Een boxspring: is het wat voor jou?

boxspring

Boxsprings.

Steeds meer mensen hebben ze.

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een boxspring bed? En zijn er ook nadelen? En is een boxspring wat voor jou?

Boxspring: wat is het nou eigenlijk?

Simpel gezegd is een boxspring een ‘bak met springveren: bonellvering (goedkopere versie) of pocketvering. Het is feitelijk een beklede bedbodem op pootjes. Daarop leg je vervolgens je matras. Je slaapt dus eigenlijk op twee matrassen. Dat maakt dat een boxspring heerlijk comfortabel is.

Bij een ‘gewoon’ bed moet je vaak nog zelf een bodem toevoegen. Bijvoorbeeld de bekende lattenbodem.

Voorbeelden van boxsprings

Hieronder een aantal voorbeelden van boxsprings die ik mocht gebruiken van https://www.goossenswonen.nl/! Ik heb geprobeerd om verschillende stijlen uit te zoeken, zodat je een goed idee krijgt van de verschillende mogelijkheden van boxsprings.

boxspring

boxspring

boxspring

De voordelen van boxsprings

Laten we de voor- en nadelen van een boxspring eens op een rijtje zetten!

 1. De boxspring ondersteunt het matras, waardoor dat langer meegaat.
 2. Ze liggen superfijn.
 3. Boxsprings zijn vaak wat hoger dan een ‘gewoon’ bed. Dat maakt dat je er makkelijker in kunt gaan liggen of weer uitkomen.
 4. Ze maken minder kraakgeluiden dan een lattenbodem. Als je je op een boxspring eens een keer omdraait, dan hoor je dat niet.
 5. Boxspring bedbodems zijn mooi egaal vlak.
 6. Boxsprings kun je helemaal naar eigen smaak kiezen. Denk aan de kleur van de stoffen bekleding, de soort bekleding, de pootjes etc.
 7. Er zijn boxsprings die je elektrisch kunt verstellen.

Nadelen van boxsprings

Zijn er ook nadelen aan boxsprings?

 1. Ze zijn vaak wat duurder in de aanschaf dan een ‘gewoon’ bed.
 2. Critici zeggen dat een boxspring minder goed ademt dan een lattenbodem. Een lattenbodem heeft immers openingen tussen de latjes. Het matras kan daardoor rechtstreeks ‘ademen’ door die openingen. Bij een boxspring moet het vocht eerst door twee lagen: de matras, en de laag in de boxspring.
 3. Als het je stijl of smaak niet is, dan zal een boxspring je niet aanspreken. Zelf vind ik een boxspring bijvoorbeeld nogal massief ogen. Ik heb liever een wat luchtiger ogend bed. Zoals ons bed van Ikea.
 4. Boxsprings worden wel eens ‘stofnesten’ genoemd.

Is een boxspring wat voor jou?

Terug naar de vraag in de titel van deze post: ‘Is een boxspring wat voor jou?’ De belangrijke reden om voor een boxspring te kiezen is comfort. Boxsprings staan erom bekend dat ze zo heerlijk liggen. Een bijkomende overweging kan zijn dat ze makkelijker zijn om in en uit te stappen. En last but not least heeft het simpelweg te maken met je persoonlijke voorkeur en je budget. Wat vind je mooi? En hoeveel geld heb je te besteden? Een ‘gewoon’ bed is namelijk wel goedkoper.

Lees ook mijn post over het effect van een verzwaarde deken op je nachtrust.

Leestips

In welk type bed slaap jij?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik vind een boxspring minder hygiënisch qua ventilatie, als je nagaat hoeveel vocht we verliezen in onze slaap. Daarbij is het bed verschonen relatief zwaar, laat staan het matras laten luchten. Ik ben uiteindelijk niet blij met onze aankoop destijds.

 2. Nee, ik denk van niet. Wij slapen al meer dan veertig (de tijd vliegt!) jaar in hetzelfde bed. Een tweedehands ‘twijfelaar’ met houten schotten en planken onder het matras, die toen de kinderen kwamen met hulp van mijn vader breder en langer is gemaakt. Prima bed, heel tevreden mee. Ongeveer een jaar geleden hebben we het hoofdeind met klossen plm. 18 cm hoger gemaakt. Dit naar aanleiding van een website ‘inclined bed therapy’die ik ontdekte, waar ing. Andrew Fletcher de voordelen ervan uitlegt. Moet je maar eens kijken als het je interesseert. Wij slapen (meestal) als rozen in ieder geval.
  Groeten, liesbeth

 3. ik heb een man met meer dan gevoelige luchtwegen, ik durf zo’n stofnest niet aan. Aan de ene kant jammer, ze liggen inderdaad heerlijk, aan de andere kant: dat massieve staat me een beetje tegen..zo ongezellig..

 4. Om de een of andere reden vind ik een boxspring toch tè zacht liggen. Ik lig blijkbaar liever op iets ‘harder’. Maar ze zien er eigenlijk wel ontzettend luxe uit. Alleen daarvoor zou ik ze wel willen aanschaffen (maar lekker slapen is natuurlijk ook belangrijk dus voorlopig blijven we bij onze lattenbodem geloof ik :D)

 5. Goedkoop is maar al te vaak duurkoop. Naar aanleiding van veel rugpijn (die altijd overging als we bij mijn schooonouders logeerden) hebben wij in een uitverkoop een extra breed box spring bed gekocht. Mijn moeder sloeg indertijd achterover van de prijs.
  De pijn in m’n rug kwam nooit meer terug en 35 jaar later slaap ik nog in datzelfde bed.
  Slaap ik elders dan denk ik aan mijn bed thuis. Van matras fabrikanten die ons vertellen dat je om de 8 jaar van matras moet wisselen trek ik me geen zier aan.
  Wat ik ook belangrijk vind is dat het matras niet in een houten bak ligt, want dat maakt het eenvoudiger om een onderlaken in the stoppen. En ook heb ik als tamelijk lange vrouw een hekel aan een voeteneinde waar je steeds met je voeten tegenaan trapt. Een bed kan voor mij niet breed genoeg zijn. Wat extra ruimte is fijn als een klein kind ‘s nachts behoefte heeft een wat gezelschap.

 6. Ja, boxspring hebben wij ook. Wij hebben best wel een dure met alles erop en eraan. Een fijne topper over het bed. Heerlijk bed. Wij bezuinigen niet op een bed. Een bed is een plek waar je soms 8 uur per dag op ligt. Dit moet in onze beleving dus perfect zijn, want een goed bed geeft je goede rust en die ben je gewoon nodig. Ik kan iedereen daarom ook een boxspring aanraden!

 7. De meeste boxsprings hebben geen voeteneind. Dat is vooral voor mijn man heel handig die heel erg lang is ;-) Bij het zoeken naar een hotel/vakantiehuisje bekijken we altijd goed de foto’s van de bedden ;-)

 8. Wij hebben al jaren een boxspring en het bevalt uitstekend. Ik heb gevoelige luchtwegen, maar heb nergens last van met dit bed.

  1. Dat is wel interessant VeggieMo, omdat ik hierboven een bepaalde zorg over ‘stofnesten’ en minder goede hygiëne lees wat betreft boxsprings. Maar voor jou werkt het dus prima.

 9. Wij hebben een waterbed, nog nooit één seconde spijt van gehad…maar voor ons zou een boxspring wel een goede 2e keus zijn, ja.

 10. Ik heb een Auping en ben er gek op! Ik heb zelf niet zoveel ervaring met boxsprings maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn hart bij een auping ligt!

 11. Ik vind boxspings ook mooi en stijlvol. Als ik ga verhuizen zal ik de knoop eens door moeten gaan hakken en kiezen tussen een gewoon bed en een boxspring :)

 12. Een boxspring is zeker wat voor mij. Ik ga komend jaar verhuizen en voor het eerst op mijzelf wonen. Dan zou ik het heel graag willen alleen het is best prijzig.

 13. Nog een commentaar van mij. Ik woon al jaren lang in |Londen en moet zeggen dat dit soort bed hier niets bijzonders is. Het kan duur maar ook wat goedkoper. Het verschil zit hem in de vering van het matras. Een spiraal matras is goedkoop. Dat merk je als je slaapgenoot zich omdraait. Daar reageert jouw kant van het spiraalbed ook op. Een duur matras heeft echter “pocket springs”. In zo’n matras zit iedere spiraal in een apart vakje dichtgenaaid (en er zijn heel veel vakjes) en dat betekent dat de ene kan liggen woelen terwijl de andere niet gestoord wordt. Nadat wij enkele jaren op een goedkoop bed hadden geslapen met binnen korte tijd een kuil in het midden waarin we steeds verstrengeld raakten gingen wij over op een duur en breed bed. Er ging voor ons een andere wereld open.
  Helaas ,tegen snurken helpt het niet.

  1. Dat het niet tegen snurken helpt is erg jammer zeg. Mijn man snurkt namelijk best veel. Maar dat je niet wakker wordt van het gewoel van je partner vind ik zeker een groot pluspunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.