Help, mijn man is thuis!

man is thuis
Nu mijn man weer naar zijn werk is vertrokken, heb ik de teugels die ik tijdens zijn vakantie flink had laten vieren, weer aangetrokken.

Het computergebruik heb ik opnieuw aan strenge banden gelegd, het ontbijt wordt weer aan de keukentafel genuttigd, en om 10 uur en 15 uur worden er naar goed gebruik fruithappen geserveerd. Ik heb al drie wassen gedraaid, en het eens zo aangekoekte fornuis blinkt en glimt. Ik voel me vervuld met nieuwe daadkracht, en frisse moed!

Man is thuis:  partner werkt ontwrichtend op het huishouden

Maar gelijkertijd denk ik schuldig: ‘Is dat nou niet sneu voor mijn man?’ Voor mij is het helaas een feit dat zijn aanwezigheid zeer ontwrichtend werkt op mijn huishoudelijke capaciteiten en routines.

Man thuis na pensioen

En terwijl ik mijzelf hierover kastijdde, dacht ik plotseling aan het Engelse woonprogramma ‘Homes under the hammer‘ waarin bijna elke week wel een man vertelt:

‘Ik ben met pensioen, maar mijn vrouw wil me niet de hele dag thuis hebben! Dus daarom ben ik huizen gaan opknappen! Dan ben ik tenminste geregeld weg.’

En hoor ik ook niet geregeld geruchten over vrouwen, die het moeilijk hebben met de pensionering van hun man? Niet omdat ze hem niet meer liefhebben, maar omdat hij de hele dag thuis is?

Daarom zou ik willen vragen aan de ervaringsdeskundigen, die een man hebben die met pensioen is: is dat inderdaad een flinke overgang?

Leestip: Help mijn man is met pensioen.

Hoe ervaren jullie de aanwezigheid van je partner in de vakantie, en wat doet die met het dagelijkse reilen en zeilen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik ben zo’n vrouw met een gepensioneerde man en het is meestal leuk. ‘s Zomers veel weg met de boot en ‘s winters onze eigen hobby’s. Niet geheel onbelangrijk is dat we allebei een auto hebben en de uitstapjes niet altijd gezamenlijk zijn. Dan blijft het leuk!

 2. Ik ben het helemaal gewend dat Jan vaak in beeld is. Hij werkt in de ploegen, dus… Voor mij zal de overgang naar helemaal thuis niet zo groot zijn. Vandaag komt ie b.v. uit de nachtdienst, en dan is ie 4 dagen vrij. In het weekend werkt ie dan weer. Ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen ritme aan te houden. De kids hebben zelfs nu toch ook behoefte aan regelmaat. En anders ik wel……

 3. Goddank heeft mijn man nooit vakantie ha ha.
  Nee, hij ziet zelf dagelijks tijdens zijn werk hoe vreselijk de meeste vrouwen het vinden wanneer de man thuis komt te zitten. Dus hij heeft zich nu al voorgenomen – voor over 20 jaar – dat hij wel gaat vissen of een andere uithuizige hobby neemt, om het huwelijk te redden. :-)

 4. Die gedachte heb ik momenteel ook, manlief heeft nog vakantie, de zoons zijn nog met hun vakantiebanen bezig en wij zitten op elkaars lip… Zal nog wat worden als we gepensioneerd zijn…

 5. Heerlijk als hij weer netjes naar zijn werk is opgezout. Er kan er maar een de baas zijn thuis, en schoonmaken met een Bundy op de bank werkt ook niet. Maar ik ben ook wel weer blij als hij thuiskomt. Al was het maar om de door mij gekochte lampjes op te hangen en de wc te ontstoppen (-;

 6. Ook al is mijn man thuis… alles blijft zowat hetzelfde… Wel zal er eens meer op de pc worden gespeeld of op de playstation maar dat is dan nog niet heel veel ofzo…

 7. Ik vind het heerlijk om mijn man thuis te hebben. Ook vroeger had ik er juist moeite mee wanneer hij na de vakantie weer aan het werk moest. Wij lopen elkaar nooit in de weg.

 8. Mijn man vindt twee weken met mij juist erg lang. Ik wil graag dingen samen doen en heb (te) veel plannen, dan moet hij weer zo veel in plaats van zijn gang te kunnen gaan.
  Hoe kijkt jouw man aan tegen twee weken voltijds in jouw gezelschap?

 9. Heerlijk om hem de hele dag thuis te hebben. Ik ben net zo’n type als jij in bepaalde strakke ritme’s maar dan ligt het ook een beetje aan hoe je zelf bent volgens mij. Mijn strakke ritme gaat gewoon door ook al is hij thuis. Hij is nu b.v een hok aan het bouwen dus is hij de hele tijd aan het werk. Hij heeft geen hobby’s maar daar merk ik niks van. Hij kan zich heel goed vermaken.

 10. hm. ik schaam me maar als mijn man thuis is, doet hij meer dan ik.

  als hij niet thuis is, doe ik wel meer.

  voor mij is het daarom nog niet duidelijk waarvoor ik moet ik kiezen…

  gr,
  Julia

 11. Sja, mijn man werkt bij huis, dus ik ben eraan gewend. Heb dus een ritme waarin dat meegenomen is, m.a.w. weinig ritme, want er zijn hier altijd onverwachte dingen en vaak komt hij later binnen voor koffie omdat hij iets wilde afmaken…
  Andere kant is dat we ‘s morgens gezellig samen zijn en eens praten kunnen zonder die grote oren erbij, als de vakantie voorbij is dan ;-)
  Ik denk dat je elkaar wat vrij moet laten.

 12. In t dagelijkse leven hangt ie thuis op de bank en gedraagt ie zich alsof ie 80 is.
  Ik zelf krijg mn huishouden niet goed gedaan als hij thuis is de mannen laten alles slingeren.
  Betekend trouwens niet dat ik niet zielsveel van m hou.
  Maar goed als ik me aan rommel stoor moet ik er maar wat aan doen zeg ik ook als zij zich ergens aan storen ‘Ga je gang en doe er wat aan’
  Gelukkig ligt dat pensioen nog ver weg maar tegen die tijd zoeken we een hobby voor hem… huisman misschien een idee?

 13. Als mijn man thuis is voel ik me soms wat geremd in mijn dagelijkse bezigheden maar we maken ook leuke uitstapjes, drinken samen koffie of gaan lekker lezen. Het is ook fijn dat we de auto tot onze beschikking hebben en samen ergens heen kunnen want zelf doe ik alles zonder auto. We laten elkaar verder erg vrij en gaan ook afzonderlijk op pad dus tja, veel nadelen zijn er voor mij persoonlijk niet.

 14. De ervaringen zijn duidelijk heel verschillend! Het is ook niet zo dat mijn man míj in de weg loopt, maar hij werkt op mij als Kryptoniet op Superman. Ik verlies er prompt al mijn krachten door.

  @Ecofabulous: ik had me ook al gerealiseerd dat ik zojuist gratis een prachtig format voor een nieuw tv-programma heb weggegeven! Hopelijk weet John Williams dit te waarderen.

 15. Ik ben er helemaal aan gewend dat manlief veel thuis is.
  Hij heeft jaren zonder werk gezeten.
  Ik moet altijd even mijn draai weer vinden, maar we gaan gewoon allebei onze eigen gang.

  Groeten Herma

 16. Oooh…wat een leuke vraag! Manlief werkt sinds een tijdje 4 dagen per week en dat is erg leuk en gezellig, maar ook omdat ik dan de grote auto kan gebruiken voor afstruinen van Kringloop etc…..wat bij hem de uitspraak ontlokte: ‘ben ik meer thuis, ben jij steeds weg!’
  Mijn huishoudelijke taken moet ik trouwens wel bijna ‘verdedigen’….hij neemt me zowat alles uit handen…..Een ander springt er waarschijnlijk een gat door in de lucht, ik vindt het niet altijd leuk. We hebben nl. ook nog een enorme tuin + moestuin + dieren te verzorgen…..en dat blijft dan liggen….voor mij….
  Maar al met al, als hij over een paar jaar helemaal thuis is gaan we daaraan met frisse moed en stevige afspraken beginnen en dan wordt het heel erg leuk en ik hoop ook dat we dan nog jaaaaaaren voortkunnen.

  En ook ik dacht aan een nieuw programma voor J.W.!

 17. Ik heb er ook moeite mee hoor, maar dat is niet beperkt tot de vakantie. Mijn vriend werkt onregelmatig en als hij overdag thuis is, dan is het echt moeilijk een ritme aan te houden. Overigens doet hij wel veel in huis, dus dat scheelt weer.

 18. Haha, hij werkt op mij als Kryptoniet op Superman, dat is precies de goede omschrijving…ik ben een beetje lam als hij thuis is, ik krijg het werk niet gedaan enzovoorts.
  Die houden we erin!

 19. Ik vind het heerlijk als mijn man thuis is. Hij haalt de boodschappen en ik maak het huis in orde, hij kookt, ik was. Kortom we vullen elkaar prima aan!
  Groetjes,
  Thara

 20. Wat krijg ik een raar gevoel als ik lees dat sommige vrouwen het liefst de man zien vertrekken. Waarom trouw je dan uberhaubt? Alleen maar voor de zekerheid dat hij de poen binnenhaalt? Walgelijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.