Mijnoverheid.nl: is jouw account geactiveerd en mis je belangrijke post?

mijn overheid

Mijnoverheid.nl.

Ik kom er het liefst zo min mogelijk.

Mijnoverheid.nl inlog gedoe

Want ik vind het altijd zo'n gedoe om in te loggen. Dat moet met het DigiD*. En daar heb ik altijd 'ruzie' mee. Vooral als mijn gebruikersnaam en wachtwoord niet afdoende zijn, en ze me ook nog een code per sms toesturen. Die sms-code moet ik dan vervolgens weer in een vakje plakken op mijnoverheid.nl. Maar je bent zo 10 minuten verder, en dan heb je alleen nog maar ingelogd. Ik word er altijd helemaal kriegel van.

Ooit maakte ik de fout om aan te geven dat ik die extra sms niet wilde. Maar vervolgens kreeg ik het bericht dat voor dát deel van mijn overheid inloggen zónder sms code niet mogelijk was. Dus toen moest ik die eerst opnieuw aanvragen, en wachten op een (papieren!) brief per post met de nieuwe activatiecode. Aargh.

digid en ik

Eén van de irritante dingen van die digitale berichten is dat je ze niet kunt aanklikken om te lezen! Nee, je moet ze eerst gaan downloaden.

Digitale post van de overheid

Maar je kunt niet om mijnoverheid.nl heen. Want de overheid stuurt steeds meer post digitaal. En als het gaat om het milieu is daar veel voor te zeggen. Het scheelt weer een boel papier. Je kunt digitale berichten krijgen van onder andere:

 • SVB
 • RDW
 • UWV
 • De gemeente
 • Belastingdienst
 • MijnOverheid zelf
 • DUO
 • CIZ
 • Centraal Justitieel Incassobureau

 

Is jouw MijnOverheid geactiveerd?

In de Geldgids van de Consumentenbond kwam ik een artikel tegen met als titel: 'Is jouw MijnOverheid geactiveerd?' Blijkbaar heeft een grote groep Nederlanders per ongeluk een geactiveerd account op MijnOverheid. En omdat ze dat niet weten, lopen ze belangrijke post mis.

'Meer dan 20% van de Nederlanders met een actief account laat zijn berichten langer dan een jaar ongeopend in zijn berichtenbox staan. (Rapport Nationale Ombudsman uit 2017).'

Je account is geactiveerd zodra je een keer hebt ingelogd. Je kunt dus niet online controleren of je berichtenbox op MijnOverheid actief is, want dan activeer je hem automatisch.

Controleren of je MijnOverheid account actief is

Je kunt het wel per ouderwetse post controleren volgens de Digitaal Gids. Je moet dan een brief + een kopie van je legitimatiebewijs naar de overheid sturen. Het adres vind je op mijn.overheid.nl. Ik heb gezocht, maar ik kan de gegevens niet vinden. Dus veel succes daarmee zou ik zeggen...

Meer informatie over MijnOverheid vind je op de site van de Rijksoverheid.

Wat zijn jouw ervaringen met mijnoverheid.nl?

*Je DigiD is speciaal om in te loggen op websites van de overheid en zorg. Het is de digitale versie van je paspoort/id-kaart/rijbewijs.

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik vind het wel handig, vooral omdat ik op die manier de zaken van mijn ouders makkelijk kan inzien ipv dat zij alle post moeten doorsturen. Wegens de afstand tussen onze woonplaatsen is het niet wekelijks dat ik bij hun langs kan gaan.
  Dat inloggen vind ik wel meevallen. Op mijn werk is het beter beveiligd met meer hindernissen.

 2. Hoezo per brief: op de site zelf staat deze informatie onder het kopje: is mijn account actief?
  U kunt zelf controleren of u eerder uw MijnOverheid heeft geactiveerd. Ga hiervoor naar mijn.overheid.nl, klik op ‘inloggen’ en log in met uw DigiD. Als u gevraagd wordt om uw account te activeren is uw account nog niet geactiveerd. Komt u direct in MijnOverheid, dan is uw account al geactiveerd.

