Reacties

Het 'Het voelt niet goed argument' — 37 reacties

  • Voor mij is intuïtie ontzettend belangrijk. Het gaat bij mij dan om mijn innerlijke " zijn".
   Om dingen die er echt toe doen.
   Niet om kleine futiliteiten.

   Ik denk dat spiritualiteit een veel groter onderdeel in onze maatschappij mag zijn...

 1. Je gevoel en de wetenschap liggen meestal ver uit elkaar!
  In dit geval vertrouwde ik op de wetenschap en niet op mijn gevoel (ik haat elke soort prikken, ook bloedprikken etc.)

 2. In veel situaties volg ik mijn gevoel
  En daar nog nooit spijt van gehad
  Maar ik ga altijd wel op onderzoek uit
  Wat is de waarheid....Maar er zijn natuurlijk ook altijd dingen wat je met je gevoel niet wil,en met je verstand weet dat het moet.Bv naar een begrafenis gaan.En ik wil ook niet de booster halen ivm dat je naar mijn idee toch teveel in je lijf laat spuiten.Van de andere 2 prikken erg ziek geweest....en dat voelt niet goed....Dus zowel mijn gevoel als verstand zeggen ...niet meer doen

 3. Voor mij persoonlijk speelt er door mijn opvoeding nog iets doorheen. Bij mijn ouders was het altijd 'je moet doen wat deskundigen adviseren'. Het heeft helaas ook wel eens nadelig uitgepakt want niet iedereen die zichzelf enorm deskundig vindt en zich als deskundige voordoet, ís ook echt objectief deskundig maar heeft vooral gewoon een duidelijke en nogal luidde mening. Mijn ouders gingen daar dan nog wel eens vrij naïef in mee, zich niet realiserende dat mensen soms een dubbele agenda hebben en helemaal niet vanuit jouw belang adviseren. Ik ben daarom snel terughoudend, ik denk al snel 'en waarom denk jij dat je daar een advies over zou kunnen geven?'. Ik volg wel eerder mijn verstand dan mijn gevoel bij het maken van een beslissing. Want wat verstandig is, is niet altijd fijn en als het niet fijn is dan is mijn gevoel snel tegen. Maar tegelijkertijd mag mijn onderbuikgevoel ook meewegen, dat heeft vooral tot effect dat ik een beslissing nog even uitstel tot mij wel helder voor ogen staat (misschien door nieuwe info) welke beslissing ik wel met zelfvertrouwen durf te nemen.

 4. ha Nicole,

  heb wel gemerkt, dat het te pas en te onpas wordt gebruikt...
  Als je ergens gewoon even geen zin in hebt: "Het voelt niet goed"

  Vind ik toch iets te gemakkelijk...

  groetjes!

 5. Hier geldt natuurlijk over het algemeen, 'achteraf zijn we allemaal helderziende.
  ‘Het voelt niet goed' is een gevoel en geen argument.
  Ga je toch iets doen terwijl het niet goed voelt en het valt mee, tja dan zeg je mijn gevoel heeft me in de steek gelaten of ik kan mijn gevoel niet vertrouwen. Hans

 6. Vorige week zei ik nog tegen iemand: "Mijn hart schreeuwt dit, maar ik weet in dit geval even niet hoe betrouwbaar mijn hart is."
  Ik ben het helemaal met je eens. Soms kun je je gevoel wel volgen, maar af en toe je verstand volgen kan ook heel goed zijn. (Denk ik, want dat zegt mijn gevoel;))

 7. Tja, het blijft een lastig iets. Denk dat het sowieso een beslissing is die iedereen persoonlijk moet maken en waarin we elkaar moeten respecteren. Alleen de keuze die je maakt heeft gevolgen en dat moet je je ook beseffen denk ik dan maar weer.

 8. Ik denk dat ‘het voelt niet goed’ te vaak en fout wordt gebruikt. Men spreekt elkaar ook na. Zeker nu tijdens de pandemie.
  Het is bijna een mode-uitspraak.
  Als mijn gevoel me iets te vertellen heeft, dan luister ik met mijn verstand. Soms is ‘het voelt niet goed’ gewoon angst. Dat zie je nu ook bij de vaccinatie. Men is bang dat je b.v. een chip ingespoten krijgt, enz.

 9. Soms voelt het niet goed om uit bed te komen en aan de dag te beginnen. Of de stapel was weg te werken. Maar aan het eind van de dag ben ik tevreden als ik het wel deed.
  Mijn gevoel nu zegt niks over mijn gevoel later. Dus mijn verstand is de baas.

 10. Als ik om me heen kijk en luister, wordt het om verschillende redenen gebruikt. Soms luiheid, soms om een besluit niet inhoudelijk toe te lichten. Soms ook, omdat de woorden (nog) niet toereikend zijn om een ander antwoord te geven. Niet iedereen kan zich even welsprekend uitdrukken. En ook welsprekende mensen kunnen door vermoeidheid of stressreactie soms niet goed verwoorden, wat ze eigenlijk voelen of denken.
  In ieder geval lijkt er me een taboe te zijn op doorvragen over het onbehagen dat men voelt.

