Het Nieuwe rijden 10 tips

het nieuwe rijden

Dat ze gezakt is voor haar rijexamen weerhoudt mijn oudste dochter er niet van mij steeds op mijn fouten te wijzen als ik rijd. Blijkbaar voldoet mijn rijstijl niet aan Het Nieuwe Rijden. En dat is de manier waarop mijn dochter het nu leert.

Wat is Het nieuwe rijden?!

Het doel van het nieuwe rijden is energie-efficiënter rijden. Dat klinkt nogal abstract. Maar volgens de gelijknamige website kun je maar liefst 20% besparen op je brandstofgebruik met het nieuwe rijden! En een nog aansprekender voorbeeld:

met het nieuwe rijden rijd je zo 100 km meer op één tank!

Dat is goed voor je portemonnee, en voor het milieu.

Het 'oude' rijden

Volgens mijn dochter, en het nieuwe rijden, moet ik voortdurend schakelen! Toen ik rijles had leerde ik het volgende:

 • 50 km per uur: derde versnelling
 • 80 km per uur: vierde versnelling
 • 120 km per uur: vijfde versnelling. Alleen op de autobaan dus.

Het Nieuwe Rijden

Maar volgens mijn dochter en het nieuwe rijden moet het zo:

 • 20 km per uur: tweede versnelling
 • 30 km per uur: derde versnelling
 • 40 km per uur: vierde versnelling
 • 80 km per uur vijfde versnelling

Ik kreeg helemaal een lamme arm van al dat schakelen! Nu snap ik waarom mensen een automaat nemen!

Het nieuwe rijden tips: restyle je rijstijl

Van mijn dochter hoor ik dus over dat schakelen, maar wat moet je nog meer doen? Op hetnieuwerijden.nl geven ze een aantal tips. Dit zijn de tien beste tips. De rest had een hoog 'Duh-gedachte'. Zoals: 'Vermijd energieverspilling door onnodig de airconditioning aan te zetten.'

Duh!

 1. Rijd zoveel mogelijk met dezelfde snelheid. Dat lijkt me zeker in de stad nog best lastig. Op het platteland is dat denk ik makkelijker. Tenzij je achter een traktor zit.
 2. Zie je in de verte al dat een stoplicht rood is, of het verkeer stil staat? Laat dan ruim van te voren het gas los. Ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling uitrollen.
 3. Vermijd plotseling en agressief optrekken en remmen. Probeer gelijkmatig en geleidelijk te versnellen en te vertragen.
 4. Op snelwegen en lange wegen is het handig om een constante snelheid aan te houden. Gebruik indien mogelijk de cruise control-functie zodat je netjes op dezelfde snelheid blijft.
 5. Schakel op tijd door naar een hogere versnelling. Dit vermindert het motortoerental en bespaart brandstof.
 6. Sta je langer dan een minuut stil? Zet de auto dan uit om benzine te sparen.
 7. Zorg ervoor dat je banden altijd op de juiste spanning zijn. Te zachte banden kunnen leiden tot een hoger brandstofverbruik.
 8. Haal onnodige bagage of zware voorwerpen uit uw auto, omdat extra gewicht het brandstofverbruik kan verhogen.
 9. Als je het raampje opendoet, verhoogt dat de luchtweerstand! Daardoor heb je meer brandstof nodig. Op de snelweg wordt daarom juist weer airco aangeraden.
 10. Combineer boodschappen en afspraken zoveel mogelijk. Carpoolen met collega's of vrienden is ook een geweldige manier om het aantal auto's op de weg te verminderen.

Is het nieuwe rijden slecht voor auto?

Nee, het nieuwe rijden is niet slecht voor je auto. Sterker nog, in het algemeen is het juist góed voor je auto.

Een soepele rijstijl belast de mechanische componenten van je auto namelijk minder. Daardoor slijt hij minder snel. Bovendien zorgt een zogenoemd 'vloeiende rijstijl' voor meer veiligheid en heb je dus minder kans op ongelukken.

En dat is goed voor zowel je auto als jezelf!

Meer informatie

Had jij al gehoord van het nieuwe rijden? En pas je het toe?

Similar Posts

29 Comments

 1. Afgelopen zaterdag in Alkmaar geweest. Niet harder dan 90, ookwaar 130 gereden kon worden.
  Met deze trajecten rijd ik 1:22. Met twee personen rijden.
  Het duurde wel erg lang, maar nog steeds sneller en voordeliger dan met de trein.

 2. Jazeker, het is even wennen maar op den duur merk je het "extra" schakelen niet eens meer. Eigenlijk rijd het voor mn gevoel nu ook 'rustiger'(kwa geluid)

 3. Ik heb ook rijden geleerd met het nieuwe rijden, maar met 40 kilometer per uur in de vierde versnelling kwam daar echt niet in voor. Naar de vierde ga je pas op of net na de 50. Als je te vroeg naar een hoge versnelling gaat, verbruikt je auto veel meer, dus dat is zonde. Naar de twee moesten wij zo snel mogelijk, dus dat was niet per se bij 20 km/u, maar meer zodra je 'veilig' uit de 1 kon.

  Verder laat ik de auto inderdaad veel uitrollen, in z'n vrij, want als je de rem of koppeling niet ingedrukt houdt (op wat voor moment dan ook), slijt die ook niet. Ook keer ik mijn auto vaak als ik een stuk gereden heb (dus ik kom terug van boodschappen en draai hem dan direct even goed), zodat ik niet hoef te keren op een koude motor. Ik weet niet of dat meer brandstof verbruikt, maar hij slijt wel sneller als je dat doet.

  Waar ik me niet zo aan houd, maar wat ook belangrijk is; je auto zo leeg mogelijk houden. Elke kilo dat je auto zwaarder is, kost meer brandstof om 'm vooruit te trekken.

  1. Wij rijden 50 km per uur in de 5e versnelling. Probleemloos. Overschakelen bij 2000 toeren. Staan ook altijd achteruit geparkeerd. Veel veiliger bij het wegrijden! Anna

  2. En makkelijker wegrijden voor bv versnellingsbak mijn oude leeuw rijd vooruit veel beter weg met een koude motor :)

 4. Toen ik nog auto reed luisterde ik altijd naar de motor voor het overschakelen, en slim uit laten rollen idd. Ik deed al wel eerder naar zijn vijf zoals het nu dan ook 'moet' Ga je dan dus steeds naar de teller kijken hoe snel je al rijdt? Dat lijkt me een lastige om daar na al die jaren nog routine in te krijgen.

  1. pcies, je rijd op je gevoel/oor. Als je gewend bent eraan weet je pcies wanneer je al kan schakelen en word t echt een 'rustiger' idee

 5. Ik heb zelf nog het "oude rijden" geleerd maar ben zelf wel overgeschakeld op het "nieuwe rijden" zoals: sneller overschakelen, wij hebben sinds kort cruisecontrol en dat vind ik echt fijn! Op snelwegen "klok" ik hem op 100 en op provinciale wegen op 80 en dat rijd ook veel zuiniger en constanter!
  Mijn man daarentegen rijd oneconomisch en soms irritant!
  Hij rijd in de eerste versnelling de hele straat uit en in, ook nog de bocht om en nog een straat uit of in ik vraag zovaak: schakel eens over naar 2 of 3 ik trek alleen snel op in z'n 1 of rijd weg in z'n 1 maar schakel zo gauw mogelijk naar een hogere versnelling, ik rij ook weleens weg in z'n 2.
  Ach ja het lijkt erg negatief wat ik hier nu schrijf maar verder is het een lieverd hoor!

