De revolutie van steunkousen: tegenwoordig zijn ze zelfs leuk!
Last updated on February 5th, 2024 at 04:19 pm
Ik heb één keer steunkousen gedragen. Alleen heetten ze compressiekousen, omdat ik ze droeg tijdens het hardlopen.
Wat een hel was dat!
Mijn ervaring met compressiekousen
Voor iemand die moeite heeft met strakzittende kleding, waren die kousen een ware uitdaging. Tijdens het lopen had ik maar één gedachte:
‘UIT! Ik wil ze uit!’
Ik herinner me dat ik ze op een gegeven moment van narigheid naar beneden stroopte. Maar dat bleek beslist geen oplossing. Want steun- oftewel compressiekousen doen hun naam eer aan.
Ze zitten loeistrak en drukken daardoor op je aderen. Dat is ook de bedoeling. Want daardoor kan het bloed beter terugstromen naar je hart.
Maar toen ik de kousen dus naar beneden stroopte, zaten ze strak op plekken die me deden vrezen voor mijn gezondheid. Van narigheid heb ik ze toen maar omhoog getrokken. Maar wat was ik blij toen ik weer thuis was. Het eerste wat ik deed was ze uittrekken en in een hoek gooien.
En ik heb ze nooit meer aangedaan.
Waarmee steunkousen je kunnen helpen
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik geen steunkousen nodig heb. Maar voor wie bepaalde klachten heeft kunnen dergeijke kousen echt een uitkomst zijn. Mijn nichtje, die maar een paar jaar ouder is dan ik, heeft bijvoorbeeld erg last van spataderen. Therapeutische elastische kousen helpen haar bij deze kwaal.
Hieronder een aantal kwalen en aanleidingen voor het gebruik van deze kousen:
- Bij zware, pijnlijke, vermoeide of gezwollen kuiten of enkels of armen.
- Bij een open been. Zo voorkom je dat de wond weer open gaat.
- Als je overdag veel moet staan en daardoor pijnlijke benen krijgt.
- Bij vochtophoping van het been.
- Bij een lange vliegreis dragen sommige mensen steunkousen. Dat voorkomt vermoeide en gezwollen benen.
- Tijdens een zwangerschap bij klachten als dikke enkels, gezwollen, vermoeide benen, zwangerschapsoedeem of spataderen
Als je klachten hebt aan je benen is het overigens niet verstandig om bijvoorbeeld hooggehakte sandalen te dragen. Kies dan liever eerst voor comfortabele sandalen of schoenen en kijk wat dat doet voor de klachten. Helpt dat onvoldoende? Dan zou je eens kijken wat steunkousen voor je kunnen doen.
Er zijn 5 klassen/niveau’s
Je hebt steunkousen in 5 klassen van mild tot sterk. Klasse 1 is de soort die meestal in webshops wordt verkocht en bij winkels als Kruidvat en Hema.
Dat is de mildste vorm. Je gebruikt deze vooral als preventie. Als je bijvoorbeeld een lange vliegreis gaat maken.
De hogere klassen zijn voor problemen zoals vochtophoping en spataderen. Gelukkig hoef je zelf niet te bedenken welke je moet hebben. De huisarts zal je hierin adviseren.
Medische compressiekousen: 4 niveau’s
Deze hogere klasse noemen ze bij Ofa Nederland ‘medische compressiekousen’. Op hun website schrijven ze:
‘Medische compressiekousen worden als dé basisbehandeling van alle aandoeningen van het veneuze en lymfatische systeem beschouwd. Ze oefenen een goed gedefinieerde druk op het weefsel en de vaten uit. Het bloed kan ongehinderd naar het hart terugstromen en hoopt zich niet langer in de benen op. Medische compressiekousen presteren het best wanneer de patiënt in beweging is.’
Ofa Nederland maakt nadrukkelijk onderscheid tussen steunkousen en medische compressiekousen. De eerste zijn veel dunner, en hebben ook een andere samenstelling dan de medische versie.
Met andere woorden: als de huisarts je medische compressiekousen voorschrijft, kun je niet denken: ‘Oh ik haal wel even steunkousen bij de Action. Lekker goedkoop!’
- Drukklasse 1 of A
- Drukklasse 2 of B
- Drukklasse 3 of C
- Drukklasse 4 of D
- Drukklasse 5 of E
Steunkousen kunnen er leuk uitzien
Bij therapeutische elastische kousen dacht ik altijd aan van die hele dikke, bruinige kousen. Maar inmiddels zijn ze in allerlei leuke kleurtjes te verkrijgen. Zoals deze, waarvan je toch niet verwacht dat het steunkousen zijn vind ik:
Niet alleen dat, ze zijn er ook in allerlei lengtes. Dus je ze echt niet vast aan zo’n kniekous. Er zijn zelfs heuse stay-ups. Moet je kijken:
Ik vind ze werkelijk mooi!
Linda van het blog Linda’s Wholesome Life liet op haar blog haar steunkousen een keer zien. Linda beantwoordt ook beslist niet aan het standaardbeeld van iemand die therapeutische elastische kousenn nodig heeft.
Dus als je ze nodig hebt is er vast wel iets naar jouw smaak te vinden. Er zijn zelfs steunkousen met een rits!
Steunkousen aantrekken
Steunkousen aantrekken is vaak nog niet zo eenvoudig. De reden dat deze kousen aantrekken zo moeilijk is, komt doordat ze zo strak zijn.
Vanwege hun functie, krijg je ze niet zo makkelijk aan als gewone sokken of kniekousen.
Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om steunkousen aantrekken makkelijker te maken. Zoals een Easy Slide. Maar ik heb daarvan een filmpje gezien, en leek me nog best lastig. Wel handig lijkt me Steve Plus. Kijk maar:
En als het ook dan niet lukt, dan kan de thuiszorg helpen.
Steunkousen Hema?
De Hema is zo’n winkel waarvan je verwacht dat ze er steunkousen verkopen. Ik tenminste wel. Maar ‘echte’ steunkousen heeft de Hema niet. Hoewel je op Hema.nl wel degelijk steunkousen vindt, zijn dat ‘licht ondersteunende’ panty kniekousjes.
De Hema steunkousen ‘stimuleren de bloedsomloop in de voeten en benen en geven extra ondersteuning.. Hema steunkousen kun je kopen in maar liefst 3 kleuren: zwart, lichtbeige en donkerbeige. Ze zijn fijn als je veel moet staan, als je vermoeide benen hebt en als je zwanger bent, belooft de Hema.
Een pak met 2 Hema steunkousen kost 7 euro. Ik vermoed dat ze in klasse 1/A vallen.
Steunkousen, compressiekousen, compressie vliegtuigsokken?
Bij steunkousen denk ik altijd aan de koffiebruine steunkousen die mijn oma droeg. Bij compressiekousen denk ik, als hardloper, aan de speciale compressiekousen voor hardlopers.
En dan heb je ook nog zogenoemde compressie vliegtuigsokken. Die draag je voor lange vliegreizen. Ze voorkomen dat je hele dikke benen krijgt van al dat zitten.
Maar wat is nou het verschil tussen al die kousen? Ze klinken namelijk behoorlijk hetzelfde, en beloven ook ongeveer hetzelfde. Ik vind dat erg verwarrend. Want welke moet je dan hebben?
Kun je als oudere dame dan ook compressiekousen voor hardlopers nemen? Of is dat dan toch weer niet handig?
Samengevat
Steunkousen zijn speciale, elastische kousen die druk uitoefenen op je been of arm. Door die druk helpen ze bij allerlei klachten, zoals spataderen. Ooit had je alleen kousen in koffiebruine tinten. Maar tegenwoordig zijn ze er in allerlei soorten, maten en kleurtjes.
Maar voordat je aan deze speciale kousen begint, is het verstandig om eerst te kijken naar de schoenen die je draagt. Soms kan een andere, meer comfortabele schoen ook al helpen.
En dat is fijn nieuws voor mensen die ze nodig hebben.
Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit je basisverzekering als je een medische indicatie van je huisarts hebt.
Lees ook Zeeman panty.en over compressiekleding in het algemeen.
Wat zijn jouw ervaringen met steunkousen?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Steunkousen komen steeds vaker voor. Ik zie het nu bij de ouderen in mijn omgeving. Ik draag soms een een halve sok voor mijn enkel.
Wat is er met je enkel MC Kleuver?
Wat leuk om je hier tegen te komen Nicole! Ik schreef laatst ook een stukje over de steunkousen van mijn moeder :-)
Nooit geweten dat ze daar zo’n leuke varianten in hebben. Ik heb zelf ook nooit steunkousen gehad, houd wel vaak vocht vast in mijn enkels. Maar nooit erover nagedacht dat zoiets zou kunnen helpen.
Wat leuk dat het er tegenwoordig zoveel mooier uit ziet. Ik ken alleen de lelijke oude bruine toen ik in de thuiszorg zat
ik wil alleen dikke huidkleurige steunkousen dragen want ik wil wel gezien worden met echte steunkousen , en die zijn huidkleurig vind ik en