Mondkapjes Action: is het wat + Action stofmasker

Mondkapjes Action

Mijn filosofiegroepje is weer opgestart, en na al dat filosoferen mag ik graag de Action bezoeken. Bovendien wilde ik graag de mondkapjes van de Action nader bekijken.

De Action is immers doorgaans aangenaam goedkoop. Zou dat ook gelden voor hun mondkapjes? En meer nog: hoe is de kwaliteit van de mondkapjes van de Action?

Update december 2020: Inmiddels hebben ze bij de Action ook stoffen mondkapjes!

Mondkapjes Action: omschrijving

Het viel eerst nog niet mee om de mondkapjes bij de Action te vinden. Uiteindelijk heb ik het gevraagd aan een medewerker. Ze stonden bij de Action in Varsseveld in grote blauwe bakken op de kopse kant van één van de gangpaden.

Een pakje van 10 mondkapjes van de Action kost 4,99. Dat komt neer op ongeveer 50 cent per mondkapje.

Er zit een Chinees papiertje in het pakje mondmaskers met daarop informatie over het product. Hoewel ik dankzij Koreaanse drama's een aantal Koreaanse woorden ken, was de Chinese informatie... tsja Chinees voor mij.

Model: plane ear-mounted

De mondkapjes van de Action bestaan uit 3 lagen van ongeveer 175 mm x 95 mm, met aan weerszijden plooien. Je bevestigt het mondkapje met elastiekjes aan je oren.

Het model is volgens de omschrijving 'plane ear-mounted'.

Ear-mounted snap ik wel. Dat betekent vast dat je het mondkapje achter je oren omdoet. Maar dat 'plane' kan ik moeilijker thuisbrengen. Eerlijk gezegd vermoed ik een spelfout. Zouden ze 'plain' oftewel 'gewoon' bedoelen?

mondkapjes Action

Materiaal mondkapjes Action

Maar wel snap ik dat de mondkapjes van de Action bestaan uit de volgende ingrediënten:

 • 76% 'non woven' fabric
 • 33% melt-blown fabric

Melt-blown is volgens de Engelse Wikipedia:

'Melt blowing is a conventional fabrication method of micro- and nanofibers where a polymer melt is extruded through small nozzles surrounded by high speed blowing gas. The randomly deposited fibers form a nonwoven sheet product applicable for filtration, sorbents, apparels and drug delivery systems. '

Non woven staat voor stof die bij elkaar wordt gehouden door een chemisch of mechanisch proces, of door hitte of een 'solvent'.

Op basis van de ingewikkelde termen, maak ik op dat de mondkapjes van de Action nadrukkelijk niet van natuurlijk materiaal zijn. Dus als je daar niet van houdt, kies dan liever voor katoenen mondkapjes. Dat is ook nog eens beter voor het milieu. Je vindt katoenen mondkapjes o.a bij Bonprix voor rond de 3,- per stuk.

Hoe voelen de mondkapjes van de Action?

Ik vond ze vrij benauwd zitten, maar goed. Dat vond ik van de katoenen mondkapjes van Bonprix ook. Volgens mij is dat het geval met alle mondkapjes. Qua model sluiten de mondmaskers van de Action wat beter aan op mijn gezicht. Bij de mondkapjes van Bonprix moest ik het elastiek een beetje aanpassen.

Wat kosten mondkapjes bij de Action?

Nu naar de hamvraag: 'Zijn mondkapjes bij de Action inderdaad goedkoper?' Laten we eens even wat prijzen op een rijtje zitten.

Mondkapjes Kruidvat.

Voor wegwerp mondmasker betaal je bij Kruidvat 13,99 voor 20 mondkapjes. Dat is, zeg maar, 70 cent per mondkapje.

mondmaskers kruidvat

Mondkapjes Etos

10 mondkapjes kosten 7,47 bij Etos, wat neerkomt op 74 cent per mondkapje

mondmasker Etos

Mondkapjes Hema

Bij de Hema koop je 10 mondkapjes voor 7,- oftewel 70 cent per stuk.

mondmasker hema

Mondkapjes Zeeman

Zeeman verkoopt mondkapjes per 5, en ze kosten dan 2,99. Dat komt neer op 59 cent per stuk.

mondkapjes Zeeman

Blokker mondkapjes

De Blokker is relatief duur: 10 mondkapjes voor 18,99 oftewel 1,89 per mondkapje.

mondmasker Action

De Wibra verkoopt geen mondkapjes; althans ik kon ze niet vinden.

Filters voor mondmaskers Action om zelf te maken

Overigens kun je bij de Action ook zogenoemde filters voor mondkapjes kopen: 5 stuks voor 3,99. Daarmee kun je vervolgens je eigen mondmasker maken. Maar die filters kosten 80 cent per stuk, en je krijgt er het elastiek en ander materiaal er niet bij. Dit kost dus én tijd, en meer geld dan kant en klare mondkapjes van de Action.

Hieronder zie je hun instructievideo.

Je kunt ook losse filters voor mondkapjes kopen.

Mijn conclusie over mondkapjes Action

Het lijkt erop de de Action haar reputatie waarmaakt: de kant en klare mondkapjes van de Action zijn met 50 cent per mondkapje inderdaad voordelig en goedkoop.

Op het gebied van wegwerp mondkapjes heb ik in sténen winkels, op dit moment in ieder geval, geen goedkopere versies kunnen vinden. Maar online ben je o.a. bij bol.com nog een stuk goedkoper uit met bijvoorbeeld deze mondkapjes die maar 20 cent per stuk kosten. Daar kan dus zelfs de Action niet tegenop.

mondmaskers action

Mondkapjes Action bestellen

Dankzij Click & collect kun je eenvoudig mondkapjes bij Action bestellen. Ga naar de website en zoek daar de mondkapjes. Zoals je ziet is er een optie van Click & collect bij.

mondkapje action bestellen

Action mondkapjes oktober 2021

Nu de besmettingen weer oplopen, horen we morgen tijdens de persconferentie misschien wel dat we weer mondkapjes moeten gaan dragen. Ik vind dat geen probleem, maar merk wel meteen dat ik de laatste tijd helemaal niet meer op de Action mondkapjes heb gelet.

Welke mondkapjes zijn er op dit moment te koop bij de Action?

Op action.nl zie ik 4 soorten mondkapjes:

action mondkapjes

De goedkoopste mondkapjes van de Action kosten maar 5 cent! Daarnaast kun je onder andere herbruikbare mondkapjes kopen. Ik herinner me dat ze best leuke mondmaskers hebben, zoals met smilies.

Stofmasker Action 2024

Corona lijkt alweer heel lang geleden, en bijna niemand draagt nog een mondkapje om zichzelf er tegen te beschermen. Maar dat wil niet zeggen dat bijvoorbeeld een stofmasker niet nog steeds actueel is. Bij een verbouwing komt bijvoorbeeld veel stof vrij. Dan is het verstandig om een stofmasker te dragen om te voorkomen dat je allemaal stof binnen krijgt. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n stofmasker:

stofmasker action

Dit type stofmasker verkoopt de Action op het moment helaas niet. Deze komt van de Gamma. Wel verkoopt de Action nog steeds gewone stoffen mondmaskers, maar dat zijn dus geen officiële Action stofmaskers.

Wat heeft jouw voorkeur: wegwerp mondkapjes of stoffen mondkapjes die je vaker gebruikt?

Leestips

Similar Posts

50 Comments

 1. Ik zag ze van de week ergens liggen, 50 voor 20 euro... mmmm, waar was dat nou. Owh ja, bij de lidl. Maar ik heb niets gekocht.

  Love As always
  Di mario

  1. Ik heb ze bij bol.com besteld
   50 stuks €11,50 incl verzendkosten.
   Prima wegwerp mondkapjes.

  2. Vomar heeft blijkbaar te veel voorraad. Vorige week nog 8 euro voor 50. Maar nu al gezakt naar 5 euro, dus 10 cent per stuk. Redelijke prijs toch?

 2. Mondkapjes heb ik hier bij ons 9 liggen.Er kan mee wassen. Nog veel meer in de kast liggen. Ferry heeft het ook. Mondkapjes hebben ook wegwerp kapjes. Stoffen lijkt mij handig of niet. Ik hen geen 1 keer gebruikt. Pfff... Trein en bus ben ik geen 1 keer in geweest. Durfde ik niet.

  1. Ik heb ze bijde liggen, ik moet ze gebruiken voor mijn werk en heb ze dan van mijn werk gekregen. In mijn gemeente hebben ze der ook rond gedeelt. Ik zelf ga liever voor de stoffen, gewoon omdat je deze steeds kan wassen. En kost dan ook minder geld dan de die dat je weg moet gooien.

  2. Wibra had ze een tijd terug wel. Volgens mij toen 10 voor 10 euro.Op dat moment de gemiddelde prijs. En nog voor het bij alle bovenstaande in de schappen stond.

 3. ik heb al zoveel mondkapjes gezien en gebruikt
  als je ze niet wast of te lang opzet of verkeerd uitdoet enz heeft het geen enkel nut
  -€en @->- voor jou.

 4. Zit er gen neusbeugeltje in? Ik zie veel ruimte langs je neus en dan heb je (of iemand in je omgeving) er bitter weinig aan en doet het matreiaal er ook niet meer toe.

  1. Op de fotos is de neusbeugel wel te zien, maar helaas onder het kin. Daarom sluit die niet goed aan de neus aan en heeft helaas weinig effect

  2. Inmiddels heb ik geleerd dat er inderdaad een soort ijzerdraadje aan de bovenkant zit, dat je kunt buigen als neusbeugel. Er zaten geen instructies bij het mondkapje van de Action en ik had daar geen idee van. Dankzij de bezoekers van Huisvlijt weet ik het nu wel.

 5. Ik heb voorkeur voor helemaal geen mondkapje;). Maar als ik met het OV zou reizen, zou ik denk ik wel voor een wasbaar kapje gaan. Gewoon alleen al om een leuk printje uit te kunnen zoeken;).

 6. Ik las onlangs een test van mondkapjes, vooral naar de doorlaatbaarheid van het materiaal en pasvorm van de kapjes. Er was heel veel kwaliteitsverschil. Met name die van de action kwamen er niet goed uit als ik me goed herinner. O.a. die van de hema en van etos en/of kruidvat wel.
  Enne, katoen is ook niet bepaald milieuvriendelijk tenzij je ze zelf maakt van materiaal dat je hergebruikt hebt, bv afgedankte kleding, theedoeken of zo.
  En het effect valt of staat met hoe ze gebruikt worden, het op en af doen met name, op de juiste manier dragen dus over de neus en niet alleen de mond, iedere keer een nieuwe nemen als je hem eenmaal afgedaan hebt, dus niet in je zak of tas frommelen en daarna weer opdoen. Met name zorgpersoneel gruwelt van de manier waarop de meeste mensen met hun kapjes omgaan.

  1. Ja, dat geloof ik best Leon. Ik heb het mondkapje ook al verkeerd op heb ik inmiddels geleerd. En soms zie je mensen met een mondkapje bungelend aan 1 oor, of met de neus er bovenuit.

 7. Voor mij werken de katoenen het beste, dat komt waarschijnlijk omdat ik ze zelf ook maak en verkoop😜. Wat wel heel belangrijk is, is de pasvorm en het beugeltje op je neus. Van de feedback die ik krijg van thuiszorgmedewerkers, die mijn kapjes gebruiken, hoor ik juist dat de elastieken achter de oren erg vervelend zitten. Die van mij hebben lintjes achter je hoofd en in de nek. Kan ik je er 1tje toesturen, zodat je de katoenen met het plooi model en lintjes ook kan testen? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3292806184071236&id=302131276472090

 8. Ik geloof niet in mondkapjes omdat ik letterlijk mensen aan dat ding zien zitten (neuspeuteren en dan er weer voor doen). Ik heb nog wat van die dingen uit de bouwmarkt liggen voor de rest draag ik een stuk katoen voor mijn mond als het verplicht is. Ik zou geen mondkapje uit China dragen omdat ze daar hele andere wetgeving hebben dan binnen Europa.

  1. Ze moeten wel aan de Europese vereisten voldoen anders mag Action ze niet eens verkopen. Dat is ook met de kapjes van de andere winkels die ze verkopen.
   En zelfs met jouw televisie, telefoon enzovoort enzovoort.

 9. Met mondkapjes blijft het behelpen. Laatst las ik een goede omschrijving van twee kleine kinderen die in hun blootje liepen en waarvan een tegen de andere aanplaste. Als ze beiden een broekje aan hadden plaste de een in zijn broek en werd de andere niet ondergepiest.

  Alle mondkapjes die in de winkels te koop zijn komen van China.degene die in Nederland geproduceerd worden zijn voor de zorg en zullen niet snel te koop zijn of een stuk duurder worden.

  En als je een goede pasvorm wil moet je toch zelf aan de slag.
  Ieder gezicht is toch anders.

 10. Ik heb 10 herbruikbare gekocht voor mijn dochter ze moet ze op in ov naar school. Weggooi exemplaren koop ik liever niet we gooien al genoeg weg.

 11. Lekker niets zeggends... Zijn de auto s bij.. ..het goedkoopst.
  Bij de Mercedes dealer kosten ze €100.000, bij de Opel dealer €30.000. Bij de Skoda dealer €20.000 en bij Rolls Royce €300.000. En Tesla€120.000.
  Zelfde vergelijk.

  Zoek je iets goeds? Airstring.nl.
  Dat zijn eerlijke mondkapjes van HEPA filter materiaal. Dat beschermt jou echt.. Niet een open stuk katoen wat anderen een beetje beschermt.

  1. Airstring zal er ook aan verdienen en ze via een ander kanaal importeren.....
   Dus feitelijk net zo nietszeggend als het geen waar je op reageert.
   Ik heb uit China maar ook de Action kapjes gehaald met de juiste certificering..... maar dat laatste zegt niks als je ze niet goed draagt of naderhand afvoert.

 12. Ik heb wegwerp mondkapjes in huis maar nog niet gebruikt. Dat probeer ik ook zo lang mogelijk zo te houden. Ik zag overigens een filmpje voorbij komen waarbij je het mondkapje in de lengte dubbel vouwt En een knoopje legt in de elastiekjes. Daarna vouw je het puntje naar binnen (wat aan de zijkant van je hoofd komt te zitten). Daardoor heb je niet zo’n ‘gat’ aan de zijkant.

 13. Deze standaard mondkapjes werken alleen afdoende in een omgeving waar iedereen ze draagt.
  In een omgeving waar mensen geen mondkapje dragen en jij vooral jezelf wilt beschermen moet je minimaal een FFP2 (KN95) type mondkapje hebben want anders helpt het niet.
  Het is maar dat je het weet.

 14. Ik bestel al sinds maart mijn mondkapjes via AliExpress. Sommige met N95 de andere weer niet maar altijd wel met filters. Vandeweek 200 stuks voor 12 euro inclusief verzendkosten. Exact dezelfde dan die van de Action die mijn vriendin had liggen.
  Dat gezeur over dat ze niet werken weerleg ik met het feit dat het altijd iets bijdraagt en je ook het besef geeft afstand te houden, handen te wassen. Karretjes enzovoort te ontsmetten.
  Ofwel het is een way of life geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.