Buiten wonen: hogere benzinekosten
Last updated on november 27th, 2023 at 03:36 pm
- In de stad 91 euro benzinekosten per maand
- Op het platteland stijgt het autogebruik
- Benzinekosten op het platteland: ±150 euro per maand!!! 2012
- Auto’s zijn duur, vervuilend, maar wel lekker snel
- Wat kan ik doen om onze benzinekosten toch omlaag te krijgen?
- Opvallend
- Buiten wonen: benzinekosten flink gestegen
- Benzinekosten na 1 jaar buiten wonen 2013
- Ons autogebruik nu we buiten wonen
- Reacties Huisvlijt bezoekers
- Leestips
Buiten wonen is fijn, maar het brengt ook kosten met zich mee.
Zoals hogere benzinekosten.
Toen we de stad voor het platteland verruilden, en kozen voor buiten wonen, zag ik de bui al hangen. Ik vermoedde dat onze benzinekosten wel eens flink zouden kunnen stijgen. Na anderhalf jaar buiten wonen zijn de berekeningen binnen, en het spijt me te moeten zeggen dat ik gelijk had. Normaliter krijg ik graag gelijk, maar nu had ik het niet erg gevonden om te horen dat ik er helemaal naast zat. Als het om benzine gaat is buiten wonen een duur grapje.
Toen we nog in de stad woonden deed ik zoveel mogelijk te voet, en met de fiets. Eén keer in de week pakte ik de auto voor de boodschappen, naar de supermarkt 1 km verderop.
In de stad 91 euro benzinekosten per maand
Onze totale benzinekosten in 2011 waren 1100 euro. Dat is toch nog zo’n 91 euro per maand! Maar volgens het Nibud ben je al gauw zo’n 180 euro per maand kwijt aan benzine, en dan deden we het nog best aardig. Toch had ik een lager bedrag verwacht, omdat we de auto zo weinig gebruikten!
Op het platteland stijgt het autogebruik
Maar nu wonen we dus op het platteland, waar de afstanden aanzienlijk langer zijn. Ik breng de kinderen lopend/fietsend naar school, dus daar zit het hem niet in. Maar op maandagavond rijd ik zo 20 km om mijn oudste zoon naar zijn schermlessen te brengen. (Ik doe tijdens het uur schermles de boodschappen.)
Op dinsdagavond rijd ik 14 km heen en weer voor de naailessen van mijn jongste dochter. Die duren anderhalf uur, en het is niet te doen om elke keer zo lang te wachten, dus meestal ga ik tussendoor terug. Eens per maand breng ik de tijd door in de bibliotheek. In totaal rijd ik op zo’n avond dus 28 km!
Op mijn vrije donderdagochtend fíéts ik naar de stad, voor mijn kop koffie/ontbijtje bij de Hema ad 1 euro.
Soms moet ik op woensdagmiddag vriendjes ophalen, of mijn eigen kinderen naar vriendjes brengen. Dat is al gauw 16 km heen en weer om te brengen, en 16 km heen en weer om op te halen, oftewel 32 km in totaal.
Benzinekosten op het platteland: ±150 euro per maand!!! 2012
Hoewel ik nog steeds zoveel mogelijk met de fiets doe, en de auto zo min mogelijk gebruik, is ons gebruik desondanks flink gestegen. Onze maandelijkse benzinekosten zijn gestegen naar zo’n 150 euro. Daarbij spelen de hoge benzineprijzen natuurlijk ook een rol.
In totaal rijden we nu gemiddeld zo’n 114 kilometer per week op het platteland.
In de stad lag dit rond de 45 km per week.
Auto’s zijn duur, vervuilend, maar wel lekker snel
Ik ben niet zo’n fan van auto’s: ze kosten geld, je zít er alleen maar in, en krijgt geen beweging. Daarnaast zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Maar ze hebben natuurlijk één groot voordeel: ze brengen je pijlsnel van A naar B.
En ik moet realistisch zijn: het leven op het platteland ís gewoon anders dan in de stad, waar je bussen hebt en de voorzieningen dichtbij zijn. In die zin is het denk ik onontkomelijk dat je op het platteland meer benzinekosten hebt. Dat las ik ook op het blog van Spil van het gezin.
Wat kan ik doen om onze benzinekosten toch omlaag te krijgen?
De simpelste oplossing is natuurlijk weer meer met de fiets te doen, en dat ben ik dan ook van plan. Maar ik kan mijn oudste zoon goed begrijpen als hij zegt dat hij ’s avonds niet nog een keer 24 kilometer wil fietsen voor schermles. Hij fietst die afstand namelijk ook al naar school. De naailessen van mijn dochter zijn wat dat betreft dichterbij.
Op speelafspraken beknibbelen wil ik eigenlijk niet: ik vind het belangrijk dat de kinderen kunnen afspreken, maar ik ga meer combineren, en het hoeft natuurlijk ook niet elke week!
Opvallend
Wat me opvalt is dat ik mijn kilometers vooral maak om kinderen naar vriendjes of activiteiten te brengen! Zelf ben ik een huismus, en heb al mijn nevenactiviteiten opgezegd in mijn verlangen naar meer rust en een lege agenda. In mijn vrije tijd loop ik hard, lees boeken, en werk aan mijn blogs. Aan mij zal het hoge benzinegebruik niet liggen!
Buiten wonen: benzinekosten flink gestegen
Het is natuurlijk ook niet zo raar, want de afstanden worden groter als je gaat buiten wonen. Het dichtstbijzijnde dorp met een behoorlijke supermarkt is al 6 kilometer verderop. En daar hebben ze een Coop, en die vind ik te duur. In de praktijk rijd ik dus 8 kilometer naar Doetinchem om daar mijn boodschappen te doen. Wel probeer ik zoveel mogelijk te combineren. Als ik op maandagochtend koffie drink met mijn twee vroegere buurvrouwen, dan combineer ik dat altijd met de weekboodschappen. Als ik één ding heb geleerd van buiten wonen, dan is het wel combineren, combineren en nog eens combineren!
Benzinekosten na 1 jaar buiten wonen 2013
Laat ik dan maar over de brug komen, en de precieze stijging van onze benzinekosten melden. Nu we buiten wonen gaven we 1286 euro meer uit aan benzine dan toen we nog in de stad woonden. Aaargh! ‘
Wat doen we dan precies?’ heb ik me natuurlijk afgevraagd. Ik werk immers vanuit huis, en mijn man neemt de trein naar zijn werk.
Ons autogebruik nu we buiten wonen
- Op maandagochtend rijd ik 16 kilometer heen en terug, als ik ga koffie drinken en de weekboodschappen doe. Lees ook Budget boodschappen per maand.
- Elke vrijdag pakt mijn man de auto in plaats van de fiets om naar het station te gaan. Aan het eind van de week is hij moe, en wil ’s avonds lekker snel naar huis kunnen. Dat snap ik helemaal. Dat is dus ook weer 16 kilometer.
- Tsja, wat komt daar dan nog bij? Soms rijd ik op woensdagmiddag met de kinderen naar Varsseveld voor een bezoekje aan de bibliotheek of de Action daar. Dat is 12 kilometer heen en weer. Maar dat doe ik niet wekelijks.
- Op donderdag fíets ik altijd naar de stad, dus dat kost ook geen benzine.
- De explosie van benzinegebruik zit volgens mij vooral op de zaterdag. En dan is mijn man thuis. Ook zijn speelafspraken vaak op deze dag, waardoor er dan meer gereden wordt.
Ook het Nibud vermeldt dat autorijden niet goedkoop is.
N.B.
Toch was er ook goed nieuws! Ondanks het feit dat ons huis nog geen dubbele beglazing heeft, hadden we een flinke daling van de kosten voor water, gas en licht sinds we buiten wonen! Daarover volgt nog een (trotse) post.
