Waar doen ze het van: kijkje in de portemonnee van 4 gezinnen

Waar doen ze het van?

Waar doen ze het van.’

Het is een bekende uitdrukking die vaak op enigszins verbaasde en misschien ook wel verwijtende toon wordt uitgesproken. Als je buren bijvoorbeeld voor de vierde keer dat jaar op vakantie gaan. Of als vrienden alweer een nieuwe auto kopen.

Waar doen ze het van: nieuw programma

En nu is er het gelijknamige programma: ‘Waar doen ze het van,’ en krijg je antwoord op die vraag! Je krijgt letterlijk en figuurlijk een kijkje in het leven en de portemonnee van vier gezinnen en kunt zo zien waar ze het van doen! Je ziet hoe ze verjaardagen vieren, Kerstmis, en hoe ze boodschappen doen en hun uitgaven onder de loep nemen.

En de verschillen zijn groot!

Eén van de gezinnen moet rondkomen van 300 euro per maand, en een ander gezin heeft 130.000 euro per maand te besteden!

Waar doen ze het van: de gezinnen

Hieronder een overzicht van de vier gezinnen en hun maandelijkse inkomsten:

 • De familie Azimi: 130.000 euro per maand. Vader, moeder en twee dochters. Hij vluchtte uit Iran en kwam in Nederland aan met niets!
 • De familie de Vrind: 300 euro per maand en schuld van 75.000,-. Vader, moeder, een zoon en een dochter.
 • Alleenstaande moeder Giovanna: 1.750 euro per maand. Eén thuiswonende, studerende dochter. Zij is altijd aan het zoeken naar manieren om te besparen.
 • Familie Geerts: 4.750 euro per maand. Vader, moeder en zeven kinderen. Annemarie Geerts is thuisblijfmoeder.

Het kijkje in de financiën gaat best: je kunt letterlijk meekijken in hun bankrekening. Hieronder een voorbeeld van de rekening van de familie Geerts zoals die te zien is het programma:

Waar doen ze het van

Waar doen ze het van: een oefening in ‘niet oordelen’

Als je het hebt over ‘niet oordelen,’ is deze serie een goede oefening. Zo betrapte ik mezelf op de gedachte: ‘Is dat nou wel verstandig?’ toen ik hoorde dat het gezin de Vrind maandelijks 100 euro uitgeeft aan sigaretten! En dat terwijl ze krap zitten, en dan dus nog maar 200 euro overhouden voor hun dagelijks leven.

Ook pittig vond ik het bedrag dat vader Geerts op zijn werk wekelijks uitgeeft aan koffie: 15 euro. Dat deed me denken aan de beruchte Latte Factor: vele kleintjes tellen flink op. Zestig euro per week aan koffie op je werk uitgeven vind ik best een flink bedrag als je op de kleintjes moet letten. Maar dan herinner ik het boek Schaarste waarin ze uitleggen dat je door langdurig geldgebrek een soort tunnelvisie kunt ontwikkelen, waardoor je niet altijd de beste beslissingen neemt.

Mijn conclusie over Waar doen ze het van

Waar doen ze het van is rustige tv, zonder de soms wat hijgerige factor van bijvoorbeeld SBS6. Je krijgt een kalm kijkje in het leven van vier gezinnen en hun portemonnee, zonder dat eerst in beeld wordt gebracht hoe slecht het wel niet gaat, waarop een interventie volgt, en dan al dan niet een happy end. Geen John Williams of Annemarie van Gaal dus ; )

Praktische informatie

De serie bestaat uit 6 afleveringen. Waar doen ze het van wordt uitgezonden door de EO met als doel het onderwerp geld, en de verschillen in inkomsten en uitgaven bespreekbaar maken.

Het programma is begonnen op woensdag 23 september en is te zien om 21.35 uur bij de EO op NPO 1. Als je een aflevering hebt gemist kun je die eenvoudig terugkijken via onder andere tvblik.nl.

De officiële website van de serie vind je hier.

P.S.

Houd je van posts over financiën? Lees dan vooral ook mijn blogpost over Teunie Luijk en Aad Actief! En ben je een fan van huiselijke programma’s? Dan is Een huis vol ook iets voor jou.

Nu kan ik wel vragen: ‘Waar doen jullie het van?’

Maar zoals ze in de serie zeggen is dat niet echt een vraag die je in Nederland kunt stellen. Dus nu doe ik het:

Kun jij maandelijks goed rondkomen, of moet je echt opletten op de uitgaven?

Leestip: Gevonden geld van Annemarie van Gaal.

Zie ook: Waar doen ze het van 2022? en 15 overdenkingen over Waar doen ze het van?

32 Comments

 1. Mevrouw williams
  • Alice
 2. Marijke
 3. Louloudi
 4. Marije
 5. Anneke
  • Mar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh