Hoe vaak mondkapjes wassen en op welke temperatuur?

mondkapjes wassen temperatuur

Nu mondkapjes 'dringend geadviseerd' worden, doet zich een nieuwe vraagstuk voor wat betreft zelfzorg: hoe vaak moet je een mondmasker wassen en op welke temperatuur?

Laten we eerst even kijken wat de adviezen zijn als het gaat om het juiste gebruik van een mondmasker!

Mondmasker gebruiksadviezen

Hieronder een overzicht van de adviezen van het Nederlandse RIVM, het Amerikaanse John Hopkins en Centers for Disease Control and Prevention.

 1. Zet een mondmasker liever niet steeds op en af, maar houd het op. Dus niet dat je een winkel ingaat en je mondmasker opzet, en dan eenmaal buiten snel weer afdoet, en bij de volgende winkel weer op. Hoe verleidelijk dat misschien ook is.
 2. Een wegwerp mondmasker draag je 1 keer  en doe je daarna bij het zogenoemde restafval. Dus niet in de bak voor papier!
 3. Gebruikt eventueel losse filters voor mondkapjes voor extra veiligheid.
 4. Was stoffen mondmaskers op 60 graden.
 5. Zit niet met je handen aan je mondmasker.
 6. Doe je masker voorzichtig af, en begin bij de elastiekjes om je oren. Ga ervan uit dat de voorkant besmet is. Vouw de uiteinden van het stoffen mondkapje naar elkaar toe en doe het in de was.

Hoe vaak mondmasker wassen en op welke temperatuur?

In de gebruiksadviezen vind je al het antwoord op de vraag: Hoe vaak moet je een mondmasker wassen en op welke temperatuur.

Op 60 graden!

Mondmasker wassen op de hand

Stel dat je op maandag een katoenen mondmasker draagt, en dat op woensdag weer op wilt. Je moet dat mondmasker dan dus eerst wassen. Niet iedereen heeft op dat moment een boel vieze was om het mondmasker bij in te doen. En je wilt ook geen 'was draaien' met alleen 1 zielig stoffen mondmasker. Dat is zonde van de energie en slecht voor het milieu.

Dan is je mondmasker wassen op de hand een goed alternatief zegt Hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wage­ningen Universiteit, Marcel Zwietering in Trouw.

Dit heb je nodig om je mondmasker op de hand te wassen

 • Heet water: de temperatuur is hoog genoeg als je er niet meer met je vingers in kunt.
 • Zeep of wasmiddel

Stappenplan mondkapje wassen

 1. Doe je katoenen mondkapje in je hete sopje en laat het zo'n 10 minuten staan.
 2. Schrob het 20 seconden.
 3. Spoel het daarna goed uit.
 4. Hang het bij mooi weer te drogen in de zon. In de droger is ook een goede optie. Als je die niet hebt kun je het ook gewoon laten drogen.
 5. Ga daarna het mondmasker strijken op standje katoen of linnen. Dat is een extra genadeslag voor het coronavirus.

Katoenen mondmasker schoonmaken in magnetron? Niet doen!

Ken je het verhaal dat je een vieze vaatdoek snel hygiënisch schoon kunt maken door hem even in de magnetron te doen? Zo ontstond het idee dat je mondmasker ook op die manier hygienisch schoon kunt maken.

Maar experts waarschuwen: de kans dat je mondmasker in de fik vliegt is groot! Deze methode is dus gevaarlijk. Hieronder zie je wat er kan gebeuren als je een katoenen mondmasker in de magnetron doet om het schoon te maken:

Niet doen dus!

Bijzondere manieren waarop mensen hun mondmaskers schoonmaken

Hieronder een overzicht van manieren om je mondkapje schoon te maken die circuleren op internet.

Let op: deze worden beslist niet aanbevolen!!!!

 • In een rijstkoker
 • In de magnetron
 • Een nachtje in de diepvries. (het coronavirus kan lage temperaturen prima hebben)
 • 5 minuten in water met daarin bleekmiddel
 • Met alcohol
 • In een pan met kokend heet water
 • In de vaatwasser

Hoe vaak mondmasker wassen en op welke temperatuur: samengevat

Was een gedragen mondmasker dagelijks, net zoals je onderbroeken. Was het mondkapje op 60 graden, anders zijn misschien niet alle virusdeeltjes dood. Wil je niet elke dag een was draaien voor je mondmaskers? Koop er dan meerdere zodat je elke dag een schone voor kunt doen, en was er vervolgens een aantal tegelijk in de wasmachine.

Een alternatief is je mondmasker op de hand wassen met gloeiend heet water en zeep.

Wellicht ten overvloede: wegwerpmaskers kun je niet wassen. Zoals hun naam als suggereert moet je ze na 1 keer gebruik wegwerpen!

In onderstaand filmpje zie je bovenstaande adviezen nog eens voorbijkomen in een filmpje. In het filmpje word je mondkapje koken in een pan water, of er kokend heet water overheen gieten ook genoemd. Maar deze oplossing is niet bewezen effectief.

Praktische informatie

Het mag duidelijk zijn dat het handig is om meer dan 1 katoenen mondmasker in huis te hebben. Anders sta je elke avond je mondmasker te wassen. Zelf zou ik denken dat minimaal 3 katoenen mondmaskers per persoon handig is.

Bij Bonprix heb je 5 katoenen mondmaskers voor 14,95:

Mondkapjes Bonprix

Bij de Hema koop je 2 stoffen mondmaskers voor 5 euro:

mondkapjes wassen temperatuur

Bij de Action kost een katoenen mondkapje 1,99:

mondkapjes wassen temperatuur

Mijn dochter werkt bij de Livera en daar heb je 5 mondmaskers voor 22,50 plus de belofte dat je ze 80 keer kunt wassen! Livera heeft dit uitgebreid getest, aldus mijn jongste dochter.

