurstelling en niet bepaald klantvriendelijk.

 5. Wij zijn vorig jaar over gestapt van de ABN naar de ASN bank. Een van de echt groene banken… Op een paar kleinigheden na verliep dat vrij eenvoudig.

 6. Ik heb zeker bewust gekozen. Ik heb jarenlang bij de Rabobank gezeten, want dat was vroeger (voor het digitale tijdperk) nou eenmaal de enige optie in onze omgeving. Daar was ik altijd blijven hangen, maar een paar jaar geleden ben ik overgestapt naar ASN.

 7. Ik heb 16 jaar geleden al bewust gekozen voor de Triodos bank. En ik heb een biologisch afbreekbare bankpas die zo in de GFT container kan ;-))

 8. Ik ben bij mijn ouders de deur uit gegaan met zo ongeveer een bankrekening van elke bank bij ons in de buurt. Het was zelfs zo erg dat er op een gegeven moment spaarrekeningen tijdens een gesprek met de bank boven tafel kwamen waar mijn ouders nog ik iets van af wisten. Nu hebben man en ik alles bij dezelfde bank en zijn we daar heel erg tevreden over. De meiden hebben wel een betaal en spaarrekening bij een andere bank omdat onze bank geen zilvervlootsparen meer aanbood..

 9. ik nam dezelfde bank als mijn ouders toen ik het huis uit ging. totdat 30 jaar geleden die bank een foutje maakte. Het was duidelijk hun fout en even duidelijk mijn pech…Ik stapte over naar de postbank. Die verdween..ik stapte over naar de RABO, allemensen, wat bleek die duur te zijn. Nu bankier ik zakelijk bij KNAB en prive bij Triodos

 10. Er is een groot verschil tussen een privérekening en een zakelijke rekening (die bij ons helaas verplicht is voor de VvE). Privérekeningen kosten rond de 2 euro per maand en zakelijke rond de 10 euro met nog bijkomende kosten per overboeking. Heb bij de NMB gezeten die een hekel had aan de Postbank (wat volgens geen echte bank was). Dus werden ze samen ING en was ik er toen al weg. Nu zit ik al heel lang bij de ABN en hun kosten zijn redelijk. Voor de VvE was die goed toen ze nog een verenigingsrekening hadden waarbij de eerst 400 euro aan bankkosten per jaar vervielen. Dus praktisch gratis. Door de overstap van een stel Fortisboeven naar de ABN was die pret snel over en betalen we iets van 10 euro per maand. Denk er aan om daarmee over te stappen naar de Regiobank die iets van 7 euro vraagt. Aan de Rabo (esperanto voor roven) heb ik altijd een hekel gehad. Op ons landbouwdorp waren ze de grootste en zag je nooit een bankier. Er zit er waarschijnlijk 1 boven. Onder een 10-tal mensen aan voetvolk die niets kunnen en niets willen en waar je lang sta te wachten. Hun kleffe verhouding met het CDA en de LTO stond me ook tegen. Ik heb overigens ook een spaarrekening (zonder kosten) bij de SNS. De SNS, ASN en Regiobank zijn tegenwoordig nog maar 1 bank als het gaat om de garantie tot 100.000 euro.

 11. Ik zit vanaf jongs af aan bij de rabobank. Inderdaad zitten mijn ouders hier ook. Ik ben tevreden over de rabobank

 12. Ik zit al heeeel veel jaren bij de ING. Ik heb nog nooit nagedacht over van bank verwisselen eigenlijk. Heel naief maar ik had geen idee dat hier zoveel verschillen in zouden zitten. Weer wat geleerd!

 13. Voornamelijk een gewoonte. De Postbank werd door de ING overgenomen en daar heb ik nog altijd mijn rekening. En daar ben ik tevreden mee.

 14. Ik vind Rabobank een fijne bank. App is gebruiksvriendelijk en de bank zit op een goede plek zodat ik kan storten als ik dat wil.

 15. Ik ben wel eens ‘boos’ weggegaan bij de ABN maar later weer terug gegaan. Ik vind de ASR wel goed klinken maar ik vind het wel handig dat de verkering en ik allebei bij dezelfde bank zitten. Maar wie weet stap ik nog wel eens over.

 16. Ik ben vorig jaar nog overgestapt naar Rabobank. Maar de “beste” bank kiezen was toch nog best lastig. Uiteindelijk toch maar een beetje op gevoel gedaan, maar gelukkig erg tevreden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.