Wat is handiger: een parasol of schaduwdoek?

Wat is handiger_ parasol of schaduwdoek_

Parasol of schaduwdoek: Wat is handiger?

De parasol is de klassieker als het gaat om een schaduwplek te creëren in je tuin. Maar wie liever geen parasol wil, kan ook kiezen voor een schaduwdoek. Lees nu wat de voor- en nadelen zijn van een parasol of schaduwdoek.

Parasol of schaduwdoek

 1. Een parasol is kun je verslepen naar een andere plek. Een schaduwdoek moet doorgaans ergens aan vastgeknoopt worden. Ik zou dus denken dat je een parasol makkelijker kunt verplaatsen, maar er zijn ook mensen die juist vinden dat je een schaduwdoek makkelijker op een andere plek kunt installeren omdat het veel lichter is. Sommige parasolvoeten zijn best zwaar. Toch blijf ik erbij dat je een parasol makkelijker verplaatst, omdat je anders op diverse plekken haken moet hebben voor je schaduwdoek.
 2. Voor een schaduwdoek moet je ofwel palen installeren om het aan op te hangen, of je moet een andere manier hebben om het schaduwdoek op te hangen.
 3. Een grote parasol neemt meer plek in op je terras of in de tuin. Een schaduwdoek hangt in de lucht en neemt geen ruimte in op de grond. Je hebt geen last van een parasolvoet. Maar als je een parasol monteert aan de muur, heb je natuurlijk ook geen parasolvoet.
 4. De meeste schaduwdoeken laten nog wel wat licht door, in tegenstelling tot een parasol. Dus het is net wat je zelf prettig vindt wat dat betreft.
 5. Een schaduwdoek neemt in de winter minder ruimte in dan een parasol.
 6. Als het heel hard waait loop je met een parasol het risico dat hij omvalt omdat bijvoorbeeld de wind eronder slaat. Dat wil je natuurlijk niet, zeker als er spelende kinderen in de buurt zijn. Een schaduwdoek waait hoogstens weg ; )
 7. Een schaduwdoek is doorgaans goedkoper dan een parasol.
 8. Schaduwdoeken zijn hipper dan een parasol. Ben je iemand die graag trendy is, dan kan dat een reden zijn om voor een schaduwdoek te kiezen.
 9. Er zijn parasols waar je een bijpassend muggennet om heen kunt draperen! Heb je veel last van irritante vliegen ( ja, ik!) dan is dat dus een voordeel van een parasol.
  Parasol met muggen net
  Bron: Amazon

   

 10. Je kunt meerdere schaduwdoeken over elkaar heen draperen en zo meer koelte creëren.
 11. Schaduwdoeken zijn vaak groter, als je een grote maat kiest en bieden dus over een groter gebied schaduw.
 12. Je kunt een schaduwdoek niet zo maar lukraak ophangen. Dat moet met beleid. Heb je bijvoorbeeld een waterdicht schaduwdoek dan moet het zo stevig zijn opgehangen dat het blijft hangen als er een plons water op ligt. Een water dicht schaduwdoek vereist een sterke constructie met minimaal 30 graden afschot. Bovendien is het belangrijk dat je het doek flink strak spant i.v.m. wind en regen. Daarmee vergeleken vind ik een parasol openklappen toch een stuk makkelijker.
 13. Voor een schaduwdoek heb je bevestigingspunten nodig. Het kan zijn dat je die al hebt in je tuin. Dat je bijvoorbeeld het geluk hebt dat er een paar bomen op een goede positie staan om een schaduwdoek aan op te hangen. Maar heb je geen kant en klare bevestigingspunten voor een schaduwdoek dan moet je die dus maken. Door bijvoorbeeld speciaal voor je schaduwdoek een aantal stevige palen in de grond te slaan.

Parasol of schaduwdoek: wat is nou handiger?

