Autorijden in de winter 10 tips!

veilig autorijden in de winter

Autorijden in de winter vind ik geen probleem, zo lang er maar geen sneeuw of ijzel ligt.

Zo gauw de wegen glad worden, vind ik autorijden in de winter griezelig. Ik rijd dan het liefst heel langzaam voor het geval de auto slipt of zo. Maar vervolgens voel ik me dan opgejaagd en gestresst door de mensen achter me. Die overduidelijk vinden dat ik harder zou moeten rijden. Meestal doe ik dat dan ook maar. Dan rijd ik met opgetrokken schouders van de spanning en met mijn neus zowat op de voorruit.

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om autorijden in de winter zo veilig mogelijk te maken.

Hoe kun je er voor zorgen dat autorijden in de winter goed verloopt?

Autorijden in de winter: 10 tips om veilig te rijden

1. Voorkom bevroren ruiten

In de winter bevriezen ramen van auto’s vaak. Tenzij je hem netjes in de garage hebt staan. Onze auto staat altijd buiten in weer en wind, en als het vriest, vriezen steevast de ramen dicht. Dat betekent krabben. Je auto voorruit ontdooien is best een intensief klusje soms. Maar soms krijg je het ijs er echt bijna niet af. Om die reden voorkóm ik het bevriezen van autoramen liever. Met behulp van een autopyjama, of zo’n zilveren dekje dat je op je ruiten kunt liggen. Ik kocht onze autopyjama voor 7,95 bij de Wibra. En ze verkopen ze ook bij de Action.

Heb je geen autopyjama of zo’n zilveren dekje dan helpt een deken op de ruit ook.

Snelle hulp bij bevroren ruiten

Zijn je ruiten toch dichtgevroren? Dan kun je voor een snelle oplossing ook kiezen voor een speciale spray waarmee je de autoramen ontdooit. Zo’n spray kun je ook zelf maken. Meng 1 liter spiritus met een kopje water en voeg twee eetlepels afwasmiddel toe. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuiten maar.

autorijden in de winter

2. Winterbanden of All Weather banden

Zorg dat je goede autobanden hebt in de winter. Dat wil zeggen autobanden met flink grip voor gladde omstandigheden. Je kunt kiezen voor speciale winterbanden of voor All Weather banden. Die kun je er gewoon op laten zitten, en het hele jaar door gebruiken. Wij hebben dat laatste.

3. Rem voorzichtig

Moet je onverwacht remmen, doe dit dan voorzichtig. Dat wil zeggen: langzaam en niet te abrupt.

4. Houd afstand

Houd een gezonde afstand aan tussen jou en andere automobilisten. Mocht er iets gebeuren dan rijd je tenminste niet meteen bovenop de persoon voor je.

N.B. Dit is ook een tip voor ongeduldige automobilisten die vlak boven op andere auto’s gaan rijden omdat die naar hun zin niet snel genoeg rijden!

5. Check de weerberichten voor het laatste nieuws

Hoewel ik vind dat het KNMI soms wel erg snel klaar staat met hun code geel en oranje, kijk ik toch altijd wel even om te zien wat ze zeggen over de weersomstandigheden. Soms kan het echt beter zijn om gewoon thuis te blijven.

6. Warme deken

Zorg dat je een warme deken in de auto hebt liggen. Mocht je ergens stranden terwijl het buiten vriest dat het kraakt, dan kun je jezelf in ieder geval warm houden tot er hulp komt.

7. Uh-oh: wat te doen als je auto slipt?

Dit is één van mijn grootste zorgen: dat de auto slipt! Wat je dan moet doen is zachtjes stoppen met gas geven, en rustig het stuur draaien in de richting waar je naar toe wilt. Dit is gelukkig een natuurlijke reactie, dus dat gaat meestal wel vanzelf.

8. Kies een goed begaanbare route

Als ik ergens naar toe wil dan heb ik twee opties. Een gammele zandweg, of een iets minder gammele geasfalteerde straat. Op beide wordt nooit gestrooid, maar in de winter is de straat makkelijker te berijden dan de zandweg. En vervolgens is het zaak om een route te kiezen waar gestrooid is.

9. Vertrek ruim op tijd

Het scheelt stress en spanning als je wat vroeger van huis gaat als je ergens heen moet. Zo bouw je voor jezelf rust in, en heb je alle tijd om vertragingen op te lopen.

10.  Zorg dat je auto in orde is

Dit klinkt zo simpel, maar zorg ervoor dat je auto in goede conditie is. Laat de banden, accu, remmen en dergelijke controleren als de winter voor de deur staat.

Als je auto goed op orde is kun je daarna je auto leuk inrichten!

Auto met standkachel

Nooit meer ‘s ochtends rillend van de kou de ramen schoonkrabben en vervolgens in een ijskoude auto stappen? Dan kan als je een auto met standkachel hebt! Een standkachel kun je vergelijken met een soort van kleine cv-ketel in je auto. Hij wordt trouwens ook wel parkeerverwarming genoemd.

Wat is een standkachel?

Een standkachel in de auto is een soort verwarmingssysteem dat je auto warm kan houden, zelfs als de motor is uitgeschakeld. Stel je voor dat het buiten erg koud is en je je auto parkeert. Normaal gesproken zou het binnen in de auto ook snel koud worden zodra je de motor uitzet. Met een standkachel kun je een timer instellen, zodat de kachel nog een tijdje blijft werken nadat je de auto hebt uitgeschakeld.

Warme auto ook als de motor niet draait.

Met een auto met standkachel ben je niet meer afhankelijk van de warmte die wordt gegenereerd als je de auto aanzet. Omdat een standkachel werkt op brandstof, elektriciteit of een andere energiebron kan hij zelfstandig de auto verwarmen. Hierdoor blijft het comfortabel warm in de auto, zelfs als deze geparkeerd staat of de motor niet draait!

Standkachels kunnen vaak worden geprogrammeerd, zodat ze op een vooraf ingestelde tijd automatisch starten en de auto opwarmen voordat je instapt. Bovendien heb je geen bevroren ramen meer.

Welke auto’s hebben een standkachel?

Net zoals niet alle auto’s een airco hebben, zo hebben ook niet alle auto’s een standkachel. Een standkachel is meestal een extra functie die je kunt kiezen. Of zo’n kachel in je auto een optie is hangt af van het automerk, het model en het bouwjaar van de auto. Wel is het zo dat je bij luxere auto’s meer kans hebt op een auto met standkachel.

Standkachel kopen

Tot mijn verbazing is zo’n standkachel niet eens duur. Wie handig is installeert zelf een standkachel in de auto, en anders kun je het voor je laten doen. Op bol.com vind je deze standkachel voor 125 euro:

auto met standkachel

Aan een auto met standkachel die er al in gebouwd is, hangt een hoger prijskaartje.

Autorijden in de winter samenvattend

Autorijden in de winter is in theorie weinig anders dan autorijden in de winter. Maar in de winter krijg je te maken met anderen omstandigheden. Zo wordt het vroeger donker, is het vaker slecht weer en kun je te maken krijgen met sneeuw en ijzel. In deze post las je 10 tips voor veilig autorijden in de winter.

Hoe vind jij het om te rijden in de winter?

Similar Posts

45 Comments

 1. Wij hebben een periode gehad, dat we elk jaar in de winter een weekje weg gingen – waarbij het altijd sneeuwde. En dan in zo’n klein autootje met kleine bandjes op stap. Zo niet mijn hobby….

  We hebben er wel aardig van leren rijden in dergelijk weer, maar als het kan dan vermijd ik het.

  Oh ja: die douwers negeer ik. Zij betalen de schade niet als ik te snel rijd en slip.
  Rijden ze te dichtbij, dan ga ik langzamer rijden…

 2. Met ijzel of dikke sneeuw vind ik rijden heel akelig.

  In de winter is voor mij een zonnebril ook onmisbaar om veilig te rijden. Vanwege de laagstaande zon. Voor je het weet raak je een fietser, als je in de bebouwde kom een bochtje hebt gedraaid en ineens vol in de winterzon kijkt.

 3. Ook goeie tip; aansteker en waxine lichtjes in een plastic zakje in de auto leggen. (Plastic zakje voor de zomer wanneer er smelt kans is) wanneer je stil komt te staan steek je kaarsje aan en je hebt een paar uur een beetje licht en een beetje warmte

 4. Ik vind sneeuw en ijzel niet fijn om in te rijden, ik ben niet bang, maar ik merk dan dat vooral andere mensen heel “raar” gaan rijden waardoor ze juist dingen doen die onvoorspelbaar zijn. Mijn beste tip is om niet bang te zijn en vooral rustig te blijven, je rijstijl aanpassen aan het weertype scheelt echt de helft!

 5. Goede tip om zo’n spray te maken! Die ga ik onthouden. En ik rijd inderdaad ook voorzichtiger en ga eerder op pad. Maar liever heb ik natuurlijk dat het niet vriest of glad is.

 6. Wat een goede tips! Vooral die spray die ga ik zeker zelf ook een keertje maken. Meestal doe ik alles met de fiets, omdat ik in de stad woon, maar met de fiets moet je natuurlijk ook opletten:) Liefs xx

 7. Soms is het juist handiger om niet te vroeg weg te gaan. Als je over wegen gaat waar wel gestrooid wordt, scheelt het veel in de gladheid als er al flink wat auto’s overheen zijn geweest.
  Verder heb ik geen tips. Ik durf niet auto te rijden. Ik heb mijn rijbewijs maar heb al meer dan vijftien jaar nauwelijks gereden. Ik vind het te vermoeiend met al die indrukken om me heen en ben bang dat ik daardoor ongelukken maak. Verder hebben we een nogal grote auto en dat maakt het er niet makkelijker op. Ik heb het idee dat ik de auto niet onder controle heb.
  Gelukkig heeft oudste zoon nu ook een rijbewijs en zijn er hier twee die wel kunnen rijden.

