Mondkapje: welke is de beste koop? Hema? Etos? Kruidvat? – update 2023

Mondkapje
Ach ja, das war einmal… in 2020. Toen stelde je nog zulke vragen.

In mei 2020 schreef ik onderstaande blogpost over een mondkapje!

Het was het begin van de coronacrisis.

Destijds schreef ik blijmoedig dat ik zelf waarschijnlijk geen mondmasker nodig zou hebben, omdat ik zelden met het openbaar vervoer ging.

Wat zijn de tijden sindsdien veranderd!

Anno 2022 moet je het mondmasker ook dragen in ondere andere supermarkten, bibliotheken etc. Het is echt niet meer zo dat je het alleen moet dragen in het openbaar vervoer!

Sterker nog, het OMT gaat waarschijnlijk adviseren dat we voortaan zogenoemde medische mondkapjes moeten dragen. Dat zijn mondmaskers van het type II of zo’n FFP mondmasker. Dat betekent het einde van de stoffen mondmaskers!

Mondkapje: stand van zaken 2022

Wil je meteen naar de stand van zaken rondom mondmaskers in 2022?

Onderaan deze post vind je de update!

Mondkapje

Hoewel ik vooralsnog waarschijnlijk geen mondmasker nodig heb, omdat hier op het Achterhoekse platteland amper openbaar vervoer is, lijkt het me toch wel handig om er wat in huis te hebben. Al is het maar voor man en kinderen, of als er iemand op bezoek komt die het anders eng vindt of zo.

Daarom heb ik een setje besteld bij Bonprix. Binnenkort meer daarover!

De Rijksoverheid is wat gezichtsmaskers betreft duidelijk:

‘Een niet-medisch mondmasker beschermt je niet tegen het coronavirus. Wel kan kan het de mensen rondom om je heen beschermen als je het tenminste zorgvuldig draagt en gebruikt. ‘

Mondkapjes bij Hema, Etos en Kruidvat

Maar welke gezichtsmaskers zijn nou goed? Is de versie van bijvoorbeeld Hema het geld waard? Helpen ze? Volgens de onderzoeksredactie van RTL Nieuws wel.

Mondmaskers welke zijn nou goed?

RTL Nieuws vergeleek verschillende mondmaskers. Ze keken daarbij welk masker de meeste virusdeeltjes tegenhield. Ze citeren in hun artikel Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van de Radboud Universiteit:

‘De hoofdmodus van alle infecties komt door grotere druppels tussen de 1 en 10, maar vooral tussen de 5 en 10 micron (millimeter) groot.’

Met andere woorden als gezichtsmaskers virusdeeltjes tegenhouden tussen de 5 en 10 micron, dan zijn ze niet slecht. Vervolgens blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws dat de maskers van de Hema en Etos zelfs deeltjes van 3 micron tegenhouden.

De mondkapjes van de Hema en Etos lijken hun geld dus wel waard te zijn*.

Deze mondmaskers houden 100% virus deeltjes van 3 micron en groter tegen

Deze gezichtsmaskers houden iets minder deeltjes van 3 micron tegen

 • Kruidvat mondkapje: houdt 99,7 procent van de virusdeeltjes van 3 micron en groter tegen. Deze is dus iets minder effectief dan de versies van de Hema en Etos.

  Screen Shot 2020 05 20 at 13.06.19
  20 voor 17,99 bij Kruidvat
 • Het mondmasker volgens het patroon van de Nederlandse overheid houdt 96,4 procent van de 3 micron-deeltjes tegenScreen Shot 2020 05 20 at 13.08.03

De Consumentenbond over mondmaskers

De Consumentenbond heeft nog geen maskers getest, maar ze geven wel een handig overzicht van winkels waar je ze kunt kopen, en hoeveel ze kosten.

*Schijnveiligheid?

Volgens hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG werken alleen echte medische mondmaskers en bieden de mondmaskers van Hema, Etos, Kruidvat etc. dus alleen schijnveiligheid… Met losse filters voor mondkapjes zou je dit nog een beetje kunnen verbeteren.

N.B. Inmiddels zijn er mondkapjes met een NEN keurmerk die goede bescherming beloven.

Maar hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, zei tegen RTL Nieuws dat voor de meeste mensen een tweelaags zelfgemaakt masker voldoende is, met of zonder de filter.’

Verwarrend, als de experts elkaar zo tegenspreken.

via GIPHY

Nou ja, waar ze het in Nederland wel over eens zijn is over de anderhalve meter afstand.

Kruidvat mondkapjes nader bekeken

Deze week was ik bij Kruidvat, en een medewerkster was net bezig om nieuwe stoffen mondmaskers op te hangen. Naast Kruidvat mondkapjes die je na één keer gebruiken weggooit, hebben ze nu ook stoffen mondkapjes bij Kruidvat.

Video Kruidvat mondkapjes

In onderstaand filmpje laten ze de wegwerp mondmasker van Kruidvat zien. Deze bestaan uit drie lagen en een neusklemmetje. Handig is dat ze ook demonstreren hoe je het kapje op je gezicht moet doen.

Niet onbelangrijk: de Kruidvat mondmaskers zitten niet los verpakt in de doos. Je kunt ze dus niet makkelijk hygiënisch meenemen. Een doos met 20 stuks kost 5,99. Je kunt ze gratis laten bezorgen vanaf 20 euro aan bestellingen.

Kruidvat mondkapjes van stof

Wil je liever geen wegwerp mondmasker? Kies dan voor een stoffen versie. Voor drie textiel Kruidvat mondkapjes betaal je 4,99.

Kruidvat mondkapje

In mei 2023 zie ik op de website van Kruidvat 4 soorten mondkapjes:

 • Kruidvat FFP2 mondkapjes (10 voor 10 euro)
 • Kruidvat type I medische mondkapjes. (Dat zijn die lichtblauwe)
 • Eca type IIR medische mondkapjes
 • Stoffen mondmaskers

Medische mondkapjes Etos?

Medische mondkapjes van Etos zijn er niet. Net als de Kruidvat mondkapjes zijn de Etos mondkapjes niet geschikt voor medisch gebruik. Ze leggen dit als volgt uit op hun website:

‘Bij Etos verkopen we niet-medische mondmaskers. Niet-medische mondkapjes filteren uitgeademde lucht. Deze mondkapjes zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat je anderen besmet, en niet om te voorkomen dat je zelf ziek wordt. Niet-medische mondkapjes filteren namelijk niet de lucht die je zelf inademt. Mondmaskers die ingeademde lucht filteren (zogenaamde FFP-mondkapjes) zijn bedoeld voor de mensen in de zorg en worden daarom niet bij Etos verkocht.’

Etos verkoop wegwerp mondmaskers en stoffen mondmaskers. Wat de stoffen mondmaskers betreft valt het mij op dat ze luxer uitzien dan de Kruidvat mondkapjes van textiel. Sommige zijn een stuk duurder met 3,99 voor 1 modieus mondmasker:

Medische mondkapjes Etos

Maar je kunt ook een stoffen Etos mondkapje kopen voor 1,99.

Samenvattend

Volgens de Rijksoverheid werken mondmaskers als volgt:

Mijn mondmasker beschermt jou tegen het coronavirus.

Jouw mondmasker beschermt mij tegen het coronavirus.

Je eigen mondmasker beschermt niet jezelf tegen het coronavirus.

De experts spreken elkaar tegen wat betreft de effectiviteit van maskers als bescherming tegen het corona virus. Maar als je afgaat op Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van de Radboud Universiteit en RTLNieuws dan zijn de mondmaskers van de Hema en Etos de beste koop! Wil je ze zelf maken? Kies dan voor het patroon van de Belgische overheid.

Mondkapje update 2022!

Het is januari 2022 en er is veel veranderd als het gaat om het mondmasker. Na een langdurig ‘zwabberend beleid’ adviseert de overheid nu stellig om een mondmasker te dragen. En dan ook nog niet zo maar een mondkapje, maar een medisch mondmasker.

Dat betekent in de praktijk dat je een type II-mondmasker moet kopen of een FFP mondmasker.

medisch mondkapje

Heeft de Action medische mondmaskers?

Omdat ik de Action zo’n budgetvriendelijke winkel vind, vroeg ik me af of je daar al terecht kunt voor medische mondmaskers. Op action.nl kwam ik ook allemaal stoffen mondmaskers tegen. Die zullen denk ik niet hard meer verkopen.

Op de site kwam ik inderdaad ‘Medische mondkapjes’ tegen, maar deze voldoen volgens mij niet aan de criteria. Er staat namelijk geen typenummer II of IIR op.

Screenshot 2022 01 13 at 16.04.53

Het feit dat je 7 mondmaskers koopt voor maar 0,59 cent versterkt mijn vermoeden dat dit géén medische mondkapjes zijn.

En dat is ook geen schande, want lange tijd mochten drogisterijen en andere winkels geen medische mondmaskers verkopen. Die waren immers voor het zorgpersoneel. Op nu.nl koppen ze niet voor niets:

Grote drogisterijen hebben niet of nauwelijks mondkapje dat OMT adviseert.’

Maar de Action kennende zullen ze vast zorgen dat ze binnenkort wel degelijk échte medische mondmaskers hebben.

Update 16 januari 2022

Inmiddels verkoopt de Action officiële mondmaskers van het type II!

Heeft de Hema medische mondmaskers?

Vervolgens was ik benieuwd of de Hema medische mondmaskers verkoopt. En warempel! Bij de Hema kun je nu al terecht voor medische maskers. Sterker nog, ze verkopen de FFP maskers.

medisch mondkapje Hema

Wel zijn ze erg duur bij de Hema: 5 stuks voor 10 euro. Dat komt neer op 2 euro voor een medisch mondmasker. Bij de Kruidvat heb je ze voor de helft van de prijs!

Mondmaskers: het juiste gebruik

De veiligheid die een mondmasker kan bieden staat of valt met het juiste gebruik. Je kunt bij wijze van spreken een heus medisch mondmasker dragen, maar het verkeerd gebruiken en alsnog besmet raken.

In onderstaand filmpje leggen ze het nog weer eens uit:

Leestips

Wat is jouw favoriete soort mondmasker?

Gebruikte bronnen onder andere: Rijksoverheid, RTL Nieuws, NOS, Etos, Hema, Kruidvat

Similar Posts

52 Comments

 1. Er zijn zoveel verschillende mondkapjes. Ik had al besteld bij BONPRIX. Misschien krijg vrijdag. Heeft vertraging opgelopen. Ik vind wel hele gedoe met de regeling. Het moet. Maar ik ga steeds niet openbaarvervoer nemen. Bang ben ik wel.

 2. ik krijg ze op mijn werk omdat het een corona afdeling is, we krijgen er wat te veel, en ik gebruik die thuis dan ook als ik weg ga
  We hebben pas bijscholing gehad, en die mondkapjes doen juist niks af als je ze zomaar gebruikt
  Ik heb er ook zelfgemaakt omdat we ze wilden bewerken
  -€en @->- voor jou.

 3. We hebben ze zelf gemaakt. Gisteren liep ik over de markt met oudste en ik schrok van de prijzen. Het simpelste mondkapje., Twee doekjes met een elastiekje voor 6 euro. Gekkigheid. Die maak ik in 5 minuten. De mondkapjes die geadviseerd worden met filter en neusvormer doe ik een een half uur over. Snel verdiend.

 4. De meningen over niet medische mondkapjes zijn verwarrend. Duidelijk is wel,als je voor alle veiligheid een medisch geval draagt, daar een boete op staat. Hier snap ik helemaal niets meer van

  1. Omdat er wereldwijd nog steeds een tekort is aan medische mondkapjes is het voor ons verboden. Lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen!

 5. Ik vind al die verschillende inzichten ook heel verwarrend. Gisteren moest ik bij de kapper een mondkapje op (gelukkig hadden zij die, want zelf heb ik er geen) en al na een paar minuten werd ik er gek van. Zo benauwend vind ik het.

 6. Mijn vrouw heeft er gemaakt, maar we hebben ze voor het OV niet nodig want dat rijdt hier amper. Maar voor als er iemand langs wilt komen die het prettiger vindt zet ik ‘m wel op

  1. Ja precies John, dat is ook mijn insteek. Ik wil er ook best eentje opdoen als mensen zich dan veiliger voelen als ze op bezoek komen of zo. Kleine moeite.

 7. Van mijn pedicure kreeg ik er vorige week een tijdens de behandeling en die heb ik gewassen en bewaard.
  We wonen op het platteland en gaan zelden ergens naartoe, dus verder heb ik ze nog niet nodig

 8. Maak ze ook zelf en voor een aantal mensen die in het OV moeten reizen. Er kan een filter in en ze zijn op hoge temperatuur wasbaar. Je zou voor de heen- en terugreis een nieuwe moeten hebben. Dus fijn projectje om elke dag even mee bezig te zijn.

 9. Ik vind ze erg duur en ik denk dat mensen echt niet elke keer een nieuw kapje opzetten in het OV. Dat wordt gewoon te duur. In diverse Europese landen zoals bijvoorbeeld Spanje mogen de kapjes niet meer dan Euro 0,50 kosten. Was vorige week bij de kapper en de kapsters droegen een mondkapje maar als er afgerekend werd of een andere handeling niet in de buurt van klanten trokken ze het naar beneden en dan heeft het denk ik weinig zin. Heb een doos bij Ali express besteld (50 voor US$ 13,00) Overigens hoeft er vanaf 25 mei geen 21% BTW betaald te worden over de kapjes.

 10. Ik had deze blog eigenlijk al eerder verwacht :). Mijn oudste dochter moet met de bus en is dus verplicht een mondkapje te dragen. Een op de heenweg en een andere op de terugweg. Ik maak ze zelf van katoen, ik weet nog niet welk filter ik ga gebruiken. Waarschijnlijk of een stofzuigerfilter of een van een afzuigkap.
  Liefs,

 11. Ik heb ze ook in huis, voor noodgevallen. Ik vind ze schandalig duur. Ook denk ik niet dat het veel zin heeft omdat het nogal lastig is om ze op de juiste manier te gebruiken. Ik pak de auto in plaats van de trein. Zonder mondkapjes.

 12. We worden om de oren geslagen met theorieën over mondkapjes dus ik weet het ook niet meer zo goed. Een zekerheid is er, zoals je schrijft: het nut van de social distancing…

 13. Bij de mondkapjes van de Hema (10 stuks € 7 geen BTW) laten de elastiekjes los als je deze opzet (2 van 3 gebruikt).

 14. Ik wil niets over mijn oren omdat ik bang ben dan mijn hoorapparaten te verliezen.
  Zijn er mondkapjes die op een andere manier zijn vast te zetten?

  1. Ik draag – met bril en hoorapparaten – mondkapjes die ik met elastiek (1 boven, 1 onder) achter langs mijn hoofd draag. Dat gaat prima! (Zelfgemaakt, patroon van Libelle.nl)

 15. Ik heb nog steeds geen medische mondmaskers in huis. Ik vind het zó zonde van mijn geld. Ik gebruik dus nog steeds die stoffen dingen. En ja, ik weet dat die niet werken. Maar ik geloof sowieso niet zo in het nut van mondkapjes, dus ik geloof dat ik maar gewoon recalcitrant ben op dit gebied.

 16. Ik heb ze bij de Vomar gekocht, 50 voor 5 euro. Ook een keer bij Deen 100 voor 7,50. Het liefst draag ik ze niet en in mijn geval kan dat vaak omdat ik zeer ruim afstand houd en vrijwel niet in ruimtes kom met anderen. Mijn probleem zit meer in de vervuiling. Vooral rond bushaltes liggen veel wegwerpdingen op de grond. Die ruim ik op. Alleen de zwarte zie je bijna niet. Die zouden ze wat mij betreft mogen verbieden. Mondneuskapjes helpen alleen goed als je ook een grote bril draagt. Anders komt het via het oogvocht ook moeiteloos naar binnen. Ik heb nooit een bril gedragen. Veel mensen houden de neus er buiten. Handig om zo het virus dat op het mondkapje komt op te snuiven. Er is overigens veel in het virus verandert. Van die 1,5 hadden ze allang 3 meter moeten maken. Maar ook verbieden dat mensen met kinderen en/of partner in de supermarkt gaan winkelen. Ook maar 1 leerling per schoolklas toelaten. De rest blijft maar buiten. Geeft ruimte en betere doorstroming in de supermarkt. Dat veel kleinkinderen door opa/oma bij school worden opgehaald vind ik ook onbegrijpelijk. Daar helpen echt geen mondkapjes tegen (die beide dan ook daargaans niet dragen). Veel mensen denken ten onrechte dat vaccineren voldoende is.

 17. Wat een fijn overzicht! Super waardevol dat je er zoveel getest hebt. Wij hebben sindskort de zwarte medische mondkapjes van de Etos. Die bevallen erg goed! Ik heb het gevoel dat ze net even wat lichter zijn dan de blauwe. Iets wat ik nu tijdens de zwangerschap, wel erg kan waarderen

 18. Ik schrijf ook op me andere blog over corona. mondkapjes vind ik een goed onderwerp omdat ik het letterlijk nooit droeg. En nu ik in de detox ben, het verplicht is op de gangen. De tijden zijn idd veranderd. Medische mondkapjes en mondkapjes zelf al vind ik niet prettig. Ik krijg het er benauwd van. En als de mondkapjes toch verplicht zijn dan maak ik er liever wat leuks van.

 19. Geen een, ik vind het echt ondingen (en ja, ik heb er jarenlang mee gewerkt dagelijks als tandartsassistente)! Het erge vind ik vaak nog dat ‘de mensen waar we het zogenaamd voor doen’ zelf zonder zo’n ding door de winkel lopen, hem onder de neus of kin hebben hangen of zo’n raar spatscherm op hebben.

  1. Nou, wat een actueel artikel! Ik baal er wel van dat we nu wegwerpmondkapjes moeten gaan gebruiken. Zo’n aanslag op het milieu!

 20. Ik hebben een stoffen de rest de simpele versie maar we gaan niet snel over op een medisch mondkapje

 21. Heb hier alles al wat uitgetest. Maar zou toch liever kunnen zeggen dat we ze niet meer nodig hebben en weer zonder nadenken overal naartoe kunnen…

 22. Ik hoef niet vaak een masker op, alleen op het depot en in de winkel. Zou blij zijn als ze weg zijn want ondanks dat het in mijn systeem hoort te zitten, zit dat het nog niet. Ik sta vaak bij de winkel zonder mondkapje hahah

 23. Wij hebben ze vorig jaar bij de Lidl gekocht, waarschijnlijk zijn ze niet medisch, maar zolang het bij een advies blijft, blijven we deze dragen.

 24. Sja dat je het beste type II of FFP mondmaskers kon dragen was in de meeste andere Europese landen natuurlijk al langer. En aangezien ik het buitenland meer vertrouw wanneer het aankomt op coronabeleid droeg ik die al. Ze zijn hier veel duurder dus ik had een shitload uit Frankrijk meegenomen afgelopen zomer. Een collega gaf als tip om ze via de DM te halen maar ik vond het via de site van DM alsnog best prijzig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.