Voorruit ontdooien van je auto

voorruit ontdooien

Afgelopen maandag was het bitter koud. En toen ik onze dichtgevroren auto zag dacht ik: ‘Oh nee, het is weer die tijd van vooruit ontdooien : (

Inmiddels is het weer een stuk warmer, maar het kan zo weer gebeuren. Het is immers november, en de winter moet feitelijk nog beginnen.

En niets is zo vervelend als op het punt staan om weg te gaan, om dan te ontdekken dat je auto is veranderd in een geblindeerde auto omdat de ruiten zijn dichtgevroren.

De boetes voor rijden met een auto met slecht zicht liggen tussen de 160,- tot 360,- afhankelijk van hoe slecht je zicht is.

Daarom een handige post met als onderwerp voorruit ontdooien!

Voorruit ontdooien: tips en tricks

1. Voorkom dat je voorruit bevriest. Duh.

Zoals met zoveel dingen in het leven geldt bij voorruit ontdooien ook: ‘Voorkomen is beter dan genezen!’ Dus heb je de luxe van een garage of een overkapping? Zet je auto daar dan vooral onder. De beschutting beschermt je auto tegen de kou, waardoor je voorruit niet bevriest. En dat maakt het vervelende karwei van je voorruit ontdooien overbodig!

2. Plan B voor mensen zonder garage of carport

Heb je geen garage of carport? Of heb je de garage in gebruik als berging, zodat je auto er niet meer bij in past? Niet getreurd! Er zijn nog meer manieren om je autoruiten te beschermen tegen de vorst.

 1. Kleed je auto aan met een vlotte autopyjama. Bij de Wibra heb je al een autopyjama voor rond de 8,-. Let bij de aanschaf wel even op of de autopyjama geschikt is voor jouw type auto. Dat staat in de regel op de verpakking. Onderstaande autohoes vond ik bij Bestbuy4you voor 17,95.voorruit ontdooien
 2. Een andere optie is voorruit folie ook wel bekend als een anti ijsdeken. Hier onder een voorbeeld. Deze zet je heel makkelijk vast met magneten!voorruit ontdooien
 3. Een oude deken kan ook effectief zijn. En bij lichte vorst kunnen meerdere vuilniszakken ook helpen.

3. Voorruit ontdooien: als 1 en  niet zijn gelukt : (

Oké, je hebt punt 1 en 2 genegeerd of niet toegepast, en nu zit je dus met een bevroren autoruit. Je voorruit ontdooien is nu dus top prioriteit. Er staan verschillende methodes tot je beschikking!

De ijskrabber!

Neem een ijskrabber en krab daarmee de autoruit schoon. Heb je geen ijskrabber, dan werkt een cd-hoesje ook. Sommige mensen wagen zelfs hun bankpas er aan. Maar dan loop je wel het risico dat je bankpasje het daarna niet meer doet. IJskrabbers heb je in alle soorten en maten en zijn in de regel niet duur. Bij de Hema heb je er eentje voor 1,-. Maar ze zijn niet allemaal even effectief. In een test van Generali Verzekeringsgroep Nederland kwam deze als beste uit de bus:

ijskrabber
En hij is nog vriendelijk geprijsd ook: 2,99 bij winparts

Voorruit ontdooien met ruitontdooier

Je kunt kant en klare ruitontdooier kopen, maar je kun dit ook zelf maken. Ruitenwisservloeistof in een plantenspuit doen, en dit op je voorruit sprayen werkt ook voor voorruit ontdooien. Bij de Kruidvat heb je al een sprayfles ruitontdooier voor 1,99.

Voorruit ontdooien: en dit moet je vooral NIET doen!

Gooi niet lekker warm water over je voorruit om hem te ontdooien. Want dan loop je het risico dat je hele autoruit barst. Zet ook niet de auto vast aan, om hem op die manier op te warmen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de motor van je auto.

Heb jij nog handige tips voor het klusje van voorruit ontdooien? En wat doe jij om een bevroren ruit te voorkomen? Vertel het in de comments!

15 Responses to Voorruit ontdooien van je auto

 1. Nooit geweten dat het slecht is voor de motor van de auto om hem vast van te voren aan te zetten. Dit doen we altijd, echt al jaren! Maar nog nooit iets aan de auto gemarkt dat ie het dan niet goed zou doen of zo….Ik vind het de handigste manier! Je stapt na een tijdje later in een verwarmde auto!

 2. Ik laat ook altijd de auto vast warm lopen. Voorruit verwarming aan en dan is het zo weg. Maar als weet dat het echt gaat vriezen gooit ik wat voor de voorruit

 3. Voorzien van 2 auto`s met voorruitverwarming 😀

  Dan staat de auto wel aan, maar dan hebben we het over een minuutje.

  Auto laten warmdraaien is slecht omdat de motor niet “echt” draait. Waardoor de olie niet in beweging komt. Je hebt dus weinig smering en dus meer slijtage.

 4. Collega gooit altijd lauw (niet warm, zeker niet heet) water op z’n voorruit. Daarvan kan de ruit niet barsten, en het helpt heel goed.

  Ik heb geen voorruit, ik fiets. In een “banaan”, maar die heeft geen voorruit. Wel heb ik een goede creme (a la vaseline), dat scheelt in de kou. Maar ik bevries slecht, ik beweeg meer dan n ruit….

  • Als je ruiten aan de binnenkant bevriezen betekent dit dat er vocht in de auto is. Een tip is een vochtvreter in je auto leggen.

   Een andere tip is een bakje met zuiveringszout op je dashboard zetten. Maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

 5. Laatst gelezen dat beetje lauw water met flink schoonmaakazijn zou helpen- dat lijkt me handig om te proberen (want altijd in huis) maar ik vraag me wel af of schoonmaakazijn slecht is voor de lak.

  Mijn man laat de auto vaak stationair draaien en ondertussen krabben we dan ieder met een krabber (noot aan zelf: weer even opzoeken!)

 6. Ik ga ook altijd krabben met de motor al aan. Nooit geweten dat dat niet goed was voor de auto! Dat het veel energie kost, dat weet ik wel. Mijn verbruik stijgt in de winter sowieso altijd al enorm. Normaal rijdt de auto 1 op 22 ongeveer, in de winter hooguit 1 op 16.

 7. Een kleine ventilatorkachel in je auto leggen een half uur voor vertrek, en je hebt een heerlijk warme en ontdooide auto. Moet je auto natuurlijk wel in de buurt van een stopcontact staan, maar met een verlengsnoer is dat vaak geen probleem.

 8. Ik moet bekennen dat ik mijn auto altijd even stationair laat draaien. Maar als ik weet dat het gaat vriezen dan heb ik zo’n folie op het raam. Maar dan nog moet ik hem aanzetten vanwege het beslaan van de ramen door het vocht, ondanks dat ik er een ontvochtiger bakje in heb te liggen. Want ook met beslagen ramen kunnen ze je bekeuren en je ziet zelf ook niks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.