Werken als je kinderen hebt

Vandaag weer een gastpost uit het vrouwennetwerk waarvan ik lid ben. Deze keer van Vivienne Westerhoud. Vivienne maakt onder andere de website www.9tot3.nl.

Vivienne Westerhoud is alleenstaande moeder van Rosa (14) en Julia (12). Zij hebben ook een hond Samu en paard Spirit. Vivienne studeerde Biologie in Wageningen en werkt sinds 2001 als zelfstandig ondernemer aan haar Online Media bedrijf Westwood’s. Zij werkt vanuit huis en zit klaar met de thee als haar kinderen uit school komen. En het huishouden? Dat doet zij met alle liefde zelf.

vivienne westerhoudWerken als je kinderen hebt

Toen ik kinderen kreeg ben ik gestopt met werken. Mijn jaarcontract werd niet verlengd toen mijn baas hoorde dat ik zwanger was. Ik vond dat aan de ene kant heel jammer. Maar ik verheugde me er ook op om lekker te genieten van mijn baby. En dat deed ik. Het werd een meisje en we waren de eerste paar jaar onafscheidelijk. Na twee jaar kregen we haar zusje en ook dat was een feest. Ik moest een paar jaar echt niet aan buitenshuis werken denken. Twee kinderen en het huishouden was voor mij genoeg. Ik was er zielsgelukkig mee.

Thuisblijfmoeders in Nederland

Om me heen zag ik veel moeders worstelen met de balans tussen werk en privé. In balans zijn is ingewikkeld. Werkte je niet? Dan voelde je je soms ‘nutteloos’. Dat klinkt raar als je dagelijks één of meerdere kinderen groot mag brengen. Maar als je hoger opgeleid bent, dan zie je jarenlang je toekomst in een heel ander perspectief. Dan zie je een carrière voor je met werk buitenshuis en een salaris waarvoor je alles kunt kopen wat je hartje begeert. Maar als je eenmaal kinderen hebt lijkt dat voor veel vrouwen van minder belang. Het feit dat vooral Nederlandse vrouwen ervoor kiezen eerder bij hun kind te blijven dan buitenshuis te werken heeft denk ik te maken met het feit dat zij zich dat financieel beter kunnen veroorloven dan moeders in andere Europese landen.

Financiële onafhankelijkheid en echtscheiding

Toen mijn kinderen één en drie jaar waren ben ik gescheiden van hun vader. Dat was natuurlijk vooral heel verdrietig, maar bracht ook grote financiële zorgen met zich mee. Het is waar iedereen altijd voor waarschuwt. ‘Zorg dat je financieel onafhankelijk bent’ zegt de overheid en roepen de feministen. En ook al ben ik zo’n vrouw die afhankelijk was en plotseling weer voor mijzelf en twee kinderen moest zorgen, spijt heb ik nooit gehad van die periode. Ik zou het een volgende keer zo weer doen. Natuurlijk ziet mijn carrière er anders uit dan wanneer ik gelijk mijn kinderen bij geboorte naar de crèche gebracht had. Maar die intensieve jaren, waarin ik dag en nacht bij mijn kinderen kon zijn, neemt niemand ons meer af.

9 tot 3 werkenFlexibel werken

Ook na mijn scheiding kreeg ik het voor elkaar zoveel mogelijk bij mijn dochters te zijn. Ik startte een eigen bedrijf. Ik zocht altijd naar mogelijkheden om geld te verdienen in de tijd dat mijn kinderen sliepen –ik werd tekstschrijver en startte het online magazine Mamas.nl. Later toen ze op school zaten kwam ook het idee voor een vacaturebank voor banen binnen schooltijden. Een paar jaar verdiende ik daar mijn brood mee. En ook al zijn er maar heel af en toe nog geschikte vacatures, de 9tot3-vacaturebank bestaat nog steeds. Je vindt er nieuws over het nieuwe werken en als er vacatures zijn, kun je solliciteren. Zodra er weer meer krapte op de arbeidsmarkt komt met economische groei, zullen er meer vacatures komen waarin wij als moeders onze wensen kunnen laten uitkomen.

En tot die tijd moeten we vooral creatief blijven en manieren blijven zoeken om werk en kinderen optimaal te combineren.

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet!

Meer lezen?

Op Het Moederbedrijf vind je thuiswerkideeën voor en door moeders

Kijktip

Maid op Netflix

Similar Posts

5 Comments

 1. .....werken toen mijn kinderen klein (en groot) waren was gewoon nodig. Hoe weinig je ook nodig hebt, het kost wel geld! Er bestond geen Internet, ik moest gewoon naar 'n baas.
  In mijn omgeving ken ik 3 jonge vrouwen die niet op hun toekomst voorbereid waren ,nu thuis zitten met hun schoolgaande kinderen, op bijstandsniveau.
  Mijn kinderen hebben allebei een leuke partner, geweldige (stief) kinderen en een hele goede baan!

 2. Wat jammer van de naam van de website. Toen mijn kind werd geboren, ben ik blijven werken (als kostwinner) en bleef de papa thuis.
  (Ik weet dat dat niet de gebruikelijke keus was, maar zoals bij veel gezinnen, hebben wij voor het ruimste salaris gekozen om te houden. )
  Toen ik ging scheiden, was ik blij dat ik een goede baan had, waarmee ik in 32 uur net rond kon komen. Zo kon ik de zorg voor mijn kind (want papa wilde daar max 50% van doen, eigenlijk dat nog niet) en de zorg voor de financien combineren. Een fijne keuze, als was het een paar jaar bikkelen. Ik heb best wat uren als huisvrouw gewerkt, zo. Ik vind het alleen zo jammer dat er altijd een stempeltje vrouw aan hangt. Het lijkt bijna of mannen niet welkom zijn. En het is voor iedereens ontwikkeling goed om te zorgen voor een ander, volgens mij. Kun jij dat op je site merken?

 3. De naam van de site is toch gewoon 9tot3?
  Fijn Thea dat jouw kinderen een hele goede baan hebben gevonden, helaas is dat niet voor iedereen een keuze en dat lijk je een beetje te vergeten. Er is momenteel niet voor iedereen werk en ook kunnen niet alle ouders met hun kinderen terecht bij de opvang.

  Ook ik ben gestopt met werken tijdens mijn eerste zwangerschap. Maar ik heb wel altijd iets gedaan buiten de deur (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en cursussen vanuit huis en in de avonduren). Na 4,5 jaar was het moeilijk om weer aan het werk te komen. Dus nu doe ik een studie. Dat deed ik de eerste twee jaar ook in de avonduren, als de kinderen sliepen. Nu zijn de kinderen 5 en 6 en studeer ik onder schooltijd. Ze gaan nu ook een dag per week naar de bso.
  Ik hoop ook dat de markt aantrekt en dat het me lukt om een baan te vinden als ik in september afstudeer. En dat hoeft dan niet perse van 9 tot 3, maar wel heel graag flexibel (bijvoorbeeld deels thuis in de avonduren).
  Ik vind de website in ieder geval een heel goed initiatief. Het zou geweldig zijn als er meer flexibele banen kwamen.

 4. fijn om te weten dat er een vacaturesite bestaat met vacatures onder schooltijd. Komende jaren zou het best wel eens kunnen dat ik thuisblijfmoeder blijf (of dat nu noodgedwongen of zelf gewenst is, daar ben ik nog niet helemaal uit!), maar als ons mannetje naar de basisschool gaat zou ik wel weer wat willen gaan werken. Hopelijk is de crisis tegen die tijd over en liggen de banen weer voor het oprapen ;)

 5. Werken als je kinderen hebt.
  Ja , toen wij 25 jr geleden trouwden was t denk bijna gewoon dat je stopte.
  Ik werkte met veel plezier in een winkel maar stopte gewoon.
  Ik heb het altijd heel fijn gevonden dat ik er was voor onze kinderen.
  Je zorgde ervoor en je hoefde je heus niet een sloofje te noemen.
  Van 1 salaris ging t best maar t werd allemaal wel duurder maar als ik dan een rokje of jurkje had genaaid dan was ik net zo blij als dat je t zou kopen.
  Als ik t over moest doen bleef ik weer thuis gewoon om je kinderen zelf op te voeden dan maar financieel minder.

  Groet can Hilda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.