Is shoppen een hobby? Winkelen als hobby

is shoppen een hobby

Is shoppen een hobby?

Voor veel mensen is een leuke vrijetijdsbesteding.

Niet voor niets wordt sh0ppen ook wel funshoppen genoemd.

Vrijetijdsbesteding doe je in je vrije tijd! Volgens Wikipedia is dat:

‘De tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie.’

Top 3 vrijetijdsbesteding Nederlanders

 1. Buitenrecreatie
 2. Sporten
 3. Winkelen ook wel bekend als shoppen. (Bron: CBS)

Ik was verbaasd over de hoge plek van winkelen in deze top 3 van vrijetijdsbesteding. Want winkelen = geld uitgeven. Het is 1 van de duurdere hobby’s! En in de kranten lees ik steeds maar dat Nederlanders steeds minder uitgeven. Of zouden ze allemaal vooral kijken tijdens het winkelen?

Shoppen als hobby en vrijetijdsbesteding is nog relatief nieuw

En dan te bedenken dat ‘winkelen’ als vrijetijdsbesteding nog helemaal niet zo lang bestaat? Als mijn moeder in de jaren zestig een jurk nodig had, dan ging ze naar de plaatselijke modezaak Weenink. Dan zei ze tegen de mevrouw achter de balie:

‘Ik wil graag een jurk’.

En dan háálde die mevrouw van achter een jurk. Van winkelen zoals wij dat kennen, was helemaal geen sprake. Wel veel beter voor de portemonnee natuurlijk. Doordat je niet voor allerlei verleidingen kwam te staan, gaf je ook niet zo gauw veel geld uit.

Favoriete winkel Nederlander

In de Consumentengids van juli/augustus 2013 vroegen ze 1100 mensen naar hun favoriete winkel. Ik ben dol op dat soort onderzoekjes! Drie keer raden welke op de eerste plek stond?

Juist, de Action! Niet vanwege de service, want die vonden de meeste mensen slecht. Maar vanwege de fijne prijzen en het enorme assortiment.

Daarna volgen in volgorde van populariteit: de Hema, Blokker, Bijenkorf, V&D, Marskramer, Xenos en Kijkshop.

Vrijetijdsbesteding: mijn volgorde van favoriete winkels

Mijn volgorde is iets anders. Ik geloof warempel dat de Hema het bij mij nét wint van de Action. Dit is mijn lijstje met de winkels uit het onderzoek in volgorde van voorkeur:

 1. Hema
 2. Action
 3. Xenos
 4. V&D (bestaat inmiddels niet meer helaas)
 5. Blokker
 6. Marskramer (De Marskramer lijkt eigenlijk erg op de Blokker. Ik ben verbaasd dat dit zo’n ‘stiefkindje’ is)
 7. Kijkshop (Vervelende, rommelige winkel; bestaat inmiddels ook niet meer!)
 8. Bijenkorf (deze staat achteraan omdat ik daar helemaal voor naar Arnhem moet. En ik vind het de Bijenkorf te duur. Is inmiddels niet meer in Arnhem!)

Op zoek naar een leuke hobby? Volg dan het stappenplan in Hobby’s zoeken!

Wat is jouw favoriete winkel uit het lijstje van onderzochte winkels?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik vind al die genoemde winkels zo saai….
  Liever mijn eigen voorkeurslijstje:

  – de markt (altijd en overal de leukste winkeloptie – wel de voedingsmarkt overigens)
  – Goede tweedehands kledingzaakjes, gerund door van die lieve 60 plus dames die je desgevraagd een kopje thee geven en met je meedenken.
  – Van die kleine propvolle vakhandels met heel veel spullen en kennis.

 2. Dan zeg ik toch Hema en Action… Maar ik zie ‘winkelen’ toch als een noodzakelijk kwaad hoor en vind het meestal zonde van mijn vrije tijd…haha…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Hmwoa ik hou helemaal niet van boodschappen doen en winkelen, doe het zeer zeker niet als activiteit, maar moet ik kiezen dan is een leuke winkel de Ikea, om de prijzen en de leuke inspiratie voor in huis. Maar op vakantie ga ik wel graag naar zo’n buitenlandse enorme supermarkt, waar je echt alles kunt halen, bv grasmaaiers tot 30 soorten pindakaas :-)
  Moet ik uit jouw lijst kiezen dan zou ik ook hema zeggen

 4. Mijn favoriete winkel is de kringloop. En dan liefst zo’n ouderwets rommelige (die hier helaas allemaal verdwijnen wegens brandweervoorschriften). Van het rijtje dat jij noemt staat de xenos bovenaan, maar ook daar koop ik zelden iets. Bij de action ben ik vorige week voor het eerst geweest, maar ik heb er niets gekocht. Zo bijzonder vond ik het allemaal niet.
  Bijenkorf vind ik wel leuk als ik een echte hollandse winkelbui (kijken, kijken, niet kopen) heb. Vooral de afdeling met keukenspullen is om bij te watertanden, maar kopen doe ik er zelden iets.
  En winkelen als favoriete vrijetijdsbesteding? Niet voor mij! Sporten ook niet trouwens en buitenrecreatie alleen als het lekker weer is . Laat mij maar lekker met een breiwerkje of een boek op het dakterras of op de bank zitten…. (afhankelijk van het weer)

 5. Mijn ervaring heeft me al jaren lang getoond / bewezen dat als ik ga winkelen omdat ik iets nodig heb voor mij en/of de kids (kleren bv) dan vind ik niets, of weinig kans.
  Winkelen ga ik dus gewoon om te kijken … En heel vaak vind ik leuke dingen, dat mijn kids of ik nodig zouden hebben.
  Op de eerste plaats is winkelen voor mij meer … Zich op de hoogte houden van.
  Vrijwillig volgorde: H&M, C&A, Action, van Haren, Hema,

  1. Het antwoord op de vraag naar de lage prijzen is dat ze het ‘en masse’ inkopen heb ik begrepen. Ze kopen bijvoorbeeld restpartijen op, en daardoor is het zo goedkoop.

 6. Min favoriete vrije tijdsbesteding is:
  1. Luieren en lezen
  2. Tuinieren
  3. Thee drinken met vrienden

  Winkelen is voor mij meer een noodzakelijk kwaad, ik hou er niet van. Maar als ik moet kiezen dan is “de kringloopwinkel” mijn favoriet.

 7. Ik vind de Hema en de Xenos de leukste winkels. Hema biedt kwaliteitsproducten voor een redelijk lage prijs en Xenos heeft vaak van die leuke frutseltjes (en veel delfts blauw, waar ik gek op ben :D)

 8. Toen ik nog werkte kreeg ik als contactpersoon van het leerbedrijf altijd alle sollicitaties voor secretaresse ect. Het verbaasde me altijd dat de nummer 1 hobby van die meisjes altijd ”shoppen” was.

  De hema vind ik ook leuk, vooral de babyspulletjes :D De ikea is leuk omdat de kindjes het zo geweldig vinden. Als we er toch langs komen gaan we soms en dan kopen we niks, behalve een ijsje. Maar ze zijn wel zo dik een uur heerlijk aan het spelen!

 9. ik vind rommelmarkten gevolgd door de kringloop het leukst om te winkelen en van jouw lijstje als eerste de hema en daarna de actlon ,maar dan alleen voor de knutselspulletjes omdat die daar zo goedkoop zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.