Mondkapje: welke is de beste koop? Hema? Etos? Kruidvat?

Mondkapje

Hoewel ik vooralsnog waarschijnlijk geen mondkapje nodig heb, omdat hier op het Achterhoekse platteland amper openbaar vervoer is, lijkt het me toch wel handig om er wat in huis te hebben. Al is het maar voor man en kinderen, of als er iemand op bezoek komt die het anders eng vindt of zo.

Daarom heb ik een setje besteld bij Bonprix. Binnenkort meer daarover!

De Rijksoverheid is wat gezichtsmaskers betreft duidelijk:

‘Een niet-medisch mondkapje beschermt je niet tegen het coronavirus. Wel kan kan het de mensen rondom om je heen beschermen als je het tenminste zorgvuldig draagt en gebruikt. ‘

Mondkapjes bij Hema, Etos en Kruidvat

Maar welke gezichtsmaskers zijn nou goed? Is de versie van bijvoorbeeld Hema het geld waard? Helpen ze? Volgens de onderzoeksredactie van RTL Nieuws wel.

Mondkapjes welke zijn nou goed?

RTL Nieuws vergeleek verschillende mondkapjes. Ze keken daarbij welk masker de meeste virusdeeltjes tegenhield. Ze citeren in hun artikel Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van de Radboud Universiteit:

‘De hoofdmodus van alle infecties komt door grotere druppels tussen de 1 en 10, maar vooral tussen de 5 en 10 micron (millimeter) groot.’

Met andere woorden als gezichtsmaskers virusdeeltjes tegenhouden tussen de 5 en 10 micron, dan zijn ze niet slecht. Vervolgens blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws dat de maskers van de Hema en Etos zelfs deeltjes van 3 micron tegenhouden.

De mondkapjes van de Hema en Etos lijken hun geld dus wel waard te zijn*.

Deze mondkapjes houden 100% virus deeltjes van 3 micron en groter tegen

Deze gezichtsmaskers houden iets minder deeltjes van 3 micron tegen

 • Kruidvat mondkapje: houdt 99,7 procent van de virusdeeltjes van 3 micron en groter tegen. Deze is dus iets minder effectief dan de versies van de Hema en Etos.

  20 voor 17,99 bij Kruidvat
 • Het mondkapje volgens het patroon van de Nederlandse overheid houdt 96,4 procent van de 3 micron-deeltjes tegen

De Consumentenbond over mondkapjes

De Consumentenbond heeft nog geen maskers getest, maar ze geven wel een handig overzicht van winkels waar je ze kunt kopen, en hoeveel ze kosten.

*Schijnveiligheid?

Volgens hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG werken alleen echte medische mondkapjes en bieden de mondkapjes van Hema, Etos, Kruidvat etc. dus alleen schijnveiligheid… Met losse filters voor mondkapjes zou je dit nog een beetje kunnen verbeteren. N.B. Inmiddels zijn er mondkapjes met een NEN keurmerk die goede bescherming beloven.

Maar hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, zei tegen RTL Nieuws dat voor de meeste mensen een tweelaags zelfgemaakt masker voldoende is, met of zonder de filter.’

Verwarrend, als de experts elkaar zo tegenspreken.

via GIPHY

Nou ja, waar ze het in Nederland wel over eens zijn is over de anderhalve meter afstand.

Kruidvat mondkapjes nader bekeken

Deze week was ik bij Kruidvat, en een medewerkster was net bezig om nieuwe stoffen mondkapjes op te hangen. Naast Kruidvat mondkapjes die je na één gebruiken weggooit hebben ze nu ook stoffen mondkapjes bij Kruidvat.

Video Kruidvat mondkapjes

In onderstaand filmpje laten ze de wegwerp mondkapjes van Kruidvat zien. Deze bestaan uit drie lagen en een neusklemmetje. Handig is dat ze ook demonstreren hoe je het kapje op je gezicht moet doen.

Niet onbelangrijk: de Kruidvat mondkapjes zitten niet los verpakt in de doos. Je kunt ze dus niet makkelijk hygiënisch meenemen. Een doos met 20 stuks kost 5,99. Je kunt ze gratis laten bezorgen vanaf 20 euro aan bestellingen.

Kruidvat mondkapjes van stof

Wil je liever geen wegwerp mondkapjes? Kies dan voor een stoffen versie. Voor drie textiel Kruidvat mondkapjes betaal je 4,99.

Kruidvat mondkapje

Medische mondkapjes Etos?

Medische mondkapjes van Etos zijn er niet. Net als de Kruidvat mondkapjes zijn de Etos mondkapjes niet geschikt voor medisch gebruik. Ze leggen dit als volgt uit op hun website:

‘Bij Etos verkopen we niet-medische mondkapjes. Niet-medische mondkapjes filteren uitgeademde lucht. Deze mondkapjes zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat je anderen besmet, en niet om te voorkomen dat je zelf ziek wordt. Niet-medische mondkapjes filteren namelijk niet de lucht die je zelf inademt. Mondkapjes die ingeademde lucht filteren (zogenaamde FFP-mondkapjes) zijn bedoeld voor de mensen in de zorg en worden daarom niet bij Etos verkocht.’

Etos verkoop wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes. Wat de stoffen mondkapjes betreft valt het mij op dat ze luxer uitzien dan de Kruidvat mondkapjes van textiel. Sommige zijn een stuk duurder met 3,99 voor 1 modieus mondkapje:

Medische mondkapjes Etos

Maar je kunt ook een stoffen Etos mondkapje kopen voor 1,99.

Samenvattend

Volgens de Rijksoverheid werken mondkapjes als volgt:

Mijn mondkapje beschermt jou tegen het coronavirus.

Jouw mondkapje beschermt mij tegen het coronavirus.

Je eigen mondkapje beschermt niet jezelf tegen het coronavirus.

De experts spreken elkaar tegen wat betreft de effectiviteit van maskers als bescherming tegen het corona virus. Maar als je afgaat op Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie van de Radboud Universiteit en RTLNieuws dan zijn de mondkapjes van de Hema en Etos de beste koop! Wil je ze zelf maken? Kies dan voor het patroon van de Belgische overheid.

Zie ook mijn post Mondkapjes Action!

Mondmaskers: het juiste gebruik

De veiligheid die een mondmasker kan bieden staat of valt met het juiste gebruik. Je kunt bij wijze van spreken een heus medisch mondkapje dragen, maar het verkeerd gebruiken en alsnog besmet raken.

In onderstaand filmpje leggen ze het nog weer eens uit:

Wat is jouw favoriete soort mondmasker?

Gebruikte bronnen: Rijksoverheid, RTL Nieuws, NOS, Etos, Hema, Kruidvat

Zie ook Mondkapje wassen temperatuur en frequentie.

Similar Posts

33 Comments

 1. Er zijn zoveel verschillende mondkapjes. Ik had al besteld bij BONPRIX. Misschien krijg vrijdag. Heeft vertraging opgelopen. Ik vind wel hele gedoe met de regeling. Het moet. Maar ik ga steeds niet openbaarvervoer nemen. Bang ben ik wel.

 2. ik krijg ze op mijn werk omdat het een corona afdeling is, we krijgen er wat te veel, en ik gebruik die thuis dan ook als ik weg ga
  We hebben pas bijscholing gehad, en die mondkapjes doen juist niks af als je ze zomaar gebruikt
  Ik heb er ook zelfgemaakt omdat we ze wilden bewerken
  -€en @->- voor jou.

 3. We hebben ze zelf gemaakt. Gisteren liep ik over de markt met oudste en ik schrok van de prijzen. Het simpelste mondkapje., Twee doekjes met een elastiekje voor 6 euro. Gekkigheid. Die maak ik in 5 minuten. De mondkapjes die geadviseerd worden met filter en neusvormer doe ik een een half uur over. Snel verdiend.

 4. De meningen over niet medische mondkapjes zijn verwarrend. Duidelijk is wel,als je voor alle veiligheid een medisch geval draagt, daar een boete op staat. Hier snap ik helemaal niets meer van

  1. Omdat er wereldwijd nog steeds een tekort is aan medische mondkapjes is het voor ons verboden. Lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen!

 5. Ik vind al die verschillende inzichten ook heel verwarrend. Gisteren moest ik bij de kapper een mondkapje op (gelukkig hadden zij die, want zelf heb ik er geen) en al na een paar minuten werd ik er gek van. Zo benauwend vind ik het.

 6. Mijn vrouw heeft er gemaakt, maar we hebben ze voor het OV niet nodig want dat rijdt hier amper. Maar voor als er iemand langs wilt komen die het prettiger vindt zet ik ‘m wel op

 7. Van mijn pedicure kreeg ik er vorige week een tijdens de behandeling en die heb ik gewassen en bewaard.
  We wonen op het platteland en gaan zelden ergens naartoe, dus verder heb ik ze nog niet nodig

 8. Maak ze ook zelf en voor een aantal mensen die in het OV moeten reizen. Er kan een filter in en ze zijn op hoge temperatuur wasbaar. Je zou voor de heen- en terugreis een nieuwe moeten hebben. Dus fijn projectje om elke dag even mee bezig te zijn.

 9. Ik vind ze erg duur en ik denk dat mensen echt niet elke keer een nieuw kapje opzetten in het OV. Dat wordt gewoon te duur. In diverse Europese landen zoals bijvoorbeeld Spanje mogen de kapjes niet meer dan Euro 0,50 kosten. Was vorige week bij de kapper en de kapsters droegen een mondkapje maar als er afgerekend werd of een andere handeling niet in de buurt van klanten trokken ze het naar beneden en dan heeft het denk ik weinig zin. Heb een doos bij Ali express besteld (50 voor US$ 13,00) Overigens hoeft er vanaf 25 mei geen 21% BTW betaald te worden over de kapjes.

 10. Ik had deze blog eigenlijk al eerder verwacht :). Mijn oudste dochter moet met de bus en is dus verplicht een mondkapje te dragen. Een op de heenweg en een andere op de terugweg. Ik maak ze zelf van katoen, ik weet nog niet welk filter ik ga gebruiken. Waarschijnlijk of een stofzuigerfilter of een van een afzuigkap.
  Liefs,

 11. Ik heb ze ook in huis, voor noodgevallen. Ik vind ze schandalig duur. Ook denk ik niet dat het veel zin heeft omdat het nogal lastig is om ze op de juiste manier te gebruiken. Ik pak de auto in plaats van de trein. Zonder mondkapjes.

 12. We worden om de oren geslagen met theorieën over mondkapjes dus ik weet het ook niet meer zo goed. Een zekerheid is er, zoals je schrijft: het nut van de social distancing…

 13. Bij de mondkapjes van de Hema (10 stuks € 7 geen BTW) laten de elastiekjes los als je deze opzet (2 van 3 gebruikt).

 14. Ik wil niets over mijn oren omdat ik bang ben dan mijn hoorapparaten te verliezen.
  Zijn er mondkapjes die op een andere manier zijn vast te zetten?

  1. Ik draag – met bril en hoorapparaten – mondkapjes die ik met elastiek (1 boven, 1 onder) achter langs mijn hoofd draag. Dat gaat prima! (Zelfgemaakt, patroon van Libelle.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.