Reacties Huisvlijt bezoekers
- Het valt te overwegen om een kleine auto met lager benzinegebruik aan te schaffen. Ook toen al onze 4 kinderen nog thuis waren maar de tienerjaren bereikten merkte ik dat we zelden met ons allen in de auto zaten. Bij dat soort gelegenheden ging er iemand met openbaar vervoer. (Anoniem)
- Ik ben in een dorp opgegroeid, en toen ik mijn rijbewijs had kwam er erg snel een autootje. Voor mijn gevoel kwam ik eindelijk ergens! Nu ik weer studeer is de auto natuurlijk de deur uit, en ik mis het eigenlijk alleen als ik naar de schoonheidsspecialiste in een ander dorp ga – omdat er in dat andere dorp nauwelijks ov rijdt – of als ik ‘s avonds laat een eind weg moet. Maar met een bus die elk kwartier bijna voor de deur stopt red ik het als student ook. (En ja, ik heb er heel bewust voor gekozen om in het dorp te blijven wonen; met een goede ov-bereikbaarheid doe ik er niet eens veel langer over om op de Uithof te komen dan veel klasgenoten die op kamers wonen, en ik betaal dezelfde huur voor een heel appartement met lekker alles voor mezelf, in plaats van een brak kamertje met brakke gedeelde douche en keuken. Lang leve het platteland!) (Eccentric Lady)
- Ik denk dat je dat gevoel een klein beetje moet laten varen; het moet toch van twee kanten komen. En ik weet niet of dat nu gebeurt, maar het is ook niet gek als kinderen ook weer vriendjes maken in hun nieuwe omgeving, daar moeten ze toch straks nog jarenlang mee optrekken. (Lekker Leven met minder)
- Wij wonen in een stad en onze auto staat veel voor de deur. Mijn man heeft er vorig jaar op zijn werk voor gekozen om geen benzinevergoeding meer te ontvangen maar mee te rijden met een collega die een auto van de zaak heeft. Dit scheelt ons enorm in de brandstof en slijtage van de auto. Zelf heb ik geen rijbewijs en doe alles op de fiets. Doordeweeks wordt de auto alleen gebruikt op maandag en donderdagavond als mijn man naar zijn band gaat in een naburig dorp. Verder wordt de auto alleen in het weekend gebruikt maar niet eens altijd.
Wij hebben een tankbudget van 80 euro per maand, de ene maand houden wij over de andere maand tanken wij 20 extra (bij een dagje uit ofzo). Ik geniet trouwens van je stukje dat je zelf de rust zo opzoekt. Lekker lezen,sporten en je eigen dingetjes. Ik ben ook zo’n huismus, heb niet veel nodig. Zeg ook altijd ik hou van in de stad wonen of op het platteland, in beide gevallen leef je erg anoniem ; Groet Isabelle - Misschien is een scooter een idee ?? Een gemiddelde auto rijdt met wat geluk ongeveer 1 : 13 (1 liter benzine op 13 kilometer). Bij een scooter is dit al gauw 1 : 35 (1 liter benzine op 35 kilometer). De scooter is dan ook gemiddeld bijna 3 keer zo zuinig dan een auto en wanneer u kiest voor een 4-takt scooter is dit al bijna 4 keer zo zuinig. (Anoniem)
- Ik tank ca. 2 x per maand, als zo’n maand ook gevuld is met school. Wij hebben pas zitten rekenen en komen uit op een geschat totaalbedrag per jaar, bij de huidige hoge prijzen, van ca. 2500 euro. Zoals ik ook schreef, heel lastig om daarop te bezuinigen. W.b. het halen en brengen van en naar vriendjes is hier op het dorp de regel dat je zelf je kinderen haalt en brengt, dus als er hier een vriendje komt, hoef ik niet te rijden. Ze mogen hier alleen op woensdagmiddag spelen anders is het de moeite niet eens. Wel gaan ze weleens gelijk mee uit school en dat scheelt dan 1x rijden. Meestal spelen ze om en om, d.w.z. de één een vriendje thuis en de ander gaat naar een vriendje toe en dan spreek ik met de betreffende moeder af hoe en wie er rijdt. Zoveel mogelijk proberen te combineren. Voor de oudere kinderen, als ze een feestje hebben: als het even kan combineren met iemand anders die ook gaat, zo hoef je maar 1x te rijden. (Jolanda)
- Wij wonen ook op het platteland. En hier ook waanzinnig hoge benzinekosten… Voornamelijk het brengen en halen van de kinderen naar school, sport, vriendjes, dokter en tandarts/orthodontistbezoek. De afgelopen 3 weken voor 48,00 euro per week getankt en ik rij in een Panda…Hoe kan ik hierop bezuinigen? Een van de kinderen (groep 8) mag nu alleen naar de voetbal. Hij vindt dit geweldig (gaat straks ook alleen op de fiets naar de middelbare school) en het gaat ook erg goed. ‘s middags mogen de kinderen ook alleen op de fiets naar school. Bij slecht weer breng ik ze wel omdat ik niet wil dat ze helemaal verkleumd in de klas zitten. En in de winter rij ik natuurlijk altijd. Ook combineer ik zoveel mogelijk. Ik merk wel dat de benzineprijzen enorm gestegen zijn. (Anoniem)
- Of je zou de vriendjes mee kunnen laten fietsen naar jullie huis. Ik ging op de basisschool ook op de fiets naar vriendinnetjes die een eind buiten de bebouwde kom woonden: leverde bewondering voor hen op omdat zij dat alle dagen moesten fietsen. WG
- Je zou de vriendjes ook een keer kunnen laten brengen i.p.v halen. (Johanna)
- Hier hetzelfde probleem. Ik wil op zich wel meer fietsen, maar haak al snel af bij dikke wind/haast/ijzige kou. Daarnaast fiets ik in het donker ook liever niet, omdat je hier best afgelegen zit. Maar zodra mijn fiets weer in orde is (en dat roep ik ook al een maand), kan het in ieder geval weer… Ik rijd vooral naar het naastgelegen dorp, op zo’n 4 km afstand en als ik geen uitstapjes heb naar familie oid. Dan red ik het wel met een tank (€55) per maand. (Lekker leven met minder)
Leestips
Hoeveel kilometers maken jullie per week? En wat zijn jullie gemiddelde benzinekosten?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik durf bijna niet te zeggen hoeveel onze maandelijkse dieselrekeningen zijn. Die zijn vooral door de man zijn beroep waardoor hij veel op de baan is, naar de fabrieken moet rijden om glas en naar klanten die soms nogal ver wonen. Onze gemiddelde maandelijkse factuur is rond de 1000 Euro per maand. Soms is het eens 800 Euro, maar soms ook 1200 Euro.
Wij wonen in de stad en ik denk wanneer je kijkt naar mijn deel alleen dat het aan diesel 180 Euro per maand is. Ik doe veel te voet of met de fiets dan nog.
Het precieze bedrag weet ik niet, maar hier rijd de man elke dag met de auto naar zijn werk, eerst naar Amsterdam( 100 km) en sinds een maand naar Alkmaar dat is de helft van het aantal kilometers. welheeft hij de kleinste en zuinigste auto, een kleine Suzuki en heb ik een grote gezinsauto, die we gebruiken voor de keren dat we met het hele gezin weggaan.vakanties etc etc, en ik gebruik hem natuurlijk om mee naar de zaak te rijden en als taxi voor de kinderen ;-)
Ik tank ongeveer 1 x per maand ( buiten de lange ritten/vakanties etc) voor gewoon huis tuin en keuken gebruik en dan gooi ik er ongeveer 80-90 euries in.
Is het dan niet goedkoper om naar de coop te gaan? Vroeger woonde we ook buiten en hadden geen auto. Alles moest op de fiets. Wij tanken maar 1 keer per maand maar hebben geen kinderen in huis dus geen vergelijk.
Ik denk dat omdat ik het toch combineer met een koffiebezoek de Coop niet voordeliger is uiteindelijk.
Om eerlijk te zijn zou ik het niet weten. Als ik alleen naar de winkel e.d. ga, dan valt het mee. Het zit ‘m bij mij vooral in familiebezoekjes, die wonen ook buitenaf en vaak ver weg, waardoor je er zo bijna een hele tank doorheen kunt jagen. Dan tikt het aan. Wel heb ik de auto zakelijk, dus voel ik het in mijn budget minder.
Wij zijn vorig jaar in Duitsland gaan wonen, onder Megchelen, Achterhoek. Mijn man moet elke dag 70 km naar z´n werk rijden, dat is dus 140 km per dag en 700 km per week, met alle ritjes thuis is dat een tank diesel per week. Eigenlijk jammer van het geld, maar het weegt niet op tegen de ruimte en rust die we nu hebben.
ik woon in de stad, doe buiten de stad zo veel mogelijk met ov en de fiets. Ook mijn 7 jarige is gewend te fietsen (alle afstanden tot 8km enkele reis). Weekboodschappen gaan in onze gezamelijke fietstassen en de krat voorop. Was altijd wel een hele trap zo’n krat voorop, dan ook nog een kind aan dat stuur, fietstassen achter vol en een buggy er aan. Ik was wel blij dat ze zelf goed kon fietsen.
Ik heb wel een auto, een grote want in een kleine Suzuki voel ik me niet veilig. Ik tank gemiddeld 1x per 2 maanden, en dan een tank vol ± 80 euro.
Als je maar zo weinig benzine gebruikt, is je auto dan niet een hele dure parkeerplaatsvulling?
Je hebt helemaal gelijk, maar dit is een luxe die ik me graag permiteer. En die ik me ruimschoots kan permiteren.
Ik ben al heeeeeeeeeel lang niets meer aan benzine kwijt, want ik kan me geen auto veroorloven.
23 jaar geleden reed ik een Seat Marbellatje.
die reed toen 1 op 22.
Dat was in die tijd zo extreem zuinig dat niemand me geloofde.
Ik moest wel om de dag tanken, want het tankje was erg klein en ik moest naast de 85 km naar en van mn werk vaak ook nog voor de baas op pad.
in die tijd koste een liter nog 92 hollandse centen.
En dat vonden we toch duur ;-)
En we vonden dat duur omdat ie 1,5 jaar eerder nog 62 was bij de witte pomp
Niets,we hebben een auto van de zaak,een leasebak dus.
De eerste maanden moesten we de benzine(diesel) voorschieten en dat was 400 euro per maand,alleen woon/werkverkeer,best veel eigenlijk,dat er dan nog zoveel auto’s rondrijden!
We hebben wel een bijtelling per maand en dat is 250 euro.
Ik gebruik de auto 1x per maand voor de maandelijkse booschappen bij de supermarkt 1 km verderop.
Verder gaan we 2-3x per jaar naar mijn schoonfamilie 200 km heen en 200 terug. Soms nog met 1 van de kinderen als we moeten rijden met sporten of als er eentje naar het ziekenhuis moet…
Dat is echt niet vaak, 1x per maand. Daar ga ik dus ruimschoots overheen helaas.
We gebruiken de auto heel weinig. Mijn man en ik kunnen beide op de fiets naar het werk. Voor de ‘grote’ boodschappen en vakantie en af en toe familie bezoek maken we km.
We tanken voor ongeveer 600 euro per jaar (of wel ca. 50 euro per maand) Het hebben van een auto is voor ons puur luxe.
Wij zijn per maand zo’n 350 tot 400 euro kwijt aan dieselkosten. Dat is dus ook één van de redenen dat we dichter bij het werk willen gaan wonen.
Helaas is het wonen daar een stuk duurder en zou het voor ons uit financieel oogpunt goedkoper zijn om hier te blijven wonen in ons destijds voordelig gekochte woning.
Mocht er ooit rekeningrijden komen, dan zijn we wel heel veel duurder uit dan nu. En buiten dat vinden we het gewoon niet duurzaam om zoveel brandstof te gebruiken. Brandstof dat in de toekomst ook nog eens veel duurder gaat worden.
Niets, want geen rijbewijs en geen auto! Betekent natuurlijk ook dat ik niet in een dorp kan gaan wonen waar geen of weinig OV is. Ik fiets tot ongeveer 20 – 25 km enkele reis – dwz in de weekenden en ’s avonds, ik zou er geen zin in hebben om dat bv. elke dag naar mijn werk te moeten fietsen (alhoewel dat waarschijnlijk ook wel zou wennen – meteen gratis beweging!)
Het lijkt me supergezond, maar dan is het denk ik wel fijn als er op je werk een douche is! Zelf breng ik altijd de kinderen hardlopend naar school. Dat kan ik mooi combineren. Maar thuis kan ik dan natuurlijk wel even lekker douchen.
Dat is echt bijzonder minder energie, en je hebt een groter huis en nog ouder ook!
Hoe doet ze dat toch? vraag ik me af. Ik begrijp donders goed dat vaker de auto pakken logisch is. Jullie conditie zal wel verbeterd zijn door het vele fietsen.
In Nederland moet men al blij zijn dat ze de fiets als dagelijks vervoer middel kan gebruiken. Aanschaf en onderhoud … Geen benzine kost.
In sommige landen is dagelijks fietsen echt niet mogelijk.
Woon je in de stad heb je het OV. En ook nog met een gezin … Altijd handig is het niet.
Buiten de stad moet je echt een auto hebben (vanaf 18 jr oud).
Vanaf 14 jr oud halen veel jongeren hun rijbewijs voor brommer.
Het kost geld allemaal en overal. Maar soms heb je geen alternatief!
Ik zie hier inderdaad bij veel boerderijen brommers staan! Voor jongeren is dat wel handig. Hoewel ik fietsen gezonder vind!