Aad Actief: Besparen in 7 stappen. Zo doe je dat!

Aad Actief besparen

Adrianne Hooimeijer-Mourits, oftewel Aad Actief, werd bekend van haar uitdaging om een jaar lang rond te komen van 50,- per week. Ze schrijft hierover op haar blog, en nu is er ook het boek: Actief Besparen. Daarin geeft ze onder andere een plan voor besparen in 7 stappen.

Ik haalde het boek uit de bibliotheek, want ik was benieuwd. Hieronder een schets van de 7 stappen om te besparen die Adrianne noemt in haar boek!

Besparen in 7 stappen van Aad Actief

 1. Plak een Nee-Nee sticker op je brievenbus of voordeur. Ik dacht dat ze bedoelde dat je door folders te vermijden minder impulsaankopen doet. Maar dat is niet het doel van Adrianne’s eerste tip. Een Nee-Nee sticker bespaart je vooral een boel tijd. Adrianne schrijft dat mensen gemiddeld 17 minuten per week folders lezen. Dat komt neer op 14 uur per jaar. Die tijd kun je besparen als je ze niet langer krijgt. Nou heb ik het probleem van folders veel minder sinds onze verhuizing naar het platteland, want hier worden amper folders bezorgd. Mijn belangrijkste reden om geen folders te hebben, is toch wel om verleidingen te mijden.
 2. Koopstop. Deze is heel simpel: gewoon niets meer kopen en zo geld besparen. Dankzij stap 1 kom je al minder in de verleiding door folders. Verder adviseert Adrianne om bepaalde winkels te vermijden. En dan gaat het om winkels waar je altijd meer koopt dan je van plan was, kuch-Action-kuch. Aad Actief schrijft verder om eerst een alles op te maken wat je nog in huis hebt. Ze lijkt wat dat betreft geen voorstander van voorraad, en meerdere dingen inslaan als ze in de aanbieding zijn. Als je deze week merkt dat je shampoo bijna op is, heb je heus nog wel tijd om een week later nieuwe te kopen. Ook geeft minder voorraad meer overzicht. Hoewel ik dit meteen geloof, ben ik zelf toch wel een voorstander van een voorraadje. Zeker als je, zoals ik op het platteland woont. Bovendien vind ik het jammer om het volle pond voor dingen te betalen, als ik ze in de aanbieding goedkoper kan kopen.
 3. Stel een uitdagend budget op om te besparen. Voor deze tip schreef Aad Actief een apart hoofdstuk. Ik was wel benieuwd wat een ‘uitdagend’ budget precies is. Als ik het goed begrijp is een uitdagend budget een budget waarbij je probeert minder uit te geven dan normaal. Door op kleine dingen te besparen kun je allerlei kleine besparingen doen. Daarnaast adviseert Adrianne om meer inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door spullen te verkopen via marktplaats.
 4. Piraminder. Hier smokkelt Adrianne een beetje, want stap 4 zijn eigenlijk 5 stappen in 1 ; ) Piraminder is een omgekeerde piramide die je helpt om minder te kopen en te gebruiken.
 5. Wees creatief. Door dingen zelf te maken of dingen te ruilen kun je geld besparen. Zo ging Adrianne heel veel dingen zelf naaien met haar naaimachine. Ik ben zelf redelijk creatief, maar helaas niet zo handig. Ondanks meerdere jaren naailes lukt zelf kleding maken mij nog steeds niet goed. Of ik heb er zoveel tijd voor nodig, dat ik alsnog niet goedkoper uit ben. Maar ik vind creatief zijn zeker een goede tip om te besparen. En het is nog eens goed voor het milieu ook als je dingen hergebruikt en/of repareert.
 6. Koop kritisch. De belangrijkste aanwijzing die Aad Actief geeft wat betreft kritisch kopen vind ik jezelf de vraag stellen: ‘Heb ik het nodig?’ Veel dingen zijn eigenlijk luxe.
 7. Houd je uitgaven bij. Een bekend methode om je uitgaven bij te houden is in een kasboek. Maar zoals Adrianne terecht opmerkt: dat wordt vaak vergeten. Daarom adviseert zijn om gewoon alles te pinnen. Dan heb je namelijk automatisch een overzicht van je uitgaven.

Meer weten over Aad Actief?

In onderstaand filmpje stelt Aad Actief, Adrianne zich voor, en krijg je een kijkje in haar huis! Erg leuk om te bekijken, en het duurt niet lang.

Mijn conclusie over het boek van Aad Actief

Het boekje Actief besparen is prettig geschreven, en het oogt aangenaam rustig. Bovendien is het prettig ingedeeld in vele alinea’s met tussenkopjes, waardoor het makkelijk leest.

Tijdens het lezen moest ik een paar keer denken aan een ander boek over besparen, namelijk dat van Renée Lamboo: Duur huis, nooit thuis. Renée en Aad Actief hebben dezelfde boodschap: besparen is makkelijker dan je denkt. Het is vooral een kwestie van andere keuzes maken. Dus toen vroeg ik me af:

Welk van deze twee boeken zou ik iemand die wil gaan besparen aanraden?

Ik neig naar Adrianne’s boek Actief besparen, omdat ik dat iets meer een doe-boek vind. Ik ervaar het als wat praktischer dan Duur huis, nooit thuis dat wat meer verhalend geschreven is. Ook vind ik Actief besparen wat huiselijker.

Wat beide boeken gemeenschappelijk hebben is dat je een ommezwaai moet maken in je denken. Het begint allemaal met bewustwording, en andere keuzes gaan maken.

Geschikt voor dummies

Beide boeken zijn een goede opstap om te beginnen met besparen.

