Reacties

Tips om te besparen op je auto — 13 reacties

 1. Wij hebben een station op diesel (die overigens 1 op 20 loopt, kleiner is niet altid zuiniger) omdat we veel reden. Nu rijden we vele malen minder omdat mijn man in Alkmaar werkt (waar wij ook wonen) tegenwoordig, en mijn ouders in de buurt zijn komen wonen. Dus eigenlijk zouden we nu, qua wegenbelasting, beter een benzineauto kunnen rijden. Maar goed, een auto kopen is nog veel duurder dus we rijden 'm gewoon af.

  Overigens, de tip van de oldtimer lijkt me dubieus: volgens mij is een oldtimer onderhouden duurder en zéker veel tijdsintensiever dan wegenbelasting. Of heb ik dat mis?

  De tip die ik mis: koop geen (te) nieuwe auto, want afschrijving is vaak het duurste!
  En natuurlijk van een betrouwbaar merk, scheelt een hoop reparatiekosten

  Fijne dag gewenst!

  • Ik heb gehoord dat als je met een nieuwe auto de garage uit rijdt, hij dan op de hoek van de straat al de helft in waarde gedaald is of zo! Goed punt dus dat je niet een 'te nieuwe' auto moet kopen.

 2. Wij wonen ook in het buitengebied: het dichtstbijzijnde dorp is op 3 km, maar daar zijn geen winkels en andere voorzieningen, dus moeten we altijd verder voor boodschappen, sporten, huisarts e.d. Omdat manlief 60km verderop werkt en ik hier in de buurt hebben we 2 auto's, waarvan gelukkig 1 lease. Ik pak vrijwel voor alles de auto, want dat kost me gewoon minder tijd en vaak combineer ik ritjes met andere dingen. Nu allebei de kids op het voortgezet zitten hoef ik ze niet meer naar school te brengen en halen, omdat ze zelf fietsen en scooteren en dat scheelt me ca 3000 km in het jaar!

  • De tijdfactor herken ik. Soms wil ik ook liever de auto nemen omdat het een boel tijd scheelt. Wel fijn dat de kosten van halen en brengen wegvallen nu je kinderen naar de middelbare school gaan. Ook omdat de middelbare school weer nieuwe, andere kosten met zich meebrengt.

 3. Wij hebben heel hoge autokosten. Grote diesel en manlief moet minimaal vier dagen per week 250 km per dag rijden. Hij krijgt een lage onkostenvergoeding want hij werkt in de zorg. Geen lease auto ofzo.
  Wij gaan dichterbij het werk wonen, dus lagere kosten. Of het echt goedkoper wordt is een tweede want de huizen zijn daar een stuk duurder dan hier.
  Als we echt dicht bij het werk wonen komt er een kleinere benzine auto. Anders rijden we deze diesel eerst af.

  • Wat een enorme afstanden moet je man afleggen! Ik kan me voorstellen dat je dan wel dichterbij je werk wilt wonen. Wonderlijk hoe je daar dan vervolgens weer meer geld kwijt bent aan woonlasten. Het blijft toch altijd een afweging van factoren.

  • Als we hetzelfde soort huis terug zouden kopen zou dat al duurder zijn, maar we maken het zelf ook duurder. Het is altijd onze wens geweest om in een vrijstaand huis te wonen. Daar sparen we al heel lang voor.
   Wij zijn mogelijk één van de weinige mensen die de dalingen van de huizenprijzen niet zo erg vinden. Als de huizenprijzen nog net zo hoog waren als vijf jaar geleden dan hadden we in onze nieuwe woonomgeving waarschijnlijk geen vrijstaand huis naar ons zin kunnen kopen.
   Eerst wilden we een wat kleiner huis, maar het ziet er naar uit dat onze volwassen zoons voorlopig nog bij ons blijven wonen. Is prima, maar gelukkig weten we dat nu en kunnen we daar rekening mee houden.

 4. Ik ga zo veel mogelijk met de fiets, maar ik woon ook overal dichtbij. En naar mijn kinderen en mijn ouders is ook maar zes kilometer, dus heel goed te fietsen. Maar bij slecht weer pak ik ook net zo makkelijk de auto hoor. We hebben één auto, want Ben werkt offshore en die breng ik gewoon naar Den Helder, met de auto, dat dan weer wel haha...
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Omdat mijn man thuis werkt, staat de auto altijd voor de deur. We wonen buitenaf, school en winkels zijn op ongeveer 5 km afstand. Best te fietsen dus, maar ik pak (veel te snel) de auto omdat dat veel minder tijd (en inspanning) kost. Gewoon gemakzucht dus
  Boodschappen doe ik in één keer voor de hele week, en af en toe een winkelochtendje in het grotere dorp verderop voor de "bijzondere" boodschappen.
  Maar ik zou veel meer kunnen besparen door de kinderen op de fiets naar school te brengen ( de oudste gaat wel altijd zelf fietsen, die vindt dat heerlijk)
  Verder gaan we niet veel ver weg, af en toe een familiebezoekje, altijd per auto.

 6. Ik heb geen gezin, maar voor jullie met de kinderen is de Zafira een mooie auto.
  Als je op zaterdag met de kinderen naar de stad fietst begrijp ik dat de overige gezinsleden de auto gebruiken voor andere ritten.
  Mijn situatie is onvergelijkbaar met die van jullie. Heerlijk buiten wonen, veel fietsen, ik herken het vanuit mijn jeugd. Alleen toen vond ik het buitenwonen niets, omdat er geen andere kinderen in de buurt woonden.
  Ik ben benieuwd of jouw kinderen dat ook zo ervaren.

  Nu ik beter mobiel ben zou ik graag buiten wonen. Gelukkig woon ik op de grens van stads dorp en midden delfland. Vijftig meter van mijn huis heb ik de polder en op twintig meter van mijn huis de tram en bus, begin- en eindpunt.

  • Als moeder vind ik soms wel dat de kinderen minder mogelijheden hebben om te spelen met andere kinderen. Ook omdat we niet via de basisschool een boel lokale kinderen hebben leren kennen. Die ging namelijk net dicht toen we hier kwamen wonen. Maar zelf vinden ze dat veel minder een punt.

   En de oudste vier fietsen vrij gemakkelijk even naar 'de stad' om met een vriendje af te spreken.

 7. Een oldtimer verbruikt veel meer brandstof dan een moderne auto.

  Wij hebben een klein zuinig autootje en gebruiken die zo weinig mogelijk.
  Boodschappen doe ik maximaal een keer per week. Fietsen kan en mag ik al jaren niet meer dus dat is voor mij geen optie. Als we geen auto zouden hebben, zouden we hier niet meer kunnen wonen.

 8. Jaren lang hebben we tamelijk nieuwe auto's gekocht en er dan zolang mee gereden totdat ze nog weinig waard waren en er een dure reparatie nodig was. En dan moest er weer fors geleend worden voor een nieuwe. Hoe verstandig was dat? We hebben nu een nog heel goede 4 jaar oude auto verkocht en er een 6 maanden oude voor in de plaats gekocht. Die betalen we in 2 jaar af terwijl hij hopelijk nog heel wat waard zal zijn en komt er weer een zo goed als nieuwe. Ik denk dat dit financieel uiteindelijk op hetzelfde neerkomt en zo heb je geen reparatiekosten. Oh, en deze is niet groot, gebruikt weinig benzine en in de stad maak ik veel gebruik van openbaar vervoer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder