Een Huis Vol

een huis volEen paar weken geleden werd weer drie weken lang het programma Een Huis Vol uitgezonden.

In dit programma worden twee grote gezinnen gevolgd. De familie Deijs en de familie Baumgard. Ik vind het een erg gezellig programma, omdat het de gewone dagelijkse gang van zaken laat zien.

Sterker nog, via uitzending gemist haal ik nu de afleveringen van Een Huis Vol van vorig jaar in.

Docusoaps

Het fenomeen docusoap is sinds de jaren 90 populair in Nederland. Bekende en onbekende Nederlanders worden gevolgd in hun leven. Een bekende Nederlander over wie een docusoap gemaakt werd was bijvoorbeeld Frans Bauer.

Soms worden de mensen die aan een docusoap meedoen zo populair dat ze daardoor een Bekende Nederlander worden. Zoals ‘Barbie‘.

Een Huis Vol: integere docusoap

Een Huis Vol is weliswaar een docusoap, maar ik vind het een heel ander soort docusoap dan de docusoaps bij bijvoorbeeld SBS6 en RTL. Bij SBS6 en RTL hebben ze vaak ‘cliffhangers’ en knippen en plakken ze het gefilmde materiaal op zo’n manier aan elkaar, dat het net lijkt alsof er van alles gebeurd. Zoals ruzies. Maar vervolgens gebeurt er meestal helemaal niets. Best nep dus.

De docusoaps bij SBS6 en RTL worden bovendien steeds onderbroken door stukjes film waarin een hoofdpersoon vertelt over wat er gebeurde. En wat hij of zij daarvan vond. Dit doen ze bij Een Huis Vol ook niet.

Een aantal observaties over Een Huis Vol

 • Je kunt met 14 personen in een 4-kamerappartement wonen en leven. Dat doet de familie Deijs. In een vrij kleine slaapkamer hebben ze bijvoorbeeld 2 stapelbedden staan. Zo kun je in een kleine ruimte 4 kinderen laten slapen. En ik zat me laatst nota bene zorgen te maken dat mijn twee jongste zonen een (ruime) zolderkamer moeten delen! Hoewel ik nu afleveringen bekijk waarin Ingrid Deijs toch echt wil verhuizen naar een benedenwoning met 5 kamers. Dat komt onder andere omdat ze de 8 (!) trappen niet meer trekt.
 • De familie Deijs koopt best dure Chocopops van het merk Kelloggs, terwijl ze toch behoorlijk op de kleintjes moeten letten. En bij de familie Baumgard zag ik laatst Dubbelfriss van het dure merk.
 • Beide families wonen in de stad. Als ze boodschappen moeten doen, of naar het consultatiebureau, dan doen ze dat lopend! Dat lijkt me toch wel heel fijn aan de stad. Wij moeten echt overal met de auto naar toe, hier op het platteland. Vader Deijs kan vanuit de flat zelfs zijn kinderen de school in zien lopen!
 • Vader Deijs heeft grote donkere wallen onder zijn ogen, en ziet er véél ouder uit dan vader Baumgard, die toch van dezelfde leeftijd is!
 • Samantha Baumgard (de moeder) heeft volgens mij overgewicht. Maar haar man en kinderen niet. Dan vraag ik me altijd af hoe dat kan. Aangezien ze toch allemaal hetzelfde eten? Of zou Samantha heel veel snoepen?
 • De makers van Een Huis Vol zetten vaak een muziekje van de Jacksons onder beelden van de familie Baumgard. En bij de familie Deijs gebruiken ze van die smartlappenmuziek. Soms vraag ik me af: is dat niet een beetje discriminerend?
 • Geen van de kinderen uit het gezin wil later zelf ook zo’n groot gezin.
 • Het voordeel van zo’n groot gezin is dat je als moeder veel helpende handen hebt bij de kleintjes.
 • Door de afschaffing van de strippenkaart is reizen met het OV veel duurder en lastiger geworden. Dat vertelt Samantha Baumgard tijdens een busreis. Dat herken ik! Ik kan nu bijvoorbeeld niet eens met mijn vijf kinderen de bus naar Doetinchem pakken. Dan moet ik eerst voor ieder kind zo’n ov-chip kaart aanschaffen. Voorheen had ik aan 1 grote strippenkaart genoeg. Het maakt de drempel om met de bus te gaan hoog.
 • De familie Baumgard doet veel boodschappen op de ‘Haagse Markt’. De familie Deijs zie ik vooral in de supermarkt.
 • Vader Baumgard werkt bewust maar 4 dagen per week, om ook tijd met de kinderen door te kunnen brengen. En om zijn vrouw Samantha te ontlasten. Hij vindt ‘moeder zijn een fulltime baan’. En op deze manier heeft zijn vrouw ook eens een dagje een beetje vrij. Blijkbaar kunnen ze het financieel redden van 1 inkomen op een 4-daagse werkweek!
 • Het taalgebruik van de familie Deijs vind ik niet altijd zo charmant. Zo gebruikt Ingrid nog wel eens schuttingtaal. ‘Ik kan niet op mijn r-e-e-t blijven zitten.’
 • Moeder Baumgard vertelt op een gegeven moment dat haar kinderen niet mee konden op een schoolreisje. Omdat het te duur was. Betekent dit dat ze het schoolgeld niet konden betalen? Want de meeste schoolreisjes in groep 1 t/m 7 zitten daar in inbegrepen.
 • Beide gezinnen maken een gelukkige indruk. Vooral de familie Baumgard. Dat vind ik mooi om te zien. Er is saamhorigheid en je kunt zien dat ze het goed hebben samen.

Wil je Een Huis Vol kijken? Hier is de link!

Ik vind Een Huis Vol erg gezellig. Mijn favoriete Engelstalige docusoap is Sister Wives! Hoewel daar dus duidelijk wel geknipt en geplakt wordt zodat het lijkt alsof er haat en nijd is.

Wat vind jij van docusoaps? En wat is jouw favoriete familie in Een Huis Vol?

23 Responses to Een Huis Vol

 1. Ik heb ook alle afleveringen van deze families gezien en idd verbaas ik me ook over sommige dingen. Zoals de koffers die gekocht werden voor een eenmalige reis naar Suriname. Waarom geen koffers lenen?
  Of met de plaatsing van de nieuwe keuken. Dat er voor grote bedragen afhaaleten werd gekocht. Waarom geen campingkooktoestel en daar een grote pan maaltijdsoep en rijst op.

  Ik vond dat de familie Deijs dit keer beter werd gefilmd dan voorgaande keren. Alsof er was geselecteerd op taalgebruik.
  Vader Deijs ziet er niet zo gezond uit, en dat zelfde zie je bij meer van zijn kinderen. Dat ze van die donkere kringen onder de ogen hebben.
  Heeft een zoon van mij ook last van dat kan komen van glutenproblemen. Mijn zoon eet nu glutenvrij net als ik.
  Van Surinaams eten kun je gemakkelijk zwaar worden omdat er veel voor de gezelligheid wordt gegeten en er altijd restjes zijn. Wel lekkere keuken 🙂

  • Die donkere kringen bij vader Marcel vielen mij ook al op! Hij ziet er altijd best slecht uit.

   De aflevering waarin ze koffers kopen voor een eenmalige reis heb ik nog niet gezien. Dat lijkt me inderdaad een grote kostenpost, voor iets wat je daarna niet meer gebruikt. En waar moet je al die koffers eenmaal thuis weer opbergen….

 2. Ik zag een paar dagen geleden dat Sister Wives vanaf 4 of 5 januari weer wordt uitgezonden op TLC. Ik kijk daar graag naar. Net als naar afleveringen van die hele grote familie in de VS met dito huis.
  En wat een vrijheid in de VS soms. Thuis onderwijs, verbouwen en bouwen hoe je zelf wilt, de ruimte om huis.

 3. Ik volg het niet. Ik heb er een keer 5-6 minuten naar gekeken. Ik heb gewoon geen interesse. Ik kom zelf ook uit een (voor die tijd) groot gezin 7 personen. Ik heb daar goede (en een paar minder) goede herinneringen aan. De goede; altijd is er iemand thuis, gezellig. Mindere dingen; je moest wel eens wachten op nieuwe schoenen of kleding. En er waren nog heel veel meer leuke dingen met een groot gezin. (schrijf ik nog wel eens een blog over) We komen een paar keer per jaar bij elkaar en we zijn ondertussen met 27 personen en er komen er nog steeds meer bij (verkering – trouwen – kinderen) Zo’n dag is TOTAL chaos maar bere gezellig.

 4. Ik kijk nooit naar docusoaps, en ook verder weinig naar tv trouwens, omdat het veel tijd kost en weinig inspiratie oplevert. Maar je observaties vind ik dan weer wel leuk om te lezen!

 5. Ik vind ze op zich wel leuk, hoewel ik wel moet zeggen dat de soaps met grote families mij minder aanspreken, omdat ik daar niet zoveel in herken. Ik heb gisteren Extreme Cheapskates zitten kijken, dat gaat me echt veel te ver, maar vind ik wel weer een leuker onderwerp.

 6. Ik zou gewoon bij het eerste seizoen beginnen, vergeet niet die wordt natuurlijk niet pro-deo gedaan dus omroep legt ook geld bij en vandaar kunnen er extraatjes gedaan worden bv reis /uitjes.

 7. Ik heb ook alle afleveringen gezien. Eerst vond ik het leuk maar nu wat minder. Het ging nu namelijk helemaal niet meer over de doodnormale dingen maar was overduidelijk gesponsord. En ik werd wat uitgekeken op de families.

 8. 🙂 een van de weinige dingen die ik gekeken heb, op uitzending gemist, en ik vind ze ook reuze leuk! De laatste serie vond ik vrij veel aandacht naar het nogal zeurende pubermeisje van de deijsjes gaan, wat ik minder leuk vond. Maar op zich ook wel weer goed dat de makers niet alles zo knippen dat alles maar rozegeur en maneschijn lijkt, wat natuurlijk bij niemand zo is. Maar toch een zeurende puber, wie geniet daar nu van? ikke niet hoor 🙂
  (mijn eigen (4) kinderen hadden btw nog wel wat extra broertjes en zusjes gewild, maar dat gaat niet gebeuren hoor 🙂 )

 9. Ik heb alle seizoenen ook gezien en vond het vorig seizoen leuker. Bij de Baumgaard was het duidelijk gesponsord, maar wel leuk voor hun dat ze even naar het land van hun roots terug konden gaan.
  En voor moeder Ingrid vond ik het fijn dat ze verhuisd waren, vrij zwaar als je altijd al die trappen maar op moet lopen. En dat pubermeisje vond ik juist wel leuk, echt een puber. Vooral hoe ze zeurde over haar broertje met zijn over the top verjaardag maar later wel op hem past om haar moeder een leuk uitje te gunnen. En zo is het leven toch ook, het is niet altijd leuk. Ik hoop dat er een nieuw seizoen komt volgend jaar, gezellig. Ben benieuwd hoe het met het bakavontuur van moeder Baumgaard gaat.
  Lees net dat Peter en Mirjam een zoon hebben gekregen, was hier wel benieuwd naar.

  • Ik hoop dat het moeder Baumgard lukt haar bedrijf van de grond te krijgen! Dat zou ik leuk vinden voor haar.

   Denk je dat de NCRV de reis naar Suriname heeft gesponsord? Dat zou wel een boel verklaren. Het leek me al zo ontzettend duur!

   • Ik denk wel dat die reis (deels) gesponsord is. Het lijkt mij dat de families geld krijgen om mee te doen aan de serie en dat ze het geld dat ze kregen gebruikt hebben voor deze reis. Het is namelijk wel toevallig anders. De andere familie was namelijk ook nog nooit op vakantie geweest en nu al 3 jaar achter elkaar wel. Ik denk dat dat dus is geregeld via de omroep.

 10. Het er wel eens een stukje van gezien, maar vind het totaal niet interessant.
  Dat die moeder dikker is dan de rest van haar gezin kan allerlei oorzaken hebben, Misschien hebben ze een website en kun je het haar eens vragen?

  Zag vanmorgen toevallig 3 afleveringen van SisterWifes achter elkaar, maar heb er geen ruzie of onenigheid in gezien.

 11. Wij hebben de docusoap wel gezien en vonden het bijzonder en zowaar eens intressant zonder allerlei extreem gedoe zoals Barbie en consorten. Deze familie’s lieten zien hoe ze met hun grote gezin en een gewoon huis leven .

 12. De fam. Baumgard ken ik van gezicht. Een deel van het gezin zit bij mijn dochter op school. Ik weet niet of ze een eigen bijdrage moesten geven voor het schoolreisje maar in de kleuterklassen is dat in ieder geval niet zo. En het bedrag gaat volgens mij veranderen naar mate je meer kinderen op de school hebt. Het is 20 euro per jaar of zo voor mij met 1 kind daar op school. Er staat wel tegenover dat de school gratis naschoolse activiteiten aanbied op gebied van sport en cultuur….
  De moeder heeft inderdaad overgewicht. Vind beide ouders heel opgeruimd overkomen als ik ze op school zie. Ik zie ze vaak ook rennen ‘s ochtends als ik naar school fiets, zijn ze net even te laat hihi. Is ook wat met zo’n groot gezin.

  • Nu ik er over nadenk, kan het ook gewoon zo zijn dat die moeder dat moest zeggen van het script, dat de kinderen niet meekonden op schoolreisje. Ik kan het me zo slecht voorstellen….ik weet ook dat onze school geen overdreven dure uitstapjes maakt.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.