Zwerfvuil : (

zwerfafvalIn de aflevering The Gold Violin in seizoen twee van de serie Mad Men gaat het gezin Draper gezellig picknicken. Ergens op een idyllische plek in het natuurschoon. Het is mooi weer en het ziet heel gezellig uit.

Met open mond van ontzetting keek ik toe, hoe aan het eind van de picknick, vader Don Draper zijn blikje cola ergens in de bosjes smijt. Vervolgens schudt moeder Betty Draper het kleed met alle rotzooi eventjes uit op het gras en hup, het gezin stapt in de auto en rijdt lekker naar huis. Oh ja, en ze checkt nog wel even of de handjes van de kinderen niet vies zijn, want anders zou de auto vies kunnen worden!

En ze laten een grote troep achter.

Zwerfvuil anno 2016

Volgens mij is dat anno 2016 ondenkbaar. Ik zou me tenminste een enorme aso voelen om troep achter te laten in de natuur. Ik vind het al lomp als ik een lege chipszak in de berm zie rondslingeren. Toch wordt er geschat dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in de natuur belandt!

‘Wie dóén dat in vredesnaam?!’ vraag ik me dan af.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 95 procent van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Maar desondanks gooit 1 op de 4 zelf ook wel eens wat op straat!

Interessante weetjes over zwerfvuil van Milieucentraal

 1. Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij stations en openbaar vervoerhaltes, en bij winkelcentra en winkelstraten in stedelijke gebieden.
 2. Het schoonst zijn recreatiegebieden (behalve bij water), woonwijken en winkelgebieden in dorpen.
 3. Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen
 4. Mannen gooien vaker iets buiten weg dan vrouwen.
 5. Een groot deel van het zwerfafval is het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.

Mad Men familie picknick

Hier onder zie je het genoemde fragment uit Mad Men. Het duurt maar 1 minuut, en het is echt de moeite!

Kijk en verwonder je over wat in de jaren vijftig blijkbaar prima was!

Op Milieucentraal vind je tips wat je kunt doen tegen zwerfafval.

Wat vind jij van zwerfafval? Gooi je wel eens iets op straat? En welke soorten zwerfafval kom je wel eens tegen? Ik zie vooral lege blikjes en soms lege McDonalds verpakkingen.

Similar Posts

43 Comments

 1. Voor de fotocursus 52 weken anders kijken moesten we op zoek naar afvalstromen en daarbij ook zwerfafval. Dan zie je pas echt hoeveel er overal ligt. Vooral de vele blikjes energy-drank vond ik heel opvallend.

  Verder vind ik zwerfafval gewoon asociaal. Als er ergens geen prullenbak is, dan kun je het toch gewoon op een later moment weggooien?

  1. Dat lijkt me leuk aan zo’n fotocursus dat je op een andere manier naar je omgeving kijkt. Inderdaad opvallend dat er zoveel energy drink blikjes rondslingeren.

   Zouden energy drink drinkers relatief meer zwerfafval veroorzaken?

 2. McDonalds-eters, energydrankdrinkers en marlbororokers zijn volgens mij wel de grootste viespeuken. Ik ruim het bijna altijd op. Van een ander, het zou niet in me op komen om iets op straat te gooien.

 3. Zwerfafval vind ik echt heel storend, zowel op straat als in de natuur. Ik heb nog nooit iets zo op straat gegooid, dat vind ik echt onzin. Dan maar wat langer wachten en gewoon in de prullenbak.

 4. Die scene speelt zich niet af in de jaren zeventig. Aan de mode te zien is het eerder de vroege jaren zestig of eind jaren vijftig. Maar ben het wel helemaal met je eens dat het onvoorstelbaar is dat mensen zo hun zooi achterlaten.
  In mijn vorige woonplaats woonde ik vlakbij twee routes die naar school en van school naar een supermarkt liepen. Daar lag idd veel zooi en regelmatig pakte ik iets op om het in in de dichtstbijzijnde prullenbak of in mijn eigen container te gooien.
  Waar ik nu woon zijn er geen scholen op de route en ik zie geen zwerfafval. Sowieso vind ik het hier veel schoner qua zwerfafval. Ik woon wel vlkabij de Rijn en ik denk dat ik niet wil weten wat voor ‘zwerfafval’ de industrie daar in gooit. Ik las laatst dat er zelfs af en toe radio activiteit wordt gemeten.
  En laatst las ik over een gebied (niet in Nederland) waar naar schaliegas wordt geboord. Het lijkt erop dat bij fracking ook allerlei chemische zooi (ook die niet nodig zijn voor het frackingproces) mee de bodem worden ingespoten om er vanaf te zijn :-(

 5. NO WAY.
  En oh wee als mijn kinderen dat doen, dan stuur ik ze per direct terug om het op te rapen.
  Ondertussen weten ze héél goed dat het iets ‘not done’ is en mijn oudste zegt vaak “Ohhh, mama, hier is iemand stout geweest, want hier ligt weer een blikje, dat moet in de blauwe zak (pmd is hier een blauwe zak)”
  Maar inderdaad vroeger maakte het allemaal niet niet uit.

