‘Waar doen ze het van.’
Het is een bekende uitdrukking die vaak op enigszins verbaasde en misschien ook wel verwijtende toon wordt uitgesproken. Als je buren bijvoorbeeld voor de vierde keer dat jaar op vakantie gaan. Of als vrienden alweer een nieuwe auto kopen.
Waar doen ze het van: nieuw programma
En nu is er het gelijknamige programma: ‘Waar doen ze het van,’ en krijg je antwoord op die vraag! Je krijgt letterlijk en figuurlijk een kijkje in het leven en de portemonnee van vier gezinnen en kunt zo zien waar ze het van doen! Je ziet hoe ze verjaardagen vieren, Kerstmis, en hoe ze boodschappen doen en hun uitgaven onder de loep nemen.
En de verschillen zijn groot!
Eén van de gezinnen moet rondkomen van 300 euro per maand, en een ander gezin heeft 130.000 euro per maand te besteden!
Waar doen ze het van: de gezinnen
Hieronder een overzicht van de vier gezinnen en hun maandelijkse inkomsten:
- De familie Azimi: 130.000 euro per maand. Vader, moeder en twee dochters. Hij vluchtte uit Iran en kwam in Nederland aan met niets!
- De familie de Vrind: 300 euro per maand en schuld van 75.000,-. Vader, moeder, een zoon en een dochter.
- Alleenstaande moeder Giovanna: 1.750 euro per maand. Eén thuiswonende, studerende dochter. Zij is altijd aan het zoeken naar manieren om te besparen.
- Familie Geerts: 4.750 euro per maand. Vader, moeder en zeven kinderen. Annemarie Geerts is thuisblijfmoeder.
Het kijkje in de financiën gaat best: je kunt letterlijk meekijken in hun bankrekening. Hieronder een voorbeeld van de rekening van de familie Geerts zoals die te zien is het programma:
Waar doen ze het van: een oefening in ‘niet oordelen’
Als je het hebt over ‘niet oordelen,’ is deze serie een goede oefening. Zo betrapte ik mezelf op de gedachte: ‘Is dat nou wel verstandig?’ toen ik hoorde dat het gezin de Vrind maandelijks 100 euro uitgeeft aan sigaretten! En dat terwijl ze krap zitten, en dan dus nog maar 200 euro overhouden voor hun dagelijks leven.
Ook pittig vond ik het bedrag dat vader Geerts op zijn werk wekelijks uitgeeft aan koffie: 15 euro. Dat deed me denken aan de beruchte Latte Factor: vele kleintjes tellen flink op. Zestig euro per week aan koffie op je werk uitgeven vind ik best een flink bedrag als je op de kleintjes moet letten. Maar dan herinner ik het boek Schaarste waarin ze uitleggen dat je door langdurig geldgebrek een soort tunnelvisie kunt ontwikkelen, waardoor je niet altijd de beste beslissingen neemt.
Mijn conclusie over Waar doen ze het van
Waar doen ze het van is rustige tv, zonder de soms wat hijgerige factor van bijvoorbeeld SBS6. Je krijgt een kalm kijkje in het leven van vier gezinnen en hun portemonnee, zonder dat eerst in beeld wordt gebracht hoe slecht het wel niet gaat, waarop een interventie volgt, en dan al dan niet een happy end. Geen John Williams of Annemarie van Gaal dus ; )
Praktische informatie
De serie bestaat uit 6 afleveringen. Waar doen ze het van wordt uitgezonden door de EO met als doel het onderwerp geld, en de verschillen in inkomsten en uitgaven bespreekbaar maken.
Het programma is begonnen op woensdag 23 september en is te zien om 21.35 uur bij de EO op NPO 1. Als je een aflevering hebt gemist kun je die eenvoudig terugkijken via onder andere tvblik.nl.
De officiële website van de serie vind je hier.
P.S.
Houd je van posts over financiën? Lees dan vooral ook mijn blogpost over Teunie Luijk en Aad Actief! En ben je een fan van huiselijke programma’s? Dan is Een huis vol ook iets voor jou.
Nu kan ik wel vragen: ‘Waar doen jullie het van?’
Maar zoals ze in de serie zeggen is dat niet echt een vraag die je in Nederland kunt stellen. Dus nu doe ik het:
Kun jij maandelijks goed rondkomen, of moet je echt opletten op de uitgaven?
Leestip: Gevonden geld van Annemarie van Gaal.
Zie ook: Waar doen ze het van 2022? en 15 overdenkingen over Waar doen ze het van?
Geldover
Oh wat kan jij dat netjes verwoorden. Zit me echt op te vreten als je 1/3 van je inkomen in rook doet opgaan. Wat me verder opvalt is dat de vrouw totaal geen benul van geld heeft. Als ze vragen wat iets kost of gekost heeft is t altijd lager dan het daadwerkelijke bedrag. Bij de voedselbank grote tassen boodschappen mee en dan denken dat je wel voor tien a 15 euro meekrijgt. Kamers vol speelgoed want ze willen hun kids niets tekort doen. En dan kopen we nog een extra speelgoedje. KIjk de sticker (1,75 euro) zit er nog op van 1,50 euro. En de reden dat ze in de problemen geraakt zijn. Nou we kochten een huis en na zeven maanden wilde de bank ineens het hypotheekgeld over de afgelopen zeven maanden die we nog niet betaald hadden….oh echt..:
Ik kijk het omdat ik respect heb voor de werkende moeder die met 1750 euro nog steeds moet worstelen om rond te komen. In mijn ogen echt triest als je hard werkt en elk dubbeltje zo om moet draaien. Maar kan er nog niet goed de vinger op leggen of dit anders zou kunnen.
Morgaine
Ik heb het nog niet gezien, dus wie weet kijk ik nog eens even. Wat ik wel wil vertellen, het is toevallig pas geleden nog opgekomen namelijk, iets wat ik heel goed kan begrijpen. Voor hen die nooit hebben gerookt weer niet. Het is een stress situatie, en nog even, ben zelf gestopt met roken nu al ruim een anderhalf jaar, maar toen ik nog rookte, zat ik ook ergens in een schuldsanering met een tienerdocther. Het meest belangrijk was juist het roken, was er geld genoeg? Dan rookte ik bijna niet, raakte het op met hier of daar een extra kostenpost, rookte ik het driedubbele… het is pure stress…
Maar ja, dat snap je echt niet, als je zelf nooit hebt gerookt. Ik ben er inmiddels vanaf en ja er is meer te besteden, en dat gaat ook weer op, aan andere zaken, ik hou niets over. Want dat is ook een mythe, je rookt niet meer, dus hou je over. bullshit! De meeste mensen die stoppen met roken, kopen dan weer snoep etc om dat te vervangen… en komen aan, moeten ze na zoveel tijd weer gaan afvallen… en dat kost ook.
X
Mevrouw williams
Dat beschrijf je goed niet oordelen..ik erger mij mateloos aan die alleenstaande moeder die alles betaalt voor die dochter en dan 75 euro kostgeld krijgt. Het kind komt zoveel te kort volgens die moeder..kom op zeg…en dat je ineens 7 kinderen hebt in deze tijd…..ehum…trekken mijn wenkbrauwen toch ook wel een beetje van op. Vind die moeder trouwens net een militair zoals zij dat huishouden runt. En 15 euro koffie …er gaat bijna 300 euro naar de kinderopvang, maar daar werd met geen woord over gerept.
Ik stop maar😉, het niet oordelen lukt nog niet 🙃
Alice
Ik ben het met je eens, die vrouw met 7 kinderen. Het lijkt inderdaad alsof ze in het leger zit. En die man, brengt het geld binnen en er wordt moeilijk gedaan als hij wat geld voor zichzelf uitgeeft.
Vlijtig Liesje
LOL. Herkenbaar Mevrouw Williams. Het valt niet mee om neutraal te blijven soms ; )
Audrey
Ik vind het een mooi, integer gemaakt programma dat vooral ook erg vermakelijk is. Die rijke familie – of ja, rijk in geld uitgedrukt… – vind ik denk ik nog wel schokkender dan het gezin met schulden.
Marlou
ha Nicole,
dat is wel een programma voor mij.
Ik ben geinteresseerd in hoe anderen rondkomen.
Gelukkig heb ik totaal geen geldzorgen.
Wel gehad, enorm veel zelfs, maar “gelukkig” ging ik scheiden en kreeg ik het heft in eigen hand.
Zonder alimentatie en gewoon met een veeeeeel goedkoper huis en een fijne baan.
Nu met pensioen: ik geniet nog dagelijks van geen schulden hebben.
Echt lekker. Genoeg is een soortement van lijfblad voor mij. Vroeger de vrekkenkrant, weet je nog?
Groetjes!
Vlijtig Liesje
Ja, die ken ik wel Marlou. Erg leuk inderdaad. Ik leen de Genoeg nu altijd in de bieb.
Wat fijn dat je helemaal uit de schulden kwam dankzij jezelf. Ik kan me voorstellen dat je daar dagelijks van kunt genieten inderdaad.
Di Mario
Ik kan goed rondkomen, omdat ik uitkijk. Ik koop geen gekke dingen en zeker geen dure dingen zonder er goed over na te denken.
Love As always
Di mario
Hans
De rode lijn in het programma is, dat men maar slecht weet waar het inkomen aan uit wordt gegeven. Hans
Melanie Hoogvliet
Wij hebben het geluk dat we goed rond kunnen komen. Nu scheelt het ook wel dat wij geen stappers zijn maar liever ergens een keer gaan lunchen.
Bertie
Het programma zag ik in flitsen maar boeit me niet.
Om de rokers meteen te veroordelen is keihard, een nietverslaafde kan dat onmogelijk navoelen.
Je weet niet hoe iemand in elkaar zit, hoe de stress aanvoelt, dat het lijkt alsof het je enige pleziertje nog is.
Zelf rook ik niet (20 jaar geleden gestopt) maar weet nog hoe het was.
Sjoerd
Ik heb het nooit gezien en heb daar ook niet de behoefte aan. Iedereen moet het doen met wat die heeft
Marijke
Ik snap de hoge zorgpremie niet voor het kinderrijke gezin, of zou dit het jaarbedrag zijn??
Vlijtig Liesje
Goede vraag Marijke… Ik denk dan van wel.
Louloudi
Juist de mensen met het kleinste inkomen zijn enorm gefixeerd op spullen. Nog meer knuffels, heel veel kadootjes voor de kinderen, speuren naar gratis meubels voor in huis etc. Naar dat programma kijken zonder te oordelen, mij lukt het niet ! Zoals vinden dat vader Geerts best koffie op zijn werk mag drinken en dat de dochter van Giovanna erg weinig bijdraagt aan de huishoudpot.
Mijn inkomen is een stuk lager dan een paar jaar geleden maar het lukt me om rond te komen.
Naomi
Op NL ziet kon ik alle afleveringen in één keer kijken en ik vond het zo’n mooi en interessant programma dat ik dat dus heb gedaan. Ik herken wel wat jij zegt over het oordelen. Maar ja, ik doe zelf vast ook af en toe onhandige dingen met mijn geld, dus et is niet aan ons om te oordelen inderdaad.
Renata Feyen
Aangezien ik zelf al een tijd in invaliditeit ben breng ik niet super veel binnen, maar laat ons zeggen dat we ons toch wel eens iets kunnen permitteren zonder al te veel problemen, maar gaan werken zou gewoon niet gaan momenteel :)
mormorsweb
Oh, dat is nou echt een programma voor Nederlanders!
Vlijtig Liesje
: )
Hebben ze dit soort programma’s niet in Denemarken?
Rianne
Aangezien ik al jaren flink onder mijn ‘inkomen’ leef, kan ik makkelijk rondkomen; zelfs in de tijd dat ik van een uitkering rond mocht komen. Zelfs toen wist ik te sparen.
Vlijtig Liesje
Goed zeg! Dat kan dus wel Rianne? Mijn jongste dochter lukt het ook om te sparen terwijl ze studeert.
Marije
Ik vind dit ook een geinig programma. Een aantal jaar geleden had NPO een beetje vergelijkbaar programma: ‘ons goeie geld’. Ook nog te zien via terugkijken.
Vlijtig Liesje
Oh leuk, Marije! Dankjewel voor de tip!
Anneke
Zo herkenbaar. Ik ben schuldhulpmaatje. En de mensen bij wie ik kom hebben zo allemaal hun eigenaardigheden. Eerst inzichtelijk maken en dan stap voor stap veranderen. Gelukkig is iedereen vrij in zijn/haar eigen beslissingen. Maar soms moeten ze geholpen worden dat niet elke beslissing de juiste is.
Vlijtig Liesje
Wat een mooi werk doe je dan Anneke! Dan maak je echt een verschil denk ik in het leven van andere mensen.
fotoblog
Ik ken het programma niet, maar of ik er zou naar kijken weet ik zo niet
heel wat armoede in ons “rijke ” Vlaanderen
sommigen kunnen hun geld niet beheren of hebben onvoldoende inkomen
maar ze daarom veroordelen, wil ik niet
Liesbethblogt
Antwoord op je vraag; gaat je niks aan;)
Ik kijk dat programma waarschijnlijk niet door alle reclame maar heb dan wel iets wat me opvalt, als we allemaal wat minder willen en zogenaamd moeten dan komt het allemaal heel wat beter uit. Een wijze vrouw op TV bij ook zo’n soort programma zei ooit dat je geen verzamelingen moet willen. Tegenwoordig denk ik vooral aan basisschool kinderen met telefoon, laptop, spelcomputer en leesachterstand.
Mar
Het is op NPO dus geen reclame tussendoor hoor.
Vlijtig Liesje
In dit programma zit dacht ik geen reclame Liesbeth. Het is van de eo.
Nicky
Ik heb het programma een keer gezien. Da’s wel genoeg. Want ik zit me dan toch wel te ergeren, hoor. Of inderdaad vooroordelen te hebben… € 75.000,- schuld hebben omdat je niet in de gaten had dat je hypotheek al meer dan een half jaar niet afgeschreven werd, vind ik gewoon op zijn zachts gezegd nogal onhandig. En als je alleen op de wereld bent, moet je dat helemaal zelf weten. Maar als je een paar kinderen rond hebt lopen, vind ik dat toch wel heel sneu.
Vlijtig Liesje
Ja, dat is inderdaad wel ‘bijzonder’. Toch doen ze wel echt hun best voor hun kinderen.