  1. Als het mogelijk is kan het inderdaad helpen om later op de dag pas te vertrekken omdat wegen dan weer beter begaanbaar zijn.. Maar voor kinderen die naar school moeten of mensen die naar het werk moeten is dat meestal geen optie. In dat geval kun je dus beter wat vroeger gaan zodat je rustig de tijd hebt.

 8. Ik houd er ook echt niet van om te rijden als het glad is. Maar sinds ik een greppel ingleed hebben we winterbanden, en daar voel ik me een stuk zekerder mee. Heb gelijk een “winterpechpakketje”( warme deken en waxinelichtjes) in de auto gelegd! Bedankt voor de tips! Je komt er meestal pas achter dat je zoiets had moeten doen als je het mist….

 9. In hartje Amsterdam wonend, wegen voor mij de voordelen van een auto niet op tegen de nadelen. Sinds ik mijn auto heb weggedaan, bespaar ik bakken met geld op mijn vervoer, zelfs met die torenhoge kosten voor het openbaar vervoer.
  En het scheelt me hoofdbrekens als deze…
  Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor veel mensen niet te doen is zonder auto en dan kunnen de tips die jij hier geeft van levensbelang zijn!

  1. Als ik in de stad woonde, deed ik de auto ook weg! Het lijkt me fijn om zonder auto te kunnen. Maar dat is op het platteland toch wel erg lastig. Ze hebben hier zelfs in het weekend de busdienst naar de stad gewoon opgeheven!

 10. Alleen bij ijzel ga ‘k niet de weg op, dat vind ‘k dooooooodeng, en die douwers: soms helpt het om even op de rem te gaan, ze zien dan jouw remlichten opflitsem en weten vervolgens dat jij je niet laat intimideren.

 11. Goede tips!

  Wij gooien altijd een oude deken over de ruit heen. Dit deden we vroeger toen ik een abonnement op de krant had met oude kranten. Verder ben ik niet bang om te rijden als het glad is.

 12. Ik rij het liefst in de sneeuw. Liever dan in wind, regen en zon.
  Ijzel vind ik iets minder prettig, maar ik heb vooral een hekel aan mensen die uit angst de gekste dingen uithalen. 50 rijden op de snelweg. Waar 130 op dat moment gewoon veilig is. Als je nou echt perse moet rijdt dan met een vrachtwagen mee.

  Ik heb toen ik rijkessen nam dik 12 lessen op ijs en sneeuw gehad. Omdat er een tijdje sneeuw lag. Ik ben de instructeur eeuwig dankbaar voor de schuiflessen. Handrem, sturen en glijden maar. Noodstop op sneeuw met alle automatische systemen uit.

  Als je echt bang bent bel dan een rijschool om de mogelijkheid te bespreken om gewoon een les in de sneeuw te rijden.

  Zaterdag reed ik op een verse sneeuwlaag op een verder lege weg. Tot ik een bejaarde tegenkwam.midden op de weg, mistlichten aan, alarmlichten aan, ruitenwissers op maximaal en met 20 kilometer per uur. Die heb ik vlot ingehaald. Ik rij liever voor zulke angsthazen dan erachter. De angsthazen zijn meestal ook de brokkenpiloten.

  1. Je klinkt als een zelfverzekerde automobilist Petra. Ik kan me ook wel voorstellen dat je dan ook de minste ongelukken maakt. Top dat je zoveel lessen hebt kunnen oefenen in de sneeuw!

 13. Omdat wij in een buitengebied wonen waar alleen de hoofdroutes worden gestrooid ben ik het inmiddels wel gewend om in alle omstandigheden te rijden. Ik zie er nooit tegenop, maar merk wel dat als het een beetje glad is, veel mensen het eng vinden en dan heel krampachtig gaan rijden. Mijn tip bij sneeuw is: Denk vooruit, ga voor een bocht niet remmen, maar laat je auto uitrollen. Schakel terug en neem dan de bocht. Dan is er namelijk niets aan de hand.

 14. Op tip 7 moet ik toch even reageren want dit klopt absoluut NIET. Als je voorkant wegslipt moet je juist sturen waar je heen gaat en niet waar je heen wilt! Wil je namelijk naar links en glijd je voorkant weg naar rechts en je stuurt nog verder naar links (waar je dus heen wilt) dan blokkeren je wielen en hebben ze geen grip. Dus sturen waar je auto heen slipt zodat je wielen weer recht staan en je krijgt weer grip. Als de achterkant weg glipt moet je de koppeling intrappen en ook gas los.