 6. Dat filmpje!Nu je er bewust naar kijkt is het eigenlijk heel erg. En dan is dit nog maar een blikje. Ja zwerfafval ppfpf ik kan heel erg schrikken als ik bij van die glasbakken kom, die milieu bakken voor kleding en zo. Wat er vaak naast ligt aan troep! Of de vuilnisman is geweest en de zakken die dan te laat waren gewoon lekker laten liggen tot een week later.Ik heb vaak zelf al moeite met een bananenschil in een struikje gooien. Ik heb gelezen dat een schil er wel 3 jaar over kan doen om te vergaan.Je ziet ook vaak van die manden langs een fietspad waar je dan al fietsend een poging kunt doen om bv een appel, je kauwgum, of blikje drinken in kunt werpen. Op zich mooie oplossing maar als ik vaak kijk wat er dan naast beland! Ik weet zo even niet precies welke landen , maar er zijn landen waar gewoon het brandschoon is op straat. Daar staan zelfs bekeuringen voor als je iets achterlaat. Niets mis mee.

  1. En dan leven wij nog in een schoon land waar regelmatig de vuilnis wordt opgehaald Diana. Soms word ik wel eens moe van de regelzucht in Nederland maar er zijn zeker ook positieve kanten aan.

   Een bekeuring als je iets op de grond gooit vind ik een prima idee. Ik ben voor.

 7. Oh nee! Wat erg hahaha. Ik moet er zelfs om lachen. Ik had de hele tijd het idee dat er vervolgens een soort Postbus 51 boodschap achteraan zou komen. Bizar dit. Ik gooi echt nooit iets op straat. Ik ben zelfs zo’n figuur die ook troep opruimt die ik op de grond zie liggen. Niet altijd hoor, ik ben geen heilige, maar ik vind het zo zonde. Wat mij betreft mogen ze veel strenger optreden tegen mensen die lukraak afval op de grond gooien. Dat doe je thuis toch ook niet?

 8. Troep achter laten in de natuur of waar dan ook, daar kan ik ook niet tegen. Al zie ik het nog steeds overal. Ik denk dat een groot deel door de opvoeding komt. Ik wil niet hard zijn, maar ik denk wel dat het zo is. Waarom doet iemand zoiets?

 9. De achteloosheid en onnadenkendheid waarmee mensen afval van zich af gooien verbaast me iedere keer weer. Het totaal geen oog voor de omgeving hebben, totaal geen idee hebben van dat we met z’n allen de openbare ruimte gebruiken en dat we er met z’n allen voor moeten zorgen dat die ruimte leefbaar blijft.

  Bij mij is het er als kind al in geramd (figuurlijk dan, hè! ;-)) dat je geen afval op straat gooit maar het meeneemt tot je het ergens in een prullenbak kunt gooien. Alleen klokhuizen van appels en peren mocht ik weggooien; niet op straat maar in de berm of in de bosjes.

 10. Je zou denken dat we in deze tijd allemaal wat milieu bewuster zijn maar helaas.. Ik leer mijn dochter in ieder geval alles in de prullenbak te doen. Ik weet nog dat ik als kind ene hertje redde op het hertenkamp die zijn koppie in een plastic zat had zitten.. Dit soort dingen gebeuren omdat mensen te lui zijn iets fatsoenlijk weg te gooien..

 11. Zwerfafval daar baal ik zo van. Omdat wij aan een dijk wonen en er nogal wat mensen langs ons huis rijden, wil je niet weten wat ik voor afval van anderen in mijn tuin vind. Tot complete lunchpakketten,al dan niet aangevreten door de meeuwen, toe. Ik vind het ook echt vies om andermans troep tussen mijn struikjes vandaan te halen. Kwestie van mentaliteit denk ik.

  1. Gooien die mensen dan serieus gewoon spullen uit hun rijdende auto! Dat vind ik bijna nog lomper dan iets tijdens het wandelen op de grond gooien. Want het is zo’n actieve daad.

   Naarmate ik meer comments lees, voel ik steeds meer voor bekeuringen!

 12. Daar dacht ik laatst nog aan toen ik met de hond liep en een leeg blikje bier (halve liter ook nog) tegenkwam in het gras. Ten eerste, wie is er zo zielig in mijn buurt dat die buiten in de kou een halve liter bier moet drinken? Ten tweede, ben je dan meteen echt zo beschonken dat je de prullenbak niet meer kan vinden?
  En dat laatste is wel een probleem in mijn gemeente (en nog erger in de gemeente waar ik eerst woonde): er staan weinig prullenbakken, want die moeten ook geleegd worden.
  En ik zelf dan? Ik ruim de rotzooi van mijn hond op. Doet ook niet iedereen. Ik gooi afval thuis weg. En de enige keer dat ik iets op straat laat vallen, moet het onbewust zijn: een papiertje van een snoepje of een boodschappenlijstje wat uit mijn zak valt als ik mijn handschoenen pak. Als ik het merk, ruim ik dat ook meteen op.
  … Als het moet, ruim ik zelfs andermans rommel op. Maar dat blikje… nee. Daar had waarschijnlijk een andere hond dan de mijne al overheen geplast.

  1. Ik ben ook voorzichtig met wat ik opraap. In mijn buurtje vind ik ook regelmatig zooi op straat. Ik woon aan een straatje dat een doorgangsweg is van dorpscentrum (met kroegen) naar diverse woonwijken. Daar lopen of fietsen, als ze dan nog kunnen ;-), ‘s avonds en ‘s nachts de nodige dronken droppies langs die het e.e.a. van zich af gooien en/of wildplassen. Geen haar op m’n hoofd, dus, die eraan denkt de zooi met blote handen op te rapen.

 13. Ik gooi echt nooit iets weg op straat. Zelfs mijn kauwgom niet. Ik vind dat ronduit aso. Ik kom ook vaak McDonalds afval tegen, en lege blikjes drinken, oh en peuken, vooral langs de snelweg.

 14. Oh bah, ja de lege mc Donalds verpakkingen. Zo vies!
  Ik deed het vroeger toen ik jonger was wel. Een papiertje of kauwgum. Maar ik vind het echt heel erg. En als je ziet wat het doet met het milieu en dieren, dan schrik je gewoon.
  Een aantal jaar terug waren er ook borden langs de weg hier waarop bijvoorbeeld stond hoe lang een leeg blikje frisdrank intact blijft en wat vogels en dergelijke voor schade kunnen krijgen.

 15. Met de hond ga ik regelmatig weg en vaak naar eerst naar parkeerplek in de auto ligt afvalzak bij me en ruim wat dar ligt op en ook langs de looproute langs Oosterschelde. Een tijdje werd het als vrijplek gebruikt denk ik, er lagen aldoor tissues, nu hebben ze of huis gevonden of het is uit!

 16. Om de hoek ligt een speeltuintje, als mijn zoon daar is en wat ziet liggen ruimt hij het op. Op de fiets onderweg naar school zien we regelmatig rotzooi liggen. Teveel om even tussendoor op te rapen maar echt schandalig. “Dat doe je thuis toch ook niet” denk ik dan.

 17. Wij gingen in de jaren 70 ook weleens picknicken maar afval werd altijd in een vuilnisbak gedaan of mee naar huis genomen. Zo heb ik het dan ook altijd gedaan.

  Hier op straat wordt vaak afval uit rijdende auto’s gegooid en als ik het zie liggen dan ruim ik het maar weer op!

 18. Wij wonen vlak bij een middelbare school, de leerlingen lopen van school naar de winkel en terug… je kan je voorstellen wat voor een zooi ze daarbij soms achterlaten! Dus hier echt van alles! Voor mezelf kan ik alleen maar zeggen dat ik afval bij me hou tot ik het weg kan gooien.

  De meiden hebben er een handje van van alles op te ruimen en dan ook overal… behalve hun kamers ;)

 19. Ik gooi nooit iets op straat. Altijd in een openbare prullenbak of ik gooi het thuis weg. Dat heb ik mijn kinderen ook geleerd. en ze weten dat als ze iets op straat gooien en ik zie het ze het van mij op moeten rapen en dan volgt er een extra klusje thuis. Dit werkte goed toen ze klein waren en nu is het een gewoonte want de schuur vegen (dus alle fietsen eruit halen en dan pas kunnen vegen en weer terug zetten),een uurtje onkruid verwijderen of het mos van de tegels halen dat is toch een stomme straf.

  Bij ons in de buurt is helaas teveel aan zwerfvuil. Het meeste komt van de hangjongeren die te lui zijn om het in de afvalbak te gooien die 2 meter verder staat. En als ik ze er op aanspreek dan kan ik een vuist voor mijn neus verwachten en een grote mond. Dit dan melden bij de politie resulteert dan in het advies: Niet mee bemoeien mevrouw straks slaan ze u echt in mekaar en dan dekken ze mekaar in en is het uw woord tegen het hunne.
  Bij ons zie je inderdaad veel lege blikjes, zakken chips, verpakkingen van broodjes, glas, lege bierflesjes/blikjes, papier, gebruikte luiers, sigarettenpeuken en helaas ook gebruikte condooms en naalden.

 20. Als ik in een dappere bui ben, spreek ik mensen die hun afval achteloos op de grond gooien vriendelijk aan om hen de dichtstbijzijnde vuilbak te wijzen of ‘oei, u laat iets vallen’ te zeggen. De meesten gaan het dan wel mooi in de vuilbak deponeren. En het zijn vreemd genoeg niet enkel kinderen die ik hierop moet aanspreken. Ik vind het ook ontzettend onvoorstelbaar dat iedereen het meer dan normaal vindt dat een roker zijn peuk op de grond gooit en uittrapt met een voet om het ding dan daarna gewoon te laten liggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.