Benzinekosten berekenen 2023

benzinekosten berekenen

Je benzinekosten berekenen kan de moeite waard zijn.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de benzinekosten flink zijn gestegen door de oorlog in Oekraïne.

Mijn man en ik besloten eensgezind dat we daarom minder de auto moeten gebruiken.

Gewoon het probleem bij de wortel aanpakken!

Benzinekosten berekenen vanaf januari 2021

Mijn man is degene bij ons thuis die meestal tankt. Hij gebruikt de auto het vaakst, en tankt bovendien het makkelijkst. Ik parkeer de auto standaard verkeerd bij de benzinepomp.

Tanken is best moeilijk soms

En met verkeerd bedoel ik dat het luikje voor de benzine aan de ‘verkeerde kant’ voor de pomp zit. Afgezien daarvan heb ik nog wel eens de neiging om mijzelf per ongeluk in de slang te wikkelen. Nee, veel beter om tanken uit te besteden aan mijn man.

Dat betekent alleen wel dat ik van hem afhankelijk ben voor de cijfers!

Op mijn verzoek ging hij onze benzinekosten berekenen. Het resultaat zie je in onderstaand grafiekje:

Screenshot 2022 04 15 at 12.07.49

Vervolgens keken we allebei heel intelligent naar de grafiek.

Heeft onze interventie van minder auto rijden effect gehad?

Heeft ons voornemen om de auto minder te gebruiken effect gehad? Hm… echt indrukwekkende conclusies kan ik er helaas niet uit trekken. Zoals mijn man al zei: er spelen heel veel factoren mee. Zoals daar zijn:

 1. De prijs van de benzine
 2. De locatie waar je tankt
 3. Hoeveel je tankt
 4. Hoeveel je auto rijdt
 5. Waar je auto rijdt
 6. De soort benzine

Toch zou ik voorzichtig willen beweren dat gezien de hoge benzinekosten we wel degelijk hebben bezuinigd door minder auto te rijden.

Gemiddelde benzinekosten

Op de website van het Nibud vind je een tabel met daarop de gemiddelde benzinekosten. Een zogenoemde middenklasse auto kost volgens hen 137,50 aan benzine per maand.

Daar zitten wij helaas best boven.

Maar dat komt waarschijnlijk doordat we op het platteland wonen. Het dichtstbijzijnde dorp met goede voorzieningen is 6 kilometer verderop en openbaar vervoer is er niet.

Benzinekosten berekenen

Soms wil je benzinekosten berekenen om te bepalen hoeveel een autorit je kost. Er zijn allerlei gratis online rekentools waarmee je dat kunt doen. Kijk maar eens op tankstationprijzen.nl en autowise.nl.

Houd dit bij de hand:

Voor benzinekosten berekenen moet je de volgende cijfertjes bij de hand hebben:

 • Verbruik van je auto: (bijv. 1 op 15)
 • Aantal kilometer per liter brandstof
 • Aantal gereden kilometers
 • Brandstof prijs per liter
 • Brandstofkosten in euro
 • Kosten per kilometer

Benzinekosten berekenen ANWB?

Op de website van de ANWB kun je het aantal kilometers berekenen. Niet de benzinekosten. Maar je krijgt wel een indicatie van de benzinekosten op basis van je autorit.

Eigenlijk biedt de ANWB een routeplanner met benzinekosten.

Ik vulde in dat ik naar het adres van mijn schoonvader in Utrecht wilde. Dat levert dit op:

Screenshot 2022 04 15 at 13.39.19

Hoewel ik de eenvoud van benzine berekenen met de ANWB waardeer, is één van de andere online tools denk ik betrouwbaarder. Ik ben aangenaam verrast door de benzinekosten van de ANWB berekening.

Trein is duurder dan de auto?!

Ik besloot eens te kijken wat het me zou kosten om met de trein naar Utrecht te gaan. Dan zou ik bijna 2 euro duurder uit zijn. Bovendien ben ik dan nog niet op het adres van mijn schoonvader. En ik heb ook niet de reis naar station Doetinchem meegeteld.

benzinekosten berekenen

Met het oog op het  milieu is de trein een duurzamere keuze dan met de auto gaan. Maar hij is zowel duurder als meer gedoe. Zelfs met de huidige hoge benzineprijzen.

Samenvattend

Nu de benzinekosten erg hoog zijn kiezen veel mensen ervoor om de auto meer te laten staan. Op het Nibud vind je de gemiddelde benzinekosten per maand. Daar kun je kijken of jij veel geld uitgeeft aan benzine, of juist weinig.

Wij zitten helaas boven het gemiddelde. Dat komt omdat onze Renault Kangoo totaal NIET zuinig rijdt, en omdat we op het platteland wonen.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat mijn actieradius niet al te groot is namelijk….

Tip: met een laadpas rijd je doorgaans een stuk voordeliger. Maar dan moet je natuurlijk wel een elektrische auto hebben.