Je kunt nu ook een mondkapje met NEN keurmerk kopen.

Leestip

Hoe vaak wasmachine reinigen?

Hoe vaak was jij jouw mondkapje, en hoe?

Geraadpleegde bronnen voor deze post: Rijksoverheid, RIVM, Johns Hopkins, Centers for Disease Control and Prevention, Trouw, NPO Radio, WFTV9abc, ideastream, digitaltrends, asiaone, Livera, Hema, Action, Hema, RTL Nieuws

Vergelijkbare berichten

26 reacties

 1. Hoi hoorde er gisteren over op de radio. Het virus overleeft niet zo lang op een ( droog) mondkapje dus als je hem 2 a 3 dagen laat liggen/hangen kun je m weer op.
  Het voorbeeld was koop er 7, voot elke dag één. Ik strijk mijn stoffen kapje gloeiend het en laat het dan hangen. Dan een dag wegwerp...... dan nog een dag..... dan weer stof. Ik heb 4 stoffen de rest wegwerp en in auto en tas extra wegwerp. Gezond verstand gebruiken, karretje schoonmaken enz.
  Het ergste is dat iedereen overall aan zit in de winkels.

 2. Ha Nicole,

  gelukkig heb ik een heleboel stoffen mondkapjes: ik denk wel 14!
  Ik draag er soms wel twee per dag.
  Ze gaan gewoon de was in en als het even kan in de zon gedroogd.

  Ik heb er totaal geen bezwaar tegen om er eentje te dragen.
  Ik blij namelijk liever gezond.

  En jij ook: blijf gezond!
  groetjes, Marlou

 3. Tsjah... wassen op 60 graden, maar geen kokend water... die snap ik al niet.. ik volg mijn eigen ding wel, heb hem net, dus nog niet gewassen, nog niet gedragen. Ik denk, baking soda bij het sop namelijk.. zout dood ook... toch? biotex... bladiebla... zoveel te verzinnen, bleek? die dan weer niet, eerder azijn.

  X

 4. Nou, wat Audrey zegt: tachtig keer vind ik eigenlijk weinig. Ik zou er niet eens aan denken dat er een 'maximum' zit aan het aantal keer dat je zo'n ding kunt wassen.

 5. Ik dacht dat zeep het virus ook uitschakelde. Daarom moeten we vaker onze handen wassen. Als je dan het mondkapje gewoon op dertig graden wast en later strijkt, het mondkapje weer klaar voor gebruik is.

  Ik heb een mini campingwasmachinetje. Daar doe ik heet water uit de kraan in met wat zeep en laat ik het twee keer draaien (de tweede keer ook weer met schoon heet water en wat zeep) en dan paar keer spoelen met schoon heet water uit de kraan en dan ophangen en als ze droog zijn strijken. Dan moet het gewoon goed zijn.

 6. Na ieder gebruik gaat het mondkapje in de was, ik heb er drie, en als dat niet uitkomt heb ik ook nog mondkapjes voor eenmalig gebruik. Maar normaliter bezoek in maar twee of drie winkels in een week.

 7. Ik heb netjes een mondkapjes, maar eigenlijk hoef ik hem nooit te dragen. Mijn man doet de boodschappen en verder kom ik eigenlijk niet op plekken waar het geadviseerd wordt. Niet omdat ik bang ben ofzo hoor, maar shoppen doe ik sowieso niet veel, aan de week boodschappen heb ik een hekel en verder zijn we veel in de natuur! Mijn man draagt een mondkapje van zijn werk, dus daar hebben we ook geen omkijken naar.

 8. - Een mondkapje is pas een goed mondkapje als je door het mondkapje heen een kaars, lucifer, of
  aansteker *NIET* kan uitblazen. Het mondkapje moet uit 3 lagen bestaan.
  - Als een mondkapje in de vriezer ligt dan vermenigvuldigen de virusdeeltjes zich!
  - Je hebt veel meer dan 3 mondkapjes nodig als je regelmatig de deur uitgaat en b.v.b. van het o.v.
  gebruikt maakt.
  Ik heb er standaard 10 mee en gebruik plastic zakjes waar de schone in zitten en een zakje waar de
  vuile in verdwijnen. Nadat ik ze in de was heb gedaan was ik weer 20 seconden mijn handen.
  - Als je een mondkapje in een pan met water wilt uitkoken dan wordt het elastiek slap/gaat kapot.
  - *Als je een mondkapje afdoet moet je direct je handen grondig wassen of desinfecterende gel
  gebruiken!!!!*

 9. Ik heb geen mondkapje en gebruik het niet, want kom eigenlijk nog niet op plekken waar ik ze op moet. Voornamelijk thuis. En als ik eens weg ga is het met de auto en niet het OV.

 10. Ik heb een paar mondkapjes van Lucovitaal ,die zijn van bamboe,desinfecterend en kun je 8 uur dragen en sluiten goed aan.
  Na een keer dragen gooi ik ze in de wasmachine en was ze met de vaatdoeken,beddengoed enz op 75 graden.
  Hoewel die doekjes bijna 100% zouden beschermen staat het ‘ umag alleen een mondkapje wat niet werkt mijn een beetje tegen.
  Daarom heb ik nu een doos echte besteld..ach ze komen bij aliexpress vandaan dus de dokter zou ze sowieso niet willen dragen 😂

 11. Ik heb wegwerp en stoffen. Beiden gebruik ik maar één keer. Papieren gooi ik weg, stoffen was ik op 60 graden. Maar ik gebruik er erg weinig omdat ik momenteel nergens kom. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.