 3. Ohh, zo herkenbaar. En ik heb hier thuis geen bereik met m'n mobiele telefoon, dus smsjes komen een dag later aan. Dan is de inlogtijd weer verlopen en begint het feest van vooraf aan. Ook m'n zorgverzekering kan ik niet meer online bereiken. Ik word daar echt kriebelig van. Enige is dat ik de sms-codes per vaste telefoon kan laten aandragen. Serieus, waar zijn we mee bezig, het mag voor mij wel wat eenvoudiger...

 4. Die foto!!! Geweldig.

  Tsja, sommige instanties doen de helft van hun berichtgeving maar met MijnOverheid en dat maakt het lastig. Het UWV doet de helft per MijnOverheid en de andere helft per ouderwetse flessenpost. Nou ja, post per brief. En juist die zaken zijn handig om direct inzicht in te hebben als het afspraken etc betreft. Zit nu alweer een week te wachten op een brief over een afspraak ergens deze week.

  Lijkt me inderdaad lastig als je geen bereik hebt en je daardoor niet makkelijk kan inloggen als een sms-code verplicht is.

 5. Eerlijk gezegd begrijp ik jouw bericht niet zo goed. Als je je account hebt geactiveerd, loop je berichten mis? En zodra je inlogt, activeer je je account? Ik heb het even gecontroleerd, bij mij staat er dus een vakje wat ik kan aanklikken om te activeren, dus ik heb mijn account blijkbaar nog niet geactiveerd. Terwijl ik toch heel regelmatig inlog. Dus ergens klopt er iets niet in de informatie die je hier geeft. Ik ga zeker niet klikken op activeren, want nu heb ik in ieder geval inzage op mijnoverheid. Ik kan niet inloggen op toeslagen.nl dan krijg ik een foutmelding (er is iets fout gegaan, wat staat er dan vervolgens niet bij). Heel onhandig, ik heb geen inzage maar kan ook geen toeslag aanvragen, en ik heb al meerdere malen hierover gebeld, niemand die het begrijpt! Maar eens een keertje voor gaan zitten, en er een brief over schrijven, die ik dan verstuur via PostNL?! Niet echt meer van deze tijd, maar het is niet anders.

  1. Volgens de Consumentenbond hebben sommige mensen onbewust hun account geactiveerd. Ze weten dat niet, en kijken er daardoor nooit op. En daardoor missen ze soms belangrijke post.

 6. Helemaal vergeten, was er sinds 4 april niet meer geweest. 1 bericht, dat ze over 2 dagen onderhoud hebben. Verder niets, omdat ik geen instantie heb aangevinkt. Die paar dingen van de gemeente ontvang ik liever door de brievenbus. Dan struikel ik er tenminste over. Verder doe ik niets met UWV, RDW, SVB, DUO, CIZ en CJI. De belastingdienst ben ik voor door gewoon aangifte te doen en dan later Nihil te ontvangen in een blauwe envelop.

  1. Net gecontroleerd, maar bij mij sturen ze een mailtje als er iets bij hen voor mij te vinden is. Zal dat niet standaard aan staan?

 7. Vreselijk , ik heb ook altijd ruzie met die inlogcodes. Je hebt ook maar 15 minuten de tijd en dan wordt je er weer uit gegooid, kun je weer overnieuw beginnen. Alle berichten die in mijn berichten box stonden had ik op papier al gehad, ik denk dat ik dat ooit ergens heb aangegeven.
  Voor ouderen lijkt het mij veel fijner om alle berichten gewoon thuis in de brievenbus te krijgen, wel zo gemakkelijk.

 8. Ik heb álle mogelijke instanties " uit-gevinkt" want als ik digitale post krijg wil ik het toch printen en bewaren. Zoals belastingdienst, woz belasting, afvalstoffen, rioolkosten. Alles wat je " uit" vinkt krijg je per post thuis, gaatje erin en un de juiste map opbergen.
  Juist ik, werk in de ict (cloud) voor een dieren welzijn organisatie, print alles uit en doe het in mappen. Stel je voor dat me wat overkomt? Ik wil álles op papier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.