De revolutie van steunkousen: tegenwoordig zijn ze zelfs leuk!

steunkousen
Joh, dit zijn dus gewoon steunkousen!

Ik heb één keer steunkousen gedragen. Alleen heetten ze compressiekousen, omdat ik ze droeg tijdens het hardlopen.

Wat een hel was dat!

Mijn ervaring met compressiekousen

Voor iemand die moeite heeft met strakzittende kleding, waren die kousen een ware uitdaging. Tijdens het lopen had ik maar één gedachte:

‘UIT! Ik wil ze uit!’

Ik herinner me dat ik ze op een gegeven moment van narigheid naar beneden stroopte. Maar dat bleek beslist geen oplossing. Want steun- oftewel compressiekousen doen hun naam eer aan. Ze zitten loeistrak en drukken daardoor op je aderen. Dat is ook de bedoeling. Want daardoor kan het bloed beter terugstromen naar je hart.

Maar toen ik de kousen dus naar beneden stroopte, zaten ze strak op plekken die me deden vrezen voor mijn gezondheid. Van narigheid heb ik ze toen maar omhoog getrokken. Maar wat was ik blij toen ik weer thuis was. Het eerste wat ik deed was ze uittrekken en in een hoek gooien.

En ik heb ze nooit meer aangedaan.

Waarmee steunkousen je kunnen helpen

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik geen steunkousen nodig heb. Maar voor wie bepaalde klachten heeft kunnen steunkousen echt een uitkomst zijn. Mijn nichtje, die maar een paar jaar ouder is dan ik, heeft bijvoorbeeld erg last van spataderen. Steunkousen helpen haar bij deze kwaal.

Hieronder een aantal kwalen en aanleidingen voor het gebruik van steunkousen:

 • Bij zware, pijnlijke, vermoeide of gezwollen kuiten of enkels of armen.
 • Bij een open been. Zo voorkom je dat de wond weer open gaat.
 • Als je overdag veel moet staan en daardoor pijnlijke benen krijgt.
 • Bij vochtophoping van het been.
 • Bij een lange vliegreis dragen sommige mensen steunkousen. Dat voorkomt vermoeide en gezwollen benen.
 • Tijdens een zwangerschap bij klachten als dikke enkels, gezwollen, vermoeide benen, zwangerschapsoedeem of spataderen

Als je klachten hebt aan je benen is het overigens niet verstandig om bijvoorbeeld hooggehakte sandalen te dragen. Kies dan liever eerst voor comfortabele sandalen of schoenen en kijk wat dat doet voor de klachten. Helpt dat onvoldoende? Dan zou je eens kijken wat steunkousen voor je kunnen doen.

Steunkousen kunnen er leuk uitzien anno 2018

Bij steunkousen dacht ik altijd aan van die hele dikke, bruinige kousen. Maar inmiddels zijn er steunkousen in allerlei leuke kleurtjes te verkrijgen. Zoals deze, waarvan je toch niet verwacht dat het steunkousen zijn vind ik:

compressiekousen
Bengelmans compressie kousen 59,50

Niet alleen dat, ze zijn er ook in allerlei lengtes. Dus je ze echt niet vast aan zo’n kniekous. Er zijn zelfs heuse stay-ups. Moet je kijken:

stay-up compressiekousen
27,95 bij compressiekousen.nl

Ik vind ze werkelijk mooi!

Linda van het blog Linda’s Wholesome Life liet op haar blog haar steunkousen een keer zien. Linda beantwoordt ook beslist niet aan het standaardbeeld van iemand die steunkousen nodig heeft.

Dus als je steunkousen nodig hebt is er vast wel iets naar jouw smaak te vinden. Er zijn zelfs steunkousen met een rits!

Steunkousen samengevat

Steunkousen zijn speciale, elastische kousen die druk uitoefenen op je been of arm. Door die druk helpen ze bij allerlei klachten, zoals spataderen. Ooit had je alleen steunkousen in koffiebruine tinten. Maar anno 2018 zijn ze er in allerlei soorten, maten en kleurtjes.

Maar voordat je aan steunkousen begint, is het verstandig om eerst te kijken naar de schoenen die je draagt.  Soms kan een andere, meer comfortabele schoen ook al helpen.

En dat is fijn nieuws voor mensen die steunkousen nodig hebben.

Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit je basisverzekering als je een medische indicatie van je huisarts hebt.

Wat zijn jouw ervaringen met steunkousen?

44 Responses to De revolutie van steunkousen: tegenwoordig zijn ze zelfs leuk!

 1. HEt is ook handig om door je huisarts te laten adviseren welk type en welke maat je nodig hebt. Want anders geef je gemakkelijk ettelijke tientjes uit voor kousen die niet geschikt zijn voor je klacht, of slecht passen en daardoor niet helpen!
  Ik vind het trouwens ondingen, zeker bij plus 24 graden

 2. Mijn ervaring is vooral dat ze moeten en absoluut niet leuk zijn. De zwarte zien er in elk geval een stuk mooier uit dan die vieze dingen.

 3. Oh die zien er inderdaad mooi uit! Fijn dat fabrikanten inzien dat alleen die ouderwetse huidkleurige kousen niet de mooiste zijn.
  Ik ben nog op zoek naar iemand die voor mij knalroze wollen sokken wil breien, ter afwisseling van de saaie geitenwollen sokken.

 4. Mijn moeder droeg, de laatste jaren van haar leven, stay-ups in ongeveer dezelfde kleur als de panties die ze voorheen droeg. Ze heeft er nooit over geklaagd. Mijn man draagt sinds een paar maanden compressiekousen ivm operatie aan enkel en voorvoet en heeft er geen last van!
  En alleen bij het zien van zijn kousen breekt mij het zweet uit, vreselijk………

 5. Mijn moeder draagt al jaren stay up steunkousen. Na een paar keer wassen, schuiven de kousen naar beneden en zakken af. Ze heeft er jaren geleden een oplossing voor gevonden door knopen te naaien aan die steunkousen en die knopen vast te maken met jarretels die ze aan haar broekgaine met beentjes naait. Mijn moeder dateert nog uit de tijd dat zelfs magere dames en jonge meisjes een corset, gaine droegen om een platte buik te hebben. Nadeel van altijd maar zo’n gaine te dragen is dat de buikspieren niet echt actief gebruikt worden en de buikspieren daardoor nogal hangen met als gevolg een dikke buik. Door die dikke buik kan ons ma onmogelijk steunpanties vinden waar haar buik ook in past.

  • Vervelend dat ze op een gegeven moment gaan afzakken Liesbet. Helaas een herkenbaar probleem. Ik draag in de winter ook wel eens gewone stay ups, en blijven ook nooit zitten….

   Fijn dat je moeder het heeft kunnen oplossen.

 6. Mijn vriend heeft een tijdje een steunkous gehad vanwege een open wond maar dat zag er gewoon vleeskleurig uit. Mocht ik ze zelf ooit nodig zijn, dan wil ik wel zo’n vrolijk gekleurd setje!

 7. Niet bij open benen of oedeem in de benen, dan heb je te maken met compressietherapie, na verloop van tijd draag je meestal een TEK kous.
  Dit gaat op voorschrift arts en de kous, lang, kort, met of zonder teen wordt door een medisch instrumentenmaker aangemeten.
  Het aantrekken behoort met een juist aantrekhulpmiddel voor de juiste drukverdeling op ben of evt arm.

  Idd zie je steeds meer steunkousen, zij bieden steun bij vermoeide benen of bij bepaalde klachten.

 8. Grappig dat ik dit zie, mijn broertje heeft een scheurtje in zijn enkelband en wat raden ze hem aan..steunkousen dragen haha

  • oh ja een hel, ik ging eens naar een feestje met een corrigerende slip onder mij jurk.

   Ik werd er in de auto al gek van en heb het geval bij een benzinestation uitgetrokken en ben bij de eerste de beste hema een normale slip gaan kopen.

 9. Ik heb ze nog nooit hoeven te dragen. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig wel wat leukere printjes beschikbaar. Maar ze moeten natuurlijk ook wel lekker zitten.

 10. Ik heb ze veel gezien. Ook zien evolueren van saaie bruine kousen naar hippere kleuren. Ze zien er ook steeds minder uit als compressie kousen waarin je niet wilt lopen. Mooie ontwikkeling vind ik.

 11. Helaas zijn de mooie en vrolijkere alleen geschrikt als je geen echte medische aandoening hebt. De zwaardere kousen zijn minder hip over het algemeen. Al heb ik zelf geen problemen met huidskleurige relatief gladde kousen. Doordat het lieskousen zijn draag ik ze als panty’s. Valt vaak niet eens op.
  Wel een uitputtingsslag om ze aan te trekken, maar daarna heb ik er vooral profijt van.

 12. ik heb ze nog nooit gedragen en hoop ook dat ik ze nooit zal moeten dragen. Mijn zus jammer genoeg wel en doet ze altijd aan op het vliegtuig

 13. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Vaak is het beeld dat alleen oude mensen steunkousen dragen maar tegenwoordig dragen hele veel mensen steunkousen en zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.
  Goed dat je hier zo open over schrijft!
  Liefs,
  Yousra Yasmine

 14. Toen ik laatst in de thuiszorgwinkel was, heb ik ze nog eens zitten bekijken (ik ben zo iemand die ze af en toe wel nodig heeft, tsja). Er zijn inderdaad heel mooie steunkousen, er zij er zelfs onduit sexy te noemen, maar comfortabel zitten ze inderdaad niet…

 15. Nooit geweten dat ze daar zo’n leuke varianten in hebben. Ik heb zelf ook nooit steunkousen gehad, houd wel vaak vocht vast in mijn enkels. Maar nooit erover nagedacht dat zoiets zou kunnen helpen.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.