Werken als je kinderen hebt

Vandaag weer een gastpost uit het vrouwennetwerk waarvan ik lid ben. Deze keer van Vivienne Westerhoud. Vivienne maakt onder andere de website www.9tot3.nl.

Vivienne Westerhoud is alleenstaande moeder van Rosa (14) en Julia (12). Zij hebben ook een hond Samu en paard Spirit. Vivienne studeerde Biologie in Wageningen en werkt sinds 2001 als zelfstandig ondernemer aan haar Online Media bedrijf Westwood’s. Zij werkt vanuit huis en zit klaar met de thee als haar kinderen uit school komen. En het huishouden? Dat doet zij met alle liefde zelf.

vivienne westerhoudWerken als je kinderen hebt

Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met werken. Mijn jaarcontract werd niet verlengd toen mijn baas hoorde dat ik zwanger was. Ik vond dat aan de ene kant heel jammer. Maar ik verheugde me er ook op om lekker te genieten van mijn baby. En dat deed ik. Het werd een meisje en we waren de eerste paar jaar onafscheidelijk. Na twee jaar kregen we haar zusje en ook dat was een feest. Ik moest een paar jaar echt niet aan buitenshuis werken denken. Twee kinderen en het huishouden was voor mij genoeg. Ik was er zielsgelukkig mee.

Thuisblijfmoeders in Nederland

Om me heen zag ik veel moeders worstelen met de balans tussen werk en privé. In balans zijn is ingewikkeld. Werkte je niet? Dan voelde je je soms ‘nutteloos’. Dat klinkt raar als je dagelijks één of meerdere kinderen groot mag brengen. Maar als je hoger opgeleid bent, dan zie je jarenlang je toekomst in een heel ander perspectief. Dan zie je een carrière voor je met werk buitenshuis en een salaris waarvoor je alles kunt kopen wat je hartje begeert. Maar als je eenmaal kinderen hebt lijkt dat voor veel vrouwen van minder belang. Het feit dat vooral Nederlandse vrouwen ervoor kiezen eerder bij hun kind te blijven dan buitenshuis te werken heeft denk ik te maken met het feit dat zij zich dat financieel beter kunnen veroorloven dan moeders in andere Europese landen.

Financiële onafhankelijkheid en echtscheiding

Toen mijn kinderen één en drie jaar waren ben ik gescheiden van hun vader. Dat was natuurlijk vooral heel verdrietig, maar bracht ook grote financiële zorgen met zich mee. Het is waar iedereen altijd voor waarschuwt. ‘Zorg dat je financieel onafhankelijk bent’ zegt de overheid en roepen de feministen. En ook al ben ik zo’n vrouw die afhankelijk was en plotseling weer voor mijzelf en twee kinderen moest zorgen, spijt heb ik nooit gehad van die periode. Ik zou het een volgende keer zo weer doen. Natuurlijk ziet mijn carrière er anders uit dan wanneer ik gelijk mijn kinderen bij geboorte naar de crèche gebracht had. Maar die intensieve jaren, waarin ik dag en nacht bij mijn kinderen kon zijn, neemt niemand ons meer af.

9 tot 3 werkenFlexibel werken

Ook na mijn scheiding kreeg ik het voor elkaar zoveel mogelijk bij mijn dochters te zijn. Ik startte een eigen bedrijf. Ik zocht altijd naar mogelijkheden om geld te verdienen in de tijd dat mijn kinderen sliepen –ik werd tekstschrijver en startte het online magazine Mamas.nl. Later toen ze op school zaten kwam ook het idee voor een vacaturebank voor banen binnen schooltijden. Een paar jaar verdiende ik daar mijn brood mee. En ook al zijn er maar heel af en toe nog geschikte vacatures, de 9tot3-vacaturebank bestaat nog steeds. Je vindt er nieuws over het nieuwe werken en als er vacatures zijn, kun je solliciteren. Zodra er weer meer krapte op de arbeidsmarkt komt met economische groei, zullen er meer vacatures komen waarin wij als moeders onze wensen kunnen laten uitkomen.

En tot die tijd moeten we vooral creatief blijven en manieren blijven zoeken om werk en kinderen optimaal te combineren.

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet!

Meer lezen?

Op Het Moederbedrijf vind je thuiswerkideeën voor en door moeders

Kijktip

Maid op Netflix

5 Comments

  1. Thea
  2. Kruidig Meisje
  3. Pauline
  4. Hilda

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh