Hoe ik huishouden, gezin en werk combineer – Ideeënbus

In de ideeënbus kwam ik deze vraag tegen:

‘Je schrijft regelmatig over bepaalde routines die je hebt. Ik vind het zo knap dat je dit lukt met een eigen bedrijf, een gezin van 5 kinderen en een man die lange dagen maakt. Zou je daar eens wat meer over willen vertellen?’

Allereerst bedankt voor het compliment. Ik ben dol op pósitieve feedback! En hier komt mijn antwoord!

nicole orriens1. Ik kan vanuit huis werken

Eén van de dingen waardoor ik mijn betaalde arbeid en mijn gezin en huishouden goed kan combineren is denk ik dat ik thuis kan werken. Mijn kantoortje zit achter onze keuken verstopt. Ik heb dus geen reistijd, ben mijn eigen baas, en kan daardoor afstemmen op de schooltijden van de kinderen. Ik ben namelijk zo’n moeder die het belangrijk vindt dat er iemand is als de kinderen uit school komen. Zo’n verguisde Ik Zit Klaar Met De Theepot Moeder ; ) Maar eerlijk is eerlijk, soms lopen dingen ook wel eens door elkaar. Dan zit ik bijvoorbeeld net lekker te werken, en dan stáát er alweer een kind in de keuken. Met drie kinderen in het middelbaar onderwijs, en twee op de basisschool heb ik te maken met allerlei verschillende roosters. En dan heb je natuurlijk ook nog het huishouden dat ook moet gebeuren.

2. Lange leve routines

En dáár komen mijn routines goed van pas. Die helpen me om de boel te stroomlijnen, zodat al mijn taken gedaan worden. Ze werken als een soort huishoudschema. Zo maak ik bijvoorbeeld om 15.15 fruit en drinken klaar, en zet dat op een dienblad met koekjes er bij voor als de kinderen uit school komen. Dan drink ik wat met hen, en bereid daarna het eten voor. Je kunt bijvoorbeeld prima luisteren terwijl je aardappels schilt. Daarna vouw ik de was. Ook heb ik een vast blogrooster! Als blogger heb ik verschillende taken, die ik op vaste dagen doe. Zo doe ik altijd op dinsdag- en vrijdagmorgen mijn Blogrondje. Dan bezoek ik andere blogs. Ik vind het leuk om te lezen hoe het met iedereen is, en het biedt bovendien nieuwe inspiratie.

Door een strakke dag- en weekindeling te hanteren hoef ik het wiel niet elke dag uit te vinden. Ik volg gewoon het vaste traject, met alle vaste punten. Ik weet dat dit traject goed functioneert, en dat scheelt me een boel gestress en gedoe.

Enkele van mijn routines

 1. 10 uur koffie
 2. 12 uur lunch
 3. 15.30 Fruit voor kinderen
 4. 15.45 Was vouwen
 5. 17.00 Warme maaltijd
 6. Elke ochtend hardlopen
 7. Elke maandagochtend ‘werkoverleg’met twee collega moeders
 8. Woensdagochtend tuin doen
 9. Woensdag bedden verschonen
 10. Elke donderdagochtend vrije ochtend
 11. Elke laatste vrijdagmorgen van de maand koffie drinken met mijn twee nieuwe buurvrouwen hier op het platteland
 12. Vrijdagmiddag: huis schoonmaken
 13. Elke zaterdagochtend met één van de kinderen naar de stad
 14. Elke dinsdag- en vrijdagmorgen Blogrondje
 15. 19.45 Mijn man komt thuis!

3. Ik vind het geweldig om te doen

En last but not least: ik ben echt dól op schrijven en bloggen! Soms jeuken mijn handen gewoon om aan het werk te gaan en een idee of post uit te werken. Doordat ik er zoveel plezier aan beleef werk ik soms ook nog ‘s avonds. En bijna altijd een paar uur in het weekend. Maar dat voelt dus eigenlijk niet als werk. Dus dat is hoe ik mijn betaalde arbeid (bloggen) en mijn liefdeswerk (kinderen) combineer!

Hoe heb jij je leven ingericht?

Similar Posts

6 Comments

 1. Zo’n strakke routine is ook wel nodig om alles gedaan te krijgen. Ik ben ook nogal een structuurmens en probeer steeds een schema voor de dag te maken… Werkt voor mij best goed…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Krijg je nooit onverwachts visite waardoor je planning in de war loopt?
  Of zeg je dan gewoon dat je geen tijd hebt en dat ze een andere keer welkom zijn?
  Dat is namelijk wat ik nog weleens lastig vindt. Ligt er ook wel enigszins aan wie er voor de deur staat of ik het wel of niet durf te zeggen.

 3. Toen de kinderen klein waren werkten we beiden buitenshuis. Kinderopvang bestond in die tijd niet in de plaats waar we woonden dus we waren afhankelijk van oppas aan huis en welwillende buurvrouwen. Dat ging meestal prima maar het werd pas echt gemakkelijk toen we een atelier aan huis kregen.
  Thuis je werkplek hebben is een ideale combinatie met een paar kinderen!

 4. Bedankt voor jullie comments. Sommigen lieten een comment achter via het formulier. Ook jullie bedankt voor je reactie. Ik kan je helaas geen antwoord geven, omdat in het formulier geen mailadres staat.

  Mocht je graag een reactie op je comment willen, plaats dan je comment nog even in het comment formulier : )

  Het formulier is vooral bedoeld om onderwerpen door te geven waarover je graag wilt lezen op Huisvlijt.

 5. He, dat was mijn vraag! Leuk om hem beantwoord te zien, maar zou je nog iets meer willen vertellen over bijvoorbeeld je manier van huishouden? Poets je dus elke vrijdag je hele huis? En hoe doe je dat met grote beurten etc?

  1. Ik doe inderdaad elke vrijdag het hele huis. Ik stof af, maak schoon, leeg alle prullenbakken etc.

   Grote beurten doe ik ook op vrijdagen, na mijn gewone huishoudwerk.

   Op zondagmorgen moeten alle kinderen hun eigen kamers afstoffen opruimen en dweilen. Bovendien krijgen ze dan allemaal een klusje: badkamer schoonmaken, trap schoonmaken, alle jassen en tassen weer op de plek etc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.