Mondkapjes van Bonprix: ik probeerde ze uit!

Het duurde even, maar gisteren werden dan toch de katoenen mondkapjes van Bonprix bezorgd. Ik had ze besteld op 16 mei, en ze werden bezorgd op 25 mei.

Hieronder mijn ervaringen.

Eén ding kan ik nu al zeggen: het valt niet mee om een fatsoenlijke foto te maken als je een mondkapje draagt. Ik kan mij niet aan de associatie met zo’n arrestatiefoto onttrekken…

En ik hoor nou steeds het liedje Ma Baker van Boney M in mijn hoofd…

Mondkapjes van Bonprix levering

De mondkapjes van Bonprix worden geleverd in een plastic zakje, dat met een rode tape is dichtgemaakt. Op die tape staat een ingewikkelde tekst, die er volgens mij op neerkomt dat je kansen om je geld terug te krijgen als je ze terugstuurt drastisch afnemen als je het zakje opent!

katoenen mondkapjes

Die waarschuwing schrok mij in eerste instantie zo af, want ik houd graag al mijn opties open, dat de mondkapjes een dag werkloos op mijn kast lagen.

Maar toen trok ik de stoute schoenen toch maar aan. Bovendien, ik heb toch ook een taak als blogger om dit soort dingen voor jullie te testen ; )

De mondkapjes van Bonprix: omschrijving

Het setje mondkapjes van Bonprix bestaat uit 5 stuks. Volgens het bijgeleverde kaartje zijn ze van 100% katoen. Er zijn drie mondkapjes in lichte kleuren, en twee in donkere kleuren. Zie ook donkere was! Maar je kunt ze op twee manieren dragen, en de achterkant van alle mondkapjes is beige en dus heel neutraal.

De mondkapjes bestaat uit 2 lagen stof. Aan de zijkant van de mondmaskers is een ‘tunnel’ genaaid waar het elastiek doorheen is gehaald. Daarnaast zitten er 3 plooien in de mondkapjes verwerkt, waardoor ze nog een extra laag krijgen.

Met losse filters voor mondkapjes kun je nog een extra laag toevoegen!

De mondmaskers van Bonprix in de praktijk

De mondkapjes ruiken nog echt nieuw. Op het kaartje met wasadvies staat dan ook dat je ze moet wassen voor het eerste gebruik. De mondkapjes van Bonprix opdoen is niet moeilijk, maar je moet het wel even goed over je neus en mond doen daarna.

Wat mij vervolgens erg opviel is dat het mondmasker van Bonprix aan de zijkant behoorlijk gaapt:

mondkapje bonprix

Ook aan de onderkant zie ik wat ruimte.

Dit is op te lossen door het elastiek  wat korter te maken. Eerst wilde ik het doorknippen en knopen, maar dat vond ik toch zonde. Dus heb ik er gewoon een knoopje in gefrunnikt.

Kijk maar, veel beter toch?!

mondmasker

Last but not least: ik vond het best benauwd, zo’n mondkapje! Ik dacht met nieuw begrip aan Martien Meiland uit de serie Chateau Meiland die op een gegeven moment acuut zijn kapje aftrekt omdat hij het benauwd heeft.

Maar Martien Meiland droeg zo’n wegwerp mondmasker, dus misschien is dat benauwde gevoel standaard bij mondkapjes.

Wasvoorschrift van deze katoenen mondkapjes

Volgens de wassymbolen op het wasvoorschrift voor deze katoenen mondkapjes, mag je ze op 60 graden mag wassen. Doe ze niet in de droogtrommel.

wasvoorschrift

Betrouwbaarheid en bescherming

Volgens onderzoek van RTL Nieuws zijn de katoenen mondkapjes die zijn gemaakt volgens de instructies van de Belgische overheid het beste. Dus heb ik die instructies erbij gepakt, om te kijken of de katoenen versie van Bonprix daar een beetje op lijkt.

Ze maken in bovenstaand filmpje 3 plooien aan beide kanten. Dat heeft het masker van Bonprix ook. Als ik het zo bekijk, is de versie van Bonprix op dezelfde manier gemaakt en zou dus bijna 100% effectief moeten zijn.

N.B. Let wel: het is nadrukkelijk geen médisch mondmasker!

Mijn conclusie

Al met al vind ik de mondkapjes van Bonprix een goede aankoop. Ze kosten een kleine 3,- per stuk en je kunt ze wassen. Het is dus een eenmalige aankoop, en milieuvriendelijker dan een wegwerp mondmasker.

Ze zien er bovendien net zo uit als de goed geteste mondkapjes van de Belgische overheid.

Dat ze niet goed aansluiten is een probleem dat je eenvoudig kunt oplossen. Het zal waarschijnlijk ook aan de grootte van je hoofd liggen hoe ze zitten. Bij mij zitten ze een beetje losjes, maar bij iemand anders zitten ze misschien meteen al aansluitend.

Wil je liever wegwerp mondkapjes? Lees dan Mondkapjes Action en mondkapjes Hema.

Praktische informatie

Je kunt deze katoenen mondkapjes voor 14,95 bestellen bij Bonprix.

Zie ook Mondkapje wassen temperatuur en frequentie, en Mondkapje met NEN keurmerk.

Similar Posts

70 Comments

 1. Ik heb ze ook besteld, na jou, maar ontving ze al eerder.
  Hoezo niet strijken? Er wordt juist geadviseerd om ze voor het eerste gebruik te wassen en daarna aan de binnenkant te strijken. Daarmee zijn ze steriel.
  Ik zou ze vooral ook niet binnenstebuiten dragen. De binnenkant van het kapje is bleek en er zit dus geen verf in. Veel succes met dragen, Esje

 2. iK heb ze ook binnen. Wasvoorschriften gelezen. Ik heb ze op gehad hoe het er staat. Gewoon rustig wassen dan 60 graden zeggen zen. Ik doe met handen. Ik ben toch bang gauw lelijk worden. Ik voel wel als hond. Pffff… Verlopig ga ik nog niet weg. Zelf maken ga ik zeker niet doen. Fijn weekend.

 3. Bedankt voor het uittesten. Ik vind het jammer dat ze niet ook een neutrale set hebben. Niet iedereen zal met vlindertjes willen lopen. Zeker mijn zoons niet😉
  Maar voor mij en mijn dochters zijn ze wel prima

 4. Ik vind het vreselijk om ze te dragen. Bij ons is het verplicht en heb er dus wel een paar. Geen wegwerp maar ook katoen wel heel benauwd dus ik ren nu door de supermarkt.

 5. Ja, mondkapjes zijn echt benauwd. Dat vond ik bij de kapper ook. Echt nóg meer respect voor al die mensen die hier hele diensten mee (moeten) lopen.
  Wel een goed idee om ze eerst te wassen.

 6. Ik snap wel dat ze dat zeggen, van die zegel, want zometeen dragen mensen ze en sturen ze deze weer terug. Ik ga zelf nooit met het OV maar heb voor alle zekerheid toch een paar mondkapjes gemaakt, voor onszelf en mijn ouders. Het is goed dat bedrijven als Bonprix de mogelijkheid hebben deze te kopen.

  1. Ja, die zegel is denk ik inderdaad om te voorkomen dat iedereen ze weer terugstuurt. Het is als koper ook wel een geruststellend idee dat je weet dat het pakje niet eerder geopend is in dit geval.

 7. We hebben van de gemeente wasbare mondkapjes gekregen en mijn dochter heeft bij de Aldi wegwerpmaskers gekocht. Jammer maar ik kan ze geen van beide gebruiken. Door een longziekte ben ik zo al benauwd dus met zo’n masker op helemaal. Jammer, kan dus niet naar de kapper. Naar de winkel kan ik nog wel zolang er geen verplichting komt om ze te dragen.

  1. Heeft de Aldi ook wegwerpmaskers? Wat handig! Dat wist ik niet.

   Wat naar dat je het al zo benauwd hebt Bernadette. Ik kan me voorstellen dat zo’n mondmasker dan geen optie is.

 8. Valt me niet tegen.
  Zitten ze bij de neus een beetje aangesloten? Ik maak ze zelf en doe bij de neus een buigbaar stripje (van een pak koek of brood, met 2 ijzertjes) zodat het masker goed aansluit.

  1. Ze zitten best redelijk bij de neus moet ik zeggen. Het gapen was vooral aan de zijkant, en dat is op te lossen door het elastiek iets strakker te maken.

 9. Ik heb nu ook allerlei mondkapjes uitgetest en ook enige zelf gemaakt maar het is bij bij ook zo dat ze allen mij benauwd maakt. Dus nu alleen als het nodig moet maar voor mijn gezondheid is er geen 1 goed.

 10. Ha Nicole,

  grappig…
  ik kreeg ze gisteren binnen, ook van Bonprix dus.
  Ik vind ze leuk en ze zitten bij mij prima.

  Ik doe ze in principe alleen om in het OV en daarna zo snel mogelijk weer af.

  Prettig weekend!
  Marlou

 11. Ha Nicole,

  grappig…
  ik kreeg ze gisteren binnen, ook van Bonprix dus.
  Ik vind ze leuk en ze zitten bij mij prima.

  Ik doe ze in principe alleen om in het OV en daarna zo snel mogelijk weer af.

  Prettig weekend!
  Marlou

 12. Ik ben reuze benieuwd! Al een tijdje op zoek naar een beetje fatsoenlijke mondkapjes. Zou het katoen niet krimpen als je het wast op 60 graden?

 13. Ik heb ze weken lang dag in dag uit moeten dragen bij het werk. De wegwerp dan. Verschillende soorten. Speciale bij corona patiënten en gewoon chirurgische op de afdeling. Ik wende er wel aan, Nu ik niet meer werk heb ik er wel een aantal gemaakt van stof. Voorals de kinderen met het openbaar vervoer moeten gaan. Ik heb verschillende modellen gemaakt. Maar allen met filter en verstelbare neusvormer.

 14. Je hebt een streepjes shirt aan, net als de zware jongens uit de Donald Duck.
  Mis wel het nummer.
  Het lijkt me maar benauwd, maar als je al met de trein gaat, moet je verplicht dragen.
  Afstand houden in winkels of winkelcentrum lukt ook niet altijd. Hans

 15. Ik moet als student ook een mondkapje dragen tijdens mijn examens. Ik heb van de gemeente een wasbaar gekregen en de universiteit voorziet afwasbare mondkapjes maar zo’n exemplaar van Bonprix ziet er toch vel leuker uit! Veiligheid gaat boven alles en ik vind het fijn dat deze mondkapjes voldoen aan de voorschriften. Bedankt voor je uitgebreide review!

 16. Het lijkt mij heel erg benauwend, maar ze zien er wel heel leuk uit! En fijn dat ze voldoen aan de voorschriften. Beter dan die wegwerpdingen.

 17. Lief dat je de mondkapjes voor ons “getest” hebt. Maar waarom volg je de wasinstructies niet direct op? Op de foto’s is te zien dat ze net uit de verpakking komen en nog niet gewassen zijn; voor de eerste keer dragen (voor de foto’s) heb je ze dus helaas niet gewassen…

 18. Het dragen van een mondkapje lijkt me niet fijn, inderdaad ook benauwend, maar wel heel handig op drukkere plekken. Zoals de stad of in het openbaar vervoer.

 19. Ik hoef ze echt nog nergens te dragen en ga er op voorhand zeker niet mee beginnen.
  Ga (bijna) nooit met het OV, maar nu echt helemaal niet meer.
  Dus waarvoor zou ik er mee gaan lopen?

 20. Ik heb ze bij wecarry beteld waar de opbrengst naar de vluchtelingen kinderen gaat in moria. We moeten toch maar voor de zekerheid een mondkapje aanschaffen!

 21. Tip. Haal door de tunnel een lang dun lastiek. Je kunt deze dan kruislings om je hoofd heen trekken. Haar erover. Klaar. Heb ik gedaan bij mijn zelfgemaaakte mondkapjes voor mijn dochter. Sluiten dan mooi af en je heb geen last van elastiek achter je oor.

 22. Hoi
  Je moet de mondkapjes wél op de juiste manier gebruiken
  Goed dragen op de bovenste foto zwart en roze draag je ze op de kop ,ze moeten met de plooi naar beneden!
  Niet meer aanraken voordat je ze afdoet!
  In je handschoen of plastic zakje draaien met afdoen en daarna heet uitwassen of uitkomen
  Veel succes

 23. Zr advies
  Met goed gewassen handen goed opzetten
  Met de plooien naar beneden
  NIET meer aanraken tijdens dragen!
  Met je handschoenen nog aan of plastic zakje afdoen ,
  Handen goed wassen
  heet uitwassen of uitkoken, strijken na gebruik
  En weér op de goede manier ÉÉNMALIG gebruiken
  dus…..GEBRUIK ZE OP DE JUISTE MANIER
  Want dan pas werkt het ,
  zoniet werkt het averechts en besmet je jezelf en anderen

 24. ze zien er wel erg vrolijk uit. Ik kan me voorstellen dat het heel erg benauwd is met zo’n ding op…. Echt zo raar dat we hier aan moeten gaan wennen.

 25. De katoenen helpen heeeeeel weinig tegen virussen
  Er is een bedrijf wat eigenlijk ziek huis filters maakt, en die goede mondkapjes maakt en niet zo benauwd zijn.. En NIET duur. Of ze mooi zijn.. Tsja… Airstring. Nl

 26. Filmpje is niet te volgen, alles gebeurd buiten beeld. Jammer. Heb een patroon gezocht wat er op leek.

 27. De prijs is wel gunstig maar het moet inderdaad wel goed aansluiten. Daar liep ik laatst mee te klooien toen ik met zoontje mondkapjes aan het testen was. Hij heeft natuurlijk zo’n klein hoofdje ook….

 28. Mooie foto’s/mondkapjes. Zelf Ben ik verplicht om mondkapjes te dragen met mijn werk. Erg benauwend.. ik word er gek van, hopen dat snel alles weer normaal wordt!

 29. Mooie foto’s/mondkapjes. Zelf Ben ik verplicht om mondkapjes te dragen met mijn werk. Erg benauwend.. ik word er gek van, hopen dat snel alles weer normaal word!

 30. Volgens mij hoort dat benauwde gevoel er idd wel bij. Verschrikkelijk, ik heb laatst ook dat ding van mn gezicht getrokken. Alsof je uit de sauna stapt haha. Maar goed, wat moet dat moet. Al vraag ik me oprecht af of dit soort mondkapjes nu écht effectief zijn, wat moet dat moet!

 31. Vanaf vandaag is het een feit, de niet medische mondkapjes zijn nu verplicht als je de trein, metro of bus instapt. Een goed besluit dat al veel eerder ingevoerd had kunnen worden.

 32. Ik blijf de komende tijd weg uit het openbaar vervoer. Die mondkapjes vind ik erg benauwd. Ik heb astma dus vermijd die benauwdheid liever. Deze mondkapjes zien er wel goed en degelijk uit en zijn zeker niet duur.

 33. De mondkapjes dien je én correct te gebruiken ( dus niet op z’n kop of binnenstebuiten), niet meer aan te raken zodra hij op je hoofd zit en vervolgens na het gebruik echt op 60 graden te wassen om de bacillen te doden. Deze punten zijn enorm belangrijk om te benadrukken want ik zie in de reacties al dat men ze op de handwas gaat doen, dat werkt dus niet. De prints zijn wel erg leuk trouwens.

  1. Ja, zo heb ik het inderdaad ook wel begrepen: de effectiviteit van de mondkapjes staat of valt bij juist gebruik, en dat komt nog best nauw kijken.

 34. Ik blijf het toch een beetje raar vinden. Wie had gedacht dat we die dingen allemaal in huis zouden halen? Ik heb er tien bij Deen gekocht. Voor je weet maar nooit. Maar in het OV zul je mij niet snel zien nu.

  1. Ja, apart hè? Gisterochtend zag ik bij het hardlopen de bus eindelijk weer rijden, en er zaten scholieren in met mondkapjes op conform de voorschriften. Het zag er heel apart uit.

 35. deze maskers drogen mijn huid vreselijk uit, daarom moet je hydrateren en ik heb hier onlangs een geweldige crème gevonden

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.