Winterbanden of All Weather banden?

winterbanden

Zijn winterbanden nodig in Nederlandse winters?

Nu we twee strenge winters achter de rug hebben, met veel gladheid en sneeuw, vroeg ik me af of de banden op onze auto wel goed genoeg zijn.

Mijn man regelt altijd de auto, dus ik vroeg hem of we geen winterbanden moeten hebben voor veilig autorijden in de winter.

Maar volgens hem hebben we All Weather banden en is dat dus niet nodig.

Winterbanden versus All Season banden

Ik heb het opgezocht en volgens de ANWB zijn All Weather banden een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Zij noemen ze trouwens All Season banden. Maar er staat ook:

'Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen speciale banden voor de winter het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.'

Pirouette met de auto!

Dat klinkt toch niet zo goed vind ik. Want ik vind rijden juist eng als er sneeuw ligt. Afgelopen winter reden we hier de straat uit, en aan het eind maakte de auto gewoon een pirouette! We stonden uiteindelijk dus weer met de neus van de auto in de goede richting, maar als ik er aan terug denk gaat mijn hart alweer sneller kloppen!

Ook bij Kwik-Fit zeggen ze dat All Season banden alleen geschikt zijn als je:

 • Alleen in Nederland rijdt (Check!)
 • Niet afhankelijk bent van je auto. (Dat laatste zijn we wel, omdat we op het platteland wonen)

Winterbanden: wat is het verschil met All Season banden?

Toen ik toch bezig was, besloot ik eens even op te zoeken wat deze banden voor de winter zo goed maakt. Blijkbaar is het rubber van deze speciale autobanden zachter. Daardoor hebben de banden meer grip. Bovendien slijten All Season banden sneller, en als de profieldiepte minder is dan 4 mm zijn ze niet meer geschikt voor winterse omstandigheden.

Lekker dan...

Wat kosten Winterbanden

Inmiddels heb ik het idee dat we eigenlijk dus toch wel speciale banden voor de winter moet hebben. Maar wat kosten die? Bijvoorbeeld op Tirendo.nl  vond ik tot mijn blije verrassing al autobanden voor de winter vanaf 37 euro! Dat viel me erg mee. De duurste band kost bij hen 61,46. Die winterband kreeg drie sterren van de ANWB. Op z'n duurst zouden we dan dus 245,96 euro kwijt zijn voor vier autobanden voor de winter. En dan komen er natuurlijk nog kosten bij voor het monteren.

Moet je winterbanden hebben in Nederland?

In Nederland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht. Maar het is wel verstandig! Zeker als je veel rijdt in winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijs of gladde wegen. Deze banden bieden namelijk betere grip en stabiliteit op koude en natte wegen, waardoor de remweg korter wordt en rijden veiliger wordt bij winterse weersomstandigheden.

Winterbanden ≠ wettelijk verplicht in Nederland maar wel in andere Europese landen

Hoewel winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, kunnen ze wel verplicht zijn in sommige andere Europese landen. Zeker in landen met strengere winters. Heb je plannen om in de winter Europa in te gaan met de auto? Controleer dan hoe het daar zit met de voorschriften als het gaat om autobanden.

Wanneer winterbanden installeren?

Wil je winterbanden gebruiken? Monteer ze dan vanaf het najaar tot het einde van de winterperiode. Zodra de temperaturen stijgen en de kans op winterse neerslag afneemt, kun je weer  zomerbanden gebruiken.

Leestip

Auto noodpakket

Maar nou vraag ik me af: wat is jullie ervaring met winterbanden en All Season banden? En wie weet of de dure banden beter zijn dan die lekkere goedkope?

Similar Posts

27 Comments

 1. Mijn man wil niet anders meer. Hij vindt het een stuk veiliger rijden met winterbanden.
  Wij zijn ook afhankelijk van de auto. Mijn man rijdt dagelijks meer dan 200 kilometer om op zijn werk en weer thuis te komen.

  1. Mijn man gaat meestal na de files weg. Dus rond acht uur 's morgens en dan is hij 's avonds rond 8 uur weer thuis. Vaak nog later.
   Met de trein zou niet kunnen, dan wordt de reistijd nog langer en wordt het reizen nog duurder. Wij moeten het zelf betalen. Een klein deel krijgt hij terug via de reiskostenvergoeding.
   Vanwege het reizen willen we dus dichter bij het werk gaan wonen. In de zomermaanden gaat het nog wel, in deze donkere maanden met veel slecht weer is het soms best zwaar.
   Gelukkig hoeft hij meestal maar vier dagen naar zijn werk. Vrijdag is zijn thuiswerkdag (en momenteel werkt hij ook nog vaak op zaterdag en zondag dus echt weekenden hebben we ook niet).
   Hopelijk wordt het binnenkort rustiger. Is voor ons allemaal gezelliger.

 2. Geen ervaring met beide soorten. Wij zorgen alleen straks dat we twee nieuwe banden aan de voorkant zetten en de huidige voorbanden dan aan de achterkant, omdat die nog heel goed zijn... We rijden over het algemeen alleen maar korte stukjes en gaan niet met de auto op wintersport of zo...
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Zo doen wij dat hier ook. Maar we gaan dan ook met sneeuw/gladde wegen niet zo snel weg. Nog nooit problemen gehad.

 3. Wij rijden niet veel met de auto en hebben nog nooit andere banden nodig gehad, en ook nog geen winterbanden net om het feit dat we er zo weinig mee rijden.
  Anders zou ik het zeker wel bekijken.

 4. Ik had altijd all-season banden, maar denk nu ook aan winterbanden. Die zijn in Duitsland (waar ik graag eens boodschappen doe) verplicht, ze zijn veiliger op het platteland en waar we eerder nog een auto hadden met winterbanden, is dat nu niet meer het geval. Weet je trouwens zeker dat die prijzen kloppen? Je hebt vaak niet alleen winterbanden nodig, maar ook bijbehorende velgen. Dat wordt apart genoemd, kwam ik achter. Ik dacht: een band is een band en dat is voor mij dan een wiel, maar dat is dus niet zo. Een band is echt alleen een band, het kunststof deel dus. Ik heb hier een offerte aangevraagd voor winterbanden en kwam (dus de hele wiel) voor vier niet al te gek grote wielen uit op ongeveer 700 euro.

  1. Je hebt gelijk: behalve banden heb je ook velgen nodig. Wij hebben al jaren winterbanden en dat bevalt héél goed. We wonen ook op het plqtteland en omdat we ook regelmatig naar Duitsland gaan is het idd nodig omdat het daar (terecht, volgens mij) verplicht is. Wij rijden een VW T4 en de winterbanden kostten ons toentertijd omgeven 850 Euro. Veel geld maar niet te duur. Bovendien gaan de sets banden allebei een keer zo lang mee.

  2. Dat bedrag is meer wat ik had verwacht inderdaad. Het viel me ook al zo mee. Zou de relatief vriendelijke prijs dan inderdaad komen doordat het alleen om de band gaat? Balen!

  3. Ik ben bang van wel, ik zag ze namelijk in het boekje ook voor een prijs die meer in de buurt ligt van jouw prijs en schrok toen het zo'n beetje op het dubbele uitkwam in een offerte. Toen heb ik daarnaar gevraagd en kreeg ik dat te horen. En ik heb niet een auto waarop dat soort dingen standaard al extreem duur zijn, vanwege mega-velg of iets dergelijks.

 5. Een beetje ongenuanceerd allemaal, All season banden zijn ook als winterbanden gewoon toegestaan in Duistland, Oostenrijk, etc.
  De kwaliteit van All season banden is de laatste jaren met grote sprongen vooruit gegaan. Er zijn volgens de laatste Duitse testen banden bij die meedoen in de top van het klassement bij de winterbanden.
  Kotom goede All season banden zijn wel wat duurder dan de standaard zomer- en winterbanden, maar kunnen dan een heel goed alternatief zijn.
  Het grote voordeel is ook dat je geen andere velgen nodig hebt.

  1. Ik ben altijd heel tevreden geweest over het gemak van mijn All Season banden, wel hadden ze echt op spekgladde dagen iets minder grip, maar dan nog. Ik begreep echter wel dat het in Duitsland in ieder geval verplicht was in de winter, dat staat ook op de site van de ANWB: https://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/winterbanden-in-duitsland

   En voor winterbanden heb je volgens mij inderdaad niet per se andere velgen nodig, maar je houdt ze er wel mee in goede vorm, want je kunt je ook wel voorstellen dat het voor banden (dus niet wielen) niet ideaal is om een half jaar zonder velg ergens te liggen...

