Mondkapjes Action: is het wat? En zijn ze voordelig? Update oktober 2021

Mondkapjes Action

Mijn filosofiegroepje is weer opgestart, en na al dat filosoferen mag ik graag de Action bezoeken. Bovendien wilde ik graag de mondkapjes van de Action nader bekijken.

De Action is immers doorgaans aangenaam goedkoop. Zou dat ook gelden voor hun mondkapjes? En meer nog: hoe is de kwaliteit van de mondkapjes van de Action?

Update december 2020: Inmiddels hebben ze bij de Action ook stoffen mondkapjes!

Mondkapjes Action: omschrijving

Het viel eerst nog niet mee om de mondkapjes bij de Action te vinden. Uiteindelijk heb ik het gevraagd aan een medewerker. Ze stonden bij de Action in Varsseveld in grote blauwe bakken op de kopse kant van één van de gangpaden.

Een pakje van 10 mondkapjes van de Action kost 4,99. Dat komt neer op ongeveer 50 cent per mondkapje.

Er zit een Chinees papiertje in het pakje mondmaskers met daarop informatie over het product. Hoewel ik dankzij Koreaanse drama’s een aantal Koreaanse woorden ken, was de Chinese informatie… tsja Chinees voor mij.

Model: plane ear-mounted

De mondkapjes van de Action bestaan uit 3 lagen van ongeveer 175 mm x 95 mm, met aan weerszijden plooien. Je bevestigt het mondkapje met elastiekjes aan je oren.

Het model is volgens de omschrijving ‘plane ear-mounted’.

Ear-mounted snap ik wel. Dat betekent vast dat je het mondkapje achter je oren omdoet. Maar dat ‘plane’ kan ik moeilijker thuisbrengen. Eerlijk gezegd vermoed ik een spelfout. Zouden ze ‘plain’ oftewel ‘gewoon’ bedoelen?

mondkapjes Action

Materiaal mondkapjes Action

Maar wel snap ik dat de mondkapjes van de Action bestaan uit de volgende ingrediënten:

 • 76% ‘non woven’ fabric
 • 33% melt-blown fabric

Melt-blown is volgens de Engelse Wikipedia:

‘Melt blowing is a conventional fabrication method of micro- and nanofibers where a polymer melt is extruded through small nozzles surrounded by high speed blowing gas. The randomly deposited fibers form a nonwoven sheet product applicable for filtration, sorbents, apparels and drug delivery systems. ‘

Non woven staat voor stof die bij elkaar wordt gehouden door een chemisch of mechanisch proces, of door hitte of een ‘solvent’.

Op basis van de ingewikkelde termen, maak ik op dat de mondkapjes van de Action nadrukkelijk niet van natuurlijk materiaal zijn. Dus als je daar niet van houdt, kies dan liever voor katoenen mondkapjes. Dat is ook nog eens beter voor het milieu. Je vindt katoenen mondkapjes o.a bij Bonprix voor rond de 3,- per stuk.

Hoe voelen de mondkapjes van de Action?

Ik vond ze vrij benauwd zitten, maar goed. Dat vond ik van de katoenen mondkapjes van Bonprix ook. Volgens mij is dat het geval met alle mondkapjes. Qua model sluiten de mondmaskers van de Action wat beter aan op mijn gezicht. Bij de mondkapjes van Bonprix moest ik het elastiek een beetje aanpassen.

Wat kosten mondkapjes bij de Action?

Nu naar de hamvraag: ‘Zijn mondkapjes bij de Action inderdaad goedkoper?’ Laten we eens even wat prijzen op een rijtje zitten.

Mondkapjes Kruidvat.

Voor wegwerp mondmasker betaal je bij Kruidvat 13,99 voor 20 mondkapjes. Dat is, zeg maar, 70 cent per mondkapje.

mondmaskers kruidvat

Mondkapjes Etos

10 mondkapjes kosten 7,47 bij Etos, wat neerkomt op 74 cent per mondkapje

mondmasker Etos

Mondkapjes Hema

Bij de Hema koop je 10 mondkapjes voor 7,- oftewel 70 cent per stuk.

mondmasker hema

Mondkapjes Zeeman

Zeeman verkoopt mondkapjes per 5, en ze kosten dan 2,99. Dat komt neer op 59 cent per stuk.

mondkapjes Zeeman

Blokker mondkapjes

De Blokker is relatief duur: 10 mondkapjes voor 18,99 oftewel 1,89 per mondkapje.

mondmasker Action

De Wibra verkoopt geen mondkapjes; althans ik kon ze niet vinden.

Filters voor mondmaskers Action om zelf te maken

Overigens kun je bij de Action ook zogenoemde filters voor mondkapjes kopen: 5 stuks voor 3,99. Daarmee kun je vervolgens je eigen mondmasker maken. Maar die filters kosten 80 cent per stuk, en je krijgt er het elastiek en ander materiaal er niet bij. Dit kost dus én tijd, en meer geld dan kant en klare mondkapjes van de Action.

Hieronder zie je hun instructievideo.

Je kunt ook losse filters voor mondkapjes kopen.

Mijn conclusie over mondkapjes Action

Het lijkt erop de de Action haar reputatie waarmaakt: de kant en klare mondkapjes van de Action zijn met 50 cent per mondkapje inderdaad voordelig en goedkoop.

Op het gebied van wegwerp mondkapjes heb ik in sténen winkels, op dit moment in ieder geval, geen goedkopere versies kunnen vinden. Maar online ben je o.a. bij bol.com nog een stuk goedkoper uit met bijvoorbeeld deze mondkapjes die maar 20 cent per stuk kosten. Daar kan dus zelfs de Action niet tegenop.

mondmaskers action

Mondkapjes Action bestellen

Dankzij Click & collect kun je eenvoudig mondkapjes bij Action bestellen. Ga naar de website en zoek daar de mondkapjes. Zoals je ziet is er een optie van Click & collect bij.

mondkapje action bestellen

Action mondkapjes oktober 2021

Nu de besmettingen weer oplopen, horen we morgen tijdens de persconferentie misschien wel dat we weer mondkapjes moeten gaan dragen. Ik vind dat geen probleem, maar merk wel meteen dat ik de laatste tijd helemaal niet meer op de Action mondkapjes heb gelet.

Welke mondkapjes zijn er op dit moment te koop bij de Action?

Op action.nl zie ik 4 soorten mondkapjes:

action mondkapjes

De goedkoopste mondkapjes van de Action kosten maar 5 cent! Daarnaast kun je onder andere herbruikbare mondkapjes kopen. Ik herinner me dat ze best leuke mondmaskers hebben, zoals met smilies.

Wat heeft jouw voorkeur: wegwerp mondkapjes of stoffen mondkapjes die je vaker gebruikt?

Leestips

50 Comments

  • Ingrid Jacobs
  • Coby Bronswijk
  • Peter
  • Anna
  • Riky
  • Angela
 1. Marijke
  • Susanne
 2. Jaquelien
 3. Anita
 4. Leon
  • Joseppe Greuters
 5. Joseppe Greuters
 6. Natasja
 7. Dex
  • Joseppe Greuters
 8. Wilma B
 9. Riky
 10. John
 11. Joseppe Greuters

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh