De comfort zone + 10 quotes

comfort zone

De comfort zone.

Als het over de comfort zone gaat, dan is de belangrijkste tip altijd: ‘Je moet er uit!’ Want alleen als je uit je comfortabele zone stapt, kun je jezelf ontwikkelen is de boodschap. Kijk, hieronder de mythe van deze zone:

Screen Shot 2018 05 17 at 14.50.06

Ik baal daar altijd van. ‘Ik vind het leven al ingewikkeld genoeg. Moet ik dan ook ook voortdurend uit mijn zogenaamde comfort zone stappen?’ klaagde ik tegen mijn man. Mijn man is het zwijgzame type, en meestal zegt hij niet zoveel. Maar nu verraste hij me met zijn antwoord:

‘Als je het zo moeilijk vind, zit je nu misschien wel helemaal niet in je comfortabele zone. Dus dan hoef je er ook niet uit. Want je zit niet eens in.’

Opgelucht keek ik hem aan. ‘Dat is het vast!’ Dus nu hoef ik van mezelf niet meer uit mijn comfortabele zone te stappen. Want ik zit er niet eens in ; )

Wat betekent comfort zone eigenlijk?

Maar wat betekent comfort zone eigenlijk? Op de website van de Nederlandse Encyclopedie geven ze een goede definitie:

‘Situatie waarin iemand zich veilig en ontspannen voelt.’

Je comfort zone is wat je gewend bent. Het is herkenbaar, veilig en je weet zo ongeveer wat je kunt verwachten.

Hoe zit het met de balans tussen je comfortzone en zelfkennis?

Kan het soms zo zijn dat je van jezelf weet dat iets niets voor jou is, en dat je het dús beter niet kunt doen? Dat het niet nodig is om jezelf te forceren en uit je comfort zone te gaan? Of ben je dan dus een lafaard die niet uit haar of zijn comfort zone durft te komen?

Mijn comfort zone

Zo weet ik van mezelf dat ik geen programma’s als Over mijn lijk moet kijken. Ik ben er wel nieuwsgierig naar, en ik vind het ook heel interessante televisie. Maar ik weet ook dat ik prompt álle klachten krijg van de deelnemers van dit programma. Nou kan ik natuurlijk wel uit mijn comfort zone stappen en toch kijken met de gedachte:

‘Zo ontdek ik vervolgens dat het wel meevalt en overwin ik mijn angsten.’

In dit geval, een programma kunnen kijken, vind ik het de inspanning niet waard. Zoals ze in het Engels zeggen: ‘Choose your battles wisely’. Er zijn dingen waarbij ik inderdaad denk: ‘Hier moet ik in mijn veilig zone voor uit.’ Bijvoorbeeld als ik naar mijn dochter in Engeland reis.

Wegen de kosten op tegen de baten?

Maar er zijn ook dingen waarin zelfkennis zwaarder weegt dan uit je comfortzone stappen.

Soms wegen de kosten simpelweg niet op tegen de baten!

En dan is je veilige zone een aangename plek om gewoon lekker in te blijven zitten!

Wanneer is het wél goed om uit je comfort zone te stappen?

Er kunnen wel degelijk momenten in het leven zijn om uit je vertrouwde zone te stappen. Zo ben ik bang voor de tandarts. Het zou dus heel comfortabel voelen om daar gewoon NOOIT meer naartoe te gaan. Maar dat is zeer onverstandig.

Dus stap ik elk kwartaal uit mijn comfortzone, en laat mijn tanden controleren en schoonmaken.

Een andere reden om je uit je veilige zone te stappen is als je jezelf langdurig niet prettig voelt. Dat kan een signaal zijn dat er ruimte is voor verbetering. Bijvoorbeeld als je in een baan zit, waar je elke dag somberder van wordt. Dan kan het goed zijn om uit je comfort zone te stappen, en op zoek te gaan naar een andere werkplek.

Comfort zone Nederlands

Misschien wordt jij wel helemaal uit jouw comfortabele zone gehaald doordat dit een Engelse term is! Er is een grote groep Nederlanders die zich ergert aan het oprukkende Engels in de Nederlandse taal. Speciaal voor hen: wat is comfortzone in het Nederlands?

Tsja, volgens het Nederland Woordenboek is comfort zone in het Nederlands comfortzone….

Het enige verschil is een spatie.

Comfort zone quote top 10

Bij zo’n populair fenomeen is geen wonder dat er veel comfort zone quotes zijn!

