Tuintafel met parasolgat of parasolvoet?

25025649823 73e1a8c9ff c

Onze parasol zette ik altijd simpelweg in het parasolgat van onze tuintafel.

Die tafel kocht ik voor 10 euro bij de kringloop.

Maar op een kwade dag waaide de wind de parasol om! En de tuintafel ging mee…

Daardoor brak er een stuk af van het parasolgat in de tuintafel.

Parasol zakt opzij

Vervolgens bleef de parasol niet goed meer staan. Hij zakte steeds opzij. Hieronder de oplossingen die ik probeerde voor dit probleem, want ik wil toch graag de optie van een parasol boven de tuintafel.

De zon kan echt te fel zijn bij de tuintafel, en ik wil niet steeds de tuintafel versjouwen. Bovendien staat een parasol heel gezellig, naast het feit dat parasols voor welkome schaduw zorgen.

Met het oog op duurzaamheid is Solero een geschikte winkel voor parasols die milieubewust gemaakt zijn. Zij beloven een goede prijs-kwaliteit verhouding en een kleurvast doek! Dus niet dat je begint met een mooie rode parasol, die binnen no time lichtroze is ; )

Tuintafel met parasolgat of parasolvoet

1. Het parasolgat repareren

In eerste instantie wilde ik het parasolgat in de tuintafel repareren. En met repareren bedoel ik dat ik een stuk karton dubbel vouwde, en in het gat duwde.

Vervolgens zette ik de parasol erin. Maar helaas, breek deze methode niet goed te werken. Zeker niet toen een regenbui het karton week en zacht maakte…

2. Parasolvoet kopen

Een andere optie zou een parasolvoet zijn. Die zou ik ónder of naast de tuintafel kunnen zetten. Hieronder een voorbeeld van een parasolvoet die is gecombineerd met een tafel van Solero Parasols:
Screenshot 2021 06 23 at 15.20.30

Action parasolvoet

Op de website van de Action kwam ik ook een parasolvoet tegen voor 19,95. ‘Die is duurder dan onze hele tuintafel!’ zei ik tegen mijn man.

Maar goed, de eerstvolgende keer dat ik bij de Action kwam keek ik toch even of ze de parasolvoet hadden. Maar helaas, bij ‘mijn’ Action was geen parasolvoet.

Overigens koop je bij bol.com al een parasolvoet voor 12 euro. Dan heb je er wel eentje die je nog moet vullen met zand of water om hem meer gewicht te geven.

3. Nieuwe tuintafel met parasolgat kopen bij kringloop

Ik besloot dat ik voordeliger en beter uit zou zijn door simpelweg een nieuwe tuintafel met parasolgat te kopen bij de kringloop. En dat klopte!

Voor 6,50 kocht ik deze tuintafel met parasolgat bij de kringloop.

parasolgat

Zo spaarde ik minstens 12 euro uit voor een parasolvoet, en ik ben ook nog eens duurzaam bezig!

Ik ben helemaal blij met mijn nieuwe tuintafel. En als het mooi weer wordt, kan ik de parasol gewoon weer in het parasolgat zetten.

Zal de parasol niet weer gaan omvallen?

Er is slechts één zorg: als het onverwachts weer gaat waaien, zal zich dan niet hetzelfde probleem voordoen?

Zal de parasol niet weer omwaaien en de tuintafel beschadigen?

Maar omdat deze nieuwe tuintafel totaal andere poten heeft, verwacht ik van niet. Volgens mij is deze tuintafel stabieler, en dus veiliger.

Hoe zwaar moet een parasolvoet zijn?

Maar hoe zwaar moet een parasolvoet eigenlijk zijn om te voorkomen wat mij gebeurde: de parasol tuimelde om?

Een handige vuistregel die je kunt gebruiken bij het bepalen van de juiste parasolvoet voor jouw parasol is deze:

Reken per meter diameter van de parasol een tegengewicht van 10 tot 15 kilo.

Vind je deze vuistregel lastig? Dan kun je ook de volgende regel gebruiken:

Is je parasol kleiner dan 300 cm? Kies dan een parasolvoet van 30kg. Is je parasol 300 cm. of groter? Kies dan voor een voet van 40 kg.

