Mondkapjes: wat is nou de beste?!

mondkapjes

Als het om mondkapjes gaat, dan dacht ik dat die kapjes waarbij het net lijkt alsof je een snavel hebt, de beste waren. Die ‘snavel mondkapjes’ zijn FFP2 mondkapjes.

Maar afgelopen week las ik in de krant: ‘

‘Bezoekers verbolgen over verplicht mondkapje van Rijnstate in plaats van eigen FFP2: ‘Een ‘vers’ masker is beter.’

Chirurgisch mondneusmasker IIR versus FFP2 mondkapje

Zo’n chirurgisch mondkapje lijkt op een ‘gewoon’ wegwerp mondkapje. Net als veel mensen, dacht ik dat zo’n FFP2 mondkapje beter is dan zo’n gewoon slap mondkapje.

FFP2-masker ongeschikt om coronavirus tegen te houden?!

Maar volgens een woordvoerder van Rijnstate is een FFP2-masker ongeschikt om het coronavirus tegen te houden. Zij zegt:

‘Het chirurgisch mondneusmasker IIR beschermt optimaal tegen de druppels waarin het coronavirus zich verspreidt. Een FFP2-masker is ongeschikt om het coronavirus tegen te houden.’

Volgens Rijnstate houdt een FFP2-masker wel kleine deeltjes tegen, maar niet de druppels. Op de site van de Rijksoverheid lees je juist dat een FFP mondkapje het beste beschermt….

De oplossing voor de boze bezoekers aan het Rijnstate ziekenhuis is simpel: doe het verplichte mondneusmasker IIR van Rijnstate over je ‘snavel mondkapje’.

Hoe zit het nou?!

Ik vind het allemaal erg verwarrend. Want in onder andere Duitsland zijn FFP2-maskers juist verplicht. Dit zijn de medische mondkapjes:

 • Alle FFP mondkapjes
 • Chirurgisch IIR masker ook bekend onder de noemer ‘type II-mondkapje’.

Niet-medische mondkapjes, zijn onder andere stoffen mondkapjes. Wegwerp niet-medische mondkapjes herken je aan ‘geen CE-markering of medische claim op de verpakking of een tekst die verwijst naar een norm.’

Leestips

Praktische informatie

FFP2 mondkapjes kun je kopen bij onder andere Kruidvat en Lidl. En natuurlijk bol.com. Ze zijn duidelijk duurder dan de ‘gewone’ mondkapjes. En mijn bril beslaat er veel meer door!mondkapje kruidvat

De type II mondkapjes worden nu haastig ingekocht door alle drogisterijketens, want de meesten hebben deze kapjes (nog) niet. Wel kun je ze kopen via bol.com.

medisch mondkapje

Het type II-mondkapje herken je aan: een CE-markering staat en het typenummer: II of IIR.

Leestip

Medische mondkapjes kopen

Welk type mondkapje gebruik jij?

Similar Posts

32 Comments

 1. Ongeacht wat er gezegd wordt. Mondkapjes beschermen slechts één weg. Dat is dat het anderen beschermd als JIJ verkouden bent. Daarom ,dragen als je “ziek”bent; voor de rest heeft het weinig nut.
  (maar ja, wat moet dat moet ;-))

 2. Mijn eigen gemaakte stoffen mondkapjes. Deze zijn met vijf lagen van verschillende katoenen stoffen gemaakt. Ze beschermen natuurlijk niet voor 100% (maar dat doen ze geen van allen), maar wel meer dan de eenlaagje (stoffen) mondkapjes. En met mijn stoffen mondkapjes kan je gewoon een bril dragen, want ze beslaan niet.

   1. De neusbeugel sluit het redelijk goed af en ik zet mijn over de neusbeugel neer. Lucht wat omhoog komt wordt op zo manier niet op je brilglazen geblazen. Ik heb eigenlijk nooit last van beslagen glazen.

 3. Ik draag ofwel geen mondkapje (heeft mijn voorkeur) of, als het niet anders kan, mijn zelfgehaakte mondkapjes. Door de gaatjes kan ik dan tenminste nog een beetje normaal ademhalen.
  Naar wat ik erover heb gelezen ben ik tot de slotsom gekomen dat mondkapjes niet of nauwelijks bescherming bieden tegen virusoverdracht, en dat het meer een psychologische maatregel is om mensen eraan te herinneren dat ze moeten ‘uitkijken’ voor elkaar i.v.m. het coronavirus dat overal rondwaart. En ik kan zonder mondkapje ook wel uitkijken en vriendelijk zijn en rekening houden met andere mensen!

  1. Wat goed,een gehaakt exemplaar. OOk ik draag ze niet,als dat even kan. Behalve benauwdheid heb ik te veel artikelen gelezen over het nadeel van deze nauwelijks beschermende dingen

 4. Er is vanuit de WHO enorm veel kritiek op het besluit om met chirurgische mondkapjes te werken.
  FFP2 is internationaal de standaard. En die werken ook voor degene die ze draagt.

  Het meest belachelijke is dat ze in ons land af mogen als je zit. Voor de basisschool geef ik dus gewone stoffen kapjes mee.
  Zelf ga ik nergens heen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Dan FFP2.

 5. Mijns inziens heeft het sowieso geen nut om mondkapjes te dragen. Zeker niet als je ziet hoe men ze gebruikt. Daar waar moet doe ik het uiteraard wel netjes (ofwel een eigen stoffen, of wel een wegwerpding op het werk). Maar welke nu het beste is, eerlijk gezegd interesseert het me niet zo, haha.

  1. Ik blijf het inderdaad fascinerend vinden om te zien hoeveel mensen hun neus boven het mondkapje uit hebben, of er mee onder de kin lopen ; ) Ook op het journaal als mensen worden geïnterviewd en zo, zie je dat vaak.

 6. Ik draag er geen. Mondkapjes zijn schijnveiligheid en slecht voor je gezondheid volgens sommige bronnen. Ik word er zelden op aan gesproken. In supermarkt waar ik boodschappen doe draagt deel van het personeel er ook geen of op onjuiste wijze (neus onbedekt). Wat ik overigens heel goed begrijp. In OV word ik er weleens op aan gesproken. Ook dan word er vaak niet heel moeilijk over gedaan. Ben er 1 keer uitgezet. Soms heb ik geen zin in gedoe en zeg ik dat ik medische reden heb om er geen te dragen. Mogen ze toch niet controleren. Als puntje bij paaltje komt hebben we tenslotte allemaal een medische reden om er geen te dragen.

 7. Hilarische foto! Maar verder wel heel verwarrend. Ik dacht dus ook dat die ‘snaveldingen’ het beste waren, maar las ook dat bericht over twee kapjes over elkaar. Ik vind het allemaal vooral heel ingewikkeld. En ik geef toe: ik heb zelf stoffen exemplaren. Niet omdat ik denk dat die ook maar iets helpen, maar wel omdat ik me daarmee als een brave burger kan gedragen in de supermarkt en de bibliotheek.

 8. Volgens een onderzoek zijn er 3 als beste uit testen gekomen: FFP2, chirurgisch mondmasker, en een katoenen exemplaar met polypropyleen aan de binnenkant. De laatste gebruik ik zelf op mijn werk, sluit bij mij goed af en is goed adembaar. Alle beetjes helpen! Een goed kapje in combinatie met goede hygiëne en afstand houden werkt beter dan het huidige vaccin…

 9. Het virus besmet je als je het inademt. Die chirurgische maskertjes zijn bedoeld om spatten bloed en speeksel op de vangen als e tandarts aan het werk is. De maskers die tegen corona beschermen in de meest gangbare situaties, zoals in de supermarkt, moeten de lucht filteren die je in en uit ademt. Daarvoor is FFP2 beter.

  Dat masker moet goed op je gezicht aansluiten, anders adem je de lucht in die ongefilterd langs het masker je longen in gaat.

  Beide typen maskers zijn voor éénmalig gebruik. Als ze vuil zijn werkt het niet meer. Er is nog een andere categorie medische maskers, die goed filteren en meermalen gebruikt kunnen worden. Dat zijn de zelfde maskers als worden gebruikt in de bouw. Daarvoor zijn filters die verfdampen wegfilteren. Maar ook de fijnste deeltjes filters zijn voor dat type masker te koop. Dat is wat ik gebruik.

  Het masker kost ongeveer 15 euro. Een set filters kost ongeveer 10 euro. Die filters gaan volgens 3M mee “zolang een pandemie duurt.”
  Dat geeft de beste ademfiltering. En als de pandemie voorbij is, kan ik het weer gebruiken bij het klussen.

 10. wij hebben ze opgestuurd gekregen vanuit het hoofdkantoor en die gebruik ik. Verder denk ik dat ze niet zoveel helpen, maar ik vind het wel prima zo.

  Love as always
  dimario

 11. ha Nicole,

  toen we een weekendje naar Bad Benrtheim gingen had ik speciale FFP gekocht, voor Duitsland dus.
  Maar ik vin het ondingen.
  Ik gebruik de hele gewone: de lichtblauwe. Die bevallen mij het beste…
  Ik zou wel roze willen hebben, of een ander kleurtje, maar dan wel dat materiaal.

  Groetjes!

 12. Gewoon zo`n lichtblauwe wegwerp. Gebruik hem wel telkens weer. Zit in mijn jaszak zodat ik er altijd eentje bij de hand heb.
  Gooi ze nooit weg na 1 x gebruik. Vind ik onzin. heb er eentje op omdat het moet. Zie er het nut niet echt van in.

 13. Ik draag alleen FFP2 maskers. Stoffen of gehaakte maskertjes zijn absoluut ongeschikt. Dragen van wat voor geschikt of ongeschikt masker dan ook op de verkeerde manier is gewoon fout, net als het niet dragen van maskers èn het niet optreden hiertegen.

 14. Eerst werkte die dingen niet en nu moeten we vooral de duurdere nemen op drukke plaatsen. Gaat ook niet de oplossing van covid worden. Geloof dat ik nog een doos van die blauwe heb liggen die ga ik echt eerst opmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.