 6. Heel simpel geen van beide :)

  Dat hele winterbanden verhaal is totaal onnodig en onveilig, immers velen leggen ze al in september er al om tot april dus R in de maand dan moeten we aan de winterbanden.

  Feit is de dagen dat je de winterband niet nodig hebt en dat is nu nog steeds zo beter af bent met een zomerband, immers die doet in natte en droge omstandigheden veel beter dan welke winterband dan ook tot temperatuur van 0-2 graden (Die 7 graden is marketing verhaal)

  Dus voor die 13 sneeuwdagen die Nederland telt is natuurlijk zonde om daar winterbanden voor aan te schaffen, want die ander 137 dagen rij je onveiliger.

  Leuk feit een winterband met een profiel van 5-7 mm heeft zelfde prestaties als een zomerband die net nieuw is :)

  Dus geen winterbanden dan rij je het hele jaar veilig :)

  1. Is het ook in begin waren het ook sneeuwbanden maar dat verkoopt natuurlijk niet in Nederland en nu dus winterbanden met het 7 graden marketing verhaal.

   Ook de prestaties in sneeuw zijn enorm overbelicht hier een test als een fabrikant ze test :
   https://www.continental-tyres.co.uk/www/tyres_uk_en/themes/4x4-tyres/winter-tyres/4x4_why_winter_en.html

   Hier stukje over slijtage van winterbanden en dus wel erg dicht in de buurt komt van een zomerband.

   https://www.conti.nl/wp-content/uploads/2012/03/tyretips_en.pdf

   Stel dat er veel sneeuw ligt dan verlaag ik mijn bandenspanning (lees geen te lage bandenspanning ) en zo verhoog ik mijn grip en kom ik ook waar iedere winteband ook komt :)

   15 jaar geleden had niemand winterbanden hoe moet dat in winters van bv 63 of 79 zijn gegaan gewoon rijden en bv een Renault 4 daar kwam je overal mee met zomerbanden.

   En allerbelangrijkste vindt ik de droog en natweereigenschappen van een zomerband daar komt geen winterband aan ook niet bij temperaturen die dicht bij het vriespunt liggen.

  2. In die tijd hadden veel minder mensen een auto Nada! Mensen werkten doorgaans dichter bij huis, forenzenfiles had je nog niet. Daarmee minder kans op ongelukken. Als je niet thuis kunt werken, zul je moeten zorgen dat je veilig over de weg kunt. Je gaat toch ook niet meer op weg met een auto zonder gordels, en wel met een slokje op - al was dat in 63 en zelfs 79 nog niet ongebruikelijk!

 7. Sinds we winterbanden hebben, willen we echt niet meer zonder. We hebben eens door een sneeuwstorm moeten rijden, het scheelt echt aanmerkelijk. Ook bij flinke regen trouwens. Of als je moet wegrijden en er ligt flink veel sneeuw (we wonen op het platteland, direct bij ons huis wordt niet gestrooid). Ik vind het niet meer aanvaardbaar dat mijn man alleen of met de kinderen erbij zonder winterbanden onderweg zou zijn, nu ik het verschil in grip zelf heb ondervonden. Voor wat betreft de kosten: je moet investeren, maar omdat je een deel van het jaar winterbanden hebt, slijten de gewone banden minder snel. Voor mij valt deze uitgave nu in de categorie "veiligheid eerst". Een noodzakelijke uitgave bij iedere auto, net als de pechdriehoek.

  1. Hier hetzelfde. Het is denk ik anders als je b.v. in de nieuwbouw woont, maar als ik in hartje winter ergens heen wil, dan kom ik in de eerste 10 kilometer zeker 7 kilometer niet of matig gestrooid wegdek tegen. En vaak in de eerste 25 ook nog wel meer dan de helft. Dat is gewoon best veel, als je dat met samengeknepen billetjes moet doen. En ik rij dan nog met mezelf, maar als je er ook kinderen in hebt, dan zou dat voor mij helemaal iets zijn waar ik mijn risico's zoveel mogelijk mee zou willen beperken. Even uitgaande van een situatie waarin je de weg op MOET, want ik zeg wel eerlijk: juist vanwege die gladheid probeer ik het altijd wel te vermijden. Sinds ik niet meer 's morgens naar mijn werk hoef, kan dat ook wat makkelijker.

  2. Klopt helemaal. Maar reken er wel op dat winterbanden op een goed nat wegdek minder veilig zijn dan zomerbanden. De afvoer van water met winterbanden is niet optimaal. Dus voor rijden in de sneeuw lever je veiligheid op goed gestrooide wegen in. In Nederland komen natte wegen gewoon veel vaker voor dan besneeuwde wegen. Eigenlijk is dat dus een voordeel van All-season banden die deze eigenschappen kunnen combineren.
   Het hele verhaal van winterbanden en zomerbanden wisselen is een heel mooi verhaal voor de banden-bedrijven. Die vinden het helemaal prachtig.
   Volgend jaar komt de ANWB met een test van AS-banden in Nederland. Ik ben benieuwd.

  3. All-season banden is het altijd net niet dus in mijn ogen helemaal geen aanrader, en wat betreft ANWB vind ik al helemaal geen aanrader die is ook medeverantwoordelijk van die winterbandenhype en verkoopt ze zelf ook en is voor hun een grote bron van reclame-inkomsten.

   Ook die vergelijkingstesten op die epoxy-banen wat niks met sneeuw rijden te maken heeft maar zo het volk moet overtuigen.

   Ik heb wel eens gelezen dat er in de winter met winterbanden meer ongelukken gebeurd ! Zou het dan toch zo zijn dat zomerbandenrijders defensiever rijden in sneeuw :) En in natte en droge situaties zijn ze altijd beter uit qua veiligheid.

 8. Hier twee setjes met velgen. Een voor de zomerbanden en een voor de winterbanden. Mijn man rijdt veel voor zijn werk en merkt wel degelijk verschil tussen de twee banden. Het is idd waar (naar onze mening dan) dat men te vroeg de winterbanden eronder gooit. Je kan lang doorrijden met de zomerbanden. Ander feit is dat mensen met winterbanden denken mij gebeurd niks. Ook met winterbanden en sneeuw/gladheid moet men rustig en met verstand blijven rijden. Oja wij hebben ook een van de goedkopere winterbanden. Voor 4 banden waren 284 euro kwijt daar kwam nog 80 euro bij om de banden om de velgen te laten plaatsen in totaal dus 374 euro. We gaan er vanuit dat we ongeveer 4 jaar met de banden kunnen doen.
  Ingrid

 9. Ik heb ook 2 sets banden met telkens ook velgen (dat wisselt sneller). Vorige winter voor het eerst, en ik merkte echt een duidelijk verschil qua grip, niet enkel bij sneeuw, maar algemeen (zomerbandenrubber verhardt onder de 7°).

  En 't is toch helemaal niet duurder?!

  Je hebt 2 sets banden, dus je kan ze dubbel zo lang gebruiken. Je moet wel aanvankelijk zeg maar 8 banden kopen, maar ipv - ik zeg maar wat - om de 3 jaar moet je ze dan maar om de 6 jaar vervangen. Dat komt op hetzelfde neer. Je moet dan wel zeker zijn dat je nog zolang met dezelfde auto rijdt. (Om deze reden had ik bij de vorige auto geen winterbanden.)

 10. Sinds ik 3 jaar geleden op een zondagavond zó de greppel ingleed op ons buitenaf-niet-gestrooide weggetje terwijl ik echt heel langzaam reed, hebben we winterbanden.
  We hadden het geluk om via de garage goede tweedehandse, met velgen te kunnen kopen, en omdat onze auto in nov. gekeurd moet worden, gaan ze er dan in één moeite om.
  En echt, ik rijd er veel zekerder mee. Het scheelt echt,ook op kortere stukjes met kinderen van en naar school brengen, juist ook omdat we buitenaf wonen en over kronkelende weggetjes waar nooit gestrooid wordt rijden.

 11. Ik wist niet dat All Season banden alleen geschikt zijn als ik alleen in Nederland rijd! Ik ga een auto kopen, en ik ben er niet zeker van dat ik het alleen in Nederland zal gebruiken. Ook denk Ik dat het een stuk veiliger is om met winterbanden te rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.