Reacties

Vaatwasser is hygiënischer én goedkoper dan afwassen met de hand — 55 reacties

  • Daar heb je gelijk in Alex. Daarom koop ik ook geen glazen of kopjes met mooie afbeeldingen. Zo zonde. En dan geeft het ook af op je handen de inkt van de afbeeldingen. Terwijl ik het wel erg leuk allemaal vind mooie glazen en kopjes etc.

 1. De vaatwasser bij ons thuis is echt super belangrijk. En ik zie het ook dat als mensen de vaat doen op de hand dat de vaat echt niet zo schoon is als uit de vaatwasser. En ik vind het helemaal niet zo gezellig om samen in de keuken af te wassen. Hele aanrecht nat en zoals je schrijft ook de vloer. Dan moet je oppassen dat je er niet in gaat staan, want dan heb je voetafdrukken door de rest van het huis en kans op uitglijden.Als de vaatwasser stuk is dat helaas een noodzakelijk kwaad. Super gelukkig als de vaatwasser er dan weer is. Ik waardeer de vaatwasser altijd. Wereld uitvinding. Mijn moeder heeft geen vaatwasser, omdat het helaas niet in haar keukentje past. Zodoende geeft zij mij soms pannen om in de vaatwasser te doen, omdat ze weet dat ze daar echt een oppepper van krijgen. Extra schoon dus.

 2. Ik ben pro afwassen met de hand ook al heb ik een vaatwasser :p Dat komt omdat vaatwassers altijd op maat van een gezin gemaakt zijn maar als je maar met 2 bent dan heb je ook gewoon 3 vuile potten en pannen maar amper borden, bestek en glazen. Ik kan het dan niet opbrengen om een halfvolle vaatwasser aan te zetten en doe de potten en pannen met de hand tot ik de volgende dag wel genoeg borden en bestek heb. Bij een volgende vaatwasser ga ik toch op zoek naar een handigere indeling :-)

 3. Wij hebben ook een vaatwasser en ben er super blij mee. Het grote voordeel vind ik ook dat je keuken altijd opgeruimd is. Wij hebben niet zo'n groot aanrecht, en dan is het niet zo handig als vuile vaat daar verzameld wordt tot je kunt gaan afwassen.

  • Ja, dat herken ik TwoPennies. Toen onze vaatwasser 4 weken kapot was, gebruikte ik hem als opbergplek voor de vieze vaat. En ik haalde het er uit als ik moest afwassen met de hand.

 4. Hier draait de vaatwasser eens per twee dagen met servies, bestek en soms een extra kom, of pan. De pannen wassen we dan met de hand af, beetje sop en water voor alle pannen. Dat lijkt mij gunstiger dan elke dag de vaatwasser laten draaien. Hij zou dan nooit helemaal vol zitten en afwassen moet ik vaak toch, voor de pannen die niet in de vaatwasser kunnen.

 5. Wij hebben geen vaatwasmachine en ik zou ook geen willen. Wij zijn maar met twee meer, kinderen zijn het huis uit en zo overdreven veel afwas heb ik dus niet. Zowiezo heb je elke dag een teil warm water met detergent nodig om je kookvuur ,werkblad en de gootsteen mee af te kuisen dus dan kun je daar evengoed eerst de afwas mee doen. Vaatwasmachine is misschien in waterverbruik goedkoper maar de vaatwasproducten zelf zijn een pak duurder of detergent voor de handafwas. Investering van de aankoop van de vaatwasmachine moet ook meegerekend worden in de kosten.
  Een vaatwasmachine wast misschien wel met veel warmer water af of bij een handafwas en er blijven misschien wat kiemen op de vaat zitten maar net door regelmatig contact met kiemen bouw je weerstand op. Ik kan me voorstellen dat voor grote gezinnen en gezinnen waar beide partners een job hebben een grote tijdsbesparing kan zijn. Voor ons gezin zie ik echt niet het nut van een vaatwasmachine in.

  • Een goed punt Liesbet. Nu de kinderen hier het huis uitgaan ben ik benieuwd hoe dat gaat doorwerken met de vaatwasser. Maar omdat hij hygiënischer schoonmaakt, blijf ik hem toch wel gebruiken.

 6. Ook hier een vaatwasser! Gemak dient de mens en dan is het ook nog eens goedkoper en hygiënischer! Grappig weetje dat kinderen meer weerstand opbouwen door met de hand af te wassen!

 7. Ik ben zelfs maar alleen. Toch een vaatwasser. Speel alles wel koud af, en als hij niet helemaal vol is doe ik de onderdelen v h koffiezet apparaat erin en alles losse dingen vd Senseo. Toch vol. Soms 1 x per 3 dagen vaak om de dag. Of je moet de hele dag uit hetzelfde kopje drinken.
  En..... altijd een schoon aanrecht! Kan m niet missen.

 8. Ik las je titel en dacht meteen: "Ja, klopt, dat zeg ik ook al jaren".
  Jaren hadden mijn man en ikzelf de "discussie" en terwijl ik pro-handafwassen ben, is hij pro-vaatwas. Zoveel jaar later is die vaatwas er wel gekomen... En eerlijk... ik gebruik hem nu nog het meest van al.

 9. Ik ben echt pro-handafwassen en ben ook niet overtuigd dat de vaatwasser hygiënischer is om eerlijk te zijn. Misschien als de vaatwasser net nieuw is ofzo. Ik geloof dat het hygiënischer is dan wanneer je afwast in de wasbak of in een teiltje ofzo... Daar ben ik zelf ook geen fan van. Maar ik was af onder een stromende kraan en vervang mijn sponsje best vaak. Vraag me dus af hoe er dan bacteriën kunnen achterblijven. Dat het daardoor zuiniger is in een vaatwasmachine geloof ik dan weer wel.

 10. Mijn ouders hadden toen ik nog thuis woonde geen afwasmachine. Ik vond het vreselijk dat ik om de dag moest helpen ???? Wij hebben nu zelf wel een afwasmachine.. en i love it!

 11. Tja, wij hebben nooit een vaatwasser gehad. Geen enkele behoefte aan, ik heb er echt helemaal niets mee. En mijn man ook niet. Ik snap niet waarom, maar het is zo.

 12. Wij hebben sinds een klein halfjaar weer een vaatwasser. Helaas heeft een vaatwasser moeite met zetmeel. Wij eten veel volgens de Starch Solution (high carb, low fat, vegan) en dan krijg je je vaat schoner met hand dan met de machine. Ik wissel af. Als ik erg moe ben gebruik ik de vaatwasser en anders gaat het met de hand. Dan neem ik meteen het aanrecht en het fornuis mee.
  Het stroomverbruik van de vaatwasser vind ik enorm meevallen. Wij spoelen de vaat van warm eten wel af voordat het in de vaatwasser gaat. Dat doen we met koud water of met eerder gebruikt afwaswater.
  Ik was de theedoeken op 40 graden in de wasmachine. Dat is heet genoeg. Ik doe nooit een kookwas, behalve de maandelijkse beurt met soda of azijn tegen vetluis. Dan heb ik geen was in de machine. Dat heb ik weleens gedaan, maar ik zag dat de was daar nogal van slijt. Net als van de droger, maar die heb ik niet meer en hoef ik ook niet.

 13. Wij hebben hier een afwasmachine. Ik haat het om af te wassen, vind het zelfs eigenlijk tijdverlies. Zo een afwasmachine is gemakkelijker en je aanrecht is altijd proper.

 14. Wij hebben zeker ook een vaatwasser en ik ben er blij mee. Vooral vanwege het opgeruimde aanrecht. We hebben een jaar lang met de hand mogen wassen en dat ging ook helemaal prima. Viel eigenlijk best wel mee, maar als ik heb toch liever de vaatwasser. Gemak dient de mens . . .

 15. ik kan echt iet zonder mijn afwasmachine. Ik zou anders elke avond een uur staan af te wassen, Deze tijd gebruik ik liever om mijn kindjes lekker in bed te stoppen. Ik adoreer dat ding. alleen het n en uitpakken he haha als daar u ene robot voor zou zijn

 16. Ik zweer bij mijn vaatwasser! Vanwege m'n beperking kost afwassen een hele hoop energie. En inderdaad het is zuiniger dan met de hand afwassen. Hier gaat ie om de dag aan. Zodat hij vol is.

 17. Door het kokkerellen van mij, is de vaatwasser onmisbaar geworden. En we weten thuis al dat het goedkoper en hygiënischer is, dus met dat argument erbij, voelen wij ons in ons 2persoonshuishouden allang niet schuldig meer... ????

 18. Ik heb ook een vaatwasser, gelukkig wel! Zonder is een ramp voor mij ???? Als mijn wasmachine stuk is wil de buurvrouw wel een was voor me draaien maar als mijn vaatwasser stuk is helpt ze jammer genoeg niet ????

 19. Laat de moraalridder in mij dan de schuldgevoelens weer even aanwakkeren: die blokjes voor de vaatwasser zijn vet veel vernietigender voor alles wat leeft dan zelfs een eetlepel afwasmiddel :-p En voor menselijk leven blijkt het dus ook niet zo verstandig te zijn alles te doden wat je vies vindt ;-)
  Onze moeders hebben geen vaatwasser, mijn boezemvriend evenmin, dus als ik bij hen meehelp kies ik voor afdrogen; ze gebruiken gloeiend heet water! Kan ik ècht niet tegen! Ik was af met lauw water. Maar wegens de hygiëne heb ik onlangs een paar huishoudhandschoenen gekocht :-) (De handcreme kan ik dan ook niet aanslepen...)
  Mijn man wil die vaatwasser echter nooit meer kwijt. Dus ik moet nu echt eens serieus aan de slag milieuvriendelijke blokjes te maken....

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>