Reacties

Autorijden op de zon: met elektrische auto en eigen laadpaal? — 36 reacties

 1. Ik heb sinds vorig jaar een hybride. Ik gebruik hem meestal voor kleine ritjes, zoals de grote boodschappen doen, kleinkinderen halen of thuisbrengen, de was naar mijn moeder brengen. Dit gaat helaas niet op de fiets, vandaar dat wij een auto voor mij aanschaften. Ik kan hem in de garage zetten en laad hem op vanuit een gewoon stopcontact. Ik kan er zo'n 20 kilometer mee rijden. Meestal genoeg voor mijn ritjes. We hebben genoeg zonnepanelen (72) om in ons stroomverbruik te voorzien.
  Ik woon, net als jij, op het platteland en dan is het heel handig om een auto tot je beschikking te hebben. En dit vind ik de meest ideale situatie.

 2. Wie anders dan Dacia komt als eerste automerk met een redelijk geprijsde EV. Met een vanaf prijs van 17.890 euro is de Spring Electric met afstand de goedkoopste elektrische auto op de markt.

 3. Wij hebben geen auto. Kost nogal wat eigen laadpaal. Ik zie in de straat bij ons ook laadpaal. Ook gemeentelijk voor allemaal. Maar ik zie in de straat ook eigen laadpaal. Elektrische auto best veel geld.

 4. Hoewel het idee me best aanstaat, vind ik het ook echt (nog) veel te duur! Tot twee jaar geleden zag ik hier ook nergens laadpalen, maar ik zie ze nu steeds meer hier in het dorp en in de omgeving. Mijn vorige auto was hybride (zonder stekker) en ja, dat scheelt wel in de benzine, maar kost je dan weer een vermogen in de wegenbelasting, want die accu's zijn zwaar. Eerst kreeg je dan 'korting', maar dat is nu niet meer zo. Kortom: voor mij geen elektrische auto. Als de prijzen gaan zakken misschien ooit, maar voor nu rijd ik prima in mijn niet heel zuinige autootje, maar ik rijd weinig, dus ach...

 5. Zie hier in de wijk ook wel privé laadpalen staan, het is zeker goedkoper dan een waar je per KWh moet afrekenen.
  Maar niet alleen de brandstof is duurder geworden ook de elektriciteit.
  Je zonnepanelen leveren terug aan het net, dan koop je je eigen opgewekte energie weer terug voor de laadpaal.
  Eigenlijk zou je direct van je zonnepaneleninstallatie je eigen energie moeten kunnen gebruiken om je auto op te laden. Hans

 6. Wij hebben sinds december een elektrische auto (BMW iX3), die is zakelijk aangeschaft en is goedkoper dan de auto die we hiervoor reden. Daarbij aangegeven: dat (XC90 V8) was ook bepaald geen goedkope auto in gebruik, dus 't is maar net waarmee je het vergelijkt.

  Een eigen paal kun je blokkeren voor gebruik van anderen. Dus je buurman (of wie dan ook) staat niet ineens op jouw oprit. Wij hebben dus ook een eigen paal, want de man rijdt veel, dus hij laadt de auto 's nachts op, op onze oprit.

  Vooralsnog is het vergeleken met 'gewone' benzine-auto's een heel duur grapje om zomaar even over te stappen. Pas als je veel kilometers maakt zou er een omslag kunnen komen met de huidige benzineprijzen, maar de vraag is, hoe snel je dat 'er uit' hebt. Voor de prijs van een leuke relatief kleine elektrische auto (en ik vind er echt maar weinig mooi), kan ik ook mijn huidige (wél mooie) ruime benzineauto vervangen voor een nieuwe.
  Er wordt geroepen dat je vanaf 2030 geen nieuwe niet-elektrische auto's meer mag kopen. Dus ik verwacht dat de komende 8 jaar nog veel ontwikkeling te verwachten is op dat gebied en dat ze op termijn goedkoper, beter en aantrekkelijker worden. Tot die tijd rijd ik lekker in mijn Alfa :)

  • Goed om te lezen van een ervaringsdeskundige Suuz! Wij maken niet zo heel veel kilometers dus wat dat betreft is overstappen dus nog niet lonend vrees ik.

 7. We hebben al tekort aan leidingen, sommige bedrijven kunnen niet bouwen omdat er geen elektriciteitscapaciteit geleverd kan worden, sommige grote zonnevelden kunnen niet aangelegd want geen infrastructuur en geen medewerkers om het werk uit te voeren.
  Als iedereen zijn eigen laadpaal voor de deur neemt, is dat nog erger.
  En al helemaal een facebook datacentrum, die slokt belachelijk veel energie op, terwijl een bedrijf als facebook wel eerst rondkijkt in Europa waar ze de meeste subsidies kunnen trekken voor hun pand. Een datacentrum verbruikt 115 windturbines van 175 meter hoog bijvoorbeeld. Willen we dit echt?

  Ondertussen mag ik als huurder niet drie zonnepanelen op mijn dak, waarmee ik mijn eigen verbruik uit de zon kan halen.

  • Wat vervelend Greet dat je geen zonnepanelen mag! Waarom is dat? Ik kan me voorstellen dat het idee je aanspreek om voor je eigen verbruik de energie van de zon te gebruiken.

 8. Ik vind die elektrische auto's ook echt prachtig! Maar wel een heel gedoe inderdaad.. Wel heerlijk dat je een elektrische fiets hebt! Dat lijkt mij zooooo fijn!

 9. Allemaal heel mooi, maar zoals je schrijft, het blijft toch een investering die nogal wat centen kost.
  Ja, ik denk dat veel mensen gaan hopen dat die kabels lang genoeg zijn want vele mensen hebben een voortuintje.
  Mijn klein autootje verbruikt best weinig dus hoef ik me gelukkig nu nog niet te veel zorgen te maken.

 10. Ik heb een auto van 11 jaar oud die op benzine rijdt. En als deze auto 'op' is, koop ik waarschijnlijk geen auto meer. Mijn dochter en haar partner hebben wel een elektrische auto. Zij wilden ook graag een eigen laadpaal voor de deur maar dat mocht niet van de gemeente. De laadpaal staat dan namelijk op je eigen grond (in de voortuin) en je auto staat in de parkeerhaven (gemeentegrond). Dan loopt er dus een kabel over de stoep tussen het huis en de parkeerplaats. Dat mocht niet van de gemeente

 11. Het idee vind ik heel goed. Alleen de prijs vind ik minder.
  En net als de dochter van Nicky hebben we hier het zelfde probleem. Ik wil wel een eigen lader. Voor mijn deur. Geen gezeur met laders die al bezet zijn. Wachten en heen en weer rijden of er al plek is...
  Dat zou dus eigenlijk betekenen dat ik moet verhuizen naar een huis zonder kronkelpad zodat mijn auto voor de deur (of in zijn eigen garage, als we het dan toch doen, direct maar goed ook) kan opladen...

 12. Extra zuur om te lezen dat jullie auto veel verbruikt, nu de oorlog is uitgebroken in Oekraïne en de benzineprijzen helemaal los gaan verwacht ik. Ik schrok me laatst helemaal kapot bij de pomp 😳 arme mensen ook daar. Maar ik wijk helemaal af van het onderwerp ☺️

 13. Ja, ik rijd regelmatig in een elektrische auto (als samenwerking voor mijn blog). Binnenkort ga ik een kleiner type elektrische auto uitproberen (de e-208 van Peugeot). Ik moet dan wel een openbare laadpaal gebruiken maar vooralsnog vind ik dat niet zo'n probleem (er zijn er een aantal te vinden om zo'n 5 minuten loopafstand). Ik ben wel heel erg benieuwd naar de actieradius van dit model.
  De optie die je noemde van een 'gewoon' stopcontact kost volgens mij trouwens klauwen met geld (qua energie). Bij ons vakantieadres in Lauwersoog vorig jaar vertelde de eigenaar dat een aantal gasten dat hadden gedaan. Met enkele duizenden euro's kosten voor de verhuurder als resultaat.

  • Wauw, wat leuk Rory dat je vanwege je blog een elektrische auto mag rijden! En goed om te lezen dat een gewoon stopcontact veels te duur is.

 14. Ik heb een oldtimer die absoluut niet op de zon rijdt maar wel als een zonnetje haha. Mijn elektrische fiets kan ik inderdaad ook gewoon lekker in de gang opladen!

 15. Die brandstof prijzen doen inderdaad pijn maar een elektrische auto lijkt me echt niks.. veel te afhankelijk ook voor mijn gevoel, nja het word wel de toekomst natuurlijk

 16. Wij willen het ook wel, maar de kosten houden ons inderdaad ook tegen. Want enerzijds is het duurzamer, maar anderzijds willen we niet failliet gaan aan een nieuwe auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder