Losse filters voor mondkapjes: upgrade je stoffen mondkapje!

Stoffen mondmaskers veiliger maken

Eerst kwamen de mondkapjes. En toen kwamen de losse filters voor mondkapjes!

Wat zijn losse filters voor mondmaskers?

Losse filters voor mondkapjes zijn eigenlijk simpelweg een extra laag stof die je in je stoffen mondmasker doet. Het idee is dat die extra laag extra bescherming biedt. Dat idee is zo gek nog niet want uit onderzoek blijkt dat stoffen mondmaskers met meerdere lagere beter beschermen dan mondkapjes met maar één laag stof.

In eerste instantie gebruikten mensen dingen als stofzuigerzakken, koffiefilter zakjes en stukken keukenrol als filter. Het Rivm raadt stofzuigerzakken officieel af, omdat daar enge stoffen uit kunnen komen! Stukken keukenrol en koffiefilterzakjes worden ook afgeraden omdat ze het lastig maken om goed te ademen.

Maar inmiddels kun je dus ook gewoon kant en klare losse filters voor mondkapjes kopen.

Let op: je hebt dan wel een bepaald type stoffen mondkapje nodig!

Let op: om losse filters voor mondkapjes te kunnen gebruiken, heb je een stoffen mondkapje nodig waarin je het filter kun schuiven. Mijn mondkapjes van Bonprix zijn dus niet geschikt. Die bestaan weliswaar uit twee lagen katoen, maar je kunt nergens een filter tussenschuiven.

Hieronder zie je een demonstratie van hoe je een filter in een mondkapje schuift van de Hema:

uitleg mondmasker
Bron: Hema

Losse filters mondkapjes Hema

Bij de Hema koop je 10 losse filters voor mondkapjes voor 4 euro. Dat komt neer op 40 cent per stuk. Volgens de Hema kun je ze 12 uur lang gebruiken en is het filter percentage meer dan 90%.

Losse filters voor mondkapjes

Helaas vind je op de site van de Hema geen informatie over welk Hema mondkapje geschikt is voor de Hema losse filters. Ene Anoniem klaagt op de website dat ze daardoor de verkeerde heeft gekocht. Ze blijken niet in haar mondmasker te passen… Ruilen kan niet in verband met hygiëne.

Iemand anders merkt op dat ze de losse filters van de Hema niet kan beoordelen omdat ze niet passen in de mondmaskers van de Hema. Gelukkig is er ook iemand positief: dat is iemand die de losse filters van de Hema gebruikt in haar zelfgemaakte stoffen mondkapjes.

Filters voor mondkapjes Kruidvat

Filters voor mondkapjes bij Kruidvat zijn voordeliger: je koopt 20 stuks voor 5,99. Maar ze hebben 3 lagen, waar die van de Hema er 5 hebben.

Filters voor mondkapjes Kruidvat

Losse filters Action

Hoewel het weinig zin heeft, omdat de Action dicht is en ze geen webshop hebben, hier toch een vermelding van de losse filters van de Action. Je koopt er 5 voor 3,99. Zie ook mijn post over mondkapjes van de Action.

Losse filters Action

Mondmasker inclusief los filter bij bol.com

Je kunt ook mondkapjes inclusief losse filters kopen. Het voordeel hiervan is dat je dan zeker weet dat het filter in het mondkapje past. Zoals deze die 5 euro kost bij bol.com:

Mondmasker

Welke stoffen mondkapjes beschermen het best?

Is een stoffen mondkapjes van een oud t-shirt effectief? Een oud laken? Oude luiers? In het algemeen geldt:

 • Katoenen mondkapjes van katoen met een zo hoog mogelijke threadcount (600) beschermen beter dan mondkapjes met een lagere threadcount. De Threadcount is het aantal verticale en horizontale draden per 2,5 centimeter.
 • Stoffen mondkapjes moeten minstens 2 lagen hebben.
 • Mondkapjes van een combinatie van katoen en zijde of chiffon zouden het best beschermen.

Het idee van een losse filter in je stoffen mondkapje is dus zo gek nog niet!

Tot slot

In onderstaand filmpje wordt gedemonstreerd hoe je een niet voorgevormde filter in een mondmasker kunt doen. Het filter is eigenlijk gewoon een rechthoekige lap. Het mondkapje is aan de onderkant open, en dat maakt het mogelijk om er een filter in te doen.

Ik vraag me nu af of het mogelijk is om de onderkant van een Bonprix mondkapje los te maken, en op die manier alsnog een filter toe te voegen!

Samenvattend

Losse filters in een stoffen mondkapje zorgen voor extra bescherming. Kies voor stoffen mondkapjes met minstens 2 lagen, en een combinatie van katoen met een hoge ‘threadcount’ met chiffon/zijde. Losse filters kun je onder andere kopen bij de Hema, Kruidvat en Action. Maar je kunt ook mondmaskers kopen inclusief losse filters.

Er is inmiddels een keurmerk voor mondkapjes: Nen.

Lees ook: Hoe vaak mondkapje wassen?

Wat is jouw favoriete soort mondkapje? En gebruik je losse filters?

Gebruikte bronnen: De Consumentenbond, Kruidvat, Action, Rijksoverheid, Nen, NewScientist, ASC Publications, MIT Medical, Wttw, MedPro International, Bonprix

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb geen extra filter. Volgens mij is mijn mondkapje wel goed. Voorlopig heeft hij mij tot nu beschermd.

  Love As Always
  Di mario

 2. Ik heb deze mondkapjes ook liggen met vulling. Ik heb keertje gebruikt. Dan kreeg erg benauwd ervan.Ik heb verschillende mondkapjes zoals medisch mondkapje en stoffen mondkapje en nog meer. Filter is deze nog te duur. Amazone is goedkoper. Maar het is tips van jou.

 3. Leuke info. ik moet het nog eens bekijken, want hier in België zijn ze de mensen, vooral ouderen, weer mega bang aan’t maken met al hun gezever over de verschillende soorten mondmaskers… om zot van te worden…

  1. De mondmaskers (stoffen/wasbaar!) die ik draag hebben 3 lagen. Er kan nog een filter bij, mocht ik mij in de massa moeten begeven, wat ik niet doe. Worden vrij regelmatig gewassen.
   Lie(f)s.

 4. In België zijn in heel wat ziekenhuizen en woonzorgcentra stoffen mondkapjes al verboden. Stoffen mondkapjes worden te weinig gewassen en zijn een broeihaard van bacteriën.
  Ik vind ze trouwens ook zeer onaangenaam om te dragen en gebruik alleen chirurgische maskers.

 5. Op mijn werk draag ik de hele dag een chirurgisch mondkapje. Na drie uur moet het vervangen worden, naar een richtlijnen van het RIVM. Dus nu vraag ik me eigenlijk wel af of die twaalf uur niet een beetje te lang is.

 6. Die filters had ik wel geprobeerd maar er snel weer uit gehaald want ik kreeg het er veel benauwder door. En ik heb er toch ook vele uitgetest. Heb nu van de longarts 4 speciale ontvangen en ook mijn man en nu gaat het dragen ervan al iets beter gelukkig want we konden nooit lang ergens binnen wezen omdat we begonnen te hoesten. En dan kijken ze je gelijk zo vreemd aan dat we maar snel naar buiten gingen want we voelden ons niet meer zo op ons gemak. Zij dachten vast dat we het virus hadden.

 7. Ik heb allerlei maskers geprobeerd en voorlopig hou ik het op een herbruikbaar masker van kunststof met vervangbare filters. Dat type wordt in de bouw gebruikt om stof of giftige dampen uit te filteren en in China gemaakt voor 3M. Ik heb het rechtstreeks in China besteld, wat een groot prijsverschil oplevert.

 8. Ik gebruik kapjes die aan de ene kant lichtblauw zijn en aan de andere kant wit. Bestaat uit laagjes over elkaar. Het blijft goed onder mijn kin zitten en ik adem erdoor alsof ik geen kapje op heb. Ik heb een hele doos gekocht en gooi het na gebruik weg. Het is niet echt een mooi kapje, maar ik heb een prachtige zwarte gekocht die ik bij elke ademhaling naar binnen zoog. En ik kreeg het benauwd. Dan maar minder mooi. In mijn supermarkt hebben de meeste mensen een dergelijk kapje op.

 9. Ik heb de mondkapjes van de Hema, maar gebruik ze zonder filter. Ik loop zo al te hyperventileren met dat ding. Nóg een laagje doe ik mezelf niet aan.

 10. Er gaat echt een wereld voor mij open. Ik gebruik echt van de wegwerp mondkapjes als het nodig is. Ik wist niet eens dat er filters bestonden.

 11. Ik heb wasbare mondkapjes zonder filter (kunnen er wel in) van Scapino en wegwerkmaskers. Ik gebruik geen filters. Ik houd liever heel veel afstand,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.