N.B. Een zweefparasol heeft een extra zware voet nodig, omdat die relatief veel wind vangt.

Samenvattend

Een parasol zorgt voor welkome schaduw. Er zijn verschillende systemen mogelijk om een parasol te gebruiken

 • Een parasolvoet
 • Een parasolgat in een tuintafel
 • Een parasol die je aan de muur bevestigt

Hoe zorg jij voor schaduw in je tuin?

Gebruikte bronnen: Solero,  Action, Bol.com, Dagaanbiedingen

Bron afbeelding: Flickr. Wicker Paradise, GoodGollyMissDollyUK

Similar Posts

35 Comments

 1. Wij hebben een parasol met voet, maar gebruiken hem eigenlijk bijna nooit. Alleen met verjaardagen. Eigenlijk staat bij een zonnige dag vaak het zonnescherm uit.

 2. Fijn dat je hieronder informeert, het is een keuze waar ik niet eens over na zou denken haha. Wij hebben überhaupt geen parasol en hebben er ook geen nodig haha!

 3. Wij hebben een huurwoning en er was al zo’n losse parasol voet op het terras. Parasol gekocht erbij en helemaal blij mee. Nu de zon nog.

 4. wij hebben er ooit een gehad en daarna alleen maar parasols die aan de muur bevestigd werden. na 15 van die dingen te hebben gehad, hebben wij het opgegeven haha

 5. Niet, want ik heb geen tuin ;) Maar ik zou later wel zo’n zwevende parasol willen hebben, lijkt me praktisch.

 6. Ik heb een klein tuintje op het noorden en heb in de zomerdagen een gedeelte zon en een gedeelte schaduw. Ik heb er geen nodig maar als ik er een nodig zou hebben dan zou ik denk ik toch kiezen voor een parasol met voet, die lijkt mij het stevigst.

 7. We hebben de parasol tussen grote tegels (kruisvoet) die hebben we er bij gekocht.
  Op een van die tegels heb ik voor de zekerheid een speciecub met bloemen gezet.

  We hebben ook een houtstek waar we heerlijk kunnen zitten.

 8. Wij hebben net hetzelfde meegemaakt. Daar ging de parasol en de tafel. Gelukkig geen schade, maar toch hebben we de parasol niet meer in de tafel gezet. Deze hebben we verplaatst naast een bankje in de tuin. Maar ja, de parasol hebben we ook al eens bij de buren mogen gaan halen en toen was er toch wel schade aan de parasol. Waar we nu heen verhuizen, hebben we een overdekt open terras in de tuin. Gelukkiglijk geen parasol meer nodig dan.

  1. Hoe kan ik me zo’n overdekt terras voorstellen? Is dat dan dicht? Of is het glas waar je doorheen kunt kijken? En hoe voorkom je dan dat je alsnog last krijgt van de zon?

 9. Vroeger zette ik de parasol ook in het gat van de terrastafel, maar ik heb het ook meegemaakt…
  Daarom heb ik sedert jaren een parasolvoet en nu sinds 2 jaar eentje met wieltjes, zo handig dat je hem makkelijk kan verplaatsen!

 10. Ik vind zo’n plastic tafel met een gat in het midden echt zoooo lelijk, dus daar zou ik nooit voor kiezen

 11. Wij hebben een parasolhouder voor op een balkon bevestigd aan de balustrade en hebben een leuke in ecru gekocht. Een niet al te dure. Maar die ik wil met mooie franjes, zo’n Ibiza/boho exemplaar, zijn zo duur. Over de €100 vaak. Zo jammer!

 12. Wat goed bezig! Ook mijn tafel is tweedehands, maar ik heb nog geen parasol. Nog best een optie dat ik er dit jaar één aanschaf voor als ik niet helemaal in de wil zitten. Zou je niet alsnog een parasolvoet onder de tafel zetten?

 13. Ik heb een balkon en een parasol is gewoon niet handig. Ik heb van speciaal doek zelf zonwering gemaakt voor aan één kant van het balkon. Werkt goed. En ik vind het ook heel gezellig. Net op je in een tentje zit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.