Het Latte Effect: van €2,- naar €730,- per jaar!

het latte effect

Vele kleintjes maken één grote.

Het Latte Effect

Dit wordt ook wel het Latte Effect genoemd of de Latte Factor! Naar een geliefde koffiesoort, die veel mensen elke ochtend kopen. En al die kopjes koffie bij elkaar tikken behoorlijk aan.

Zo’n Latte kost al gauw €2,-

Op jaarbasis geef je dan €730,- uit aan koffie.

Op zich is 2 euro niet zoveel.

Maar al die kopjes koffie bij elkaar wel.

Boek De Latte Factor

Er is zelfs een boek met de titel De Latte Factor:

latte effect

De Latte Factor en ik

Hoe zit dat met mij en de Latte Factor? Ik heb het idee dat die bij mij kleiner is geworden. ‘Vroeger’ fietste ik bijvoorbeeld elke donderdagmorgen naar de stad en dronk dan koffie bij de Hema. Duur was de koffie niet, maar laten we zeggen dat ik voor 52 euro aan kopjes koffie uitgaf per jaar bij de Hema.

Inmiddels drink ik mijn koffie alweer een aantal jaren thuis op donderdagmorgen.

Ik denk dat mijn grootste ‘latte effect’ is als ik naar de Action ga….

Soms pak ik daar toch dingen mee die ik niet van plan was te kopen. En als je dan vaak bij de Action komt, telt dat natuurlijk op.

latte effect

Heb jij last van de Latte Factor? Kleine dingen die je vaak koopt, en die optellen tot een grote uitgave?

Similar Posts

24 Comments

 1. Ja, ik ben me daar zeker wel van bewust! Wij kopen vaak onderweg op het station een broodje, maar daar proberen we nu mee te stoppen. Vaarwel hapsnap februari noemen we het, LOL ;)

  1. Ja, dat is dus dat Latte Effect. Omdat het maar kleine bedragen zijn, heb je niet door hoe de kosten oplopen. Net als jij zet ik mijn koffie meestal gewoon zelf. Dat scheelt natuurlijk flink!

 2. oh wauw wat een geld, ik weet het ergens wel, dat het natuurlijk bets wta kost als je zo eens wat voor onderweg kost, maar idd wat een berg geld, gelukkig lust ik geen koffie ;-)
  Haha nee ik neem serieus niet snel wat gekochts mee denk ik, mede daarom, geld slibt ongemerkt weg op die manier. Ik zal het de pubers eens laten zien.

 3. Het is veel geld maar ik sta hier totaal niet stil bij. Live a little en gewoon door blijven zuipen ;-)

  On the other hand ben ik wel blij dat er geen Starbucks hier op de hoek zit want dan zou ik wel echt veel geld kwijt zijn.

  1. Bij mij helpt het dat ik de koffie van Starbucks niet zo lekker vind. Ik houd niet van hele grote koppen koffie. En al helemaal niet als ze van papier zijn. Ik heb mijn koffie het liefst in zo’n leuk kringloopkopje met bloemetjes : )

 4. Ook nooit van die term gehoord. Maar ik heb er eigenlijk ook gelast van… Neem zelfs braaf mijn eigen brood mee naar mijn werk hahaha.

 5. Jeetje, toch ook wel weer een eye-opener. Bij mij zit het latte-effect in de lunch. Ik neem vrijwel altijd brood mee, maar haal dan nog even een soepje om iets warms te hebben. Vaak komt er dan ook nog wel weer een salade oid bij. Tikt toch behoorlijk aan op jaarbasis!

  Lijkt mij een mooi doel om dit soort uitgaven drastisch te beperken!

  1. Toch kan ik me zeker voorstellen dat soep bij de boterham lekker is! Het geeft de lunch net iets extra’s. Maar inderdaad, het loopt op jaarbasis wel op natuurlijk.

 6. Dit effect heb ik al vaker over gelezen. Bij consuminderen tellen al die kleine beetjes bij elkaar flink op. Grote klappers om op te bezuinigen zijn er lang zoveel niet.
  Hier geen last van het latte affect. Ik moet overal mijn eigen eten en drinken mee naar toe nemen ivm dieet.

 7. toen ik nog werkte wel. Voor één euro elke dag een kop soep en salade kopen bij de lunch. Het was lekker en ik stond niet bij de kosten op jaarbasis stil

 8. Ik drink thuis doorgaans 1 grote mok koffie per dag. Kosten incl. afwas is circa 15 ct per mok. Toch zo’n 55 euro per jaar of 5500 euro per eeuw. ;-)

 9. Mijn Latte-factor is denk ik kleurboeken kopen bij Amazon. Daar kun je voor ‘maar’ iets van 7 euro kleurboeken kopen. En dan denk ik: ach, die is niet duur. Maar samen loopt het natuurlijk behoorlijk op.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.