 6. Ik mag natuurlijk eigenlijk niet meer meepraten want ik heb al meer dan 20 jaar niet gereden.
  Mijn eerste autotjes hadden maar 4 versnellingen en haalden plankgas hooguit 110.
  Ik heb dus altijd plankgasgereden op de snelweg indertijd.
  (Ze reden wél 1:22)

  Toen kreeg ik eenzelfde model met een vijfde versnelling en dat was best wennen.
  In z'n vijf kon je nl niet meer optrekken.
  Die gebruikte je dus toen pas als je al op de juiste snelheid was.
  Ik weet nog dat ik hem net had en op een tweebaansweg probeerde in te halen, maar hij trok (natuurlijk) niet verder op.
  Levensgevaarlijk, want ik zat naast een "vervoerwagen voor autos" op de linkerweghelft en een slimmerik was achter me aangedoken in mijn kielzog om ook in te halen.
  Ik kon geen kant meer op.

  Ik zou dus niet zo gauw bij 80 al in mn 5 willen rijden.

 7. Sander leert het nu ook met de 'nieuwe rijden methode'.

  Maarre... het is toch wat met die auto-lessertjes he? Sander is ook constant mij aan het verbeteren (op de fiets, dan :p ) Hij doet net alsof ie de verkeersregels zelf heeft uitgevonden sinds hij rijles heeft :P Moet er wel heel erg om lachen afentoe ;)

 8. Cruisecontrol (snelheidsregelaar) is een uit de auto-industrie afkomstig middel om de snelheid van een voertuig vast te zetten, zodat men zelf geen gas hoeft te geven.
  De cruisecontrol wordt uitgeschakeld door te remmen of te ontkoppelen. Een verdere ontwikkeling is de adaptieve of Intelligent Cruise Control, die de afstand tot een eventuele voorligger meet en zo nodig het voertuig vertraagt. Cruisecontrol wordt ook op motorfietsen en vrachtauto's toegepast.

 9. Jammer dat men niet leert om met een koude motor STAPVOETS weg te rijden! Hard jagen met een koude motor is nl slecht voor:
  1 de motor
  2 de inhoud van je brandstoftank:(

 10. Ik heb een klein autootje, en rijd hem bij de 70 al in de vijf. Is op de snelweg wel eens lastig, maar hij kan wel 130, voor de wind. Maar meestal rijd ik 110 op de snelweg en dan nog haal ik wel eens mensen in :-) Ik zit dan wel tegen de 4 in de toerenteller. Maar het beste is om zodra de toerenteller tussen de 2,5 en 3 zit te schakelen naar de volgende versnelling. Dus wat mij betreft had mijn auto wel 6 versnellingen mogen hebben.

  Maar pas bij 20 in de 2? Zodra ik rijd zet ik hem over naar de 2, ik hoor het ook wel aan de motor. En inderdaad met een koude motor niet te snel rijden.
  Mijn auto rijd 1:15-16. Dus niet super zuinig maar ik rijd ook niet heel veel lange stukken, meestal alleen maar naar mijn werk en de winkel(s). Dus wat dat betreft vind ik het nog wel meevallen.

 11. Mijn vader deed ooit een cursus Het Nieuwe Rijden, en door hem zijn wij geïnteresseerd geraakt. Ik schreef er al eens over. We hebben een instelling in het dashbord, zodat je kunt zien wat je verbruik is. Het wordt een sport! Oh, en je auto went volgens mij ook aan het schakelen (maar daar heb ik echt geen verstand van, kan ook alleen in mijn gedachten zijn!).

 12. Ook ik kreeg zes jaar geleden mijn rijbewijs met het nieuwe rijden, dus zo nieuw is het niet meer ;)

  Even twee puntjes van aandacht.. Maar ik heb niet alle reacties gelezen, dus misschien is het al genoemd.
  Als je je auto laat uitrollen voor een stoplicht, tik dan ook even je rem aan. Je remlichten branden dan en mensen die achter je rijden worden geattendeerd.
  Ten tweede moet je dat snelle schakelen niet doen bij een diesel. Dan kom je niet meer door de apk, door teveel uitstoot bij de test. Dan moeten ze hem eerst 'schoonrijden'.

 13. Het nieuwe rijden is zo slecht voor motoren . Gewoon door schakelen bij 3500 a 4000 rpm. De Reparatie van je auto is duurder dan benzine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.