Tips om te besparen op je auto

Kun je besparen op je auto?

Sinds onze verhuizing naar het platteland zijn onze benzinekosten flink gestegen helaas. Maar dat kan ook gewoon bijna niet anders, want we zitten overal veel verder vandaan. Toch probeer ik ons autogebruik zoveel mogelijk te beperken.

Als ik op zaterdag met één van de kinderen naar de stad ga (18 km heen + terug) doe ik dat zoveel mogelijk op de fiets. Onderweg som ik dan graag alle voordelen van fietsen op tegen de kinderen:

  1. We sparen benzine uit!
  2. Het is gezond dat we fietsen.
  3. Het is beter voor het milieu!

Ons autogebruik: maandag en vrijdag

Ik gebruik de auto meestal alleen op maandag. Dan rijd ik naar mijn wekelijkse koffieafspraak en doe de boodschappen voor de hele week. Op vrijdag neemt mijn man de auto mee naar het station. Die dag ben ik autoloos, en dat betekent op het platteland best een beetje geïsoleerd. Maar meestal ervaar ik dat juist als rustgevend.

Omdat mijn man dus vier dagen per week naar het station fíetst, en naar zijn werk gaat met de trein, kunnen we  prima toe met 1 auto.

De meeste benzinekosten maken we op zaterdag op de één of andere manier.

Vivienne Westerhoud schreef onderstaand artikel over hoe je kunt besparen op je auto. Gebaseerd op mijn ervaring is de simpelste oplossing in de stad gaan wonen!

tips om te besparen op je autoTips om te besparen op je auto

door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl.

Autorijden is duur, dat is een feit. Veel gezinnen doen de (tweede) auto eruit omdat ze daarmee veel geld kunnen besparen. Maar als moeder met één, twee of meer kinderen is het wel heel handig om een auto te hebben. Zeker als je erop uit met de kinderen wilt met de kinderen.

Er zijn ook wel wat mogelijkheden om te besparen op je auto. Als je veel kilometers maakt kun je op gas of diesel gaan rijden. De wegenbelasting is dan wel duurder, maar je bespaart op brandstof omdat gas en diesel aan de pomp een stuk goedkoper is dan benzine. Als je weinig gebruik maakt van je auto, kun je beter op benzine rijden, zodat je bespaart op wegenbelasting. Hieronder vind je vijf tips om te besparen op je auto:

1. Kies een kleine (elektrische) auto

Kleine auto’s verbruiken vaak minder benzine per kilometer dan grotere auto’s. Ze zijn ook voordeliger in de wegenbelasting omdat daarbij gelet wordt op het gewicht van de auto. Kies je een hybride auto, dan was je voorheen vrijgesteld van wegenbelasting. Deze regel is helaas veranderd. Je betaalt wel minder omdat je als het ware kilo’s van je hybride auto mag aftrekken, waardoor het toch nog voordeliger is.

2. Pak vaker de fiets om te besparen op je auto

Het ligt voor de hand, maar ook als je een auto voor de deur hebt staan, kun je besparen op je auto door vaker de fiets te nemen. Ongemerkt kost een auto aan brandstof veel geld als je vaak kleinere afstanden rijdt. Dus zodra het kan, neem dan de fiets. Het is ook goed voor je kinderen om samen met jou te fietsen.

Zij leren dan beter hoe zij zich in het verkeer moeten gedragen. Dat zorgt voor een betere veiligheid als ze eenmaal zelfstandig naar de middelbare school moeten fietsen. En het is ook nog gezond voor jou en je kinderen omdat je ongemerkt lekker veel beweging krijgt. Is de afstand erg groot, kies dan eventueel voor een elektrische fiets. Die is milieuvriendelijk en ook een elektrische fiets is gezond. In de trein is een elektrische vouwfiets handig. Bijvoorbeeld de fiets van Makita!

3. Kies een oude auto

Voorheen betaalde je voor een auto van 25 jaar of ouder geen wegenbelasting. Inmiddels is die leeftijdsgrens verhoogd naar 40 jaar. Dus kies een leuke 40plus oldtimer en spaar de wegenbelasting uit. Een oudere auto vraagt wel meer onderhoud. Dus maak daarin een afweging.

4. Zelf sleutelen aan je auto

Het onderhoud aan je auto is een grote kostenpost. Je kunt deze kosten drukken door zelf meer te doen. Nieuwere modellen staan bol van de elektronica en zijn misschien lastig om zelf te onderhouden. Oldtimers zijn veel gemakkelijker om zelf aan te sleutelen. Je kunt onderdelen vinden via Reservedelenstore.nl.

5. Deel je auto met de buren om te besparen op je auto

De tijd van de ‘deeleconomie’ is aangebroken. We delen steeds meer. En niet alleen heggenscharen of grasmaaiers. Er is zelfs een speciale site waarop je jouw auto kunt aanbieden om te delen met anderen. Uiteraard tegen betaling. Maar je kunt natuurlijk ook iemand in jouw buurt zoeken, die graag wil besparen op de kosten van de auto. Als je goede afspraken maakt over het delen van één auto, kun je genieten van de voordelen van een auto en tegelijk de kosten halveren.

Zie ook Besparen in 7 stappen!

Een andere manier om op je auto te besparen is door er niet heet water overheen te gieten als je voorruit bevoren is! Lees nu wat je wel kunt doen voor voorruit ontdooien!

Hoe kom jij het van A naar B? Wat gebruik je het meest: fiets, auto, ov, lopen?

13 Comments

  1. VeggieMo
    • VeggieMo
  2. Mirjam
  3. Truus
  4. De Zuinige Student
  5. Anna Lines

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh