Hutten bouwen in 6 stappen

hutten bouwen
Mijn zoon Ot met zijn hut

Hutten bouwen!

Ik houd ervan.

Van dat authentieke, gezonde kindervermaak in de buitenlucht. Hoewel je natuurlijk ook prima hutten bouwen in huis kunt doen

Hutten bouwen

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is gemoderniseerd en geupdate!

Als kind hield ik ook van hutten bouwen! Zo bouwde ik in de zomer bijvoorbeeld graag een wigwam van een paar bonenstaken en dekens. Met wasknijpers maakte ik de dekens aan de bonenstaken vast, en voila! Ik had een prachtige hut/wigwam. Afgelopen zomer bouwde ik nog een eenvoudige versie:

IMG 20220730 153025 1

Hutten bouwen in 6 stappen

Een hut bouwen kan een leuke en uitdagende activiteit zijn. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van het terrein, het materiaal en de grootte die je wilt.

Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen om een hut te bouwen:

 1. Kies de locatie: Zoek een vlakke plek op waar je de hut wilt bouwen.
 2. Verzamel materiaal: Zoek naar natuurlijke materialen in de omgeving, zoals takken, boomstammen, bladeren, gras, stenen en klei. Je kunt natuurlijk ook bouwmaterialen kopen in de winkel als je dat wilt.
 3. Maak een ontwerp op basis van je materialen: Teken een ruwe schets van de hut die je wilt bouwen, inclusief de afmetingen en de vorm.
 4. Bouw de fundering: Begin met het bouwen van een stevige fundering door bijvoorbeeld boomstammen in de grond te graven en te verankeren. Hoewel de fundering belangrijk is, hoeft dit niet persé. Als je een hut maakt met lakens en bonenstaken is een fundering bijvoorbeeld niet nodig.
 5. Bouw de muren: Gebruik de materialen die je hebt verzameld om de muren van de hut te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld takken of stokken gebruiken om een frame te maken en deze vervolgens bekleden met bladeren, gras of ander materiaal.
 6. Maak het gezellig comfortabel. Leg een kleed op de grond bij wijze van vloer, of maak een vloer met behulp van gras, bladeren en ander zacht materiaal.

Hutten bouwen van pallets

Mijn kinderen hebben ook pallets gebruikt om een hut te bouwen. Hieronder zie je de hut die ze bouwden:

Schermafbeelding 2012 04 01 om 12.43.55

Hutten bouwen van een waslijn

Heb jij een waslijn die bestaat uit een draad die tussen twee palen is gespannen? Als de lijn niet te hoog hangt is dat een prachtig uitgangspunt voor een hut! Je hebt hiervoor 1 of 2 grote dekens of lakens nodig. Hang die over de waslijn.

Trek vervolgens onderaan de deken een stuk van de waslijn af, en zet hem 'vast' door er bijvoorbeeld een zware baksteen op te leggen. Doe dat op vier plekken, en je hebt een tent!

Hutten bouwen in huis

In Nederland is het niet altijd mooi weer. Dan is hutten bouwen in huis een prima alternatief. Als kind bouwde ik een hut onder de ronde eetkamertafel van mijn ouders. Van mijn moeder kreeg ik een aantal oude lakens, en die drapeerde ik over de tafel heen. Ik liet de lakens zo laag hangen dat ik onder de tafel een soort tent/hut had. En daar ging ik dan 'wonen'.

Hutten bouwen met kant en klaar pakket

Tot nu heb ik het steeds gehad over een hut bouwen van materialen die toevallig voorhanden zijn. Maar er zijn ook kant en klare pakketten te koop om hutten mee te bouwen. Bij Palenpa beloven ze zelfs hutten bouwen zonder zagen of timmeren!

Je verbindt de palen en panelen met bouten, vleugelmoeren en ringen ertussen.

Je hebt zelfs geen gereedschap nodig beloven ze.

Hutten bouwen van 4 tot 14 jaar

Deze hutten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar zeggen ze bij Palenpa. Maar als ik me het nep lego fiasco herinner met mijn kinderen, dan betwijfel ik of de mijne zo'n hut van Palenpa hadden kunnen bouwen. Op dat Lego stond ook een leeftijdsaanduiding, maar noch mijn kinderen, noch ik begrepen de gebruiksaanwijzing.

Maar goed, als je heel handige kinderen hebt, dan ligt dat waarschijnlijk heel anders. Ik sluit beslist niet uit dat het aan mij, en mijn kinderen lag....

De prijs van een hut die je bouwt met zo'n een kant en klaar pakket vond ik wel even slikken. Een basispakket kost meer dan 1000 euro. Dat is wel even wat meer dan een hut van een paar bonenstaken en dekens.

Een voordeliger optie is dan bijvoorbeeld een hut in elkaar zetten met dit pakket dat ik zag op bol.com:

Screenshot 2023 03 28 at 15.03.17

Het leuke hieraan is dat je kunt kiezen: de hut in huis bouwen of buiten. Het kan allebei.

Inspiratie voor hutten bouwen

Er zijn diverse leuke boeken over hutten bouwen! Op de cover van onderstaand boek zie je ook meteen een prachtig voorbeeld van creatief zijn als het gaat om het bouwen van hutten. Gewoon lekker in de natuur, met materialen die je daar vindt. Denk bijvoorbeeld aan een hut onder boomwortels!

Screenshot 2023 03 28 at 15.59.09

Sommige hutten hoef je helemaal niet te bouwen: die zijn er eigenlijk al! Ze liggen te wachten op je ontdekking. Bijvoorbeeld hutten die je vindt tussen struiken. Dat is lekker hutten bouwen zonder gereedschap ; ) En wat is er nou leuker dan slapen in een  boomhut?!

Hieronder nog een boek over hutten bouwen dat wat technischer is. Het heet Het huttenboek voor jonge klussers. In dit boek wordt ook echt gebruik gemaakt van allerlei gereedschap zoals een zaag.

Screenshot 2023 03 28 at 16.03.20

Tools die handig zijn voor het bouwen van een tent

Ik gebruikte als kind wasknijpers om dekens vast te zetten, maar er zijn ook allerlei tools te koop. Zoals deze houten speelknijpers, ook wel tentklemmen genoemd.

Screenshot 2023 03 28 at 16.10.16

En onderstaande tent/ hut in huis is gemaakt met PL-UG elementen:

hut bouwen in huis

Leestip: Skil elektrische schaar review

Wat zijn jouw tips voor het bouwen van hutten? Vertel het hieronder in de comments!

Similar Posts

18 Comments

 1. Zo onhygiënisch. Weet je wel niet met wat voor vuiligheid ze in aanraking kunnen komen? En hun kleren worden vies en dan komen ze met dat vieze goed zo je pas gepoetste huis in gestekkerd.

  Nee, dan liever in hun Vingino outfitje voor de tv. Lekker pakje fristi erbij... Veel makkelijker.

  (hutten bouwen <3, damn dat ga ik ook zo doen met de kindjes als ze groot genoeg zijn)

 2. Met het bouwdorp in aantocht maken ook kinderen van deze tijd weer mooie.
  Wij hadden er een in de tuin en die ging wel 2 jaar mee...mijn huisje met broer.
  Heerlijke tijd was dat toch.
  Fijn Pinksterweekend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.