Moderne bibliotheek hip en happening?

moderne bibliotheek De woorden hip en happening zijn niet direct woorden die ik met de bibliotheek associeer. Zeker niet met de bibliotheken van weleer, waarin je alleen op fluistertoon mocht praten. Maar in HP De Tijd las ik dat de bibliotheek hip en happening is!

Ik ben dol op de bibliotheek, dus ik vind dat goed nieuws.

Moderne bibliotheek ‘hip en happening’

In het artikel staat dat de afgelopen tien jaren meer dan 100 bibliotheekvestigingen zijn opgedoekt. Tegelijkertijd kregen de overgebleven bibliotheken er steeds meer taken bij. In 2015 werd in de Bibliotheekwet vastgelegd wat de 5 basis functies zijn van een moderne bibliotheek:

  1. Kennis en informatie bieden via een ‘degelijke boekencollectie’. Ook hebben alle bibliotheken een informatiepunt Digitale Overheid. Daar kun je naartoe met vragen over DigiD of andere digitale overheidszaken.
  2. Boeken onder de aandacht brengen via bijvoorbeeld voorleesmiddagen, Boekenstart en ‘andere activiteiten die aanzetten tot kennismaking met literatuur of leesplezier’.
  3. Nonformele educatie: zoals taalcursussen voor laaggeletterden of asielzoekers.
  4. Organiseren van ontmoeting en debat. Zo had ik mijn filosofiegroep in de bieb!
  5. Laagdrempelige kennismaking met kunst en cultuur

Nu het belang van de bibliotheek erkend wordt, gaat er ook veel meer geld naartoe. Het uitgangspunt is  dat elke gemeente een goed toegeruste moderne bibliotheek moet hebben. Dat betekent soms ook dat de buurtbibliotheek en bibliotheken in kleine kernen terugkomen!

De moderne bibliotheek en ik

Ik bezoek de bibliotheek 1 keer per 14 dagen om nieuwe boeken en tijdschriften te lenen. (Mijn man haalt ondertussen kibbeling). Eerst lever ik mijn geleende boeken in, in de ‘slimme boekenkast.’ Door de boeken in de kast te zetten, worden ze ook automatisch ‘ingenomen’.

Gereserveerde boeken

Daarna ga ik naar de kast met gereserveerde boeken. Ik heb doorgaans diverse gereserveerde boeken die zijn aangekomen. Vervolgens kijk ik ook altijd graag bij de tafel ‘Vers van de pers’. Daarop liggen de nieuwste boeken uitgestald! Dan voel ik me net een kind in de snoepwinkel, alleen is in de bieb alles gratis! Als ik bij de tijdschriften kijk, zitten daar vaak mensen de kranten te lezen aan tafel. Daar zie ik dan zeker de functie van ontmoeting en educatie.

Als ik mijn gereserveerde boeken in mijn tas heb gedaan en bij de nieuwe boeken heb gekeken, wandel ik graag nog even langs de ‘gewone’ collectie. Maar daar haal ik tegenwoordig niet zoveel boeken meer. Ook omdat ik tegenwoordig veel e-books lees, en ik me soms gestrest voel als ik enorm veel boeken thuis heb liggen die ik állemáál nog moet lezen. Ik probeer me dus te beheersen en niet teveel mee te nemen naar huis.

Studieruimte

Achterin ‘mijn’ bibliotheek is een studieruimte. Ik heb weleens overwogen om daar te gaan zitten werken. Als fulltime blogger kan ik immers overal werken. Ik zou zelfs wel zo’n digitale nomade kunnen worden als ik niet zo honkvast was!

Maar ik werk het prettigst in mijn eigen kantoortje thuis. Niettemin, mocht ik me ooit eenzaam en geïsoleerd gaan voelen op het Achterhoekse platteland dan kan ik dus altijd nog naar de stad gaan en in de studieruimte van de bibliotheek gaan zitten werken. Het is een makkelijke manier om onder de mensen te komen.

Moderne bibliotheek tot slot

Het artikel besluit met de observatie dat de moderne bibliotheek  er voor iedereen is, en dat hij een belangrijke huiskamerfunctie heeft. Het is een neutrale plek waar je naast je werk en thuis naartoe kunt voor studie, ontmoeten, leren, lezen of lenen. Vergeleken met vroeger is de functie van de bibliotheek dus flink veranderd. Van puur een plek waar je naartoe ging voor boeken is de moderne bibliotheek ook een ontmoetingsplek en een plek waar je naartoe kunt voor hulp en informatie.

Stiekem mis ik wel een beetje de rust en stilte van toen, maar ik zie zeker het nut van de moderne bibliotheek.

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met de moderne bibliotheek? Kom jij er vaak?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

15 Comments

  1. Ik kom één keer per maand ongeveer in de bieb. Voor Y, want die leest nog steeds graag boeken.
    Ik verbaas me er over hoeveel mensen daar nog steeds komen, ook om te leren en dergelijke.

    Love as Always
    Dimario

  2. Vroeger had had wel genomen. Nu al lang niet meer. Geen interessant om te lezen. Helaas. Maar er komen steeds meer boeken. Fijn weekend.

  3. Ik leen nog steeds heel graag boeken in de bibliotheek. Maar ons “dorpsfiliaaltje” heeft vrij weinig boeken, én is vrij weinig open. Vroeger, in armere tijden, ging ik nog wel eens avonden in de bieb zitten om thuis verwarmingskosten uit te sparen. Nu zijn ze geen avonden meer open. Ik vind het jammer dat de bibliotheek niet meer voornamelijk is om boeken uit te lenen!
    Onze grote bibliotheek is een stuk verder weg, heeft veel meer leesvoer – maar daar moet je dus ook eindeloos zoeken, en heel ver lopen… DAt is ook niet alles!

  4. Stiekem vind ik het helemaal niks. Dat wil zeggen: ik zie het nut van die ‘moderne functies’, maar in ‘mijn’ bibliotheek is het daardoor altijd herrie. Ik zou liever hebben dat ze cursussen en breibijeenkomsten in een aparte zaal deden of zoiets. Dan is het bij het boekengedeelte gewoon heerlijk stil en rustig.

  5. Ik haal mijn boeken uit de mini bibliotheken en zet ze ook weer terug want onze bibliotheek is veel te duur! Mini bibliotheken zijn een uitkomst.

  6. Tegenwoordig is de bieb een hangplek en een soort van opvang locatie aan het worden.
    Personeel wordt bedreigt en lastig gevallen, nee alleen voor een boek komt men daar niet meer. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.