  1. De ANWB adviseert om te sturen in de richting waar je heen wilt Sharon. En ook las ik: ‘Glij je weg, stuur zo min mogelijk en alleen in de gewenste rijrichting.’

 15. Ik vind autorijden in de zomer al niet fijn, laat staan in de winter! Daar komt bij dat wij twee keer autoschade hebben gehad door slippen en glijden. Nee, wij nemen wel de benenwagen of het openbaar vervoer met dit weer (als die rijden…)

 16. Wij hebben nog nooit winterbanden gehad. Vorig jaar draaide ik heel langzaam een half rondje hier in een bocht, want er wordt hier op het plein niet gestrooid… Meiden gillen en ik lachen.. Sommige stukjes is het wel spannend, bij school wordt bv ook nooit gestrooid. Maar tot nu toe ging het gelukkig allemaal nog goed.
  Inderdaad hoe krampachtiger hoe rotter je rijdt.
  Soms als je op een gladdere weg staat voor een verkeerslicht bv kun je ook beter in de 2e versnelling beginnen te rijden. Dan slippen je banden niet zo tijdens het opstarten.

 17. Zelf heb ik er niet zo’n probleem mee, nou ja…. behalve als het zo hard gaat sneeuwen dat je geen hand voor ogen ziet… dan ga ik liever stil staan!

  1. Als je niets meer kunt zien is het inderdaad akelig rijden! Ik heb bij de Action voor de kinderen skibrillen gekocht voor op de fiets als het heel hard sneeuwt! Dat helpt enorm.

 18. Ik heb al een hele tijd geen auto meer gereden (dat gaat vanaf februari wel toenemen). Bij de gedachte dat ik moet gaan rijden als er ijs op de weg ligt krijg ik buikpijn. Het lijkt mij zo eng, ik heb geen idee wat ik moet doen.
  Oh en inparkeren als er ijs ligt. Hoe doe ik dat zonder als een botsauto overal tegenaan te rammen? Brrr. Nee hoor, die winter hoeft van mij niet te komen!

 19. Ik sta vaak niet te juichen als ik moet rijden met gladheid en sneeuw. Maar ik wil wel graag rijden, want door te doen leer je de auto en de weg wel kennen. Uiteindelijk zijn de wegen meestal goed begaanbaar, iets beter vooruit kijken en wat voorzichtiger rijden.

 20. Brrr ik hou er ook niet van.
  Ik kom meestal de straat niet op als het glad is. Maja als je werkt moet je.
  Ik vind het altijd doodeng.
  Bedankt voor de tips!

 21. hier is gladheid en sneeuw een normal verschijnsel. Maar toch rij ik niet graag als het glad is of veel sneeuw gevallen is.
  bevroren ruiten ‘s morgens? We starten de auto’s op. In de vloeistof voor de ruitensproeier zit iets in wat makkelijk ontdooid voor het laatste beetje.
  Tip: Neem naast de deken en de waxinelichtjes bijv. een rol biscuit mee en een paar flesjes water.. Het is lang houdbaar en mss kun je iemand anders helpen die gestrand is.
  In de winter kun je ook een paar jutezakken leggen, vooar als jij of een ander in de slip zit.
  Hier wordt ook wel een adressen boekje genoemd. Je weet het nooit.
  Groet,
  Wilma

 22. Ik vind het ook spannend hoor, met dit weer autorijden.
  Misschien nog een goede tip. Zet je auto niet op de handrem, vandeweek een dagje Efteling voorbij moeten laten gaan omdat m’n handrem vast gevroren zat.

 23. Fijn deze tips! Ik ben geen held en al helemaal niet in de wintermaanden met sneeuw en ijzel.Al het moet dan moet het maar liever niet.Ik hoop nooit in een slip situatie te komen. Brrr lijkt me dat.De waxinelichtjes is ook een tip die heb ik ook in de auto liggen.

 24. Ik waardeer dat je erop wees dat ik een gezonde afstand tussen me en andere automobilisten moet aanhouden. Ik ben te jong om zelf te rijden, maar zodra ik 17 word, wil ik meteen naar een rijschool. Ik hoop dat ik daar meer leer hoe ik mijn auto veilig in de winter kan rijden.

 25. Goeie tips! Ik denk dat het heel slim is om de weerberichten voor het laatste nieuws te checken voordat je gaat autorijden! Ik ga naar een autorijschool over een paar maanden, en ik ben er zeker van dat ik veel moeite met autorijden tijdens de winter zal hebben. Bedankt voor het advies! Ik denk dat als ik deze tip opvolg autorijden een stuk veiliger wordt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.