Leestips

Hoe is het met jouw benzinekosten? Ben je veel meer kwijt aan benzine per maand? Of heb je je gedrag zo aangepast dat de hoge benzineprijzen niet uitmaken?

Similar Posts

22 Comments

 1. Nou, ik geloof dat ik toch wel een bezuiniging zie hoor, bij jullie in de benzinekosten.
  Ik zag dat ik het afgelopen jaar heel weinig kilometers had gemaakt (auto moet weer voor onderhoud, dus vandaar dat ik keek), maar ondanks dat pak ik nu toch ook wel nóg vaker de fiets.

 2. Momenteel gebruik ik de wagen alleen voor boodschappen. Ik moet daar 20 km voor rijden. Op de fiets is dat niet te doen dus.

 3. Ik rij sinds enkele weken een elektrische auto en ik ben nog even aan het zoeken naar de actieradius en het verbruik van deze auto.

  Met m’n benzine-auto keek ik altijd op een app om de goedkoopste benzinepomp in de buurt te vinden. Je kunt natuurlijk prima inschatten hoever je nog kunt rijden en dan de goedkoopste plek daarvoor kiezen. Dat is al een besparing op zich. Als je niet de keuze hebt om minder km’s te maken (bijv door werk), dan is het wat het is.

  Ik moet met m’n km’s vooral bedenken dat ik thuis goedkopere elektra heb dan op locatie, dus kan ik het beste thuis laden. En dat luistert met elektra iets nauwer dan met benzine. Maar so far so good :)

 4. Hier rijden we sowieso al weinig kilometers met de auto. Of we echt besparen weet ik niet. Binnenkort moet de auto naar de garagist voor onderhoud en dat zal ook weer kosten.

 5. Ik reed sowieso alleen het hoognodige met de auto. Maar dat is wel veel. Mijn kleine autootje is wel heel zuinig en rijd 1 op 15 of zo. 2x per week heen en weer naar mijn werk (50 km per dag). Een keer per 10 dagen mantelzorg naar moeder (250 km per keer) en dan nog de mantelzorg-tripjes naar ex (50 km per keer). Dus ja, ik ben wel duurder uit maar ik kan er niet op bezuinigen (vind ik). Met de trein zou ik overigens nog steeds duurder uit zijn

 6. Om eerlijk te zijn weet ik niet goed wat ik per maand kwijt ben aan benzinekosten. Maar ik gebruik mijn auto echt alleen als het heel slecht weer is, of als de afstand te ver is om op mijn elektrische fiets te overbruggen. Even op mijn rekening gekeken en de ene maand is het 60 euro, de andere maand niks. Valt dus reuze mee. :)

 7. Wij gebruiken de auto ook zo min mogelijk. In januari voor het laatst getankt. Maar ik heb makkelijk praten, alles is hier op fietsafstand. Ik denk wel dat je bezuinigd hebt hoor… met die hoge prijzen zou je duurder uit geweest moeten zijn. Kun je sommige ritjes combineren? Scheelt ook brandstof…

 8. Ik rij al jaren geen auto meer, dus ik hou me ook niet meer met de kosten daarvan bezig.
  Nu jatten ze de accu van mijn fiets. Hans

 9. Ik heb nooit een auto gehad en mis ‘m dus ook niet. Het meeste loop ik, daarna komt de fiets en dan af en toe de trein. Voor een goede vergelijking trein-auto zou je naast de brandstofkosten ook de afschrijving, onderhoud, verzekering, wegenbeslatsing en parkeerkosten mee moeten tellen. Dan blijkt dat de brandstof maar een kwart van het totaal is. Maar omdat mensen al een auto hebben, vergeten ze die kosten en komt de trein er slechter uit.

 10. Sinds ik een klein jaar geleden een elektrische fiets kocht zijn mijn benzinekosten gehalveerd. Bij autokosten moet natuurlijk ook het onderhoud en de bandenslijtage mee gerekend worden.
  Naar steden ga ik met de trein, want als je met de auto komt moet je ook nog een keer peperdure parkeerkosten betalen.
  Met de trein rijd ik in B sowieso aan halve prijs, omdat ik een groot gezin heb / had. Als ouder rij je dan levenslang aan halve prijs. Dus de trein is heel vaak veel goedkoper.

  1. Wauw, wat een prachtig effect van je elektrische fiets Gerd! Mag ik vragen wat je nu dan met de elektrische fiets doet wat je voorheen met de auto deed?

 11. Wij zijn wel echt veel minder auto gaan rijden. sinds we E bikes hebben.
  En dat is inmiddels al 7 jaar.
  De auto gebruiken wij om onze kleine vriendjes te halen.
  Is de grootste post.
  Familie in Alkmaar.
  En onze vakanties en fietstochtjes in NL.
  Als we eens ergens anders willen fietsen als in de omgeving van Den Haag.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.