 1. ‘You never change your life until you step out of your comfort zone; change begins at the end of your comfort zone.’― Roy T. Bennett
 2. ‘Don’t let fear make your decisions for you.’ -Annette White
 3. ‘Don’t confuse comfort with happiness.’– Dean Karnazes
 4. ‘Do one thing every day that scares you.’ -Eleanor Roosevelt
 5. ‘You can choose courage or you can choose comfort. You cannot have both.’ -Brene Brown
 6. ‘Feel the fear and do it anyway.’ -Anonymous
 7. ‘If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you.’ -Anonymous Quote
 8. ‘Great people do things before they’re ready.’ -Amy Poehler
 9. ‘A ship is always safe at the shore-but that is not what it is built for.’ -Albert Einstein
 10. ‘Face the fear, even if it’s only a tiptoe outside of your comfort zone instead of a leap. Progress is progress.’ -Annette White

Ondanks mezelf ben ik helemaal gemotiveerd geraakt om uit mijn comfort zone te stappen door deze comfort zone quotes! Ze zijn echt goed.

Samenvattend

Anno 2022 is je comfort zone een bekend fenomeen. Het wordt gezien als iets waar je uit moet als je verder wilt komen in het leven. Dat resulteert onder andere in allerlei bucket lists. Hoewel het zeker goed kan zijn om nieuwe horizonten te verkennen, is het daarnaast ook goed om naar jezelf te luisteren.

Mens ken uzelf.

Ben je bijvoorbeeld een introvert type? Dan passen andere dingen bij jou dan bij iemand die extravert is. Laat je in zo’n geval niet opjagen door een extraverte maatschappij.

Leestips

Wat vind jij van de comfort zone?

Similar Posts

16 Comments

 1. Onzin die comfort zones. Iedereen komt in haar/zijn leven problemen en verdriet tegen. Of je levensomstandigheden veranderen. Dan ben je volgens mij aardig uit die comfort zone. Daarna komt je leven meestal weer in rustiger vaarwater. En wie weet heb je dan van die ervaringen wat geleerd. Maar niemand gaat toch moeilijkheden opzoeken ?

 2. Heerlijke reactie van MeneerHuisvlijt!
  ‘Je moet uit je comfortzone’, maar van wie dan…van die linkse quinoa kauwende genderneutrale zweefteven? Daar heb ik niks mee, ik hoef niet met hen of met elke nieuwe rage mee te doen van mezelf.

  1. van jou zelf, mits jij jezelf persoonlijk op bepaalde gebieden wilt ” ontwikkelen” en anders niet, Maar ik zou persoonlijk dit beschrijven als: “je moet uit je comfort zone willen stappen” wanneer je aan jou zelf wilt werken.
   Gelukkig vallen veel doelen in persoonlijke ontwikkelingen ook binnen mensen hun comfort zone. Ook helpt het om het nut en belang van bepaalde doelen te realiseren en te begrijpen waardoor ook automatisch deze “zone” groter word en dit hierin past ook dit valt onder het buiten je comfort zone stappen omdat deze groter word en je uit de oude cirkel stapt.
   Dit is waarom men zegt dat je uit je comfort zone moet willen stappen voor progressie, omdat je met een andere manier van aanpak als een slang je oude cirkel achter je kunt laten en weer lekker comfortabel in je eigen vel zit.

 3. Ik maak wenskaarten en dat kun je op verschillende manieren doen, doe je eens heel wat anders dan je gewoon bent, dan wordt er ook gesproken over uit je comfort zone gaan, dan is dat ook heel duidelijk vind ik maar verder..is het onzin!

 4. Wat een wijze man heb je! Hij heeft denk ik wel gelijk. Ik probeer zelf trouwens ook regelmatig uit mijn comfortzone te stappen en soms blijkt de wereld daarbuiten ook heel mooi en fijn:)

 5. Als ik last hebt van een beknellende zone stap ik er vroeg of laat vanzelf uit, is mijn ervaring.

  Ik denk ook heel regelmatig: het is niet voor niets mijn comfortzone en ik beslis nu dat ik lekker blijf.

 6. Ik heb de term ‘uit je comfort zone stappen’ nooit goed begrepen. Zolang je op je plek zit en tevreden bent, zit je wrs. in je comfort zone. Je voelt je comfortabel in de zone en er is geen reden om eruit te stappen. Op een gegeven moment kan er onrust ontstaan, bijv. doordat je wel eens iets anders wilt in je werk om maar een voorbeeld te noemen. In mijn beleving is je comfort zone dan verschoven en is het juist de kunst om die zone opnieuw te vinden zodat je er weer in kunt stappen.

 7. Dit is voor een autist iets wat voorkomt in het dagelijkse leven, of je moet thuis blijven zitten wat iets is waar ik echt van geniet als ik klaar ben met mijn prikkels op het werk.

  Van jong af aan tot een jaar of 8 altijd in mijn eigen comfort zone geleefd tot ik begeleiding kreeg van mijn familie die me niet wilde bestempelen als autist uit angst dat ik me zou schamen samen met de hulp van een logopediste al een heel eind gekomen, maar het zorgde er wel voor dat ik na school en sport toch echt thuis mijzelf moest opsluiten om iedere dag hetzelfde te doen haha. Dit was dan wel iets wat ik onbewust deed en helemaal leip werd als ik niet die kans kreeg om bij te komen in mijn eigen bubbel om alles vervolgens te ” verwerken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.