Te veel nootmuskaat neutraliseren en andere kookfoutjes

kookfoutjesHeb je een ongelukje gehad met de nootmuskaat? En wil je nu een te veel nootmuskaat neutraliseren?

En herken je dat je een ei wilt koken, maar het iets te enthousiast in de pan gooit waardoor er een barst in komt?

Lees dan verder, want hieronder vind je handige reddingsacties voor dit soort ongelukjes!

Eerste hulp bij 5 bekende kookfoutjes

 1. Gebarsten ei: een gebarsten ei is vervelend, want het eiwit loopt dan uit het ei. Als je bijvoorbeeld een mooi gevuld ei had willen maken, is dat niet handig! Gelukkig is er hoop: gooi er een theelepel azijn bij. Door de azijn stolt het eiwit, en blijft het netjes in de eierschaal. Zoals het hoort.
 2. Oeps, teveel zout! Ik houd nogal van hartig, dus dit overkomt me nog wel eens… Teveel zout in de soep of saus gegooid? Dan kun je twee dingen doe: water bijvoegen om het zo te verdunnen. Of je doet er een aardappel bij in. De aardappel absorbeert dan het teveel aan zout. Een andere methode is een theelepel kristalsuiker toevoegen. Die absorbeert eveneens het teveel aan zout. Honing kan ook als je geen suiker wilt gebruiken.
 3. Oeps, de groente te lang laten koken! De groente zo lang laten koken dat een baby of tandeloze grootouders het prima kunnen eten? Hier heeft mijn man een handje van. En te lang gekookte groentes zijn niet lekker kan ik je vertellen. In het geval van spruitjes kun je er stamppot van maken. In het geval van broccoli kun je de heleboel pureren en serveren als een leuk bijgerecht.
 4. Oeps, de pasta te lang laten koken. Pasta die te lang heeft gekookt wordt één kleffe zooi. Wat te doen als voor je pasta elke hulp te laat komt? Eén van de oplossingen is de pasta eventjes kort te bakken. Dat doe je met een beetje boter of olijfolie op lage temperatuur. Door het bakken wordt de pasta wat harder. Een alternatief is er zoveel mogelijk saus over heen gooien om de kleffe pasta te verdoezelen. Ook kun je de kleffe pasta nemen, en tot een soort platte koekjes kleien die je vervolgens ook even opbakt. En dan net doen alsof dat altijd al je plan was. Zie ook Pasta koken.
 5. Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd. Oh nee, het zout ging goed, maar je hebt teveel kruiden toegevoegd… Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kunnen ook helpen om de scherpte te verminderen. Hieronder lees je over te veel nootmuskaat neutraliseren.

Te veel nootmuskaat neutraliseren

te veel nootmuskaat neutraliseren

Let op: te veel nootmuskaat binnen krijgen kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Dat is het geval als je 5 gram (2 theelepels) of meer nootmuskaat binnenkrijgt.

Dus als de halve bus nootmuskaat in je gerecht is gevallen, kun je het beter weggooien en opnieuw beginnen!

Maar als je een klein beetje bent uitgeschoten kun je de volgende trucjes proberen.

Als ik stamppot witte kool maak, dan doe ik daar altijd nootmuskaat doorheen aan het eind. Maar soms heb ik de verkeerde opening van het blikje te pakken, en dan komt er weleens te veel uit.

Gelukkig kun je te veel nootmuskaat neutraliseren op verschillende manieren.

 1. De eenvoudigste manier om te veel nootmuskaat te neutraliseren, is door het gerecht te verdunnen. Dit betekent dat je meer van de andere ingrediënten toevoegt om de smaak van nootmuskaat te verdunnen. Bij soepen, stoofschotels, sauzen en stoofpotjes kun je bijvoorbeeld extra vloeistof, zoals bouillon of water, toevoegen.
 2. Je kunt meer van de andere ingrediënten in het gerecht toevoegen om de smaakbalans te herstellen. Bijvoorbeeld, in een pastasaus kun je meer tomaten, groenten, of room toevoegen om de nootmuskaatsmaak te compenseren.
 3. Zuivelproducten, zoals room, melk of kaas, kunnen de scherpe smaak van nootmuskaat verzachten. Als het gerecht geschikt is voor zuivel, kun je wat zuivel toevoegen om het te veel aan nootmuskaat te neutraliseren.
 4. Citrussap, zoals citroen- of limoensap, kunnen helpen om de smaak van nootmuskaat te neutraliseren en tegelijkertijd een frisse smaak toe te voegen. Voeg het sap langzaam toe en proef tussendoor totdat de gewenste smaakbalans is bereikt.
 5. Als nootmuskaat is toegevoegd aan aardappelpuree, puree of een ander zetmeelrijk gerecht, kun je extra zetmeelrijke ingrediënten toevoegen om de smaak te verzachten. Dit kan helpen om de nootmuskaatsmaak te absorberen. En met zetmeelrijke ingrediënten kun je denken aan aardappels! Dus in mijn geval met de stamppot witte kool kan ik teveel nootmuskaat neutraliseren door er extra aardappels bij in te doen.
 6. Je kunt andere kruiden en specerijen toevoegen om de smaak van nootmuskaat te compenseren. Bijvoorbeeld, kaneel, peterselie, tijm of basilicum kunnen goed werken, afhankelijk van het gerecht. Maar dit vind ik de minst prettige methode. Eerlijk gezegd vind ik dat je het hiermee erger maakt. Weliswaar neutraliseer je het te veel aan nootmuskaat, maar dat doe je door er allerlei andere intense smaken aan toe te voegen. Echt lekker lijkt me dat niet.

Heb je zelf teveel nootmuskaat binnengekregen? Dan kun je te veel nootmuskaat neutraliseren door heel veel te drinken, en een koud bad of douche nemen.

En neem contact op met je huisarts om te overleggen!

Lees ook hoe ik zelf Griekse moussaka maakte.

Heb jij wel eens last van kookfoutjes? En heb je ook nog aanvullende tips!

Similar Posts

39 Comments

 1. Ik heb bovenstaande dingen bijna nooit – behalve misschien de kleffe pasta. Alleen dan expres. ‘ Al dente’ is aan mij niet besteed.

  Tja en af en toe wil het gewoon echt niet met koken en is de maaltijd vies…
  Daarvoor heb ik de tip: tijdig stoppen en overgaan naar een alternatief (lees: de man vragen om frietjes te bakken…)

 2. Ik heb gelukkig niet heel vaak foutjes, maar af en toe laat ik iets te lang koken, omdat ik dan toch afgeleid ben door de kinderen… Maar ja, dan is het maar een keertje zo ;)

 3. Meestal niet maar toevallig van de week een keer een potje nootmuskaat gebruikt met 2 klepjes, eentje met kleine gaatjes en eentje met 1 groot gat. Je begrijpt zeker al welke open schoot…toen heb ik maar met een theelepeltje het teveel weggeschraapt.

 4. Handige tips. Gelukkig maak ik dit soort dingen bijna nooit mee. Groenten en pasta laat ik juist heel bewust lekker lang koken. Vooral pasta trouwens :-)

 5. Te zout kun je met ketchup camoufleren. Het gebeurt me niet vaak dat ik te zout kook want ik heb er hier twee die niet gek zijn op zout en ben er daarom voorzichtig mee. Ik neem soms zelf een beetje extra zout op mijn eten.
  Verder doen we niet moeilijk met eten. Jammer dan en de volgende keer beter. Pasta al dente koken doe ik nooit. Ik vind het niet lekker en de rest van mijn gezin ook niet (gelukkig).
  Gisteravond hadden we brede rijstmiehoen die iets te hard stond te koken en daardoor waren er wat stukken miehoen aan elkaar geklonterd. Op de een of andere manier vindt manlief dat erg lekker. Dus kon ik hem gisteravond blij maken ;-)

 6. Deze foutjes heb ik geloof ik nooit. Wel heb ik, sinds ik een paar maanden geleden een nieuw fornuis heb, de aardappels aan laten branden!!! Het is op dit fornuis veel sneller aan de kook en het kookt heel snel droog. Zeker in 3 maanden tijd al wel 5x gebeurd. Even nog boven de was in de kast opruimen voor ‘t eten… kom ik beneden, stinken!! Manlief zit krant te lezen en zegt; ik had niks in de gaten! Grrr… Heb er een keer aardappelpuree van kunnen maken maar ook al een keer door de kinderen snel patat laten halen. Die vonden het overigens helemaal niet zo erg!!

  En ik heb ook wel eens gehad dat ik boter opzette voor het vlees. Ging de deurbel en bleef ik even te lang kletsen aan de deur… Je kunt wel raden hoe de keuken eruit zag… volslagen blauw/grijs van de vette walm!

  1. Sinds ik een nieuw fornuis heb is het erg moeilijk iets zachtjes te laten sudderen. Stoofperen bv staan zelfs met een zwart plaatje op de sudderpit nog te borrelen. Heel vervelend.

  2. Heel herkenbaar, zelfs de soep die ik zondags altijd maak kan ik niet heel zachtjes laten staan. Het kookt altijd!! Ik heb er een soort van verhogertje bij en als ik die op het sudderplaatje zet gaat het nog niet goed! Terwijl de pan dan toch zeker zo’n 5 cm hoger staat.

 7. Handige tips! Gelukkig gaat er bij mij niet zoveel fout, maar ik ga ze wel onthouden. Azijn bij een ei doen werkt trouwens ook als je een gepocheerd ei wil maken.

 8. Ik had gisteren nog een kookfoutje! Ik had de spaghetti veel te lang laten koken.Op het pak stond snelkook! 4 min. Nou dat werd dus opnieuw. En de eieren wil ook nog wel eens mis gaan hier. je let even niet op en barsten maar.

 9. De foutje die hier het meest worden gemaakt zijn gewoon niet gied lezen foutjes. Een eetlepel iov een theelepel. 500 ml ipv 50 ml.

 10. Groente en pasta te lang laten koken dat is als je die fout maakt, vind ik altijd doodzonde. Als het verse kruiden zijn dan vind ik het niet erg om te gebruiken.

 11. Handige tips. Ik sta niet graag in de keuken en koken is niet echt mijn ding. Ik ben ook heel voorzichtig (lees: vergeet het altijd) met kruiden en zout.

 12. Een aantal van deze tips kende ik al, maar ze zijn wel heel erg handig!
  Als ik eieren kook dan doe ik altijd wat zout in de pan, dat heeft hetzelfde effect als de azijn.

 13. Handige tips. Ik kende ze nog niet allemaal. Zeker de tip van het ei is bruikbaar.
  Hier gebeurt het ook wel eens dat de groente te gaat zijn, prakken idd vaak een prima oplossing ;)

 14. Als je pasta net te lang gekookt hebt, kun je het ook met saus en al even in de oven doen, alles smaken laten mengen, laten overlopen in elkaar en dan opdienen alsof het zo bedoeld was. ;)

 15. Hier ook inductie maar wij waren er snel aan gewend. Wij eten volkoren pasta en rijst en die plakt niet zo gauw.

 16. Een gaatje in de bolle kant van de eieren prikken voor ze de pan in gaan voorkomt ook dat ze barsten, de lucht kan er dan uit :) er zijn speciale eierprikkers voor, maar ik gebruik meestal de punt van mn groentemes en dat gaat prima!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.