Mondkapje met NEN keurmerk kopen?

Mondkapje met NEN keurmerkAls het gaat om de maatregelen rondom corona en vaccineren bungelt Nederland steevast ergens helemaal onderaan. Maar nu zijn we dan toch ergens als éérste mee volgens Kassa:

Een keurmerk voor mondkapjes!

Hieronder zie je ‘m:

Mondkapje met NEN keurmerk

Tsja… Ik weet niet, maar wellicht was het toch beter geweest om juist sneller te zijn met vaccineren?

Keurmerk voor niet-medische mondkapjes van NEN

Op de site van Kassa schrijven ze:

‘Als je een mondkapje koopt met een keurmerk, dan weet je dat het mondkapje onafhankelijk is getest en voldoet aan de eisen die onafhankelijke deskundigen* aan een mondkapje stellen. ‘

Een niet-medisch mondkapje mét keurmerk belooft meer meer dan 90% van virusdeeltjes tegen te houden als je uitademt. Bovendien is het verkrijgbaar in de maten s, m, l en heeft daardoor een betere pasvorm.

Ter vergelijking: de Hema belooft hetzelfde met hun losse filter voor je mondkapje. En de Kruidvat belooft met hun mondkapje zelfs meer dan 95 procent bescherming.

Wanneer krijgt een mondkapje het NEN keurmerk?

Een mondkapje krijgt het NEN keurmerk als de fabrikant/verkoper dat aanvraagt, én als het voldoet aan de criteria van de NEN. Een mondkapje zónder keurmerk hoeft dus niet slecht te zijn. Maar mét keurmerk koop je als het ware wat extra zekerheid.

Waar kun je NEN-mondkapjes kopen?

Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Ik heb me tenminste rot gezocht, en kon ze eerst niet vinden. Ik vond er wat bij:

Conclusie

Het idee van een mondkapje dat officieel is goedgekeurd door de NEN vind ik aansprekend. Maar het betekent niet dat mondkapjes zonder keurmerk minder veilig zijn.

N.B In 2022 is het officiële advies van het OMT om medische mondkapjes van het type II te dragen.

Leestip

Albert Heijn mondkapje

Wat vind jij van het NEN-keurmerk voor mondkapjes?

Similar Posts

15 Comments

 1. De betrouwbaarheid van een mondkapje staat of valt met hoe de eigenaar hem gebruikt. Een stoffen mondkapje moet je nadat je hem 1x gedragen hebt op 60 graden wassen. Ieder ander mondkapje moet je weggooien nadat je hem afdoet, of als je hem 4 uur achtereenvolgend hebt gedragen. Je mag een mondkapje alleen aan de elastieken vastpakken en verder niet aanraken.

  Een keurmerk lijkt mij niet zinvol als je je niet aan deze regels houdt. En ik ken niemand die zich strikt aan deze regels houdt

 2. Ik hou me keurig aan de regels en zet een mondkapje maar ene keer op, edoch, een KEMA keur lijkt me een beetje overbodig, beter is gewoon dat iedereen zich aan de regels houd.

 3. Mensen moeten eerst maar eens leren hoe ze met een mondkapje moeten omgaan. Omdoen en afdoen en weer dezelfde omdoen, zo hoort het ook niet.

  Love As always
  Di mario

 4. Stoffen mondkapjes voldoen toch ook? Mits je je wast. Ik denk dat het gros dat gemiddeld eens per maand doet (-: Het lijkt me logischer om het vliegverkeer plat te leggen, maar goed, wie ben ik?

 5. Ik heb gelezen dat alle stoffen mondkapjes niet worden toegelaten in ziekenhuizen daar ik deze wel heb ontvangen van de overheid via de apotheker. Dat begrijp en versta ik niet meer. Ondertussen kan de overheid toch de goede mondkapjes bestelen voor hun burgers daar wij al die maatregelen naleven…

 6. Om heel eerlijk te zijn komt het op mij over als werkverschaffing. Een groep mensen heeft zich waarschijnlijk maanden gebogen hierover, terwijl we eigenlijk al weten wat goed is en wat niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.