De revolutie van steunkousen: tegenwoordig zijn ze zelfs leuk!

steunkousen
Joh, dit zijn dus gewoon steunkousen!

Ik heb één keer steunkousen gedragen. Alleen heetten ze compressiekousen, omdat ik ze droeg tijdens het hardlopen.

Wat een hel was dat!

Mijn ervaring met compressiekousen

Voor iemand die moeite heeft met strakzittende kleding, waren die kousen een ware uitdaging. Tijdens het lopen had ik maar één gedachte:

‘UIT! Ik wil ze uit!’

Ik herinner me dat ik ze op een gegeven moment van narigheid naar beneden stroopte. Maar dat bleek beslist geen oplossing. Want steun- oftewel compressiekousen doen hun naam eer aan.

Ze zitten loeistrak en drukken daardoor op je aderen. Dat is ook de bedoeling. Want daardoor kan het bloed beter terugstromen naar je hart.

Maar toen ik de kousen dus naar beneden stroopte, zaten ze strak op plekken die me deden vrezen voor mijn gezondheid. Van narigheid heb ik ze toen maar omhoog getrokken. Maar wat was ik blij toen ik weer thuis was. Het eerste wat ik deed was ze uittrekken en in een hoek gooien.

En ik heb ze nooit meer aangedaan.

Waarmee steunkousen je kunnen helpen

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik geen steunkousen nodig heb. Maar voor wie bepaalde klachten heeft kunnen dergeijke kousen echt een uitkomst zijn. Mijn nichtje, die maar een paar jaar ouder is dan ik, heeft bijvoorbeeld erg last van spataderen. Therapeutische elastische kousen helpen haar bij deze kwaal.

Hieronder een aantal kwalen en aanleidingen voor het gebruik van deze kousen:

 • Bij zware, pijnlijke, vermoeide of gezwollen kuiten of enkels of armen.
 • Bij een open been. Zo voorkom je dat de wond weer open gaat.
 • Als je overdag veel moet staan en daardoor pijnlijke benen krijgt.
 • Bij vochtophoping van het been.
 • Bij een lange vliegreis dragen sommige mensen steunkousen. Dat voorkomt vermoeide en gezwollen benen.
 • Tijdens een zwangerschap bij klachten als dikke enkels, gezwollen, vermoeide benen, zwangerschapsoedeem of spataderen

Als je klachten hebt aan je benen is het overigens niet verstandig om bijvoorbeeld hooggehakte sandalen te dragen. Kies dan liever eerst voor comfortabele sandalen of schoenen en kijk wat dat doet voor de klachten. Helpt dat onvoldoende? Dan zou je eens kijken wat steunkousen voor je kunnen doen.

Er zijn 5 klassen/niveau’s

Je hebt steunkousen in 5 klassen van mild tot sterk. Klasse 1 is de soort die meestal in webshops wordt verkocht en bij winkels als Kruidvat en Hema.

Dat is de mildste vorm. Je gebruikt deze vooral als preventie. Als je bijvoorbeeld een lange vliegreis gaat maken.

De hogere klassen zijn voor problemen zoals vochtophoping en spataderen. Gelukkig hoef je zelf niet te bedenken welke je moet hebben. De huisarts zal je hierin adviseren.

Medische compressiekousen: 4 niveau’s

Deze hogere klasse noemen ze bij Ofa Nederland ‘medische compressiekousen’. Op hun website schrijven ze:

‘Medische compressiekousen worden als dé basisbehandeling van alle aandoeningen van het veneuze en lymfatische systeem beschouwd. Ze oefenen een goed gedefinieerde druk op het weefsel en de vaten uit. Het bloed kan ongehinderd naar het hart terugstromen en hoopt zich niet langer in de benen op. Medische compressiekousen presteren het best wanneer de patiënt in beweging is.’

Ofa Nederland maakt nadrukkelijk onderscheid tussen steunkousen en medische compressiekousen. De eerste zijn veel dunner, en hebben ook een andere samenstelling dan de medische versie.

Met andere woorden: als de huisarts je medische compressiekousen voorschrijft, kun je niet denken: ‘Oh ik haal wel even steunkousen bij de Action. Lekker goedkoop!’

 • Drukklasse 1 of A
 • Drukklasse 2 of B
 • Drukklasse 3 of C
 • Drukklasse 4 of D
 • Drukklasse 5 of E

Steunkousen kunnen er leuk uitzien

Bij therapeutische elastische kousen dacht ik altijd aan van die hele dikke, bruinige kousen. Maar inmiddels zijn ze in allerlei leuke kleurtjes te verkrijgen. Zoals deze, waarvan je toch niet verwacht dat het steunkousen zijn vind ik:

compressiekousen
Bengelmans compressie kousen 59,50

Niet alleen dat, ze zijn er ook in allerlei lengtes. Dus je ze echt niet vast aan zo’n kniekous. Er zijn zelfs heuse stay-ups. Moet je kijken:

stay-up compressiekousen
27,95 bij compressiekousen.nl

Ik vind ze werkelijk mooi!

Linda van het blog Linda’s Wholesome Life liet op haar blog haar steunkousen een keer zien. Linda beantwoordt ook beslist niet aan het standaardbeeld van iemand die therapeutische elastische kousenn nodig heeft.

Dus als je ze nodig hebt is er vast wel iets naar jouw smaak te vinden. Er zijn zelfs kousen met een rits!

Steunkousen aantrekken

Steunkousen aantrekken is vaak nog niet zo eenvoudig. De reden dat steunkousen aantrekken zo moeilijk is, komt doordat ze zo strak zijn.

Vanwege hun functie, krijg je ze niet zo makkelijk aan als gewone sokken of kniekousen.

Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om steunkousen aantrekken makkelijker te maken. Zoals een Easy Slide. Maar ik heb daarvan een filmpje gezien, en leek me nog best lastig. Wel handig lijkt me Steve Plus. Kijk maar:

En als het ook dan niet lukt, dan kan de thuiszorg helpen.

Steunkousen Hema?

De Hema is zo’n winkel waarvan je verwacht dat ze er steunkousen verkopen. Ik tenminste wel. Maar ‘echte’ steunkousen heeft de Hema niet. Hoewel je op Hema.nl wel degelijk steunkousen vindt, zijn dat ‘licht ondersteunende’ panty kniekousjes.

De Hema steunkousen ‘stimuleren de bloedsomloop in de voeten en benen en geven extra ondersteuning.. Hema steunkousen kun je kopen in maar liefst 3 kleuren: zwart, lichtbeige en donkerbeige. Ze zijn fijn als je veel moet staan, als je vermoeide benen hebt en als je zwanger bent, belooft de Hema.

hema steunkousen

Een pak met 2 Hema steunkousen kost 7 euro. Ik vermoed dat ze in klasse 1/A vallen.

Steunkousen, compressiekousen, compressie vliegtuigsokken?

Bij steunkousen denk ik altijd aan de koffiebruine steunkousen die mijn oma droeg. Bij compressiekousen denk ik, als hardloper, aan de speciale compressiekousen voor hardlopers.

En dan heb je ook nog zogenoemde compressie vliegtuigsokken. Die draag je voor lange vliegreizen. Ze voorkomen dat je hele dikke benen krijgt van al dat zitten.

Maar wat is nou het verschil tussen al die kousen? Ze klinken namelijk behoorlijk hetzelfde, en beloven ook ongeveer hetzelfde. Ik vind dat erg verwarrend. Want welke moet je dan hebben?

Kun je als oudere dame dan ook compressiekousen voor hardlopers nemen? Of is dat dan toch weer niet handig?

Samengevat

Steunkousen zijn speciale, elastische kousen die druk uitoefenen op je been of arm. Door die druk helpen ze bij allerlei klachten, zoals spataderen. Ooit had je alleen kousen in koffiebruine tinten. Maar tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten, maten en kleurtjes.

Maar voordat je aan deze speciale kousen begint, is het verstandig om eerst te kijken naar de schoenen die je draagt.  Soms kan een andere, meer comfortabele schoen ook al helpen.

En dat is fijn nieuws voor mensen die ze nodig hebben.

Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit je basisverzekering als je een medische indicatie van je huisarts hebt.

Lees ook Zeeman panty.en over compressiekleding in het algemeen.

Wat zijn jouw ervaringen met steunkousen?

Similar Posts

47 Comments

 1. HEt is ook handig om door je huisarts te laten adviseren welk type en welke maat je nodig hebt. Want anders geef je gemakkelijk ettelijke tientjes uit voor kousen die niet geschikt zijn voor je klacht, of slecht passen en daardoor niet helpen!
  Ik vind het trouwens ondingen, zeker bij plus 24 graden

   1. Hallo,zelfs bij bijna 30 graden,kan ik t nog net volhouden en dan gaan die steunkousen ook uit,als je buiten zit of ligt om te zonnen,doe ik dan een vochtoge handdoek onder en bovenop mijn benen,scheelt ook,en s,avonds mijn benen insmeren met magnesium- olie insmeren. En s,avonds,bij in je bed op voeteinde een lange,brede kussen onder je benen leggen( onder je hoeslaken) scheelt dat je benen niet onrustig worden en he hebt je slaaprust nodig

 2. Mijn ervaring is vooral dat ze moeten en absoluut niet leuk zijn. De zwarte zien er in elk geval een stuk mooier uit dan die vieze dingen.

 3. Oh die zien er inderdaad mooi uit! Fijn dat fabrikanten inzien dat alleen die ouderwetse huidkleurige kousen niet de mooiste zijn.
  Ik ben nog op zoek naar iemand die voor mij knalroze wollen sokken wil breien, ter afwisseling van de saaie geitenwollen sokken.

 4. Mijn moeder droeg, de laatste jaren van haar leven, stay-ups in ongeveer dezelfde kleur als de panties die ze voorheen droeg. Ze heeft er nooit over geklaagd. Mijn man draagt sinds een paar maanden compressiekousen ivm operatie aan enkel en voorvoet en heeft er geen last van!
  En alleen bij het zien van zijn kousen breekt mij het zweet uit, vreselijk………

 5. Mijn moeder draagt al jaren stay up steunkousen. Na een paar keer wassen, schuiven de kousen naar beneden en zakken af. Ze heeft er jaren geleden een oplossing voor gevonden door knopen te naaien aan die steunkousen en die knopen vast te maken met jarretels die ze aan haar broekgaine met beentjes naait. Mijn moeder dateert nog uit de tijd dat zelfs magere dames en jonge meisjes een corset, gaine droegen om een platte buik te hebben. Nadeel van altijd maar zo’n gaine te dragen is dat de buikspieren niet echt actief gebruikt worden en de buikspieren daardoor nogal hangen met als gevolg een dikke buik. Door die dikke buik kan ons ma onmogelijk steunpanties vinden waar haar buik ook in past.

  1. Vervelend dat ze op een gegeven moment gaan afzakken Liesbet. Helaas een herkenbaar probleem. Ik draag in de winter ook wel eens gewone stay ups, en blijven ook nooit zitten….

   Fijn dat je moeder het heeft kunnen oplossen.

 6. Mijn vriend heeft een tijdje een steunkous gehad vanwege een open wond maar dat zag er gewoon vleeskleurig uit. Mocht ik ze zelf ooit nodig zijn, dan wil ik wel zo’n vrolijk gekleurd setje!

 7. Niet bij open benen of oedeem in de benen, dan heb je te maken met compressietherapie, na verloop van tijd draag je meestal een TEK kous.
  Dit gaat op voorschrift arts en de kous, lang, kort, met of zonder teen wordt door een medisch instrumentenmaker aangemeten.
  Het aantrekken behoort met een juist aantrekhulpmiddel voor de juiste drukverdeling op ben of evt arm.

  Idd zie je steeds meer steunkousen, zij bieden steun bij vermoeide benen of bij bepaalde klachten.

 8. Grappig dat ik dit zie, mijn broertje heeft een scheurtje in zijn enkelband en wat raden ze hem aan..steunkousen dragen haha

 9. ik hoef gelukkig geen steunkousen te dragen, maar ik heb een keer toen ik op een heel bijzondere gelegenheid moest spreken, corrigerend ondergoed gedragen. Nooit, nooit meer!

  1. oh ja een hel, ik ging eens naar een feestje met een corrigerende slip onder mij jurk.

   Ik werd er in de auto al gek van en heb het geval bij een benzinestation uitgetrokken en ben bij de eerste de beste hema een normale slip gaan kopen.

 10. Gelukkig heb ik ze nog niet nodig, tegen de tijd dat ik ze misschien nodig heb, hoop dat ik ze mooi en hip zijn, maar ook vooral fijn zitten!

 11. Ik heb ze nog nooit hoeven te dragen. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig wel wat leukere printjes beschikbaar. Maar ze moeten natuurlijk ook wel lekker zitten.

 12. Ik heb ze veel gezien. Ook zien evolueren van saaie bruine kousen naar hippere kleuren. Ze zien er ook steeds minder uit als compressie kousen waarin je niet wilt lopen. Mooie ontwikkeling vind ik.

 13. Helaas zijn de mooie en vrolijkere alleen geschrikt als je geen echte medische aandoening hebt. De zwaardere kousen zijn minder hip over het algemeen. Al heb ik zelf geen problemen met huidskleurige relatief gladde kousen. Doordat het lieskousen zijn draag ik ze als panty’s. Valt vaak niet eens op.
  Wel een uitputtingsslag om ze aan te trekken, maar daarna heb ik er vooral profijt van.

 14. ik heb ze nog nooit gedragen en hoop ook dat ik ze nooit zal moeten dragen. Mijn zus jammer genoeg wel en doet ze altijd aan op het vliegtuig

 15. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Vaak is het beeld dat alleen oude mensen steunkousen dragen maar tegenwoordig dragen hele veel mensen steunkousen en zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.
  Goed dat je hier zo open over schrijft!
  Liefs,
  Yousra Yasmine

 16. Toen ik laatst in de thuiszorgwinkel was, heb ik ze nog eens zitten bekijken (ik ben zo iemand die ze af en toe wel nodig heeft, tsja). Er zijn inderdaad heel mooie steunkousen, er zij er zelfs onduit sexy te noemen, maar comfortabel zitten ze inderdaad niet…

 17. Ik heb ze vroeger veel gedragen toen ik werk had waarbij ik de hele dag stond. Vond het toen wel erg fijn. Wel fijn dat ze steeds mooier worden.

 18. Nooit geweten dat ze daar zo’n leuke varianten in hebben. Ik heb zelf ook nooit steunkousen gehad, houd wel vaak vocht vast in mijn enkels. Maar nooit erover nagedacht dat zoiets zou kunnen helpen.

 19. ik wil alleen dikke huidkleurige steunkousen dragen want ik wil wel gezien worden met echte steunkousen , en die zijn huidkleurig vind ik en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.