Tenzij je in je tuin al plekken hebt waar je een schaduwdoek aan kunt ophangen, is een parasol makkelijker en sneller. Die koop je, zet je neer, en klap je open. Klaar. Een schaduwdoek moet je zorgvuldig ophangen, en als je geen ophangplekken hebt dan zul je een constructie moeten maken waaraan je het doek kunt ophangen. Daar staat tegenover dat een schaduwdoek meer schaduw biedt als het eenmaal hangt.

Als ik op dit moment moest kiezen, dan koos ik voor een parasol om de simpele reden dat ik die makkelijker vind om neer te zetten.

Parasol stormbestendig

Is een parasol stormbestendig? In het boek The Guests van Margot Hunt veroorzaakt een rondvliegende parasol in een heftige storm voor een ernstig ongeluk. De hoofdpersoon van het boek is boos dat de buren hun parasol niet naar binnen heb gehaald, want zo'n rondvliegende parasol is gevaarlijk. Hoe stormbestendig je parasol in theorie ook is, klap hem altijd dicht bij een storm, en haal hem liever nog naar binnen!

Is een parasol stormbestendig?

De ene parasol is de andere niet . Een stormbestendige parasol heeft de volgende kenmerken:

 • Een robuust frame gemaakt van materialen zoals aluminium, staal of glasvezel kan de parasol meer stabiliteit geven tijdens winderige omstandigheden.
 • Sommige parasols hebben speciale openingen in het doek die de wind doorlaten in plaats van te vangen, waardoor de parasol minder snel omwaait.
 • Een zware en stabiele basis is essentieel om de parasol op zijn plaats te houden, zelfs bij harde wind. Dit kan worden bereikt met behulp van betonnen tegels, zware parasolvoeten of zelfs speciale gewichten die aan de basis worden bevestigd.
 • Dubbel gestikte of verstevigde naden helpen het doek steviger te maken en voorkomen dat het snel uitscheurt bij sterke wind.
 • Een mechanisme waarmee je de parasol snel en gemakkelijk kunt sluiten tijdens winderige omstandigheden.

Maar nogmaals: hoewel een stormbestendige parasol minder gevaarlijk is in een storm dan een 'gewone' parasol, is het nog steeds verstandig om de parasol te sluiten tijdens zeer harde wind!

Leestips

Wat heb jij om schaduw te maken bij jouw thuis? Zonnescherm, parasol, zo'n partytent of een schaduwdoek?

Vergelijkbare berichten

54 reacties

 1. Ik zou ook voor de eenvoud van een parasol kiezen al moet ik zeggen dat we in het verleden een doek hadden en dat zag er wel heel mooi uit.

 2. Hoi Nicole,

  in de tuin vind ik een parasol het allerfijnst. Ik heb gewoon een mooie gezellige rooie!
  Maar met kamperen, dan is zo'n parasol zo onhandig om mee te nemen.
  Dus dan hebben wij altijd een doek: een tarp.
  Die bevestig je waar je maar wilt en je vouwt 'm na afloop weer op. Klein pakje!

  groetjes van Marlou
  .

 3. Mijn parasol waaide iedere keer om, omdat mijn tuintje precies op een plek zit waar de wind behoorlijk vat op heeft. Dat vond ik heel irritant en bovendien is de parasol inmiddels gesneuveld. Sindsdien deed ik het zonder schaduw, maar ik ging af en toe gewoon onder een enorme paraplu zitten. Ziet er niet uit, maar voorkwam wel dat mijn hoofd veel te warm werd. En ach... In mijn tuintje ziet toch niemand het...

 4. Wij hebben een parasol omdat je die naar believen kunt opzetten.
  Mijn buren hebben een doek, met harde wind klappert het heel erg en als je in de zon wilt zitten moet je naast het terras gaan zitten.

 5. Ik heb een tuin op het noorden. Het stukje direct achter mijn huis - waar de tuintafel staat - ligt al in de schaduw, en achterin de tuin - waar mijn hangmat en boompjes staan - heb ik zon. Ik gebruik allebei niet, dus ;)

 6. Gelukkig grote bomen in mijn tuin. Niks zo heerlijk als natuurlijke schaduw. Maar als je dat niet hebt is een parasol natuurlijk wel gemakkelijk. Die kun je neerzetten waar je wilt.

