Schoolgeld MBO: meevaller!

schoolgeld mbo

Ik had me al helemaal mentaal schrap gezet voor de studiekosten voor mijn 16-jarige zoon en 18-jarige dochter voor 2013-2014. Maar het schoolgeld MBO valt enorm mee.

Collegegeld: alleen 18 jaar en ouder

Maar nu is er een enorme meevaller! Ik dacht namelijk dat ik voor mijn zoon ook ruim 1000 euro zou kwijt zijn aan collegeld. Maar je betaalt pas collegegeld als je ouder bent dan 18! Achteraf vind ik het best een beetje dom dat ik dit zelf niet had bedacht. Maar het voordeel van een beetje dom zijn, is nu dus deze financiële meevaller. Op de website van de Rijksoverheid vind je dit soort informatie keurig op een rijtje!

Schoolgeld MBO: vrijwillige ouderbijdrage van 35 euro per jaar

Sterker nog, voor mijn zoon hoeven we alleen de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Die ken ik wel van de middelbare school! En het goede nieuws is dat het schoolgeld voor het MBO in Ede maar 35 euro per jaar is! Ter vergelijking: de middelbare school van mijn 18- en 14 jarige dochter vraagt een ouderbijdrage van 120 euro. Wat een enorm verschil met het MBO in Ede.

Schoolboeken ± 200 euro

Gisteren heb ik ook de studieboeken van mijn zoon besteld. Net als op de middelbare school van mijn dochters, gaat dat via Van Dijk. Op dit moment kostten de boeken mij 200 euro. Dat viel me eerlijk gezegd ook nog erg mee. Er waren een paar boeken waarbij stond: ‘Alleen in overleg met docent’. Dus ik verwacht nog wel wat kosten in de loop van het jaar, maar toch.

Overigens probeert Van Dijk je ook allerlei andere schoolspullen te verkopen. Denk aan schriften, passers, etuis etc. Maar dat heb ik allemaal genegeerd. Ik denk dat ik veel goedkoper uit kan zijn bij de Action of Hema voor de gewone schoolspullen.

Al met al voel ik me nu dus 1000 euro rijker!

Schoolgeld MBO – site Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staat inderdaad te lezen dat MBO studenten die jonger dan 18 jaar zijn geen schoolgeld hoeven te betalen.

Leestips

Zie ook mijn posts Collegegeld 2022-2023iDealnet, en  Wat kost studeren?

Wat zijn jullie kwijt aan studie- en schoolkosten voor je kinderen?

Similar Posts

35 Comments

 1. Ik ergerde me altijd rot aan die verplichte “werkboeken”, lekker aan de prijs en op het eind van het jaar stond er op een of twee bladzijden wat geschreven, dus onverkoopbaar. Wat was er mis met de ouderwetse schriften en klappers?? Gelukkig hebben wij deze kosten niet meer, alhoewel ik wel baalde: eerst moesten we de boeken van onze kinderen zélf betalen en nu betalen we (via de belasting) wéér mee aan de boeken van de huidige scholieren, aangezien ze nu “gratis” zijn. :(

 2. Al lang geen schoolgaande kinderen meer, maar ik weet nog dat het best even slikken was destijds. Ook bij ons gingen de studieboeken via Van Dijk, maar schriften en dergelijke kochten we ook bij Hema en zo… Veel leuker!
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. De vrijwillige ouderbijdrage voor de basisschool is EUR70. Geen idee eigenlijk of dat aan de hoge kant is. Iemand op mijn werk betaalt EUR1200 vrijwillige bijdrage voor haar dochter. Die school heeft dit bedrag expres zo hoog gezet omdat ze hierdoor een sociale drempel willen creëren. Tja en met dat laatste heb ik dus wel moeite.

  1. Waarschijnlijk is dat een Vrije School. Want op zo’n school betaal je ook naar je inkomen een bijdrage. Ik heb dat nooit gesnapt.

  2. Op zich logisch omdat een vrije school ook veel vakken geeft die niet in de rijksbijdrage zitten waar wel vakdocenten voor nodig zijn. Ook de gebruikte onderwijsmaterialen zijn vaak duurder. En als het rijk het niet financiert moeten de gebruikers dat doen.

  3. De school zit in een buurt waar het inkomen zo gemiddeld 2x-3x modaal is. Het is een nogal statusgedreven school dus vandaar de hoge eigen bijdrage. Hierdoor wordt de drempel voor mensen met een lager inkomen zo hoog gelegd dat ze het niet meer kunnen veroorloven om hun kind daar naar toe te sturen. Heel kwalijk volgens mij want zo krijgen kinderen daar een heel eenzijdig beeld van de maatschappij omdat ze in een beperkt kringetje blijven. Gelukkig gaat mijn kind niet naar zo’n school. Nog beter in mijn dorp bestaat zo’n school niet eens,

 4. Wij betalen aan onze uitwonende studentenzoon maandelijks 160 euro. Hij woont op een goedkope kamer en krijgt studiefinanciering voor uitwonenden. Verder betalen we zijn ziektekostenverzekering, collegeld van ruim 1800 euro en nog wat boeken. Voor het collegeld en de boeken staat nog geld op de studiespaarrekening.

  Jongste zoon studeert thuis en krijgt geen studiefinanciering, maar we hoeven ook geen kamer en collegeld enzo meer te betalen. Wel een hogere gas- en elektriciteitsrekening. We betalen ook zijn ziektekostenverzekering en hij krijgt zak- en kleedgeld van ons zodat hij aan een bedrag van rond de 100 euro komt voor zijn onkosten.

  De MBO vond ik de eerste jaren voor onze oudste ook meevallen. Geen collegeld, boeken van school lenen. We konden die jaren betalen van de rente van zijn studiespaarrekening.
  Voor de jongste was het een ander verhaal. Boeken bij van Dijk Boekhuis, allerlei mogelijke spullen voor een kunstzinnige opleiding (speciale koffer, tekenspullen, stiften etc) en een duur OV abonnement van 130 euro per maand omdat hij nog geen 18 was en geen recht had op stufi en OV-kaart. En hij had de pech om eind juli jarig te zijn. Was hij een paar dagen later geboren dan hadden we een jaar collegeld minder hoeven te betalen.
  Nu moeten we ook nog zo’n 5000 euro terug betalen omdat hij zijn opleiding niet afmaakt. Aan de ene kant heb ik begrip voor deze regeling en aan de andere kant helemaal niet. De school heeft verkeerde voorlichting gegeven en zich niet aan afspraken gehouden. Moest zoon dan een andere opleiding gaan volgen dan waar hij zich voor had opgegeven en voor een ander beroep dat lager is gekwalificeerd?

  1. We zijn aan onze oudste zoon ook zo’n 110 euro per maand kwijt aan reiskosten. Hij is 16 en krijgt dus geen ov-kaart.

   5000 euro is een flink bedrag om terug te moeten betalen. Is dat de studiefinanciering???

 5. Ik heb geen kinderen, maar weet wel dat mijn ouders toen 1080 gulden moesten betalen. Dat werd toen ingevoerd. Tegenwoordig betaal je jezelf blauw.

  Dat scholen een extra hoge vrijwillige ouderbijdrage hebben, voor de sociale status vind ik niet kunnen. En vrijwillig kan van er wel voor vandaan, want eigenlijk is het gewoon verplicht.

 6. Dat was zeer zeker een meevaller. Bij ons, lagere school, is een vrijwillige bijdrage van 12,50 euro. Hoewel vrijwillig…. Je gaat het toch wel betalen omdat je het risico niet wilt dat ze ergens niet aan mee mogen doen. Dan zal dat op onze school wel meevallen, hele kleine school, maar toch…
  Ik weet niet wat mijn ouders vroeger voor mij moesten betalen, wat ik wel weet is dat mijn ouders voor mij, als oudste, een spaarrekening voor de studie hadden afgesloten. En van dat geld heb ik dan ook een opleiding kunnen volgen waar een heleboel extra;s voor aangeschaft moest worden.

 7. Mooie meevaller!! Hier geen kinderen, maar mijn collegegeld was destijds iets van 1600 euro per jaar en daar kwamen de boeken ook nog bij. Die boeken konden soms wel oplopen tot 600-800 euro in het jaar.

 8. Dat scheelt zeker. Helaas was het boeken/schoolgeld voor mijn 16 jarige mbo-er ruim 850 euro, en daar komen nog kosten bij. En dat tegenover de 125 euro boekengeld voor mijn 18 jarige hbo-er.

  1. Ja, ik weet dus ook niet hoeveel er nog bij komt op het gebied van studieboeken… Als ik jouw bedrag lees, dan hoop ik maar dat het bij ons niet zo gaat oplopen.

 9. Mijn dochter is net begonnen met een hbo opleiding, collegegeld bedraagt: 1835 euro, + de schoolboeken zelf aanschaffen en exclusief excursies enz.
  Weet nog niet hoe we dat gaan rondbreien, ze heeft een klein vakantiebaantje gehad afgelopen zomer, daarvoor was ze al een jaar haar zaterdagbaantje kwijt door een faillisement en kan erg moeilijk een ander bijbaantje vinden.
  Eigenlijk is haar opleiding al een fulltime job voor haar!

 10. Je betaalt je tegenwoordig volgens mij echt helemaal blauw aan schoolkosten! Toen ik op het hbo zat was het nog iets van 1600 euro college-geld… Als ik dat dan doortrek naar over 18 jaar, wil ik echt niet weten hoe duur het dan is! Ik denk dat ik maar vast ga beginnen met sparen ;)

 11. mijn dochter kwam er in het 2e jaar op het MBO achter dat als je goed de isbn nummers controleert ,je ook heel goed bepaalde boeken 2e hands kunt aanschaffen zolang ze maar de isbn nnummers van je boekenlijst hebben , dat scheelde enorm veel geld jammer dat we daar pas in het 2e jaar achter kwamen en ook jammer dat scholen je niet wijzen op deze mogelijkheid.voor velen hier natuurlijk ook te laat,maar misschien een tip voor het volgende schooljaar

  1. Een jaar of wat geleden kon je die ISBN nummers niet krijgen bij Windesheim. Was je dus verplicht om alles nieuw te kopen bij de aanbevolen boekhandel. Die trouwens ook de nummers niet gaf.
   Toen hebben we weleens meer dan 600 euro aan boeken betaald.
   Tegenwoordig is het daar gelukkig beter geregeld en kunnen boeken tweedehands bij bv bol gekocht worden.

  2. daarom vind ik het jammer dat scholen die tip niet geven aan nieuwe leerlingen ,mijn dochter hoorde het van een klasgenoot anders hadden wij het ook niet geweten. en voor veel ouders is het toch een enorme besparing zeker als je meerdere kinderen op het voortgezet onderwijs hebt, mijn dochter had trouwens na afloop van de opleiding ook een aantal werkboeken waar ze bijna geen gebruik van had gemaakt, maar waar wel in geschreven was dus die kun je dan niet meer verkopen.

 12. Bij mijn oude middelbare school organiseerden de school zelf verkoopavonden. Op zulke avonden kon je je eigen boeken verkopen en zelf tweedehands boeken inkopen voor het volgend schooljaar. Dat scheelde enorm.

 13. Voor oudste 5 gym betalen we jaarlijks ca. 250 euro schoolkosten, exclusief foto’s, kluisje en grote excursies. Je betaalt 1x 75,– borg voor de schoolboeken en verder niet.

  Voor middelste 3 gym (anders school) jaarlijks ca. 300 euro schoolkosten, inclusief foto’s, kluisje en excursies. Je kan daar aangeven dat je sommige dingen niet wil en dan betaal je minder. Je kind gaat dan niet mee naar de Efteling en zo, maar moet dan verplicht op school komen. Schoolboeken gaan via Van Dijk maar daar hoeven we niets aan te betalen behalve zoekraken en beschadigingen.

  Voor de jongste 1 technasium (zelfde school als middelste) geldt dezelfde regeling maar dan 180 Euro, brugklaskamp 67 euro. Ik geloof dat er nog een aanvulling komt ivm dat technsium. Verder betaal ik voor 2 kinderen VTO = versterkt talenonderwijs engels ad. 225 euro per kind.

  Wij betalen eea uit de kinderbijslag die we louter voor studie/scholing reserveren.

  1. Het schoolgeld wisselt echt heel erg per middelbare school. Hier in de Achterhoek ligt het op midddelbare scholen rond de 150 euro. Best veel wat jij moet betalen Dorothé.

 14. Ik betaal niets! Voor alle kinderen hebben vanaf hun geboorte gespaard. Allemaal rond de 7000 euro. Ze wonen nog thuis, ze mogen hun studiefinanciering houden voor kleding oid. Ziektekosten betalen wij. Maar door de zorgtoeslag en doordat ze via mijn werk verzekerd zijn kost mij dit niet veel. Ze hebben de hoogste aanvullende verzekering en betalen alleen de basisverzekering. Dus per kind ben ik 12 euro per maand kwijt aan verzekering. Hun collegegeld kunnen ze betalen van het spaargeld. Boeken kopen ze zoveel mogelijk 2 de hands. Wat hun studie meer kost, moeten ze lenen. Maar dat valt erg mee.

 15. Vorig jaar ging de jongste van onze 3 van school af. De bedragen die we toen moesten betalen waren al fors, 2 van hen zaten op Tweetalig VWO. Nu studeren ze alledrie en zijn we alles bij elkaar gerekend 2000 euro per maand kwijt voor 3 studenten. Twee van hen wonen op zichzelf en krijgen geen stufi meer (vijfdejaars). Een woont nog thuis en krijgt nog wel stufi. We houden het vol dankzij een hele strakke budgettering, maar ik zal blij zijn als er volgend jaar hopelijk in elk geval een afstudeert. Hoewel ze, met het oog op de werkloosheid, plannen hebben voor een tweede master. Dat moet dan wel in het buitenland, want in NL betaal je je blauw voor een tweede master. En ik denk niet dat wij nog aan die tweede master gaan meebetalen:-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.