Zeker mensen die er nog nooit over hebben gelezen, en net beginnen, zullen veel goede informatie vinden. Heb je al wel veel gelezen over besparen, dan zal het boek niet zo heel veel nieuws opleveren. Maar dan is de herkenning leuk : )

Vind je dit een leuk artikel? Dan vind je de post over Teunie Luijk ook leuk denk ik!

Update 2023

De laatste post op Adrienne’s blog was in maart 2022. Maar dat mag de pret niet drukken. Je kunt er alsnog heerlijk lezen en tips opdoen. Er is ook een Aad Actief Facebook pagina.

 

Praktische informatie over Actief besparen

Lees ook mijn post over Dubbel glas in bestaande kozijnen, en op die manier besparen!

Bonustip!

Maak besparen actiever door te kiezen voor oude boeken verkopen en gescheurd geld inwisselen voor knisperende nieuwe briefjes.

Similar Posts

26 Comments

 1. Ho ho ho… wacht even. Besparen en dan een boek aanprijzen, dat gaat natuurlijk niet. ;-) Als ik die al niet koop heb ik al wat geld bespaart. Verder is het bedenken, heb ik het nodig wel handig. Toevallig heb ik van een medeblogster geleerd, geen betere raad dan voorraad. Gisteren ook weer tien shampoo gekocht, hoefde er maar vier af te rekenen.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 2. Besparen omdat het moet is toch nog iets anders dan proberen je uitgave patroon onder controle te krijgen en er andere dingen mee te doen.
  Zeker kun je dan ook wat leren van deze boeken maar het is voor mijn gevoel wel wat anders.

 3. Lijkt me een leuk boek. Moet wel zeggen dat ik over dat voorraadje een andere mening heb, beetje hetzelfde als die van jou. Dingen als shampoo en deo koop ik bijvoorbeeld alleen in de bonus als ‘t 1 plus 1 gratis is.

 4. Vraag je eerst eens af of besparen noodzakelijk is. Als dat niet zo is, waarom zou je het dan doen. Je kunt bijv. ook de auto aan de kant doen. Moet je eens kijken wat dat bespaard… Maar deze luxe heb ik mijn hele leven voor gewerkt.

 5. Een nee-nee sticker hebben we hier al op de deur. Impuls kopen doe we eigenlijk nooit. We geven maandelijks 79 euro uit aan gas en elektra en dat schijnt erg weinig te zijn. Nu hebben we panelen dus dat helot wel.

 6. Hier gaat in januari echt even de stop erop.
  Een leuke uitdaging is gewoon een maand niets kopen behalve je boodschappen.
  Dan wordt je hele bewust hoe makkelijk je dingen koopt als bijv. een blad, een boekje, een paar pennen.
  De beloning is aan het eind van de maand. Dan hou je geld over.

  ps. lala land moet je kijken hoor als je van die stijl houdt. Het is een mooi liefdesverhaal, beetje sprookjesachtig, het loopt anders af dan je hoopt maar helemaal niet naar.

 7. Weet je wat ook een geweldige tip is en die heb ik zelf verzonnen, op bijeenkomsten zoals verjaardagen of ik groepapps vragen of iemand heeft wat jij nodig hebt.
  Dat kan zijn een restje beits om kippenhok te verven, een boek, een tijdschrift, een plant voor in de tuin, verzin het maar.
  Zo hadden wij wat tegels nodig voor in de tuin en dan vraag ik gewoon rond.
  zo ook als ik een klusje voor in huis heb. Ken jij iemand die kan stucken? trap bekleden, tegels leggen.

 8. Ik vind het blog van Adrienne erg leuk en leerzaam! Ik lees er graag!
  Over haar boek: Persoonlijk vind ik het prettig juist wél voorraad in huis te hebben. Voorraad gekocht in 2=1 aanbiedingen. En dan heb ik het over toiletpapier, wasmiddel, reinigingsmiddel, conserven en dergelijke. Dus niet kopen als het bijna op is, maar als het artikel in de aanbieding is.

  Ik zit veel op internet en dan komt de verleiding niet zo zeer in de vorm van folders in de brievenbus, maar van reclames op het internet zelf. Ik ben erg geneigd om op interessante aanbiedingen te klikken!
  In dit verband heb ik een vraag: ik verdien op mijn blog wat bij met advertenties van Google ads, is dit te combineren met een Addblocker? Of verdien ik dan niets meer? Nicole, weet jij dat?

  1. Ik houd ook van voorraad, zeker omdat we op het platteland wonen.

   Je kunt gewoon Google Adsense gebruiken en zelf een adblocker hebben. Een adblocker voorkomt dat je advertenties op websites ziet, maar dat heeft niet iets met Google Adsense te maken verder.

 9. Reclame folders wil ik zo en zo niet ontvangen, milieu belastend.
  Ik wacht met producten op de aanbiedingen, scheelt enorm.
  Ik koop geen boeken met goede ideeën om geld of wat dan ook te besparen, je blog helpt al bijzonder goed. Hans

 10. Reclame blokkeer ik via de deur, het internet en de TV. 50 euro/week is niet veel, maar daar zitten dan zeker de verzekerings-, vervoers-, communicatie- verwarmings- en woonkosten niet bij. In totaal voor alles kom ik op 8400 euro per jaar uit, maar heb dan ook geen auto. Ik begrijp dat ik het boek niet hoef te lezen, dat bespaart me dus weer tijd, waar ik zat van heb. Bij de Action haal ik alleen instant couscous. Aan de rest loop ik moeiteloos voorbij.

 11. Net nog toch niet een kersttrui gekocht. Met verzending was het bijna 20 euro en dat vind ik teveel geld voor 1 dag. Voor dat geld koop ik ook een mooie trui voor het hele seizoen.
  Besparen doe je inderdaad vooral door je niet te laten verleiden. Ik ga in deze tijd niet naar winkels, alles is duurder.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.