Medische mondkapjes kopen bij AH en Jumbo?

medische mondkapjes kopen

Heel lang mocht je als consument geen medische mondkapjes kopen. En daar was een goede reden voor. Medische mondkapjes waren nodig om de zorgmedewerkers te beschermen bij hun werk, en er waren er niet genoeg.

Maar nu adviseert het OMT om allemaal medische mondkapjes te gebruiken. En daarmee bedoelen ze in januari 2022 medische mondkapjes van het type II.

Hoe zit dat?

In december 2020 schreef ik onderstaand artikel over medische mondkapjes kopen.

Maar eerst:

Nu medische mondkapjes kopen?

Wil je nu meteen weten waar je in 2022 medische mondkapjes kunt kopen? Dan is hier een handig overzicht:

medische mondkapjes kopen

Medische mondkapjes kopen bij Albert Heijn? – 2020

Hieronder een citaat uit het artikel over medische mondkapjes kopen:

‘Voor het eerst verkopen supermarkten nu medische mondkapjes van een type dat het RIVM geschikt acht bij contact met coronapatiënten. Een aantal Albert Heijn-filialen in Koog aan de Zaan, Zaandijk en Haarlem bijten de spits af, met door de Haarlemse fabrikant HMK Medical geproduceerde mondkapjes.’

Om welke medische mondkapjes gaat het hier eigenlijk,’ vroeg ik me af. ‘Zijn dat die hele officiële FFP mondkapjes?’

Nee dus.

Medische mondkapjes kopen bij Albert Heijn betekent dat je zogenoemde chirurgische mondmaskers koopt. En die beschermen inderdaad meer dan de mondkapjes van de Action, Kruidvat, Etos etc.

Medische mondkapjes kopen bij AH? Ze heten HollandseMondkapjes!

Hieronder zie je een filmpje van HMK Medical die deze medische mondkapjes maakt onder de noemer HollandseMondkapjes. Dus je steunt ook nog leuk de Nederlandse economie met deze mondkapjes ; ) Hun logo is een tulp!

Medische mondkapjes: de 2 soorten op een rij

Op nursing.nl leggen ze de twee soorten medische mondkapjes goed uit.

1. FFP mondkapje

FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Met andere woorden een FFP mondkapje filtert! Het beschermt je tegen het inademen van ‘besmette partikels’. Hoe hoger het getal achter FFP, hoe beter het filtert. Een FFP3 mondkapje houdt dus meer tegen dan een FFP1 mondkapje. Een FFP medisch mondkapje kopen kan niet bij bol.com, maar wel bij amazon.nl:

FFP
8,80 voor 2 stuks bij amazon.nl

2. Chirurgisch mondkapje

Een chirurgisch mondkapje type filtert de lucht die je uitademt, maar het houdt niet ‘besmette particles’ tegen zoals de FFP maskers. Bovendien zitten ze minder strak om het gezicht, waardoor ze minder goed beschermen.

Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en de EN14683 normering.

Niet alle ‘chirurgische mondkapjes’ zijn ook echt chirurgische mondkapjes!

Wil je chirurgische medische mondkapjes kopen? Let er dan op dat op de verpakking moet staan dat het voor medisch gebruik is en dat er een CE-markering op staat. Het stomme is dat je bijvoorbeeld bij bol.com ‘chirurgische mondkapjes’ kunt kopen. Zoals deze:

medische mondkapjes kopen

Onder het product staat zelfs: ‘3-laags chirurgisch mondmaskers’. Maar er staat niet op dat het voor medisch gebruik is, en er staat ook geen CE-markering op. Met andere woorden: dit is géén medisch mondkapje, en ook géén chirurgisch mondkapje!

Als je even verder kijkt, dan kun je wel degelijk chirurgisch medische mondkapjes kopen bij bol.com. Zoals deze:

medische mondkapjes kopen
24,95 bij bol.com

Niet medische mondkapjes

Nu komen we weer op bekend terrein! Niet medische mondkapjes zijn de mondkapjes die wij als gewone burgers mogen kopen. Je kunt een niet medisch mondkapje kopen bij de Hema, Kruidvat, Etos, AH, Action etc. Ze zijn er in allerlei soorten, vormen, kwaliteiten en materialen.

En dan nu terug naar het nieuws dat medische mondkapjes kopen nu kan bij Albert Heijn. Welke zijn dat dan?

Medische mondkapjes kopen bij Albert Heijn: welke zijn dat?

De medische mondkapjes die je in 2020 kon kopen bij Albert Heijn waren chirurgische mondkapjes van het type IRR.

Medische chirurgische mondkapjes IIR houden minimaal 98% van de bacteriën tegen, maar zijn niet spatresistent. Ze werken twee kanten op: ze beschermen de drager én de omgeving.

Type IIR chirurgische maskers filteren minstens 98% van de bacteriën, maar ze zijn niet spatresistent. Er zijn ook type I chirurgische maskers en die zijn minder goed. Dus de medische mondkapjes die je bij Albert Heijn kunt kopen zijn zo gek nog niet.

Ze zijn herkenbaar door de oranje elastiekjes!

Medische mondkapjes bij Jumbo: minder goed dan die bij AH

Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden, kwam ik bij Jumbo supermarkten Sorbo medische mondkapjes tegen. Die naam schept verwarring: zijn dit dan medische mondkapjes? Uit de omschrijving maak ik op dat het Sorbo medische mondkapje een type I mondkapje is. Dat type biedt de minste bescherming en wordt alleen aangeraden bij een laag risico op besmetting.

Het medisch mondkapje dat je kunt kopen bij Albert Heijn is dan beter, want dat is type IIR.

Medische mondkapjes kopen: 2022

Medische mondkapjes kopen mocht officieel niet, omdat ze nodig waren voor het zorgpersoneel. Maar nu zijn  ze overal verkrijgbaar. Er zijn 3 soorten mondkapjes. Hieronder een overzicht in volgorde van effectiviteit, met de beste bovenaan:

 1. FFP mondkapjes types FFP1-, FFP2-, en FFP3
 2. Chirurgische mondkapjes types I, II en IIR. Het OMT adviseert ons om type II te kopen. Dus niet type I meer!
 3. Niet-medische mondkapjes (Denk aan mondmaskers van de Action, mondkapjes van de Hema, Kruidvat etc.)
Mondkapjes overzicht
Download dit overzicht gratis als pdf!

Inmiddels kun je met behulp van losse filters voor mondkapjes een extra laag toevoegen voor extra bescherming en zijn er ook mondkapjes met NEN keurmerk.

Praktische informatie over medische mondkapjes kopen

Medische mondkapjes kopen is duurder dan niet medische mondkapjes kopen. Je kunt medische mondkapjes kopen bij onder andere Kruidvat, Etos, Action en bol.com. Bij supermarkten als AH en Jumbo hebben ze vooral type I mondkapjes op dit moment.

Albert Heijn mondkapje

Op de website van AH zie ik de mondkapjes met oranje elastiek niet meer. Ik zie daar nu alleen mondkapjes van het type I, dat niet meer wordt aangeraden.

Medische mondkapjes kopen Jumbo

Jumbo verkoop mondkapjes van het merk Sorbo, maar deze zijn type I. En het is de bedoeling dat we type II dragen. Een ander merk mondkapjes dat ze op de website aanbieden lijkt ook niet van het type II te zijn.

Ben je meer van de stoffen mondkapjes? Lees dan mijn ervaringen met de katoenen mondkapjes van Bonprix. Maar stoffen mondkapjes worden nu afgeraden. (januari 2022)

Ik ben geen mondkapjes expert, dus voor dit artikel heb ik de volgende bronnen gebruikt: Ehbo-centrum.nl, Rijksoverheid, SafetyforyoU, Abena, Noordhollands Dagblad, Telegraaf, Nursing, Amazon, Bol.com, NH Nieuws, KNMP Apothekersorganisatie, mondmaskerspecialist, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Heb jij voorkeur voor medische mondkapjes?

Similar Posts

48 Comments

 1. ha Nicole,

  ja… ik ben inderdaad meer van de katoenen mondkajes…
  Ik zal de HollandseMondkapjes niet zo gauw gaan dragen.
  Heb de katoenen van Bonprix: leuk en prima!

  groetjes van Marlou

 2. ik draag er geen een vanwege medische issues en mijn gezin tja…die doen ze op als ze ergens snel in moeten. ze hebben zo geen zin zeggen mijn internisten ook en op sommige verpakking staat ook echt dat ze niet werken voor het covid gebeuren, de cijfers dalen ook niet dus…van mijn mag iedereen ze lekker aan de waslijn hangen. houd wel je afstand en doe verder normaal.

 3. De medische mondkapjes (met oranje elastiekjes) draag ik op mijn werk, maar het is toch nog steeds belangrijk om die anderhalve meter afstand te bewaren. Dat kan niet altijd, want we komen vaak toch dicht in de buurt van cliënten, maar het mondkapje zal dan toch enigszins bescherming geven.
  In mijn vrije tijd draag ik zelfgemaakte mondkapjes van katoen. Die zitten een stuk prettiger.

 4. Ik draag niet medische mondkapje met het Renault logo erop. Voor die twee keer in de week dat ik een winkel in moet vind ik dat prima, ik zorg wel dat ik afstand houdt, dat lijkt me veel veiliger.

  1. Ik heb ze van katoen. Beter voor het milieu dan die wegwerp, want ik zie ze overal liggen! Katoenen mondkapjes doe je makkelijk in de was en ik kan er redelijk goed door ademen.

 5. Nu kunnen bij Albert Hein gratis aangeboden. Ik heb verschillende mondkapjes. Ik gebruikt alleen naar buiten gaat. Ik ga niet uit naar de winkels. Ik laat boodschappen bezorgen. Het is niet anders.

 6. Heb er verschillende hier en ook al van Sorbo en er staat op medisch en is 3 laags en soms draag ik er ook 2 over elkaar maar men kan zoveel zeggen welke nu echt goed zal wezen. Ik heb ook mondkapjes die men voor mij hebt gemaakt en op maat. Want bij vele heb ik ruimte aan zijkanten. Deze Komen uit Amerika. Kan er nog steeds niet goed tegen welke ik ook draag maar je doet het voor de bescherming.

 7. Ik draag ze echt alleen wanneer het moet en dan een stoffen. Ik mijd sowieso openbare plekken en winkels momenteel zoveel mogelijk.

 8. Het wordt wel steeds een beetje ingewikkelder zo, vind ik persoonlijk. Ik heb stoffen mondkapjes van de Hema. Voor nu vind ik dat prima, want ik kom toch alleen in de supermarkt, dus ik vind niet dat ik meer of betere kapjes nodig heb.

 9. Ik heb er eindelijk eentje gevonden van stof, die goed gaat met mijn bril, over het algemeen dan, die draag ik, want voor brildragers blijft het een crime, dat maakt sowieso al, dat je zo min mogelijk de winkels of druk gebied in gaat.

  En de anderhalve meter hou ik nog graag aan, waar anderen dat minder lijken te doen en zelfs denken, oh die mw. staat niet in de rij of zo… daar kunnen we weer tussen, zwaar irritant eigenlijk.

  X

 10. Ik kan nog niet zeggen of ik voorkeur heb voor medische mondkapjes, want ik heb ze nog niet geprobeerd. Ik ga er eens naar kijken als ik in de supermarkt of winkel ben.

 11. Ik heb er een aantal (reusable) maar ik heb ook wegwerp mondkapjes. Onze vriend uit Hong Kong heeft een groot deel opgestuurd en hij zegt dat de wegwerp ook echt goed zijn. Ik zal eens naar de specs (specificaties) kijken want dat had ik eerlijk gezegd nog niet gedaan. De stoffen vind ik fijn maar wel benauwender dan de wegwerp mondkapjes. Maar goed, ik draag ze dus allebei. In combinatie met afstand houden (en eigenlijk bijna nergens komen, hahaha).

 12. Bij Action zag ik ook type 2 chirurgische maskers, maar sinds de Action de laatste keer weer moest sluiten ben ik de niet meer geweest. Ze zijn nu weer open met allerlei voorzorgsmaatregelen.

  Als je geen maskers met Europese certificering kunt vinden, of als ze duurder zijn, kun je ook kijken naar de Amerikaanse of Chinese gecertificeerde maskers. Europa, China en de USA hebben ieder hun eigen certificering , met een eigen aanduiding, maar overeenkomende kwaliteiten: FFP2 = KN95 = N95 en dat wordt nu dus Type 2 genoemd. Nog fijnmaziger is FFP3 = KN100 = N100. Dat filtert dus meer deeltjes uit.

  Ik gebruik al lange tijd een herbruikbaar medisch mondmasker met filters van de hoogste kwaliteit.
  Was even iets meer kosten, maar op den duur goedkoper in gebruik en effectiever.

 13. Ik heb hier vlak over de grens bij de oosterburen een hele voorraad van die koffiefilter model mondkapjes gekocht. Geen gezicht, maar ja. Ze schijnen veilig(er) te zijn.

 14. Ik koop mijn medische ffp2 mondmaskers bij DGMondmaskers.nl!

  Als je daar voor 17:00 uur besteld is het morgen in huis!

 15. Wow, het is toch allemaal ingewikkeld hé?
  Hier in België mocht je op een bepaald moment geen FP2 en FP3 mondmaskers kopen, maar nu weer allemaal wel.
  We zien wel hoe het blijft evolueren. Ik zal vooral blij zijn als er ooit weer een tijd zonder mondkapjes komt :)

 16. Wij hebben vorig jaar wat dozen gekocht bij de Lidl, maar dat zijn geen medische mondkapjes en zolang het hier niet verplicht wordt dan gebruiken we die gewoon. Alleen voor Duitsland hebben we een klein stapeltje medische mondkapjes, maar die gebruiken we dus niet zo vaak.

 17. Ik heb nog nooit mondkapjes gekocht lol. In het begin wel, die stoffen mondkapjes. Ik hoef bijna nergens een mondkapje op en waar ik ze op moet, liggen ze om te pakken haha

 18. Handige uitleg zeg. Daar gaan veel mensen echt wel wat aan hebben, denk ik. Wij gebruiken vaak nog de stoffen variant. Ik vind de wegwerpvarianten vaak zo duur.

 19. Hier al tijden medische mondmaskers vanwege mijn werk in de zorg. Niet veel verschil dus. Maar het beleid is niet echt te volgen voor velen dat snap ik goed. Gelukkig komen de heren wel tot inzicht dat de mondmaskers echt bijdragen aan het remmen van de verspreiding ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.