 7. Parasol met net omheen is zeker heel handig. Heel goed bedacht. Ik heb dit nooit gezien. Als het veel muggen en insecten er zijn dan is dit ding handig voor. Fijne dag.

 8. Wij gebruiken in ons tuintje geen van beide. Als het ons te zonnig wordt, nemen we onze stoelen op en gaan tegen de achtergevel zitten, daar komt geen zon. Meneer F. zit daar sneller dan ik. Onze buurtjes die nogal van de trendy waren hebben er twee versleten op het meest schaduwrijke stukje, ik vermoed dat het meer voor de regen was en dat je dan toch buiten kon zitten. Maar ze lieten het doek 's winters ook hangen en erg stormbestendig zijn die dingen niet. Inmiddels woont er een nieuw jong stel, benieuwd wat die met het achtergelaten touwwerk gaan doen. Aan onze caravan hebben we een rolluifel, prima ding. Makkelijk op te rollen als er veel wind wordt verwacht en je bent snel weg bij verkassen.

 9. Nog nooit eerder een schaduwdoek gebruikt. Een parasol is toch makkelijker. Maar ik zou me er dieper in moeten verdiepen om er een echte mening over te geven.

 10. Wij hebben een groot harmonica-zonnedoek, wat bijna in zn geheel over het terras geschoven kan worden. het hangt op staalkabels en je kunt het naar believen open- of dichtschuiven...ideaal.

  1. Hoi Ineke hangt deze niet heel hoog, omdat t doek boven de deur moet kunnen? Wij hebben terras van 6x4 en dan met 3 m hoog harmonica doek, lijkt het minder knus dan een parasol. Hoe ervaar jij dat?

 11. Ik vind het beide mooi. In onze tuin, die groot is, hebben we twee vaste plekken waar de parasols vast zijn geboord in de tegels. Maar toen in de enorme hitte we ergens op een winderig plekje wilde zitten en een parasol erbij hadden gekocht, vloog ie bijna weg. Dan prefereer je een schaduwdoek.

 12. Mijn voorkeur blijft wel uit gaan naar de ouderwetse parasol, deze kan je overal mee naar toe nemen en is niet duur! Wij hebben thuis inmiddels wel een doorzichtige overkapping gebouwd, dus dat is ook een investering voor de langere termijn als je niet teveel zon wilt.

 13. Lastige vraag! Ik zou op dit moment denk ik gaan voor een parasol (omdat we die al hebben en die goed bevalt en past bij onze tuin), maar mocht ik gaan verhuizen zou ik wel de overweging maken om een schaduwdoek te nemen mocht dat goed passen in die tuin.

 14. Een (hele oude) parasol. Een schaduwdoek heb ik wel ooit aan willen schaffen, maar dan zit je inderdaad met die bevestigingspunten. Ik heb geen zin om in muren te moeten boren. Ook is het bij ons in de tuin gewoonweg niet zo handig te doen volgens mij.

 15. Wij gebruiken hier thuis al jarenlang gewoon een parasol. We laten hem zelden staan in de tuin en bergen hem altijd op in de berging, zo hebben we er weinig last van.

 16. Ik ben toch meer voor een parasol. Makkelijk op te bergen en te verzetten. Je hebt er nu ook die je heel makkelijk alle kanten op kunt draaien dus ideaal voor bij ons :)

 17. Zoveel mensen, zoveel ideeën, als je alle antwoorden hierboven bekijkt. Maar toen ik je blogje las, had ik wel opeens een idee voor hier voor de deur. Het is hier altijd bloedheet. Misschien moeten we hier ook maar markiezen laten plaatsen. Dus voor ons geen parasol en ook geen schaduwdoek, haha!

 18. Of je bouwt gewoon een overkapping.. ;) In het buitenland, bijvoorbeeld in Australië kom je bijna overal van die schaduwdoeken tegen. Ik vind ze wel ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.