 11. Ik verzamel graag feiten en kijk dan hoe ik me voel bij die feiten. Alleen maar varen op een gevoel, wat altijd gekleurd is door opvoeding, omgeving etc, vind ik ook wat te makkelijk.

 12. "Het voelt niet goed" is een moderne uitdrukking die wijlen mijn moeder weliswaar niet bekend was, maar het was een feit dat er bij mij thuis van alles niet kon en niet mocht. Geld was krap en bovendien was mijn moeder verlegen en ontbrak het haar aan sociale vaardigheden. Een kluizenaar kan gemakkelijker bovenstaande dooddoener als argument hanteren, maar wie met anderen leeft en werkt hoort met hun wensen en gevoelens rekening te houden en hoort de moed op te brengen een beetje uit zijn "comfort zone" te stappen.

 13. Alleen drijven op je gevoel lijkt me niet verstandig. Ik ben benieuwd naar wat ze op de School voor intuïtieve ontwikkeling zeggen op deze vraag. Jij doet daar toch een cursus?

 14. Elke beslissing heeft gevolgen of je de beslissing nu neemt op gevoel of rede.
  En iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen.
  Ik ga voor de beslissing waar ik ook prima met de gevolgen kan leven.

 15. Je gevoel volgen is een emotie, je verstand volgen is in eerste instantie rationeler.
  De boosterprik heeft positieve uitwerking en de belasting in het ziekenhuis daalt daardoor. Hans

 16. Ik ben best van de intuïtie, en voor mij is dat niets zweverigs. Je zintuigen vangen veel meer informatie op dan je bewust opmerkt, en daarvan krijg je zo'n 'gevoel'. Je wordt bijvoorbeeld onrustig en krijgt dat gevoel van 'ik moet hier weg' nog voordat je je bewust wordt van de gaslucht die zich langzaam door je huis verspreidt.

  Supernuttig dus, luisteren naar je gevoel. Maar het heeft ook zijn beperkingen. Mijn intuïtie heeft bijvoorbeeld niet 11 jaar lang gestudeerd om arts-microbioloog te worden, en heeft dus niet zoveel zinvols te melden over boosterprikken. 😉

  Ik merk in mijn omgeving dat 'luisteren naar je gevoel heel algemeen wordt misbruikt als sociaal geaccepteerde manier om iets anders te zeggen. 'Ik heb geen zin.' 'Ik vind het vervelend.' Of zelfs 'ik begrijp het niet goed, en daardoor vind ik het eng'.

  In het geval van die booster: natuurlijk 'voelt het niet goed'. Ik dacht ervan af te zijn met die eerste twee prikken, en nu weer dat gedoe met een afspraak zien te krijgen op een handige locatie, mijn dag te onderbreken, in de auto te stappen, naar een drukke parkeerplaats te rijden, in een rij mensen met mondkapjes te gaan staan, om een naald in mijn arm geprikt te krijgen. Daar voelt helemaal niets goed aan. Dat wil niet zeggen dat mijn intuïtie me iets belangrijks probeert te vertellen over de veiligheid van het vaccin.

 17. Mijn onderbuik gevoel zou ook zeggen het voelt niet goed. Bij mij zijn der keukenapparaten zwart die op het keukenblok staan, staan ze in een kastje dan maakt het voor mij niet uit.

 18. Voor mij betekent dat iets niet goed voelt, dat ik mijn ratio moet gaan aanzetten, waarom iets niet goed voelt; ik moet in kaart gaan brengen welke drempels ik waarneem en wat ik over heb voor bepaalde idealen, door welke valkuilen ik welke schade heb opgelopen en welke levenslessen ik toen ook al weer geleerd had. Vervolgens kan ik dan een doel formuleren en de route ernaar toe plannen. Want ja, soms voelen iets wel en iets niet doen even slecht;)

  • Dat is een mooie combinatie van gevoel en verstand Hanna! Ik vind het mooi hoe je je verstand gebruikt om je gevoel te onderzoeken en vervolgens verder te gaan.

 19. Als het in mijn hart niet goed voelt dan doe ik het niet.
  Als mijn lijf duidelijk zegt dat het niet goed voelt dan doe ik het niet.
  Zegt mijn verstand dat het niet goed voelt dan vraag ik me waarom niet en onderzoek het.

  Ik heb de afgelopen jaren geleerd naar mijn lijf te luisteren en probeer nu mijn hart te volgen. Bevalt me prima.

 20. Ik denk dat het in extreme gevallen wel op gaat. Dat heb ik zelf ook wel eens. Dat je iets doet waarvan je eigenlijk wist dat het niet goed uit zou pakken omdat 'het niet goed voelde'. Maar over het algemeen vertrouw ik toch meer op mijn gezonde verstand.

 21. 'Het hart is verraderlijk en niets ontziend; wie kan het kennen?' (Bijbelcitaat)
  Gevoel en verstand hoeven niet zo ver uit elkaar te liggen. Als dat wel zo is, rammelt er wat aan je geweten, denk ik ;-) Wetenschap en religie spreken elkaar evenmin tegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder